înapoi

Exerciții de comunicare publică și dezvoltare a echipei pentru membrele Celulei de comunicare de criză de la Căușeni

01 Iulie 2024

Colaj: API


Instruirile pentru membrele Celulei de Comunicare de Criză (CCC) Căușeni au continuat în luna iunie cu ateliere practice despre comunicarea publică și dezvoltarea organizațională a rețelei. Experții internaționali Patrick Batarilo (Germania) și Liana Khachatryan (Armenia) au împărtășit cu membrele CCC Căușeni experiența internațională în dezvoltarea unei astfel de rețele.

Abilitățile de comunicare și interacțiune cu mass-media sunt esențiale pentru ca membrii unei rețele de comunicare de criză să reacționeze operativ în situații de criză și să informeze cetățenii obiectiv și corect. În acest sens, cele zece membre ale CCC au exersat împreună cu Patrick Batarilo și Sorina Ștefîrță tehnici de a elabora mesaje, de a face declarații publice în situații de urgență și a oferi interviuri. 

 

Trainerul internațional Patrick Batarilo a analizat mesajele elaborate și prestația participantelor în fața camerei de luat vederi și a recomandat membrelor CCC să utilizeze un limbaj clar, o atitudine sigură și trucuri practice pentru depășirea emoțiilor, atunci când vor face declarații publice sau vor oferi interviuri jurnaliștilor. 

 

Una dintre membrele CCC Căușeni, Iulia Culicenco, spune că această activitate a fost foarte utilă, deoarece a învățat cum să ofere o declarație scurtă și clară și cum să gestioneze emoțiile în fața camerei de luat vederi: „Exercițiile practice de filmare din cadrul instruirilor CCC ne-au oferit niște lecții/exemple despre cum este bine și corect să transmitem o informație în contextul unei crize, inclusiv în fața camerelor video. Am făcut pentru prima dată asemenea exerciții și cu siguranță am marcat atât puncte forte, cât și lucruri de îmbunătățit din propriul exemplu și al colegelor. Voi folosi în activitățile mele aceste bune practici care au fost noi și foarte utile pentru mine”. 

 

Pentru organizarea internă a activității CCC și distribuirea rolurilor în echipă este necesar ca fiecare din membrii rețelei să cunoască ce responsabilități are și să înțeleagă că succesul muncii în echipă depinde de fiecare membru al acesteia. Astfel, subiectele privind structura și organizarea internă a grupului, distribuirea rolurilor în echipă au făcut parte din agenda unei alte sesiuni practice moderate de trainera internațională Liana Khachatryan. Aceasta menționează că distribuirea rolurilor într-o echipă este decisivă pentru ca activitățile planificate să se desfășoare operativ și la un nivel profesionist. 

 

Ca rezultat al acestei sesiuni de lucru, fiecărei membre CCC i-a fost distribuit un rol în echipă urmat de diverse responsabilități. Membra CCC, Iulia Velixar, menționează că instruirea la care a participat a fost una dinamică, interesantă și cu multă informație utilă: „Exemple din experiența trainerului au completat materialul prezentat și au contribuit la o mai bună înțelegere. Am înțeles mai bine ce prezintă o organizație, ce tip de structură poate avea și cum structura organizațională influențează eficiența și productivitatea unei echipe. Datorită experienței și competenței formatoarei la sfârșitul instruirii am format o echipă bine structurată, cu un plan de lucru definit și responsabilități delegate”.

 

În perioada august-octombrie 2024, membrii rețelei vor realiza, împreună cu experții și consultanții proiectului, un pachet informațional tematic cu diverse materiale explicative la tema „Sfaturi practice pentru siguranța fiecăruia”, care va include recomandări pentru cetățeni în caz de secetă, furtuni, cutremure, inundații, incendii, inclusiv incendii de vegetație și altele. Materialele informaționale vor fi distribuite atât la Căușeni, cât și în localitățile învecinate. 

 

Aceste activități sunt desfășurate în cadrul proiectului „TRIMEDIA – Jurnalism de încredere, media de impact, comunități implicate”, implementat în comun de DW Akademie și Asociația Presei Independente, cu susținerea financiară a Uniunii Europene și cofinanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ).