înapoi

Colaboratorii Campaniei STOP FALS!, pe prima linie de combatere a dezinformării

29 Iunie 2023

Colaj Stopfals.md


Oamenii trebuie să consume informații transmise de surse care operează cu fapte și dovezi, mai puțin cu emoții, iar publicațiile care „amestecă” în știri opiniile cu faptele trebuie evitate. Aceasta este una din concluziile la care au ajuns oamenii de diferite vârste și profesii care au participat la discuțiile și întâlnirile desfășurate în ultimul an de colaboratorii Campaniei STOP FALS!, desfășurată de Asociația Presei Independente (API). Cei 15 colaboratori regionali STOP FALS! au organizat în total 31 de discuții în 16 raioane, inclusiv în UTA Găgăuzia și regiunea transnistreană.

Întâlnirile au avut loc în instituții publice, cum sunt școlile, casele de cultură, primăriile, centrele medicale și de agrement, cu participarea atât a funcționarilor publici, lucrătorilor sociali, polițiștilor, pedagogilor, cât și fermierilor, pensionarilor, oamenilor care nu sunt încadrați în câmpul muncii.

 

Dezinformarea poate lua vieți

 

Colaboratorii Campaniei STOP FALS! au prezentat exemple de informații false și diferite speculații, oferindu-le participanților recomandări și instrumente de verificare a informațiilor, pentru a nu deveni victime ale dezinformării. Profesoara Aliona Para, colaboratoarea responsabilă pentru activitățile în raionul Cantemir, a organizat o întâlnire în satul Haragâș, îndemnându-i pe localnici să depună efort pentru a verifica sursele, dar și să se implice la contracararea dezinformării: „Dacă vedeți sau citiți o informație pe care o credeți falsă sau speculativă, semnalați-o pe site-ul www.Semnale.stopfals.md, iar jurnaliștii experimentați o vor verifica și vor scrie adevărul” .

 

După exemplele prezentate și discuțiile cu colaboratorii Campaniei STOP FALS!, participanții au înțeles mai bine că dezinformarea poate aduce nu doar prejudicii morale sau materiale, dar și pierderea vieților omenești, cum s-a întâmplat cu unii din cei care au crezut falsurilor și conspirațiilor din perioada pandemiei de COVID-19.

 

Irina Croitoru, bibliotecară în satul Năvârneț, raionul Fălești, a participat la una din întâlnirile organizate de colaboratoarea Campaniei STOP FALS! Natalia Popov. Doamna bibliotecară subliniază importanța acestor întâlniri pentru a-i proteja pe oameni de dezinformare: „La întâlnire ni s-a prezentat informație utilă și practică, sfaturi accesibile fiecărui cetățean. Ar fi bine ca aceste informații să ajungă la fiecare om din țara noastră, probabil așa ar fi mai puțină discordie în societate”.

 

Oamenii manipulați sunt greu de convins

 

O persoană infectată de dezinformare și propagandă ani întregi este greu de convins să renunțe la sursele toxice, consideră Tatiana Botnarenco, bibliotecară în satul Bălășești din raionul Sângerei. „Oricât de mult am dori să-i învățăm pe oameni să gândească critic, nu toți sunt capabili de asta. Iată de ce esre nevoie de mai multă informare corectă, ca să reușim să aducem adevărul în prim plan”, spune ea. Profesoara din Bălți Inga Savca, colaboratoare responsabilă pe activitățile STOP FALS! în raionul Sângerei, concluzionează că astfel de întâlniri trebuie organizate cu regularitate în toate localitățile țării: „Trebuie să-i scoatem din zona de confort pe cei care nu obișnuiesc să analizeze critic informația, intervenind în modul conservator de construire a viziunilor multor oameni”.

 

Jurnalista Cristina Jitari, colaboratoare responsabilă de activitățile Campaniei STOP FALS! în raionul Drochia, la fel i-a îndemnat pe participanți să fie mai activi și să utilizeze instrumentele existente de raportare a informațiilor suspecte. Una dintre participante la discuția din satul  Mândâc, Daniela Zaporojan, remarcă că dezinformarea va fi un pericol permanent pentru Moldova, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să luptăm cu acest fenomen nociv: „Nu cred că vom scapă vreodată de „știrile false”, ele sunt prea multe și oricât de precauți am fi, uneori cădem și noi în plasa manipulării. Personal, după ce am aflat că pot raporta o știre care mi se pare suspectă pe www.Semnale.stopfals.md, mă străduiesc să fac asta pentru a-i ajuta pe alții. La fel, îi îndemn și pe vecini, prieteni să semnaleze falsurile, ajutând să se afle adevărul cu dovezi și surse”.

 

În regiunea transnistreană oamenii încă preferă să se informeze din surse media de la Kremlin

 

Asistenta medicală Diana Goja, responsabilă de informarea cetățenilor din raionul Dubăsari și regiunea transnistreană, spune că multe persoane din această regiune preferă să se informeze din surse media  pro-Kremlin și gândesc cu clișee propagandistice. Iată de ce trebuie depuse eforturi suplimentare pentru combaterea informațiilor false. 

 

Jurnalistul Piotr Garciu, colaborator al Campaniei STOP FALS! în UTA Găgăuzia, la fel consideră că nu ne putem aștepta la o schimbare radicală a viziunii oamenilor după câteva întâlniri și discuții. Astfel de activități trebuie desfășurate cu regularitate, cu exemple de falsuri și manipulări grosolane, dar și cu recomandări pentru oameni cum să se protejeze de dezinformare.

 

Colaboratorii Campaniei STOP FALS!, desfășurată de  Asociația Presei Independente (API), sunt oameni activi de diverse profesii, din diferite regiuni. Ei participă la instruiri periodice pe tema combaterii dezinformării și organizează întâlniri tematice cu oamenii din regiuni. În ultimul an, în cadrul proiectului „Despre dezinformare de la ușă la ușă”, implementat cu suportul IMS (International Media Support), colaboratorii regionali ai Campaniei STOP FALS! au desfășurat 31 de întâlniri în raioanele Sângerei, Briceni, Glodeni, Soroca, Drochia, Florești, Fălești, Orhei, Căușeni, Ștefan Vodă, Cantemir, Leova, Taraclia, Anenii Noi, Criuleni, UTA Găgăuzia, Dubăsari și regiunea transnistreană. La aceste întâlniri au participat peste 600 de persoane.

 

Totodată, colaboratorii și colaboratoarele au distribuit în peste 60 de localități din țară (link la știrea cu buletinele) patru ediții trimestriale ale unui buletinul informativ trimestrial, în care sunt prezentate exemple de dezmințire a informațiilor false și tendențioase din mass-media naționale și internaționale.

 

Activitatea a fost desfășurată în cadrul proiectului „Despre dezinformare de la ușă la ușă”, implementat de Asociația Presei Independente (API) cu suportul IMS (International Media Support).