en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

Ştiri API
Votarea pentru persoanele cu dizabilități: ce soluții există în condiții de accesibilitate redusă a clădirilor
Ludmila Iachim: „Tinerii cu dizabilități trebuie capacitați și încurajați să devină cetățeni activi”
Foto: Facebook

Fiind amplasate în școli, case de cultură sau alte edificii cu trepte la intrare, cele mai multe secții de votare vor fi și de această dată greu accesibile pentru persoanele în scaun rulant sau cu dificultăți locomotorii. Asta poate descuraja persoanele cu dizabilități să vină la vot. Cu toate acestea, reprezentanții ONG-urilor din domeniu le recomandă persoanelor cu nevoi speciale să consulte harta accesibilității, întocmită la scrutinul din anul trecut cu ajutorul PNUD Moldova, pentru a se orienta unde este cea mai apropiată secție cu pantă de acces și să meargă acolo. Urna mobilă este și ea o soluție, însă votarea în secție este și un element de integrare în societate a acestor persoane, mai spun specialiștii. 

„Din cauza lipsei pantei de acces în secția mea, am fost nevoită să-mi iau talon pentru a vota în altă parte”

”Din experiența proprie pot să vă spun că accesul fizic este o problemă majoră, ceea ce ne împiedică să ne simțim liberi și independenți în deplasare. Și da, este o primă barieră în exercitarea dreptului la vot. De exemplu, anul acesta, pentru a merge să votez, am fost pusă în situația să merg la secția de votare unde sunt cu reședința ca să-mi iau talonul care îmi va permite să votez în orice altă secție de votare. Săptămâna aceasta am mers și am ridicat talonul. Am analizat cu colegii care secție de votare este mai aproape de mine și accesibilă, și astfel voi putea liber să merg să votez” – este mărturisirea Ludmilei Iachim, directoare executivă a organizației „Motivație”, care apără drepturile persoanelor cu dizabilități. Ludmila se deplasează cu ajutorul unui scaun rulant.

Pentru că această problemă, a accesibilității, nu poate fi rezolvată rapid, de vreme ce clădirile nu au fost proiectate corespunzător din start, L. Iachim spune că soluția la îndemână este acum ca persoanele cu dizabilități să meargă acolo unde există acces. „Avem incluse pe harta accesibilității situația și rezultatele evaluării a cel puțin 612 secții de votare. Astfel, putem să ne facem o imagine unde putem merge să votăm. O altă soluție este oferirea de transport accesibil pentru persoanele care nu își pot permite servicii de taxi. Noi, ca organizație, am fost implicați anterior în oferirea serviciilor de transport accesibil pentru persoanele utilizatoare de scaun rulant în perioada alegerilor. Soluția de viitor este ca autoritățile treptat să întreprindă măsuri de eliminare a barierelor arhitecturale ce împiedică și discriminează un număr mare de persoane în exercitarea dreptului la vot”, explică Ludmila Iachim.

Harta accesibilității  (www.md.undp.org) la care s-a referit Ludmila Iachim a fost elaborată anul trecut de un grup de experți cu sprijinul PNUD Moldova, care a evaluat 612 clădiri, care reprezintă 30% din spațiile publice unde de obicei sunt organizate secții de votare. Studiul a arătat că din totalul de 612 secții evaluate doar 6 erau accesibile, 174 – parțial accesibile și 432 – inaccesibile.

Urna de vot mobilă, una dintre soluții

Pentru cei care nu sunt în stare să ajungă la secție din cauza stării de sănătate, există soluția solicitării urnei mobile, chiar dacă apărătorii drepturilor persoanelor cu dizabilități susțin că această modalitate ar fi depășită. Comisia Electorală Centrală (CEC) și Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică au anunțat că, pe lângă persoanele cu dizabilități, și alegătorii cu suspecție la COVID-19, cei care se află în izolare sau chiar persoanele cu coronavirus pot solicita urna de vot mobilă la domiciliu. Pot face acest lucru, prin depunerea unei cereri în scris la biroul electoral din localitate, pe durata a două săptămâni înainte de 1 noiembrie, sau chiar în ziua scrutinului, până la ora 15.00. Cei cu simptome de boală vor putea vota și la secție, dacă vor veni după ora 15.00, însă le va fi asigurat un „coridor verde”, apoi spațiul va fi dezinfectat.

Accesul în secțiile de votare va fi permis doar cu mască. Birourile electorale le vor da măști alegătorilor. Pentru asta CEC a anunțat că a achiziționat 3 milioane de măști.

Vitalie Meșter: „Ar trebui găsite și alte modalități de asigurare a dreptului la vot decât urna mobilă și ajutorul unei persoane de încredere”

 Vitalie Meșter, director executiv al Centrului pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități (CDPD), spune că solicitarea urnei mobile la domiciliu este un drept al persoanei cu dizabilități, și nu o obligație a acesteia să voteze anume așa: „Sunt două metode pe care le aplică CEC – urna mobilă și permisiunea de a vota fiind însoțit/ă de o persoană de încredere. Noi am fost martori odată când a venit persoana nevăzătoare fără însoțitor, a solicitat plic-trafaret, nu era așa ceva. Președintele comisiei a cerut să ia pe cineva din sală sau din observatori să intre în cabină și să ajute persoana să pună ștampila. Aici se pot întâmpla abuzuri. Asta vorbește despre faptul că instrumentele sau așa-numitele acomodări pe care le prevede Codul Electoral nu sunt pe deplin dezvoltate și nu corespund tratatelor internaționale la care R. Moldova este parte”.

