înapoi

Profesioniști media și activiști civici se angajează să contribuie la consolidarea păcii și a coeziunii sociale pe ambele maluri ale Nistrului

27 Octombrie 2023

Foto: Constantin Grigoriță, Doina Furculița


Peste 35 de jurnaliști, liber-profesioniști, activiști civici și experți de pe ambele maluri ale Nistrului s-au întrunit la Chișinău, unde au discutat despre modalitățile de colaborare privind mediatizarea subiectelor sensibile la gen și conflicte, sporirea încrederii între oameni, contribuția la consolidarea păcii și coeziunii sociale. Forumul de discuții „Pacea și coeziunea socială pe ambele maluri ale Nistrului: schimb de opinii pentru consolidarea încrederii”, a fost desfășurat de Asociația Presei Independente (API) la 26 octombrie 2023, în cadrul proiectului „Construirea păcii durabile și incluzive, consolidarea încrederii și coeziunii sociale pe ambele maluri ale râului Nistru”, susținut de Oficiul ONU pentru drepturile omului, PNUD, UN Women.

La deschiderea forumului, Petru Macovei, directorul executiv al API, s-a referit la scopul și obiectivele Programului Mass-media pentru Pace și Egalitate pe ambele maluri ale Nistrului”, pe care API îl implementează începând cu luna august 2023. El a vorbit, între altele, despre misiunea de bază a profesioniștilor media, cea de a informa corect oamenii, accentuând și misiunea jurnaliștilor de a fi alături de comunități și de a contribui la consolidarea păcii și a coeziunii. Prin acest program, API își propune să readucă în prim-plan  misiunea respectivă, prin îmbunătățirea capacității și suport instituțional pentru redacții și grupuri de activiști.

 

Svetlana Andrieș, reprezentantă adjunctă de țară a UN Women în Moldova,  a vorbit despre importanța consolidării unui dialog constructiv, stabilirea relațiilor de încredere între profesioniștii media de pe ambele maluri ale Nistrului pentru o înțelegere mai bună a fenomenelor de gen și conflicte. Ea a accentuat că prin proiectul implementat de UN Women și partenerii săi se dorește, de asemenea, să fie asigurată o securitate mai bună a jurnaliștilor pentru a-și exercita în siguranță atribuțiile profesionale, dar la fel să fie aduse în atenția autorităților problemele existente pentru îmbunătățirea politicilor publice.

 

În continuare, una din expertele programului API, Loretta Handrabura, s-a referit la realitățile comune  de gen și conflicte similare pe ambele maluri ale Nistrului, dar și la anumite aspecte care fac dificilă comunicarea și încrederea nu doar între profesioniștii media, dar și între oamenii simpli. Experta s-a pronunțat pentru excluderea abordării unilaterale a fenomenelor și realităților din societate, eliminarea limbajului ostil, a mesajelor sexiste, a prejudecăților și stereotipurilor.

 

În aceiași ordine de idei, Andrei Brighidin, membru al Consiliului pentru Egalitate, a prezentat câteva date care reflectă situația egalității de gen în Republica Moldova. El a remarcat  o serie de indicatori pozitivi, dar și negativi, referindu-se la provocările și la necesitatea îmbunătățirii cadrului legislativ.

 

Despre experiența reflectării realităților din stânga Nistrului a povestit Irina Tabaranu, jurnalistă la portalul Zonadesecuritate.md. „Ne străduim să folosim un limbaj neutru, excluzând categoric discursul de dezbinare, promovat de unii politicieni. Există o multitudine de subiecte din domeniul asistenței sociale, educației, transportului etc., care pot și trebuie abordate cu atenție și responsabilitate, pentru a nu  provoca tensiuni în societate”, a spus jurnalista.

 

În partea a două a forumului de discuții, participanții și participantele au fost împărțiți în câteva grupuri, având sarcina să identifice probleme comune de mediatizare a realităților de pe ambele maluri ale Nistrului, dar și modalități de a contribui la consolidarea coeziunii sociale, cu accent pe egalitatea de gen și rolul femeii în promovarea păcii.

 

Grupurile au propus idei de materiale, dar și de proiecte comune în acest sens. „Ideea noastră e să creăm o platformă interactivă comună care să unească profesioniști media de pe ambele maluri ale Nistrului. Asta le-ar permite jurnaliștilor, liber-profesioniștilor, activiștilor civici să plaseze informații la diferite teme - sociale, culturale, minorități etnice etc. Platforma poate servi spațiu pentru a face schimb de opinii în limbile rusă și română, având și scopul să contribuie la educarea oamenilor, inclusiv a copiilor, cum să interacționeze și să comunice corect cu persoane care sunt diferite de ei”, a menționat Natalia Antoniuc, jurnalistă la ziarul SP din Bălți. Aceste propuneri au fost împărtășite de colegii și colegele din stânga Nistrului, inclusiv de Tatiana Sergheeva, activistă civică de la organizația neguvernamentală „Femeia contează” din Tiraspol. „Cred că un pas important care trebuie făcut e ca redacțiile să-și adapteze politica editorială, să stabilească în politicile interne indicatori de performanță privind egalitatea de gen. Managerii deseori uită de acest lucru sau abordează formal aceste aspecte, ceea ce face dificil de urmărit în timp cum este respectată egalitatea de gen”, a adăugat Renata Lupacescu, redactoră-șefă a postului TV Studio-L din Căușeni.

 

La finalul forumului, Ion Mazur, coordonatorul proiectului API, a anunțat despre lansarea unui concurs deschis cu premii pentru profesioniștii media de pe ambele maluri ale Nistrului - „Contribuția profesioniștilor media la consolidarea păcii și a coeziunii sociale”, care se va desfășura în perioada 1 noiembrie 2023-10 iunie 2024. Despre scopul, condițiile de participare, dar și alte detalii vedeți AICI.

 

Înregistrarea video de la forum poate fi accesată  AICI.

 

Pentru detalii contactați-ne la adresa de e-mail: ion.mazur@api.md sau la numărul de telefon: 022/220995 / 068983983 (persoană de contact – Ion Mazur).

 

Această activitate este desfășurată de Asociația Presei Independente (API) în cadrul proiectului „Construirea păcii durabile și incluzive, consolidarea încrederii și coeziunii sociale pe ambele maluri ale râului Nistru”, implementat în comun de către Oficiul ONU pentru drepturile omului (OHCHR), PNUD, UN Women, și finanțat prin intermediul Fondului Națiunilor Unite pentru Consolidarea Păcii (UN PBF).