en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

Ştiri API
Vadim Șterbate a acționat în judecată primăria Soroca pentru încălcarea dreptului la informație
captură

Miercuri, 5 iunie 2019, jurnalistul Vadim Șterbate de la ziarul „Observatorul de Nord” a depus o acțiune în instanța de judecată împotriva Primăriei și primarului municipiului Soroca pentru apărarea dreptului de acces la informație de interes public. Acțiunea a fost pornită după ce jurnalistului Vadim Șterbate i-a fost blocat accesul la pagina oficială a Primăriei Soroca în rețeaua socială Facebook. Asistența juridică în acest proces este acordată de Asociația Presei Independente (API).

Vadim Șterbate activează de 12 ani în calitate de reporter al săptămânalul “Observatorul de Nord” din Soroca, ziar membru al API. El publică cu regularitate materiale jurnalistice inclusiv despre activitatea Primăriei mun. Soroca, informând cititorii despre transparența deciziilor, administrarea banilor publici, desfășurarea concursurilor privind achizițiile publice ș.a., aceste materiale fiind distribuite și în rețelele sociale, cu etichetarea ("tag") contului de Facebook al Primăriei Soroca. Potrivit lui Vadim Șterbate, tag-urile la majoritatea materialelor critice la adresa Primăriei și comentariile critice au fost șterse, iar la 2 aprilie curent, lui Vadim Șterbate i-a fost blocat accesul la pagina de Faceebook a Primăriei Soroca de pe contul său personal. Astfel, jurnalistul a fost privat nu doar de dreptul de a distribui materiale jurnalistice și a scrie comentarii pe pagina oficială a unei institiuții publice, ci și de dreptul de a se informa despre activitatea Primăriei.

Încercările reporterului de a soluționa problema pe cale amiabilă nu s-au soldat cu vreun rezultat. La 7 mai 2019, Vadim Șterbate a expediat un demers în adresa Primăriei și primarului Victor Său cu solicitarea de a i se debloca accesul la pagina de Facebook, dar nu a primit niciun răspuns.

Avocatul API, Vitalie Zama, care îl va reprezenta pe V. Șterbate în instanța de judecată, susține că în acest caz sunt încălcate nu doar drepturile reclamantului, ci și dreptul constituțional al cetățenilor la informare activă, veridică și la timp asupra chestiunilor de interes public. “În condițiile în care contul respectiv de pe rețeaua de socializare Facebook este întreținut din bani publici, ca și birourile, computerele administrației publice, la care lucrează funcționarii publici, accesul jurnaliștilor la acest cont, pentru plasarea materialelor jurnalistice, inclusiv cele critice în adresa administrației, nu poate fi îngrădit”, a conchis V. Zama.

În cererea de chemare în judecată, instanței i s-a solicitat să constate încălcarea de către Primăria și primarul municipiului Soroca a dreptului de acces la informație de interes public și restabilirea accesul lui Vadim Șterbate la pagina de Facebook a Primăriei Soroca.

Pentru mai multe detalii, ne puteți contacta la numărul de tel.: 022 220995 (persoană de contact: Ion Mazur).

comments powered by Disqus
centrul de consultanţă şi asistenţă Baza de date API
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
Propaganda este nociva
REDACȚIILE API LA MINUT
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curată
CivicThe english version of site is out of work