De aceea, consideră V. Meșter, ar trebui de insistat în continuare ca autoritățile să amplaseze secțiile de vot în spații accesibile persoanelor cu dizabilități, dar și pe diversificarea opțiunilor de exercitare a dreptului la vot. Dar, chiar și în aceste condiții, directorul executiv al CDPD încurajează persoanele cu dizabilități să vină la votare: „Este o șansă care apare o dată la 4 ani, de asta trebuie să ne mobilizăm, pentru a ne exercita atât dreptul, cât și a ne onora obligația de cetățean”.

Lipsa accesibilității nu e un motiv pentru a sta acasă

Am întrebat-o pe L. Iachim, care obișnuiește să voteze la toate alegerile, ce le-ar spune tinerilor care ar putea ezita, mai cu seamă la acest scrutin „pandemic”, să meargă la vot. „În primul rând, grupurile trebuie informate despre importanța, necesitatea și consecințele neexercitării dreptului la vot. În al doilea rând, totuși tinerii cu dizabilități trebuie capacitați și încurajați să devină cetățeni activi, cu spirit civic, trebuie învățați să se exprime în public, să poată să enunțe corect necesitățile și problemele cu care se confruntă zilnic. Aceste lucruri se întâmplă treptat, în oameni trebuie să investim și să educăm de mici participarea în comunitatea sa în vederea schimbării spre bine a lucrurilor”, a conchis aceasta.

Viorica Zaharia, Asociația Presei Independente (API)

Acest articol este editat cu sprijinul Asociației Promo-LEX, din sursele Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate în acest articol aparțin autorului și nu reflectă neapărat poziția Asociației Promo-LEX și USAID.

comments powered by Disqus
centrul de consultanţă şi asistenţă Baza de date API
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
Propaganda este nociva
REDACȚIILE API LA MINUT
Iurie Reniță : „Începe urmărirea penala împotriva kuliokarului Igor Dodon”
Vă aduc o veste foarte bună: cu puțin timp în urmă Curtea de Apel Chișinău (CA) a casat integral Hotărârea Judecătoriei Chișinău (sector Ciocana) privind…
18 Mai 2022
Roxana Iordache „Rusia minte ordinar, ca de obicei, vitejii din Azovstal nu s-au predat, au acceptat o custodie temporară în vederea unui schimb”
Rusia minte ordinar, ca de obicei, vitejii din #Azovstal nu s-au predat, au fost predați de guvernanții Ucrainei în custodie temporară în vederea unui schimb.…
18 Mai 2022
Marco Badea „Ziua 83 a războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina”
Rezum mai jos cele mai importante informații din ziua cu numărul 83 a războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina, culese și verificate de la…
18 Mai 2022
„Termopile al secolului 21”. 83 de zile au rezistat la Azovstal in fata unor forte inzecite. 265 de luptatori s-au predat, presedintele Dumei cere sa fie judecati: „Sunt criminali de razboi”
Ministerul rus al Apararii a anuntat marti ca 265 de luptatori ucraineni s-au „predat” la uzina siderurgica Azovstal, asediata in orasul portuar ucrainean Mariupol. Mai…
18 Mai 2022
«Я уверен, что диктатор проиграет»: Зеленский выступил по видеосвязи на открытии Каннского кинофестиваля
Президент Украины Владимир Зеленский выступил на открытии Каннского кинофестиваля перед актерами и кинематографистами с эмоциональной речью. Выступая по видеосвязи, Зеленский вновь заставил зрителей фестиваля расплакаться.…
(ВИДЕО) Лидер движения «Азов» призвал воздержаться от комментариев по поводу эвакуации бойцов с «Азовстали»
Лидер движения «Азов»записал видеообращение по поводу освобожденных воинов с «Азовстали». Он призвал воздержаться от каких-либо оценок или комментариев об эвакуации с завода. Лидер движения «Азов»…
Cristi Pitulice | Razboiul din Ucraina. Minutul și scorul / 17.05.2022 / 20:30 / Ziua 83
🪖 Astăzi s-a încheiat oficial Bătălia de la Azovstal. Rușii au preluat apărătorii ucraineni. Răniții au ajuns la spitalele din zonă. Aceștia au fost evacuați…
17 Mai 2022
Postul de televiziune RTR Moldova a fost sancționat cu 13.000 de lei pentru că a dezinformat despre interzicerea sărbătoririi „Zilei Victoriei”
Consiliul Audiovizualului (CA) a sancționat cu 13.000 de lei postul de televiziune RTR Moldova pentru că a încălcat regulile de informare corectă în cadrul programului…
LIVE TEXT/ A 83-a zi de război în Ucraina. Autobuzele cu soldații ucraineni răniți de la Azovstal au ajuns pe teritoriul ocupant de ruși – presa ucraineană
Este a 83-a zi de război în Ucraina. Autoritățile ucrainene anunță că 53 de militari ucraineni grav răniți au fost evacuați de la Azovstal la…
Украинский завод Coca-Cola возобновляет производство и даже начал экспорт в Молдову
Украинский завод Coca-Cola постепенно возобновляет работу и планирует до конца месяца восстановить мощности на 100%. Напитки Coca-Cola, Fanta и Sprite уже начали экспортировать в Молдову,…
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curată
CivicThe english version of site is out of work