• 03 Mai 2024

  Asociația Presei Independente (API) oferă „Premiul Tudor Iașcenco” pentru anul 2024 Anetei Grosu, jurnalistă, ombudsmanul cititorilor și co-fondatoare Ziarul de Gardă. Acest premiu se oferă începând cu anul 2021 în memoria jurnalistului de investigație Tudor Iașcenco, directorul ziarului „Cuvântul”, unul dintre fondatorii și primul președinte al API.

 • 02 Mai 2024

  DW Akademie (Germania) și Asociația Presei Independente (API) lansează proiectul „TRIMEDIA – Jurnalism de încredere, media de impact, comunități implicate” care își propune să consolideze instituțiile mass-media și consumatorii de media să producă informații de calitate și demne de încredere și, prin urmare, să contribuie la rezistența comunităților la dezinformare.

 • 25 Aprilie 2024

  Anual, Asociația Presei Independente (API) desfășoară concursurile profesionale interne între redacțiile și jurnaliștii membri API. La Adunarea Generală care a avut loc joi, 25 aprilie 2024, au fost anunțați câștigătorii concursurilor pentru anul 2023 și au fost oferite 20 de premii la șase categorii de concurs, inclusiv trei categorii noi: Premiul pentru implicare în combaterea dezinformării, Premiul pentru cea mai bună campanie de promovare și Premiul pentru Cel mai bun / Cea mai bună Redactor / Redactoare.

 • 25 Aprilie 2024

  Jurnalistul Mihail Sirkeli, redactorul portalului Nokta.md din Comrat, a fost ales președinte al Asociației Presei Independente (API) pentru următorii doi ani. Decizia a fost luată la Adunarea Generală anuală a membrilor API care s-a desfășurat joi, 25 aprilie 2024, la Chișinău.

 • 29 Martie 2024

  ​Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și Asociația Presei Independente (API) în parteneriat cu Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM) au premiat șapte jurnaliști de investigație, câștigători ai unui concurs special pentru membrii rețelei jurnaliștilor de investigație, creată și consolidată pe parcursul anilor 2023-2024. Festivitatea de premiere a avut loc în cadrul „Forumului Jurnaliștilor de Investigație din Republica Moldova” care s-a desfășurat la Chișinău, pe 27 și 28 martie 2024.

 • 29 Martie 2024

  12 persoane din diferite regiuni ale țării au fost desemnate câștigătoare ale concursului „Țintește falsul!”, desfășurat de Asociația Presei Independente (API) și portalul Stopfals.md. Timp de o lună, atât cât a durat competiția, cei 12 câștigători au expediat pe platforma https://semnale.stopfals.md/ro/semnale/new aproape 600 de linkuri către articole din mass-media și informații de pe rețelele sociale care, în opinia lor, sunt false, parțial false sau distorsionate. După preverificarea de către Stopfals.md, peste 150 dintre semnale au fost aprobate, iar juriul concursului „Țintește falsul!” a decis să ofere cinci premii mari și șapte premii de încurajare celor mai activi participanți. Câștigătorii, cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani, au primit cadouri cu imprimeurile campaniei STOP FALS! și diverse materiale promoționale.

 • 21 Martie 2024

  Cei care urmăresc activitatea și apreciază eforturile Asociației Presei Independente (API) de promovare a dezvoltării durabile a jurnalismului de calitate sunt încurajați să redirecționeze către API 2% din impozitul pe venit până la 30 aprilie 2024. Începând cu anul 2024, depunerea Declarației persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit este posibilă doar on-line.

 • 31 Ianuarie 2024

  Еще 16 профессионалов и профессионалок СМИ, гражданских активистов и активисток со всей страны, включая левобережье Днестра, укрепили свои знания в области правильного освещения гендерно- и конфликтно-чувствительной тематики. Учебная сессия «Слова, имеющие значение: Стратегии правильного освещения гендерно- и конфликтно-чувствительных тем», также как и тренинг, проведенной в декабре 2023 года, является частью программы «Масс-медиа за Мир и Равенство на обоих берегах Днестра». Учебное мероприятие, организованное «ООН Женщины» и API, состоялось 24-25 января 2024 года в одном из туристических комплексов в Вадул-луй-Водэ.

 • 15 Ianuarie 2024

  Ai depistat informații false sau tendențioase în mass-media și/sau pe rețelele sociale? Raportează-le pe Semnale.stopfals.md și participă la concursul „Țintește falsul!”, lansat de Asociația Presei Independente (API) și portalul Stopfals.md.

 • 29 Decembrie 2023

  Peste 500 de tineri vulnerabili din medii socio-economice dificile din România, Ungaria și Republica Moldova au participat, prin proiectul InMedia, la activități de educație media care să îi ajute să facă față haosului informațional. Materialele de educație media incluzivă dezvoltate în cadrul proiectului derulat de Centrul pentru Jurnalism Independent, alături de Asociația Turul Madár și Centrul pentru Resurse Civice din România, Fundația Artemisszió din Ungaria și Asociația Presei Independente din Republica Moldova sunt acum disponibile gratuit pentru publicul larg. Resursele publicate în limbile română, engleză și maghiară pot fi accesate pe site-ul proiectului, medialiteracy.ro.

 • 22 Decembrie 2023

  Asociația Presei Independente (API) a prezentat rezultatele celei de-a doua runde de monitorizare a instituțiilor media din perspectiva diversității și incluziunii în cadrul unui eveniment desfășurat la 22 decembrie. Evenimentul a fost organizat de API în cadrul proiectului „Cetățeni Activi, Comunități Prospere, Faza II", componenta „Jurnaliștii pentru diversitate și incluziune: responsabilitate și angajament", finanțat din resursele acordate de Guvernul Elveției și Suedia.

 • 20 Decembrie 2023

  Instituțiile mass-media au carențe la planificarea și realizarea subiectelor jurnalistice despre corupție în unele domenii de interes public. Numărul materialelor tematice este relativ mic, se publică preponderent știri scurte în detrimentul relatărilor cu elemente de analiză a fenomenului corupției, iar unele instituții media aleg să preia articole de calitate îndoielnică din alte surse. Aceste și alte constatări se conțin în cel de-al treilea raport de monitorizare a mass-media privind reflectarea corupției în unele domenii de interes public, prezentat de API în cadrul unui club de presă. Evenimentul s-a desfășurat la 19 decembrie 2023 și a fost organizat în parteneriat cu Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM).