en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


Diminuarea efectelor manipulării şi a informaţiei false prin educarea consumatorilor de produse media din Moldova
Perioada de implementare: Decembrie 2017 - Decembrie 2019

Finanțator: Uniunea Europeană

Obiectiv principal:

Obiectivul principal al acestui proiect este diminuarea impactului manipulării și dezinformării de către mass-media prin educarea consumatorilor media pentru a identifica manipularea și informațiile false sau părtinitoare. Aceste activități vor continua și vor extinde campania împotriva informațiilor false și părtinitoare, ”STOP FALS!”, desfășurate de Asociația Presei Independente (API) și partenerii săi din Moldova.

Obiective specifice:

Educarea consumatorilor de produse media din zonele rurale pentru a distinge informațiile obiective de manipularea informațională, prin crearea și dezvoltarea unei rețele de 35 de colaboratori ai ”Campaniei STOP FALS!”.

Explicarea consumatorilor media din mediul rural a riscului manipulării de către mass-media și modul de identificare a manipulării informațiilor prin desfășurarea unei campanii de informare și educare.

Reducerea numărului de persoane manipulate de către mass-media, prin producerea de materiale educaționale tipărite și video privind prevenirea manipulării și a tehnicilor de identificare a informațiilor false.

Activități:

Selectarea a 35 de persoane din diferite comunități pentru a acționa ca și colaboratori ai ”Campaniei STOP FALS!” în toate raioanele Republicii Moldova, inclusiv în UTA Găgăuzia.

Instruirea a 35 de persoane pentru a explica populației riscurile de manipulare și dezinformare.

Realizarea unei campanii de informare pentru consumatorii media din zonele rurale din toate raioanele țării, organizarea întâlnirilor locale pentru a discuta cu populația rurală despre manipulare și dezinformare și despre riscurile acestui fenomen.

Producerea unui set de materiale de informare și educare despre efectul manipulării informaționale.

Editarea în 20 de ziare locale și regionale a unei serii de articole tematice lunare despre tehnicile de manipulare.

Producerea unui documentar și a unui banner web și difuzarea acestora pentru a ajunge la un număr cât mai mare de locuitori din mediul rural.

NOUTĂȚI AFERENTE PROIECTULUI
Dezinformarea și știrile false s-ar putea intensifica în perioada următoare
Sorocenii prezenți la întâlnire s-au implicat activ în discuții și au adresat diverse întrebări, la care au primit răspunsuri din partea jurnalistei Natalia Morari
Foto: API

La o întâlnire cu consumatorii de media din Soroca, organizată de API în cadrul Campaniei STOP FALS!, jurnalista Natalia Morari a povestit despre pericolele la care sunt expuși din partea unor instituții media controlate politic. 

vezi detalii...
Lupta cu știrile false și manipularea începe cu boicotarea instituțiilor media care le difuzează
Natalia Morari i-a îndemnat pe oameni să nu le fie frică să-și spună nemulțumirile și să boicoteze sursele media care nu le oferă informații credibile
Foto: API

„Informațiile fac parte din viața noastră, anume din acest motiv, știrile pe care le consumăm, dar și instituțiile media care ni le oferă trebuie alese cu grijă”, i-a îndemnat experta Natalia Morari pe locuitorii din Anenii Noi, la întâlnirea organizată de API la 19 octombrie curent în cadrul Campaniei împotriva informațiilor false și tendențioase STOP FALS!

vezi detalii...
Știrile false și manipulatorii vor apărea atâta timp cât vom crede în ele
Locuitori din Cahul au discutat cu jurnalista Natalia Morari despre știrile false
Foto: API

Locuitorii din Cahul și din câteva sate învecinate au venit la întâlnirea cu Natalia Morari cu întrebările pregătite de acasă, i-au cerut sfaturi și i-au împărtășit nedumeririle pe care le au în privința unor informații difuzate de instituțiile media din țară. 

vezi detalii...
Consumatorii de media din raionul Drochia se implică activ în activitățile Campaniei STOP FALS!
Natalia Morari răspunde la întrebările participanţilor la întâlnirea de la Drochia din cadrul Campaniei STOP FALS!, 19 septembrie 2018.
Foto: API

Campania împotriva informațiilor false și tendențioase STOP FALS! adună tot mai mulți susținători în diferite regiuni ale țării. 

vezi detalii...
FALS: În Slovacia va apărea prima Cameră de Comerț UE-Crimeea
Foto: Colaj

La începutul lunii august, portalul Izvestia din Federația Rusă (www.iz.ru) şi alte resurse mediatice ruseşti au publicat un articol în care se afirmă că în Slovacia va fi deschisă prima organizație care va facilita relațiile comerciale dintre Uniunea Europeană și regiunea Crimeea. Autoritățile slovace neagă această informație şi precizează că statul slovac nu recunoaște anexarea acestei regiuni de către Federația Rusă.

