În perioada martie 2017-mai 2018, API a monitorizat realizarea angajamentelor în domeniul mass-media asumate de autoritățile Republicii Moldova în Planul național de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere RM-UE. Timp de 15 luni, API a elaborat și a prezentat public cinci rapoarte trimestriale de monitorizare care conțin concluzii şi recomandări pentru autorităţi în scopul realizării mai eficiente a angajamentelor în domeniul mass-media, asumate la nivel european.
Monitorizarea s-a desfășurat în cadrul proiectului „Consolidarea capacităţilor mass-media independente, promovarea valorilor şi standardelor europene şi campania media împotriva informaţiei false şi tendenţioase”, sprijinit de USAID în cadrul programului FHI 360 „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova”.
Rapoarte de monitorizare:
Un grup de experţi din şase ţări: Republica Cehă (Institutul de Studii de Securitate din Praga), Ungaria (Centrul pentru Integrare Euro-Atlantică și Democrație), Moldova (Asociația Presei Independente), Polonia (Centrul de Relații Internaționale), Slovacia (Asociația Politicii Externe Slovace) și Ucraina (Stopfake.org Ukraine), au monitorizat mai multe portaluri şi site-uri sub aspectul mesajelor transmise în contextul confruntărilor geopolitice şi al războiului informaţional în Internet. Perioada monitorizării: iulie – octombrie 2016, cu actualizarea datelor în primul trimestru al anului 2017. Proiectul a fost cofinanțat de Fondul Internațional Visegrad și implementat de Centrul pentru Relații Internaționale Centrum Stosunków Międzynarodowych.
Concluziile şi recomandările monitorizării se conţin în raportul "Războiul informațional în Internet. Combaterea dezinformării pro-Kremlin în țările ECE".
Scopul proiectului:
Identificarea tehnicilor de manipulare și a mesajelor de propagandă transmise de cele mai importante canale de televiziune ruseşti, retransmise în Moldova, și readucerea pe agenda publică a discuțiilor cu privire la modificările legislative necesare pentru a proteja spațiul informațional autohton.
Activitățile proiectului:
- Monitorizarea și analiza calitativă, timp de o lună, a celor mai importante posturi de televiziune ruseşti, retransmise în Republica Moldova (Pervîi Kanal, RTR, NTV, REN TV, STS) în scopul identificării tehnicilor de manipulare utilizate în cadrul programelor de știri, emisiunilor de analiză şi de autor, emisiunilor de divertisment etc., inclusiv mesajele propagandistice și de manipulare referitoare la UE, NATO, Uniunea Euroasiatică, alte subiecte sensibile.
- Elaborarea a două rapoarte de monitorizare și prezentarea acestora în cadrul unor evenimentelr publice cu participarea reprezentanților instituțiilor publice cu competenţe şi atribuţii legale în domeniul mass-media, a jurnaliștilor, experţilor, altor persoane interesate.
- Elaborarea unui set de recomandări pentru Consiliul Coordonator al Audiovizualului și Parlamentul Republicii Moldova cu privire la protecţia spațiului informațional al Republicii Moldova și contracararea informațiilor propagandistice, false și manipulatoare.
Rapoarte de monitorizare: