înapoi

Au fost premiate cele mai bune investigații ale anului 2023

04 Decembrie 2023

Câștigătorii concursului de la stânga la dreapta: Vasile Ursachi, Victor Moșneag, Felicia Crețu, Anatolie Eșanu, Elena Celak, Dorin Rusu, Petru Garciu, Nicolae Coșeru, Dumitru Garcaliuc. Foto: Constantin Grigoriță.


Asociația Presei Independente (API) și Fundaţia Friedrich Naumann pentru Libertate (Germania) au anunțat și premiat învingătorii concursului național „Investigațiile jurnalistice ale anului 2023”. Festivitatea de premiere a avut loc pe 4 decembrie, în cadrul Forumului Mass-Media 2023. Concursul este la a șasea ediție și se organizează anual pentru a stimula jurnaliștii de investigație din Republica Moldova în lupta împotriva corupției și a altor fărădelegi.

Jurnaliști sau echipe de jurnaliști au putut aplica la două categorii ale concursului: Investigația anului în mass-media națională și Investigația anului în mass-media locală/regională, cu articole de investigație publicate în perioada 1 noiembrie 2022 – 31 octombrie 2023. Dosarele au fost evaluate de un juriu format din experți în jurnalism și investigații, în baza mai multor criterii, printre care corespunderea standardelor jurnalismului de investigație, complexitatea subiectului, impactul investigației asupra problemei pe care o abordează și altele.

 

Urmare a evaluării dosarelor, la categoria „Investigația anului 2023 în mass-media națională” premiul întâi i-a fost acordat echipei de jurnaliști Anatolie Eșanu și Victor Moșneag de la săptămânalul Ziarul de Gardă. Ei au fost premiați pentru investigația Afaceri pe bani publici: finul – președinte de raion, nașul – consilier raional și om de afaceri care câștigă licitații de milioane în raion. Locul doi la această categoria i-a revenit investigației jurnalistice Afacerea portul din pădure, semnată de Felicia Crețu de la proiectul media CU SENS. Prin decizia juriului, câștigătoare ale locului trei au fost desemnate două investigații. Este vorba de Studenți ademeniți cu bani u(ȘOR)i pentru a participa la protestele „Mișcării pentru Popor”, realizată de Daniela Calmîș și Vasile Ursachi de la Ziarul de Gardă și seria de investigații Povestea unui leu care bulversează de șapte ani Chișinăul sau cum se câștigă milioane din ЖЭК-urile falite (I) / Milioane pentru lichidatorii „ЖЭК”-urilor (II), semnată de Pavel Păduraru de la Jurnal.md. La aceeași categorie, membrii juriului au decis sa ofere și un premiu special pentru impactul investigației Spionii Moscovei la Chișinău și sistemul sofisticat de recepție de pe acoperișul Ambasadei ruse, realizată de echipa de jurnaliștii Dumitru Garcaliuc și Călin Jucovschi de la Jurnal TV.

 

„Acest concurs mă motivează, an de an, să continui să scriu materiale de investigație și mă face să mă simt mândru de colegii din presa națională și regională care fac același lucru. Mă bucur că despre jurnalismul de investigație, dspre importanța și impactul acestuia se vorbește tot mai mult”, a spus Victor Moșneag, câștigătorul premiului întâi.

 

La categoria „Investigația anului 2023 în mass-media locală/regională” locul întâi i-a revenit lui Nicolai Coșeru de la portalul Nordnews.md din municipiul Bălți, pentru investigația „Șansă” la final de mandat. Familia primarului din Pelinia – investitor de milioane într-un parc fotovoltaic. Pe locul doi s-a clasat jurnalistul din autonomia găgăuză Petru Garciu cu investigația Герметичная Гагаузия. Евросоюз выделил миллионы на сближение Комрата и Кишинева, но проект провалился. Materialul a fost inițial publicat de BAS TV, apoi completat și publicat de RISE Moldova. Două investigații au fost desemnate câștigătoarele ale locului trei la această categorie: Secretele deputatului Nesterovschi, autor Dorin Rusu de la Tvn.md din Bălți (material realizat  în echipă cu Marcela Zămosteanu de la RISE Moldova) și Операция «пенсионер»: в Гагаузии ждали выплат от Шора с 1 октября, но схема изменилась, а денег нет, semnată de Elena Celak de la portalul Nokta.md din Comrat.

 

„Investigația respectivă a însemnat multă muncă și intimidări din partea diverșilor actori. Dar faptul că activitatea noastră este apreciată ne motivează mult și eu vă mulțumesc pentru că îmi oferiți și mai mult uraj să continui să scriu materiale de investigație prin care să demonstrez persoanelor care dețin funcții publice că munca lor este monitorizată”, a spus Nicolai Coșeru, autorul celei mai bune investigații la nivel regional.

 

În calitate de premii, Fundaţia Friedrich Naumann pentru Libertate, Biroul pentru România și Republica Moldova, le va oferi câștigătorilor posibilitatea de o obține burse în valoare de la 500 până la 1000 Euro pentru realizarea în anul 2024 a câte o anchetă jurnalistică, cu respectarea celor mai înalte standarde profesionale. De asemenea, premianților le-au fost oferite certificate care garantează plata unor onorarii pentru transmiterea dreptului de traducere și republicare a investigațiilor în alte surse.

 

Concursul a fost organizat de Asociația Presei Independente (API) și Biroul pentru România și Republica Moldova al Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate, cu suportul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Federale Germane.