înapoi
„În situații de criză, luați rapid decizii, comunicați și ajutați-i pe cei din jur”
19 jurnaliști și colaboratori ai redacțiilor locale și regionale din Republica Moldova au participat în perioada 16-19 iulie 2024 la o instruire practică pe subiectul siguranței psihologice și fizice. Evenimentul face parte din Programul de suport și instruire pentru mass-media în domeniile securității fizice, psihologice și digitale, desfășurat de Asociația Presei Independente (API) și DW Akademie (Germania).
Instruirea a îmbinat sesiuni teoretice și exerciții practice de simulare a unor situații de criză și modul în care jurnaliștii ar trebui să acționeze pentru a avea grijă de siguranța lor fizică și psihologică.
Prima zi a programului a fost ținută de Gavin Rees, Training and Innovation la Dart Center for Journalism and Trauma și a inclus informații despre cum jurnaliștii pot face față stresului și amenințărilor din partea protagoniștilor materialelor jurnalistice pe care le realizează, inclusiv cele transmise pe rețelele sociale. Gavin Rees, trainerul pe componenta de siguranță psihologică, s-a referit la siguranța psihologică a jurnaliștilor și mediul ostil care poate influența negativ asupra acesteia: „A fost important să creăm un spațiu prietenos de comunicare cu participanții despre ceea ce consideră ei că sunt amenințări la siguranța lor psihologică – atacuri și hărțuire online, dar și expunerea la diferite situații de criză și cum reacționează psihologic la acestea. Cu cât vom înțelege mai bine cum reacționează corpul și psihicul nostru la aceste situații stresante, vom ști mai bine să alegem instrumentele care ne vor ajuta să atenuăm din consecințele acestora și să fim mai eficienți în activitatea profesională”.
Componenta de siguranță fizică pentru jurnaliști a fost asigurată de reprezentanții H.E.A.T. Akademy. Unul dintre aceștia, Mario Proehl, a ținut să remarce: „Am descoperit cu jurnaliștii moldoveni faptul că mediul ostil pentru activitatea lor pot fi locurile în care ei, pur și simplu, își fac meseria, adresând întrebări intervievaților, protestele și alte evenimente similare. Ca urmare a mai multor lecții practice, participanții au înțeles că este esențial pentru siguranța lor să ia rapid decizii, iar în situații de criză să știe să comunice, să asculte și să-i ajute pe cei din jur”.
Participanții la această instruire au învățat cum să acorde primul ajutor medical, cum să se descurce în cazul escaladării demonstrațiilor și a altor evenimente similare, au fost antrenați în exerciții practice de simulare a diferitor situații de criză și au învățat tehnici simple de orientare și comportament în locuri necunoscute pentru a rămâne în siguranță. Colaboratorul Ziuadeazi.md, Cahul, Maxim Oboroc spune că după participarea la acest program se simte mai sigur și mai încrezut în abilitățile lui de a acorda primul ajutor medical în caz de necesitate.
Jurnalista Anghelina Chirciu, Zonadesecuritate.md, menționează: „Am aflat foarte multe informații noi, am participat la multe exerciții de simulare a unor situații de criză, experții ne-au explicat ce am făcut corect și unde am greșit și cred că trebuie să am mai multă grijă de siguranța mea”.
O altă participantă la acest program, Gabriela Boxan, reporteră ziarul Expresul, este de părerea că astfel de instruiri sunt benefice nu doar pentru jurnaliști, dar și pentru cetățeni în general, pentru că este esențial să se cunoască cum ar trebui acordat, de exemplu, primul ajutor medical în caz de accidente, inundații și alte situații de criză.
Aceste activități sunt desfășurate în cadrul proiectului „TRIMEDIA – Jurnalism de încredere, media de impact, comunități implicate”, implementat în comun de DW Akademie și Asociația Presei Independente, cu susținerea financiară a Uniunii Europene și cofinanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ).