• 01 Noiembrie 2023

  20 de studenți, tineri jurnaliști, juriști, profesori și activiști civici din mai multe localități au participat la un training de o zi în domeniul combaterii dezinformării, verificării faptelor și dezvoltării gândirii critice, care s-a desfășurat în Chișinău, pe 27 octombrie 2023.

 • 31 Iulie 2023

  În perioada martie-iulie 2023, Asociația Presei Independente (API) a organizat instruiri pentru specialiștii în comunicare de la instituțiile publice din regiunile Republicii Moldova la tema comunicării pe teme de interes public pentru combaterea dezinformării. Pe toată perioada au fost instruiți circa 290 de comunicatori și alți funcționari publici din 25 de raioane ale țării, care au învățat tehnici de comunicare cu publicul și de dezmințire a informațiilor care distorsionează realitatea.

 • 24 Iulie 2023

  Nu veți reuși să rezolvați toate problemele pe care le-ați inclus în strategie, concentrați-vă pe două-trei cele mai importante și rezolvați-le, asta o să vă ajute să depășiți criza și să rezistați pe piața media. Explicați mai clar ceea ce vreți să faceți, iar când aveți un document finalizat lucrați cu el, nu-l lăsați să se prăfuiască în sertar, că nu vă ajută dacă stă acolo oricât de bun ar fi. Directori și responsabili de la ziarele independente au primit ultimele sfaturi cum să-și îmbunătățească strategiile de activitate pe timp de criză de la formatoarele Cristina Lupu (România) și Irina Ghelbur (Republica Moldova). La instruirea „Organizarea strategică a activității redacției pe timp de criză”, desfășurată de API la sfârșitul săptămânii trecute, participanții au avut posibilitatea să pună întrebări și să primească răspunsuri la o serie de provocări în managementul unei redacții.

 • 18 Iulie 2023

  În perioada 12-14 iulie 2023, Asociația Presei Independente (API) a organizat a doua ediție a școlii de vară „Diversitate și toleranță în mass-media” la care au participat 19 jurnaliști, reporteri, colaboratori din mass-media națională și regională și studenți de la facultățile de jurnalism. Participanții au făcut cunoștință cu exemple pozitive din presa națională și internațională de incluziune socială în media și au fost implicați în exerciții de sensibilizare privind necesitățile unor grupuri sociale.

 • 30 Mai 2023

  În perioada când veniturile scad, iar sursele care altădată ne aduceau bani nu mai sunt atât de accesibile, trebuie să ne gândim la optimizarea cheltuielilor. Putem economisi renunțând la oficii mari și costisitoare, chiar și la automobil, dacă ne putem descurca fără el. Dacă suntem constrânși de situație, putem reduce personalul, însă aceasta este o măsură la care vom recurge doar în cazuri extreme, deoarece ulterior va fi greu să aducem înapoi oamenii. În cadrul atelierului „Cum presa tipărită înfruntă provocările în situații de criză”, desfășurat de API la 29 mai 2023, experta Irina Ghelbur, directoare Interact Media/Agora, le-a oferit directorilor și editorilor de la 10 ziare regionale și naționale sugestii cum să facă față provocărilor pe timp de criză.

 • 19 Mai 2023

  Un grup de studenți ai Facultății Relații Internaționale, Științe Politice și Jurnalism din cadrul Universității Libere Internaționale din Moldova (ULIM) au participat la un workshop în care au învățat cum să identifice și să scrie profesionist materiale despre tineri, inclusiv cei aflați în situații vulnerabile. Evenimentul a avut loc pe 16-17 mai 2023 și a fost organizat de Asociația Presei Independente (API) în cadrul proiectului „Cetățeni Activi, Comunități Prospere, Faza II”, finanțat din resursele acordate de Guvernul Elveției și Suedia.

 • 02 Martie 2023

  Șapte instituții mass-media naționale și regionale din țară au beneficiat de asistență in-house în domeniul securității digitale, iar peste 50 de colaboratori și-au îmbunătățit cunoștințele și competențele privind pericolele cibernetice. Activitatea a avut loc în cadrul Programului de asistență în domeniul securității, implementat de API cu suportul DW Akademie, începând cu luna octombrie anul trecut.

 • 01 Martie 2023

  Mai mulți colaboratori din mass-media naționale și locale din Republica Moldova au participat la un workshop despre identificarea și abordarea subiectelor despre persoane și grupuri vulnerabile, pentru a asigura reflectarea echilibrată a acestora în mass-media. Evenimentul a avut loc pe 23-24 februarie 2023 și a fost organizat de Asociația Presei Independente (API) în cadrul proiectului „Cetățeni Activi, Comunități Prospere, Faza II”, finanțat din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Suedia, componenta „Jurnaliștii pentru diversitate și incluziune: responsabilitate și angajament”.

 • 16 Februarie 2023

  60 de colaboratori de la 5 redacții media naționale și regionale/locale au beneficiat de un training pe tema epuizării profesionale, organizat de Asociația Presei Independente (API) și FOJO Media Institute (Suedia) și facilitat de psihologa Doina Ipatii. În redacții au avut loc ședințe de consiliere psihologică de grup, iar jurnaliștii au reușit să vorbească deschis despre provocările muncii de jurnalist și impactul acestora asupra relațiilor interpersonale în echipă și asupra stării lor emoționale generale.

 • 06 Februarie 2023

  ​Presa tipărită din Republica Moldova traversează o perioadă foarte complicată, amplificată în ultimii ani de criza pandemică și de invazia militară a Rusiei în Ucraina. Pentru a diminua din consecințe și a reveni la normalitate, aveți nevoie de o abordare strategică a problemelor cu care vă confruntați. Suntem aici să vă ajutăm să elaborați strategii care să vă permită să gestionați afacerile media cu mai multă siguranță. Cu aceste îndemnuri către participanți formatoarele Cristina Lupu din România și Irina Ghelbur din Republica Moldova și-au început prezentările la instruirea „Planificarea și gestionarea strategică a afacerilor media pe timp de criză”, desfășurată de API în zilele de 1-2 februarie 2023.

 • 15 Decembrie 2022

  Din cauza amenințărilor și a pericolelor din ultimul timp, inclusiv ale războiului Rusiei împotriva Ucrainei, jurnaliștii se confruntă tot mai des cu situații care le pot afecta grav integritatea fizică și psihologică. Pentru a-i ajuta să facă față acestor provocări, API în parteneriat cu DW Akademie a desfășurat în zilele 8-11 decembrie 2022 instruirea „Siguranța 3-D pentru jurnaliști” cu experți din Marea Britanie. Activitatea face parte din Programul de asistență pentru mass-media în domeniul securității, la care participă jurnaliști și manageri de la nouă instituții media naționale și regionale din țară (posturi TV și radio, presa online și cea tipărită).

 • 29 Noiembrie 2022

  Peste 40 de jurnaliști din regiunile de nord, centru și sud ale țării au participat, în luna noiembrie 2022, la instruiri despre cum să abordeze corect subiecte din domeniul justiției în materialele jurnalistice, cum să solicite și să obțină informații, dar și cum să interacționeze corect cu actorii din sistemul judiciar. Instruirile au fost organizate de Asociația Presei Independente (API) în cadrul proiectului „Consolidarea eficienței și accesului la justiție în Moldova”, implementat de PNUD Moldova, cu suportul financiar al Suediei.