vezi detalii...
Falsurile și manipulările din mass-media trebuie combătute cu sancțiuni dure
Locuitorii orașului Cimișlia și ai localităților din apropiere la întâlnirea cu jurnalista Natalia Morari
Foto: API

Peste 70 de locuitori ai orașului Cimișlia și ai localităților din apropiere au ales sa-și petreacă după-amiaza zilei de vineri alături de cunoscuta jurnalistă Natalia Morari, care a venit să le vorbească despre știrile false și manipulatorii care au invadat spațiul mediatic din țara noastră.

vezi detalii...
Locuitorii din Ialoveni la o dezbatere STOP FALS!: "Nu mai credem tot ce ni se spune și arată la TV!"
Jurnalista Natalia Morari la întâlnirea cu locuitorii raionului Ialoveni
Foto: API

Aproximativ 40 de locuitori ai orașului şi raionului Ialoveni au participat la o întâlnire cu jurnalistă TV Natalia Morari. Întâlnirea a avut loc vineri, 20 iulie a.c., şi a fost organizată de API în cadrul Campaniei împotriva informației false și tendențioase STOP FALS!

 

vezi detalii...
Locuitorii din Criuleni au primit sfaturi de la o jurnalistă notorie cum să se protejeze de manipularea mediatică
Jurnalista Natalia Morari în discuții cu locuitorii raionului Criuleni
Foto: API

Peste 25 de locuitori ai orașului Criuleni și ai satelor din vecinătate au participat la o întâlnire și discuții cu jurnalista Natalia Morari, președinta Asociaţiei Obşteşti “Media Alternativa”/TV8, eveniment organizat de API, în cadrul Campaniei împotriva informației false și tendențioase STOP FALS!

vezi detalii...
FALS: Românii ”fură” ploaia din Moldova pentru ca moldovenii să cumpere legume și fructe din UE
Captură foto
Foto: Kp.md

La 20 mai curent, portalul Kp.md a publicat un articol în care autorul redă discuția unor locuitori din satul Tețcani, Briceni, care spun că, de câteva zile, deasupra localităților din raion ar zbura avioane românești de tipul An-24, iar scopul acestora este de a pulveriza un reagent care dispersează norii. 

vezi detalii...
FALS: UE planifică distrugerea viilor din România, urmează cele din R. Moldova
Captură foto
Foto: Vedomosti.md

La sfârșitul lunii martie curent, portalul Vedomosti.md a publicat articolul ”ЕС планирует «добровольное» уничтожение виноградников Румынии – на очереди Молдова”, în care se afirmă că Uniunea Europeană vrea să impună o directivă care ar distruge viile din câteva țări, printre care și România.

