înapoi

Consolidarea integrității în achizițiile publice prin contribuția mass-media

Perioada de implementare:  septembrie 2023 – iunie 2024  

 

Finanțator: Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” și Fondul Parteneriat pentru Transparență (PTF)

1. Monitorizarea procedurilor de achiziții a proiectelor selectate în cadrul Programului Național „Satul  European”/„Satul  European Expres” în perioada 2023-2024, prin realizarea unui ciclu de investigații jurnalistice și elaborarea recomandărilor pentru autorități și entități economice;

 

2. Promovarea bunelor practici de guvernare locală prin realizarea unui ciclu de articole tematice și publicarea în mass-media regionale și naționale.

 

1. Monitorizarea corectitudinii utilizării procedurilor de achiziții publice în APL de nivelul I, elaborarea raportului de monitorizare cu propuneri de eliminare a ilegalităților și recuperarea banilor publici;

 

2. Documentarea și publicarea investigațiilor jurnalistice la tema utilizării banilor publici și desfășurării achizițiilor în regiuni;

 

3. Prezentarea publică a rezultatelor monitorizării și a recomandărilor experților pentru îmbunătățirea calității guvernării la nivel local;

 

4. Elaborarea articolelor despre bunele practici înregistrate de APL în procesul desfășurării achizițiilor, publicarea în ziare  și pe diferite platforme online.

 • 11 Decembrie 2023

  Peste două mii de locuitori din patru sate din comuna Negurenii Vechi, raionul Ungheni pot merge în siguranță pe drumurile localității pe înserat sau dimineața devreme. În sat au fost finalizate lucrările de modernizare a sistemului de iluminat stradal, desfășurate în cadrul Programului Național „Satul European Expres”. Au fost instalate circa 140 de lămpi eficiente energetic. Primara comunei spune că problema s-a rezolvat datorită comunicării eficiente dintre locuitori și autoritățile publice locale.

 • 18 Decembrie 2023

  Elevii Gimnaziului „Paraskiewa Wiszniowska" din satul Vișniovca, raionul Cantemir, se vor bucura de căldura din instituție pe timp de iarnă, iar administrația școlii-de facturi mai mici pentru energia termică. De câțiva ani, cetățenii și autoritățile publice locale (APL) optează pentru eficientizarea energetică și reducerea consumului de energie și de CO2. Mai bine de cinci ani, localitatea este semnatară a Convenției primarilor privind clima și energia - mișcare europeană în care sunt implicate APL și regionale ce se angajează în mod voluntar pentru creșterea eficienței energetice și utilizarea surselor de energie regenerabilă. În prezent, gimnaziul este în proces de termoizolare, lucrări desfășurate în cadrul Programului „Satul European”.

 • 13 Februarie 2024

  În preajma sărbătorilor pascale din acest an, lângă piața agricolă din Colibași, raionul Cahul, se vor deschide șase căsuțe construite în stil rustic, destinate comerțului cu produse locale și articole de artizanat. Amenajarea căsuțelor face parte din proiectul „Orășelul Rustic”, cu drag din Colibași – premisă pentru promovarea patrimoniului rural tradițional”, implementat în cadrul Programului „Satul European Express”. Înainte de a depune dosarul la concursul de finanțare, primăria le-a cerut sătenilor să aleagă, prin intermediul votului online, ce obiect de infrastructură ar vrea să fie renovat. Oamenii și-au dat votul pentru „orășelul rustic”.

 • 30 Aprilie 2024

  Cei aproximativ 3000 de locuitori ai satului Hagimus din raionul Căușeni se bucură în prezent de un parc renovat cu bănci amenajate pentru odihnă și spații de joacă pentru copii. Primăria a câștigat un proiect mic în valoare de peste 230 de mii de lei, finanțat în cadrul Programului Național „Satul European Expres”. Astfel, de Paști locul de lângă casa de cultură va „prinde” viață.