înapoi

START ÎNREGISTRARE LA FORUMUL MASS-MEDIA 2023!

06 Noiembrie 2023


Consiliul de Presă anunță înregistrarea participanților la ediția a opta a Forumului Mass-Media din Republica Moldova care se va desfășura pe 4 și 5 decembrie 2023 la Chișinău. Înregistrarea are loc pe platforma online Mediaforum.md și va continua până pe 25 noiembrie 2023. Forumul Mass-Media este convocat anual pentru a dezbate problemele comunității jurnalistice moldovenești și a promova soluții pentru consolidarea independenței editoriale și a calității mass-mediei.

La Forumul Mass-Media 2023 sunt invitați să se înregistreze jurnaliști, editori, manageri media, alți colaboratori ai redacțiilor din Republica Moldova, reprezentanți ai organizațiilor și asociațiilor de media, agențiilor de publicitate, mediului academic aferent formării profesionale jurnalistice. Înregistrarea prealabilă obligatorie are loc pe pagina web oficială a Forumului (link direct: https://mediaforum.md/event/2023) și va fi deschisă până pe 25 noiembrie 2022 inclusiv. Pe aceeași pagină web sunt publicate și vor fi actualizate agenda Forumului, lista speakerilor și a experților, alte informații relevante. Doritorii de a participa la lucrările Forumului trebuie să completeze formularul de pe site și să selecteze evenimentele la care vor să participe în prima și în a doua zi. În rezultatul înregistrării, vor fi selectați circa 150 de participanți, lista va fi publicată cu cinci zile înainte de Forum.

 

Forumul Mass-Media din Republica Moldova este organizat anual de Consiliul de Presă, în parteneriat cu Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociaţia Presei Electronice (APEL). În agenda ediției 2023 a Forumului sunt incluse trei dezbateri despre situația mass-mediei din țara noastră, încrederea publicului în presă și influența dezinformării asupra democrației, la care vor participa jurnaliști și experți din țară și de peste hotare, reprezentanți ai instituțiilor publice și ai autorităților de reglementare. Abordările inovative într-o redacție mică, costurile independenței editoriale, instrumentele inteligenței artificiale care pot fi utilizate în jurnalism – sunt temele atelierelor care vor fi ținute de experți din Lituania, România și Germania. La unul din evenimentele speciale ale Forumului se va discuta despre principiile jurnalismului de pace împreună cu un expert din SUA. La sesiunea de deschidere au fost invitați conducerea de vârf a țării, unii ambasadori străini și­­ reprezentanți ai donatorilor.

 

La Forumul Mass-Media vor avea loc și câteva ceremonii de premiere a jurnaliștilor. Astfel, Consiliul de Presă va înmâna Premiul Național de Etică și Deontologie jurnalistică pentru anul 2023. De asemenea, vor fi premiați câștigătorii concursurilor naționale de investigații jurnalistice și de materiale jurnalistice la tema diversității și incluziunii.

 

În rezultatul dezbaterilor și a atelierelor tematice, va fi adoptată Rezoluția Forumului Mass-Media 2023 care va fi transmisă autorităților naționale, reprezentanțelor şi ambasadelor străine, organizațiilor şi experților care monitorizează dezvoltarea democratică a Republicii Moldova.

 

Limba de lucru a Forumului va fi limba română, cu traducerea simultană în/din limbile rusă și engleză a sesiunii de deschidere și a unor ateliere cu experți străini.

 

Forumul Mass-Media 2023 se desfășoară cu suportul Fundației Friedrich Naumann pentru Europa de Sud-Est (Germania), a Fundației Soros Moldova și a DW Akademie.

 

Pentru informații suplimentare: tel.: (022) 210602, persoană de contact – Tatiana Ranga.