vezi detalii...
comments powered by Disqus
MEMBRII API
Persoane juridice
JURNAL DE CHIȘINĂU
director fondator - Val Butnaru
http://www.jc.md/
GAZETA SATELOR
director - Constantin Rotaru
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
ZIARELE API LA MINUT
Жители Молдовы меньше всех в Европе тратят на досуг и культуру и почти больше всех — на еду
Львиную долю своих доходов молдаване отдают на питание. Фото из архива «СП» Почти половина доходов граждан Молдовы — 43,4 % — уходит на питание. 17.12.2018 -…
17 Decembrie 2018
Încă un partid anunță că nu va participa la alegeri, însă va susține Blocul ACUM
Încă un partid din R. Moldova anunță că nu va participa la alegerile parlamentare din 24 februarie. Decizia a fost luată de Partidul Liberal Reformator…
17 Decembrie 2018
„Amânarea nu este o opțiune”. Reprezentanta Consiliului Europei îndeamnă autoritățile din Moldova să adopte legile ce vizează publicitatea și accesul la informație
Legislația cu privire la publicitate și accesul la informație „sunt părți importante ale legislației, care au fost amânate, dar amânarea nu este o opțiune. Nu…
17 Decembrie 2018
Precizările medicului Mihai Stratulat despre apartenența sa la Partidul Democrat din Moldova
Medicul pediatru Mihai Stratulat afirmă că este membru al Partidului Democrat din anul 2010. Precizările vin după ce duminică, 16 decembrie, Stratulat a participat la Forumului…
17 Decembrie 2018
Молодые педагоги получат по 120 000 леев за три года
Молодые педагоги получат по 40 тыс. леев в год, все остальные — по 2000 леев. Фото из архива "СП" Пособия в течение первых трёх лет работы…
17 Decembrie 2018
Житель Единецкого района получил 11 лет тюрьмы. Он сбил насмерть человека и скрылся
При вынесении приговора судьи учли отягчающие обстоятельства и другое преступление, совершённое водителем. Фото иллюстративное: pixabay.co Один человек погиб на месте, девушка получила тяжёлые травмы. Водитель…
17 Decembrie 2018
De ce Guvernul a așteptat nouă luni pentru a-l numi pe Reșetnicov judecător constituțional
Trei noi judecători au fost numiți în grabă la Curtea Constituțională (CC). Fără anunțuri publice, fără proiecte incluse pe ordinea de zi, fără răspunsuri la…
17 Decembrie 2018
Записи на приём к бельцкому примару не было. Почему?
Примар заверил, что если вопрос у гражданина срочный, он примет его и без записи. Фото из архива "СП" Записи на приём к бельцкому примару не…
17 Decembrie 2018
В России пенсионерка выдавала себя за продюсера. На её счету четыре обманутых музыканта
Своих жертв престарелая мошенница "разводила" по телефону или в мессенджерах. Фото: pixabay.com В Тульской области полицейские задержали 70-летнюю пенсионерку, которая под видом продюсера похищала деньги…
17 Decembrie 2018
И. о. примара Кишинёва: в столице за запись ребёнка в садик берут от 400 леев, в школу — до 800 евро
Кишинёвские родители пожаловались примару на "расценки" при записи детей в садики и лицеи столицы. Фото иллюстративное: krsk.aif.ru Такие расценки озвучил на заседании в примарии Кишинёва…
17 Decembrie 2018
Объявлен жёлтый код — на дорогах гололёд
Коммунальные службы должны посыпать дороги антигололёдной смесью. Фото из архива "СП" Государственная гидрометеорологическая служба объявила жёлтый код метеоопасности в связи с гололёдом на дорогах. 17.12.2018…
17 Decembrie 2018
World Press Photo Exhibition, Viewed by Over 2,000 Visitors in Chisinau
The fans of photographic art had the rare opportunity to contemplate the photographic creations of the best masters of this genre at the World Press…
17 Decembrie 2018
Гололёд уносит жизни на трассах страны: 4 ДТП с тремя погибшими за одно утро
В этой аварии на трассе Хынчешты — Чимишлия погибли супруги. Их ребёнок в больнице. Фото: deschide.md Четыре человека ранены. Среди них — маленький ребёнок. 17.12.2018…
17 Decembrie 2018
Conturile bancare, legate de „spălătoria azerbaidjană”, înghețate
Material de pe Meydan TV Anchetatorii britanici au înghețat conturile bancare, legate de spălarea banilor murdari din Azerbaidjan, în care erau păstrate miliarde de dolari. Potrivit amerikaninsesi.org, banii…
17 Decembrie 2018
Blocul electoral ACUM – Platforma DA și PAS a depus actele la CEC pentru înregistrarea în cursa electorală
Blocul electoral ACUM – Platforma DA și PAS a depus astăzi, 16 decembrie, actele la Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru înregistrarea în cursa electorală. În…
17 Decembrie 2018
Венгры вышли на массовые протесты против ужесточения трудового кодекса. Их разгоняли силой
На протесты вышли тысячи венгров. Фото: GETTY IMAGES В воскресенье, 16 декабря, около 10 тысяч человек вышли на улицы Будапешта, протестуя против изменений в трудовом…
17 Decembrie 2018
Бельцким предприятиям требуются водители, швеи, менеджеры и другие. Обзор вакансий
Фото pixabay.com «СП» подготовила новую подборку вакансий в Бельцах. 17.12.2018 - 10:23
17 Decembrie 2018
Organizațiile societății civile semnalează modul netransparent de numire a ultimilor trei judecători constituționali
