Obiectivul proiectului: monitorizarea şi informarea opiniei publice privind comportamentul editorial al instituţiilor mass-media în perioada electorală şi în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din Republica Moldova.
Echipa: Proiectul este realizat în cadrul Coaliţiei pentru Alegeri Libere şi Corecte de Asociaţia Presei Presei Independente (monitorizare presă online şi presă scrisă) şi Centrul pentru Jurnalism Independent (monitorzare TV).
Activități:
- Monitorizarea a 28 de instituții media pe parcursul a opt săptămâni.
- Prezentarea rapoartelor de monitorizare (8 numere) și transmiterea lor la CEC, CCA și mass-media.
- Elaborarea studiilor de caz privind încălcarea de către unele instituţii media a normele deontologice jurnalistice şi a prevederilor legislative privind reflectarea campaniei.
Instituţiile mass-media monitorizate:
Audiovizual: Moldova 1, Prime TV, Canal 2, Canal 3, Publika TV, Jurnal TV, Realitatea TV, NTV Moldova, ProTV Chişinău, TV7, Accent TV, N4 TV
Portaluri online: Agora.md, Deschide.md, Gagauzinfo.md, Jurnal.md, Moldova24.info, Newsmaker.md, Noi.md, Realitatea.md, Sputnik.md, Today.md, Unimedia.info, Ziarulnational.md
Presa scrisă: Komsomolskaia pravda v Moldove, Panorama, Săptămîna, Timpul.
Titlul știrii, pe lângă faptul că nu este informativ și nu transmite succint esența materialului jurnalistic, induce în eroare și conține o expresie persiflantă.
Știrea nu se bazează pe nici o sursă, nu conține reacția persoanei vizate în context negativ, iar autorul folosește etichetări.
Publicarea în campania electorală a unui astfel de spot care, deși nu conține chemări expres la votarea unui candidat, reprezintă totuşi publicitate electorală
Reprezentanții ONG de media au semnalat ineficienţa activităţii CCA privind monitorizarea radiodifuzorilor şi sancţionarea celor care încalcă Codul Audiovizualului în campania electorală.
În formula în care a apărut în ziar, editorialistul a supus criticii un singur candidat, trecând cu vederea mesajele altor concurenți.
Astfel, cititorului i-au fost prezentate opinii în loc de fapte, ignorându-se regulile elementare de întocmire a unui material informativ.
Reprezentanții ONG-lor de media au sesizat public CCA să sancţioneze radiodifuzorii care încalcă prevederile de reflectare a campaniei electorale | |
Foto: | API |
Majoritatea posturilor monitorizate nu au respectat Regulamentul privind reflectarea campaniei electorale și s-au abătut de la prevederile Codului Electoral și ale Codului Audiovizualului.
Deși e plasat în coloana știrilor, materialul reprezintă un articol de opinie, în care autorul face aprecieri părtinitoare, fără trimitere la fapte concrete.
În pofida caracterului vădit electoral al expunerii, publicația nu a notat nicăieri faptul că articolul reprezintă publicitate electorală.
Studiu de caz despre portaluri on-line care utilizează titluri și texte care conțin afirmații și calificative peiorative și denigratoare.