înapoi

Bunele practici de dezmințire a falsurilor au ajuns în 60 de localități din țară

30 Iunie 2023

Colaj Stopfals.md


Timp de un an, 15 colaboratori ai Campaniei împotriva informațiilor false și tendențioase STOP FALS!, desfășurată de Asociația Presei Independente (API), au bătut cărările a peste 60 de localități din mai multe raioane ale țării, unde au discutat cu oamenii despre pericolul dezinformării și au distribuit patru ediții trimestriale ale unui buletin informativ cu cele mai bune practici de dezmințire a falsurilor. Buletinul a fost distribuit și în diferite instituții publice: case de cultură, biblioteci, oficii poștale, centre medicale etc. Locuitorii satelor și comunelor au răsfoit broșurile cu interes și au recunoscut că au nevoie de ajutor pentru a-și dezvolta gândirea critică.

În prima ediție a buletinului informativ STOP FALS!, distribuită în vara anului 2022 în limba română și în rusă, au fost compilate articole din presa națională și internațională despre campania de dezinformare care însoțește războiul din Ucraina. Din momentul invadării țării vecine de către armata Federației Ruse, pe lângă masacrul de pe câmpul de luptă, a pornit un intens război informațional, atât în sursele media cu politică editorială pro-Kremlin, cât și în rețele sociale.  Dezinformarea este transmisă în diferite forme: de la declarații care conțin falsuri și speculații, cifre și date istorice falsificate sau scoase din context, până la imagini și videoclipuri trucate, iar discuțiile cu cetățenii sunt imperios necesare pentru a-i ajuta să nu fie dezinformați. „E o campanie foarte utilă pentru omul simplu și foarte importantă la nivel național. Ea trebuie să continue, căci forțele distructive abia își arată adevărata față, iar cetățenii trebuie să învețe să se protejeze de falsuri”, spune Tatiana Stahi, directoarea gimnaziului din satul  Slobozia-Dușca, raionul Criuleni.

 

În a doua ediție a buletinului informativ (română și rusă) au fost incluse articole de dezmințire a falsurilor despre criza energetică. În prag de iarnă, sursele propagandistice au speculat că acea criză a fost provocată de Occident, dar și de politica proeuropeană a autorităților moldovenești. „Multe informații false sunt pe Internet care ne distrag atenția de la problemele noastre reale. Iată această știre că moldovenii vor trebui să întoarcă banii pentru compensațiile la gaze și electricitate de care au beneficiat, iar dacă nu vor plăti atunci le-ar putea fi luate pământurile, au crezut-o mulți. Pe mine, ca fermier care achit impozite regulat și nu am restante față la buget, această informație tot m-a cam speriat. Acum citesc că e un fals și m-am liniștit”, a remarcat Leonid Bruma din Rădulenii Vechi, Florești, după o discuție cu Natalia Barbăscumpă, colaboratoarea campaniei STOP FALS!.

 

Falsurile care instigă la ură și discriminare au fost tema centrală a ediției a treia a buletinului (română și rusă). Cei care au citit articolele, s-au convins că o știre onestă nu poate dezinforma și nici nu transmite mesaje de ură. „Am aflat multe informații utile și vom ține cont de ele. Într-adevăr, sunt multe site-uri care, prin informații false, provoacă neîncredere în ziua de mâine, frică, spaimă, panică... Un disconfort total”, susține Stela Toma, bibliotecară în comuna Tătărăuca Veche, Soroca.

 

În mai multe articole din ultima ediție a buletinului informativ (română și rusă) au fost dezmințite falsurile din recenta campanie electorală pentru alegerea bașcanului (guvernatorului) autonomiei găgăuze. Cititorii au fost îndemnați să fie mai atenți și să verifice declarațiile candidaților în timpul campaniilor electorale, mai ales că în această toamnă se vor desfășura alegerile locale generale. „Trăim într-o societate divizată și împinsă una împotriva celeilalte, în primul rând din cauza fluxului mare de dezinformare. Iată de ce este important să ne dezvoltăm gândirea critică și să verificăm informațiile din diferite surse”, conchide Alexandra Capsamun, directoarea Casei de Cultură din satul Gaidar, UTA Găgăuzia.

 

După aceste întâlniri și discuții, colaboratorii Campaniei STOP FALS! s-au convins o dată în plus de importanța și necesitatea continuării activităților de informare. „O mare importanță are această campanie în localitățile, populate de minoritățile naționale, unde mass-media de proastă calitate din Rusia și în limba rusă încă are mare influență, iar oamenii sunt ghidați de stereotipurile de gândire, impuse și propaganda pro-Kremlin”, consideră Svetlana Borș, colaboratoare responsabilă de informarea locuitorilor din raionul Criuleni.

 

„Educarea gândirii critice trebuie să fie o activitate continuă. Or, sursele de dezinformare sunt în continuă schimbare și numai o gândire critică dezvoltată poate reprezenta o garanție că efectele dezinformării nu vor genera efecte negative în societate”, spune Maxim Djamanov, colaborator responsabil de activitățile în raionul Orhei.

 

Iar Renata Lupacescu, colaboratoarea responsabilă de activități în raioanele Căușeni și Ștefan Vodă, accentuează rolul important pe care îl are presa independentă, în special cea locală și regională care este mai aproape de oamenii din sate: „Combaterea dezinformării prin intermediul mass-mediei locale ajută la informarea corectă a membrilor comunității, dar îi și ajută să-și dezvolte capacitatea de evaluare și verificare a informațiilor. În final, asta consolidează reziliența populației în fața manipulării informațiilor”.

 

Activitatea a fost desfășurată în cadrul proiectului „Despre dezinformare de la ușă la ușă”, implementat de Asociația Presei Independente (API) cu suportul IMS (International Media Support).