Mai multe organizații ale societății civile îşi exprimă profunda îngrijorare în legătură cu modul total netransparent de numire a ultimilor trei judecători la Curtea Constituțională,…
17 Decembrie 2018
PUN anunță că nu va participa la alegerile parlamentare: „Ieșiți la vot pe 24 februarie și votați blocul ACUM”
Partidul Unității Naționale a decis să nu participe la alegerile parlamentare din 2019. Președintele formațiunii, Anatol Șalaru a anunțat decizia partidului de a sprijini blocul…
17 Decembrie 2018
В Чимишлии женщина скончалась во время литургии в церкви
В обстоятельствах трагедии разбирается полиция. Фото: adevarul.ro Пожилая женщина (81) скончалась утром 17 декабря в одной из церквей Чимишлии во время богослужения, сообщает unimedia.info. Информацию о…
17 Decembrie 2018
BNM a aprobat un nou regulament privind controalele pe teren la bănci
Banca Națională a Moldovei (BNM) a probat un nou regulament privind controalele pe teren la bănci, conform celor mai bune practici de supraveghere. Actul normativ a…
17 Decembrie 2018
După alegeri – împărțirea funcțiilor
Moare prostul de plăcere, Râde, țanțoș, într-un dinte Că i-au dat ai săi putere, Iar el crede că și minte!… Gheorghe Bâlici
17 Decembrie 2018
Senatul American va prezenta un raport privind intervenția rusă în alegerile din 2016
Senatul american va publica în această săptămână un raport care va prezenta detalii privind amploarea campaniei de dezinformare ruse din timpul campaniei electorale pentru alegerile…
17 Decembrie 2018
Enigma a doi ochi care așteaptă
Se topeau unul după altul
17 Decembrie 2018
Roadă multă, fără bucurie
Într-un an i-au rămas pe copaci vreo 150 de tone, dar anul acesta, de două ori mai mult
17 Decembrie 2018
Acasă şi iar peste hotare, cu girul socialiştilor
Avem foarte mulţi cetăţeni în FR. Depinde cât de activ va fi şi ce strategii va adopta fiecare concurent electoral pentru a le câştiga încrederea.
17 Decembrie 2018
Un preşedinte democrat erijat în sărac
Chiar dacă are un venit salarial mediu de peste 17 mii de lei pe lună, s-a înscris în cohorta persoanelor vulnerabile
17 Decembrie 2018
În ajunul alegerilor parlamentare, Traian Băsescu, în vizită la Chișinău. Cu cine s-a întâlnit și ce a discutat
Fostul președinte al României Traian Băsescu a vizitat duminică, 16 decembrie, capitala R. Moldova. Președintele de onoare al Partidului Unității Naționale (PUN) s-a întâlnit cu…
17 Decembrie 2018
„Nu-mi pot imagina un politician italian cu un sac de cartofi la uşa alegătorului
„Se simte că, de două, trei luni, a început cursa electorală şi totul este supravegheat de un singur partid. Acest lucru nu ne va aduce…
17 Decembrie 2018
Директор ДРСУ: Бельцам нужен крематорий
Авторы идеи заверяют, что крематорий не будет производить вредные выбросы. Фото pixabay.com Об этом говорилось 15 декабря на публичных слушаниях муниципального бюджета на 2019 год. …
17 Decembrie 2018
Нэстасе и Санду создали предвыборный блок ACUM
Соглашение о создании предвыборного блока ACUM подписали в минувшие выходные. Фото: facebook.com/partidulpas Лидеры партий «Достоинство и правда» (DA) и «Действие и солидарность» (PAS) Андрей Нэстасе и Майя Санду подписали соглашение…
17 Decembrie 2018
Обзор ЧП на выходных: жестокое убийство сына, режима ЧС из-за взрыва, неудавшаяся погоня
Коллаж "СП" Происшествия в стране и мире за эти выходные. 16.12.2018 - 18:18
16 Decembrie 2018
Молдавский учёный изобрёл чудо-материал, способный изучать атмосферу планет и очистить Мировой океан
Академик Ион Тигиняну — создатель уникального наноматериала. Фото: allmoldova.com. Идею создания материала ученый почерпнул в природе. 16.12.2018 - 18:08
16 Decembrie 2018
На следующей неделе в Бельцах похолодает
Фото: Сергей Пузик По данным Государственной гидрометеорологической службы, температура воздуха будет минусовой. 16.12.2018 - 17:50
16 Decembrie 2018
Пьяный подросток без прав устроил гонки с полицейскими
Жители Оргеева наблюдали, как полицейские пытаются догнать правонарушителя. Фото: deschide.md. Полицейский экипаж не смог догнать машину. Нарушителя нашли по номерным знакам 16.12.2018 - 17:27
16 Decembrie 2018
Евро упадёт, доллар вырастет
Официальный обменный курс устанавливается и используется только для бухгалтерского учета. Фото pixabay.com Опубликован официальный курс валют на завтра, 17 декабря. 16.12.2018 - 17:23
16 Decembrie 2018
Как проехать перекрёсток, не нарушая правила? Тест «СП»
Перекрёсток - место повышенной опасности. Фото: Сергей Пузик Как проехать перекрёсток, не нарушая правила? Тест «СП»«СП» совместно с автошколой «ForSaj» проводит конкурс, посвящённый правилам дорожного…
16 Decembrie 2018
Medicul pediatru Mihai Stratulat a anunțat oficial că a aderat la Partidul Democrat. Cum își argumentează decizia
Cunoscutul medic pediatru Mihai Stratulat a aderat la Partidul Democrat. Anunțul a fost făcut duminică, 16 decembrie, în cadrul Forumului Organizației municipale Chișinău a Partidului…
16 Decembrie 2018
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work