înapoi

API a premiat câștigătorii concursurilor interne pentru anul 2023

25 Aprilie 2024


Anual, Asociația Presei Independente (API) desfășoară concursurile profesionale interne între redacțiile și jurnaliștii membri API. La Adunarea Generală care a avut loc joi, 25 aprilie 2024, au fost anunțați câștigătorii concursurilor pentru anul 2023 și au fost oferite 20 de premii la șase categorii de concurs, inclusiv trei categorii noi: Premiul pentru implicare în combaterea dezinformării, Premiul pentru cea mai bună campanie de promovare și Premiul pentru Cel mai bun / Cea mai bună Redactor / Redactoare.

Prima categorie din concursCel mai bun/Cea mai bună reporter/ă” a avut câteva subcategorii: Știre, Reportaj/Istorie umană, Interviu și Comentariu/Analiză. Astfel, la categoria „Cel mai bun/Cea mai bună reporter/ă - Știre” câștigătoare au devenit Milena Onisim de la Ziarul de Gardă și Zoia Dubaeva de la portalul Nokta.md (Comrat). Milena Onisim a fost premiată pentru două articole, inclusiv Aeroportul Internațional Chișinău a revenit în gestiunea statului, iar Zoia Dubaeva pentru alte două articole, printre care Гуцул использовала старый ролик про аэропорт и без разрешения автора проекта. Pe locul doi s-a clasat Victoria Popa de la GazetadeChisinau.md, care a prezentat la concurs două articole, unul din ele fiind despre indemnizația consilierilor municipali. Locul III a fost ocupat de Carolina Buimestru (membră API persoană fizică) pentru două articole cu tematică ecologică, printre care unul despre relansarea navigației pe Nistru și Prut – „ ...Ecologist: „Este doar un vis.

 

La categoria „Cel mai bun/Cea mai bună reporter/ă - Reportaj/Istorie umană”, pe locul I s-au clasat doi jurnaliști: Marina Gorbatovschi de la Ziarul de Gardă, care a prezentat la concurs două materiale despre mărturiile supraviețuitorilor războiului împotriva Ucrainei, unul din ele fiind Istorii din trenul Chișinău-Kiev-Chișinău și Vasile Ursachi de la Ziarul de Gardă pentru două reportaje, unul dintre acestea despre costul morții în Republica Moldova  - Un bătrân nu mănâncă și nu cumpără leacuri, dar strânge pentru înmormântări. Locul secund a fost ocupat de jurnalistul Vadim Șterbate de la Observatorul de Nord (Soroca) premiat pentru două materiale, unul dintre care relatează istoria unei femei care A fugit cu cinci copii din calea războiului. Locul trei a fost acordat Tatianei Tesliuc de la Expresul (Ungheni) premiată pentru două articole, unul fiind La Ungheni sunt 12 adăposturi de protecție a locuitorilor.

 

La categoria „Cel mai bun/Cea mai bună reporter/ă - Interviu” au fost desemnați doi câștigători: locul întâi – Elena Celak de la Nokta.md (Comrat), care a prezentat în concurs două interviuri, printre care: Юрий Кузнецов ответил на вопросы последних дней, связанные с обещаниями Евгении Гуцул; locul doi - Constantin Uzdriș (membru API persoană fizică), premiat pentru două interviuri, printre care unul realizat cu Sergey Auslender, jurnalist militar – Lumea rusă nu aduce nimic decât catastrofe, moarte și distrugeri. Locul trei nu a fost acordat la această categorie.

 

La categoria „Cel mai bun/Cea mai bună reporter/ă - Comentariu/Analiză” au fost premiați alți doi jurnaliști: Olga Bulat de la Ziarul de Gardă pentru analizele „Un an de război în Ucraina: cum a primit Moldova sute de mii de refugiați” și „Colaboraționismul – între supraviețuire și trădare și Mircea V. Ciobanu de la GazetadeChisinau.md pentru materialele de opinie – Tata și Post scriptum la „Cazul medicului C.

 

Premiul la categoria nouă „Cel mai bun / Cea mai bună Redactor / Redactoare” a fost a fost acordat lui Victor Moșneag de la Ziarul de Gardă pentru abordare editorială complexă, diversitatea temelor reflectate de echipa redacțională, impactul acestora și dezvoltarea platformelor online pentru a asigura o mai mare interacțiune cu publicul.

 

Trei instituții media au fost apreciate la categoria Premiul pentru implicare în combaterea dezinformării pentru eforturile de demontare a falsurilor în spațiul public din Republica Moldova: locul I – Ziarul de Gardă, locul II – Nokta.md și locul III – ZonadeSecuritate.md.

 

La categoria Cel mai bun/Cea mai bună jurnalist/ă de investigaţie – Național” premiul a fost adjudecat de Natalia Zaharescu de la Ziarul de Gardă pentru investigațiile:Patru ani de când a fugit din țară. Dosarele lui Plahotniuc și ale apropiaților lui – fără finalitate și fără condamnăriși  „Proiectul Israel". Iar titlul de „Cel mai bun/Cea mai bună jurnalist/ă de investigaţie – Local” i-a revenit jurnalistei Vlada Verșinin de la Nokta.md pentru materialele de investigație – Гуцул объявила о начале строительства GagauziyaLand... și Контракт” на закупку газа по 10 леев от Гуцул — это ложь, он не может быть исполнен.

 

Premiul „Cel mai bun/Cea mai bună fotoreporter/ă” l-a obținut Marina Gorbatovschi de la Ziarul de Gardă pentru cinci fotografii inserate în diverse reportaje și mesajul, emoțiile transmise de acestea.

 

În cadrul festivității de premiere a fost înmânat și Premiul pentru cea mai bună campanie de promovare pentru anul 2023. Acest premiu i-a revenit redacției Ziarul de Gardă care a desfășurat activități de promovare a abonării la ediția tipărită, a extinderii comunității de susținători, creșterii vizibilității și comunicării cu cititorii.

 

Câștigătorii concursurilor au primit diplome şi cadouri utile pentru activitatea zilnică în teren și în redacție.

 

API organizează concursuri anuale interne pentru jurnaliştii şi instituţiile mass-media membre din anul 1999.

 

Gala de premiere „Cei mai buni jurnaliști 2023” a avut loc în cadrul Adunării Generale a membrilor API, pe 25 aprilie 2024. La adunare au fost prezentate și aprobate rapoartele de activitate ale API, Consiliului de Administrare și Comisiei de cenzori. Prin decizia unanimă a membrilor, a fost acceptată cererea de aderare la API a postului local de televiziune de la Căușeni Studio-L.