înapoi

API / Stopfals.md - cel mai bun proiect împotriva dezinformării

27 Aprilie 2023

Foto: API


Portalul Stopfals.md, gestionat de Asociația Presei Independente (API), a obținut premiul Delegației Uniunii Europene pentru cel mai bun proiect împotriva dezinformării. În cadrul primei ediții a Galei premiilor pentru lupta împotriva dezinformării au fost oferite premii la patru categorii: mass-media împotriva dezinformării, societatea civilă împotriva dezinformării, proiecte ce vizează combaterea dezinformării și educație media.

Evenimentul de premiere a confirmat misiunea Uniunii Europene și a statelor membre de a contribui la combaterea dezinformării și de a aprecia efortul mass-media și a organizațiilor societății civile care se implică activ în lupta împotriva informațiilor false.

 

Ambasadorul Jānis Mažeiks, șeful Delegației UE în Republica Moldova, a menționat că Delegația sprijină Republica Moldova prin proiecte specifice și instrumente de sprijin, ajutând instituțiile, dar și societatea civilă să fie mai rezistente la atacurile de dezinformare. „Războiul Rusiei contra Ucrainei a făcut ca fenomenul dezinformării în Republica Moldova să ia amploare, dar și să aducă Moldova mult mai aproape de Uniunea Europeană. Rolul nostru este să vă susținem în efortul de a lupta cu informațiile false și de a face parte din familia UE”, a adăugat Ambasadorul.

 

Premiul pentru cel mai bun proiect împotriva dezinformării i-a revenit Asociației Presei independenteportalului de fact-checking Stopfals.md pentru merite în atenuarea efectelor și informațiilor propagandistice și manipulatorii. „Misiunea noastră este nu doar să informăm, dar și să ajutăm cetățenii, în special, acum, pe timp de criză, să fie mai rezilienți la campaniile de dezinformarea și să facă deosebirea dintre adevăr și manipulare”, a spus Petru Macovei, directorul executiv API.

 

Delegația UE a mai premiat două organizații de media membre API, și anume: Ziarul de Gardă la categoria mass-media împotriva dezinformării și Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) la categoria promovarea educației mediatice.

 

Organizația WatchDog a fost premiată la categoria societatea civilă împotriva dezinformării.

 

Stopfals.md este o platformă online de informare privind fenomenul „știrilor false”, demascare a informațiilor false și vădit tendențioase, de verificare a declarațiilor și afirmațiilor din spațiul public. Stoofals.md este membru al celei mai mari rețele de verificare a faptelor din lume International Fact-Checking Network (IFCN). În cadrul Campaniei împotriva informației false și tendențioase STOP FALS!, API desfășoară și alte activități, inclusiv întâlniri și dezbateri cu diferite categorii de consumatori de informații, alte activități de promovare a gândirii critice și a educației mediatice, instruiri în domeniul verificării faptelor (fact-checking). Consumatorii sunt încurajați să semnaleze informațiile false și tendențioase pe Semnale.stopfals.md.