înapoi
Din 7 octombrie, declarațiile politicienilor la dezbaterile electorale de la posturile publice de radio și tv vor fi verificate în timp real de către jurnaliștii STOP FALS
Inițiativa Fact Frontier: Coaliția România-Moldova, lansată de Funky Citizens, Transparency International-Moldova și Asociația Presei Independente (API) prin intermediul portalului Stopfals.md, își extinde eforturile de combatere a dezinformării prin verificarea în timp real a declarațiilor participanților la dezbaterile electorale pentru referendumul și alegerile prezidențiale care se vor desfășura la 20 octombrie 2024. În următoarele două săptămâni, de luni până vineri, de la 20.00, pe pagina de Facebook și canalul Youtube ale Companiei Teleradio-Moldova, pe pagina STOP FALS și pe site-urile Moldova 1 și Radio Moldova va fi difuzată emisiunea CHECKATHON – un exercițiu de verificare în timp real a declarațiilor participanților la dezbaterile electorale.
La posturile publice naționale de radio și televiziune din Republica Moldova se vor desfășura în următoarele săptămâni 9 dezbateri electorale, iar jurnaliștii colaboratori ai campaniei STOP FALS vor verifica declarațiile candidaților în timp real. Prima dezbatere, supusă unei sesiuni de live fact-checking, va avea loc luni, 7 octombrie 2024, de la 17.00 la Radio Moldova și de la 19:00 la postul de televiziune Moldova 1.
Lilia Zaharia-Cravcenco, directoarea Transparency International-Moldova, a specificat că acest exercițiu este o inovație pentru Republica Moldova și crede că verificarea în timp real a declarațiilor politicienilor va permite publicului să înțeleagă mai bine contextul și faptele reale în spatele afirmațiilor făcute la dezbaterile electorale. „Jurnaliștii joacă un rol crucial în monitorizarea afirmațiilor politicienilor pentru a asigura că aceștia sunt responsabili pentru ceea ce spun. Acest proces contribuie la creșterea transparenței și a responsabilității în politică”, afirmă directoarea TI-Moldova.
La rândul său, Petru Macovei, directorul executiv al Asociației Presei Independente (API), accentuează importanța verificării declarațiilor politice pentru sporirea rezilienței informaționale a alegătorilor. „Alegătorii trebuie să ia decizii conștiente și asumate. Ca să-i ajutăm să facă acest lucru, am mobilizat o echipă de fact-checkeri experimentați care vor analiza în timp real afirmațiile candidaților, oferindu-i publicului clarificări și contextualizări imediate. Sunt jurnaliștii bine pregătiți și integri din punct de vedere profesional și personal, care colaborează de mult timp cu portalul nostru Stopfals.md. Vom invita și grupuri de studenți care vor putea urmări cum are loc verificarea declarațiilor, conectându-se astfel la această activitate”, spune P. Macovei.
Elena Calistru, președinta Funky Citizens din România, a specificat că dezbaterile prezidențiale sunt momente cheie în procesul electoral, iar verificarea declarațiilor în timp real oferă alegătorilor informații cruciale pentru luarea unor decizii informate. „Experiența din R. Moldova ar trebui să fie un exemplu și pentru România, unde avem nevoie urgentă de dezbateri serioase și de fact-checking pe ceea ce promit candidații. Credem că este timpul ca și România să adopte un model de dezbateri prezidențiale și parlamentare care să includă fact-checking în timp real și o participare semnificativă a societății civile," a mai declarat Elena Calistru.
Proiectul Fact Frontier continuă seria de inițiative de combatere a dezinformării, inclusiv organizarea de checkathon-uri pentru jurnaliști și studenți, cu scopul de a consolida integritatea mediatică în perioada electorală. La maratoanele de fact-checking din România sunt invitați mai ales studenții la facultățile de jurnalism și comunicare și jurnaliștii tineri, în special cu mai puțin de 3 ani experiență. Acestea vor avea loc în București și Cluj în lunile octombrie și noiembrie.
Un checkathon reprezintă o sesiune de fact-checking, facilitată de persoane cu expertiză în jurnalism și presupune verificarea promisiunilor și declarațiilor unor politicieni sau persoane publice. Proiectul va cuprinde și sesiuni de instruire înainte de checkathon-uri pentru a familiariza participanții cu metodologiile de fact-checking.
Proiectul Fact Frontier: Coaliția România-Moldova este o inițiativă concepută pentru a combate dezinformarea și informațiile false în perioada premergătoare alegerilor din 2024 în România și Republica Moldova. Proiectul se derulează alături de Transparency International-Moldova și Asociația Presei Independente (API) și este finanțat de Google News Initiative.
Despre Funky Citizens:
Funky Citizens este un ONG înființat în 2012, dedicat promovării bunei guvernări, transparenței publice și combaterii dezinformării. Organizația se concentrează pe oferirea de instrumente și informații accesibile cetățenilor pentru a încuraja participarea civică și luarea deciziilor informate.
Despre Transparancy International-Moldova:
Transparancy International-Moldova este o filială națională a organizației globale anti-corupție Transparency International, înființată pe 14 iunie 2000. Organizația promovează lupta împotriva corupției, colaborând cu guvernul și societatea civilă pentru a crește transparența și responsabilitatea publică. TI-Moldova facilitează eforturile de combatere a corupției, oferă propuneri concrete autorităților și derulează campanii de conștientizare a publicului privind impactul negativ al corupției asupra dezvoltării sociale și economice.
Despre Asociația Presei Independente (API):
Asociația Presei Independente (API) este o organizație necomercială fondată în 1997, dedicată susținerii și dezvoltării presei independente. API oferă asistență instituțiilor media și jurnaliștilor prin consolidarea capacităților profesionale și promovarea politicilor publice în domeniul mass-media. API este recunoscută pentru campaniile media de interes public și activitățile de advocacy, susținând libertatea de exprimare, accesul la informație și autoreglementarea jurnalistică.
Despre STOP FALS:
Prin campania împotriva informației false și tendențioase STOP FALS! API urmărește să contribuie la diminuarea efectelor și a impactului informației false, propagandistice și manipulatoare, precum și la dezvoltarea capacităților cetățenilor de a analiza și reacționa critic la informațiile recepționate. Portalul www.Stopfals.md este semnatar al Codului de principii al celei mai mari rețele de verificare a faptelor din lume International Fact-Checking Network (IFCN).