înapoi

Condamnăm comportamentul reprezentanților Primăriei capitalei în raport cu reportera Felicia Ganev, manifestat în legătură cu eforturile ZdG de a obține informații de interes public

01 Iulie 2024

Organizațiile neguvernamentale (ONG) de media condamnă comportamentul impropriu al primarului municipiului Chișinău, Ion Ceban și al echipei sale, manifestat în legătură cu eforturile echipei Ziarului de Gardă (ZdG) de a obține acces la informații de interes public. Condamnăm campaniile de hărțuire online și discursul de ură îndreptat împotriva jurnaliștilor. Cerem reprezentanților municipalității să se abțină de la orice formă de intoleranță în raport cu mass-media și să asigure respectarea dreptului presei de a accesa informațiile de interes public conform condițiilor și termenelor stabilite de lege.

 

La 26 iunie, echipa ZdG a mers la Primăria municipiului Chișinău pentru a încerca să obțină informații privind proiectele de infrastructură pluvială implementate în ultimii cinci ani. S-a întâmplat după ce solicitarea redacției de a obține aceste date a fost tratată cu tăcere de către municipalitate, deși trecuseră deja 22 de zile din momentul expedierii cererii de acces la informațiile de interes public.

 

În timpul filmării reportajului la subiect, primarul Ion Ceban a întrebat-o pe jurnalista ZdG, Felicia Ganev, dacă este inginer pentru a „ști cum să vorbească”, iar purtătoarea de cuvânt a primarului, Natalia Ixari, a infirmat recepționarea de către Primărie a unei solicitări din partea instituției media. Pentru a sugera că nu vrea să fie filmată, Natalia Ixari a acoperit cu mâna microfonul reporterei, îndepărtându-l.

 

La scurt timp, Ion Ceban a acuzat public echipa ZdG de adresarea, „ca și în alte cazuri”, a întrebărilor „manipulatorii”, precum și de lipsă de interes real pentru ascultarea răspunsurilor  oferite. În același timp, Natalia Ixari i-a dedicat jurnalistei și instituției media mai multe postări acuzatorii, în care insinuează că reportera e ghidată de o rea intenție. Ulterior, jurnalista Felicia Ganev și redacția ZdG au devenit ținta unor mesaje instigatoare la ură și injurii în mediul online din partea unor indivizi și grupuri de postaci.

 

Le reamintim reprezentanților Primăriei capitalei că Legea cu privire la libertatea de exprimare garantează libertatea presei de a căuta, de a primi și de a comunica fapte și idei. De asemenea, mass-media are sarcina de a informa publicul asupra problemelor de interes public și de a efectua, în conformitate cu responsabilitățile sale, investigații jurnalistice cu privire la problemele  de interes public.

 

Organizațiile neguvernamentale de media condamnă utilizarea discursului de intimidare și adoptarea unui comportament ostil în raport cu presa, solicitând primarului general al municipiului Chișinău și purtătoarei de cuvânt a acestuia să renunțe la astfel de practici condamnabile, inclusiv la cele care implică atingerea ori îndepărtarea dispozitivelor de înregistrare ale reporterilor.

 

Nu este pentru prima dată când primarul capitalei manifestă comportament neadecvat și intimidant în raport cu mass-media. Anterior, organizațiile neguvernamentale de media au semnalat de mai multe ori situații în care Ion Ceban a atacat și a acuzat nejustificat presa.

 

În aceeași ordine de idei, organizațiile semnatare își exprimă îngrijorarea în legătură cu perpetuarea practicilor de intimidare în mediul online a jurnaliștilor care își exercită misiunea profesională de informare a publicului. În acest caz, fenomenul este alimentat de campania de discreditare a redacției ZdG inițiată de primarul Ion Ceban și Natalia Ixari, purtătoarea de cuvânt a acestuia.

 

În același timp, reamintim reprezentanților Primăriei municipiului Chișinău că principiul liberului acces al presei la informațiile de interes public beneficiază de protecție constituțională, iar neglijarea termenului de 10 zile pentru soluționarea cererilor de acces la informație constituie o încălcare a art. 71 al Codului contravențional, precum și a prevederilor Legii privind accesul la informațiile de interes public.

 

Cerem reprezentanților municipalității să se abțină de la orice formă de intoleranță în raport cu mass-media și să asigure respectarea dreptului presei de a accesa informațiile  de interes public conform condițiilor și termenelor stabilite de lege.

 

Solicităm organelor de drept să tragă la răspundere autorii discursului de ură și ai injuriilor în adresa jurnaliștilor ZdG.

 

Centrul pentru Jurnalism Independent

Asociația Media Guard 

Asociaţia Presei Independente

Centrul  „Acces-Info”

Comitetul pentru Libertatea Presei 

RISE Moldova

Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic