înapoi

44 de organizații de verificare a faptelor din Europa, inclusiv portalul Stopfals.md din R. Moldova, au aprobat un Cod de etică pentru combaterea dezinformării

15 Septembrie 2022

eufactcheckingproject.com


Codul a fost aprobat pe 15 septembrie 2022.

Codul european de standarde pentru organizațiile independente de verificare a faptelor a fost elaborat în cadrul unui proiect la care au participat 44 de organizații de verificare a faptelor din peste 30 de țări din Europa, inclusiv din Republica Moldova prin portalul Stopfals.md gestionat de Asociația Presei Independente. România este reprezentată în acest proiect de platforma Factual.ro, gestionată de organizația Funky Citizens.

 

Standardele Codului, de la calitatea sursei până la imparțialitate și transparență financiară, trebuie respectate de către toate organizațiile de verificare a faptelor care vor să devină membri verificați ai Rețelei europene de standarde de verificare a faptelor (European Fact-Checking Standards Network – EFCSN).

 

Apartenența la această rețea va oferi organizației o credibilitate, fiind o dovadă  că organizațiile europene de verificare a faptelor funcționează în mod independent, etic și cu un angajament ferm de a servi interesului public.

 

După ce Codul a fost aprobat, organizațiile de fact-checking care l-au elaborat se vor întâlni la sfârșitul lunii septembrie curent în orașul Madrid, Spania, pentru a discuta și alege entitatea de conducere care va supraveghea punerea în aplicare a Codului.

 

Acest proiect face parte din Apelul Comisiei Europene privind integritatea mijloacelor de comunicare socială și este condus de șase organizații europene axate pe combaterea dezinformării: Fundación Maldita.es (Spania, AFP (Franța), CORRECTIV (Germania), DEMAGOG (Polonia), Pagella PoliticaFacta (Italia) și EU DisinfoLab (Belgia).