35 de reprezentanţi ai ziarelor, agenţiilor de ştiri, ai media de informare online, inclusiv site-uri, portaluri informaţionale şi bloguri, au participat la cele două traininguri specializate „Dimensiunea de gen în mass media. Integrare versus ignorare: pentru o mass-media sensibilă la gen”, desfăşurate de API în prima săptămână a lunii decembrie curent.
În cele patru zile de instruire, participanţii la traininguri şi experţii Centrului Naţional de Studii şi Informare pentru Problemele Femeii “Parteneriat pentru Dezvoltare” (CPD) Daniela Terzi-Barbăroşie, Alexei Buzu şi Vasile Cantarji, au abordat teme care ţin de asigurarea echilibrului de gen în mass-media, au studiat metodologia de autoevaluare a presei prin prisma dimensiunii de gen şi au exersat procesul practic de autoevaluare în baza acestei metodologii. Discuţiile şi dezbaterile au trezit interesul jurnaliştilor participanţi, determinându-i să fie mai receptivi la problematica de gen şi să integreze aspectele de gen în activitatea lor jurnalistică. De asemenea, jurnaliştii au identificat interconexiunile dintre mass-media şi paradigma de gen, analizând astfel posibilitatea de integrare a egalităţii de gen în produsele mass-media.
Una din zilele trainingului a fost dedicată studierii metodologiei de autoevaluare, elaborată de experţii CPD. Participanţii au colectat datele şi au analizat conţinutul produselor media din perspectiva de gen, antrenându-se astfel în exerciţiul de autoevaluare prin prisma dimensiunii de gen.
Experta Daniela Terzi-Barbăroşie a atras atenţia în mod special asupra necesităţii de reflectare egală a femeii şi bărbatului în mass-media. „Ne dorim să avem o presă mai echilibrată la gen”, a specificat D. Terzi-Barbăroşie.
Participanţii au menţionat că trainingurile au fost utile pentru o analiză mai profundă din interiorul fiecărei instituţii mass-media. Cristina Aramă, reporteră la portalul de ştiri UNIMEDIA, afirmă că această instruire a determinat-o să analizeze propriile materiale din punct de vedere al echilibrului de gen şi să caute noi posibilităţi de abordare în egală măsură a femeilor şi bărbaţilor în articolele pe care le scrie. Şi Maria Ţurcanu, redactoră-şefă a ziarului local „Ecoul Nostru” din Sângerei, a specificat că instruirea va fi utilă în activitatea sa de mai departe: „Au fost lucruri, pe care poate le cunoşteam deja, însă mai puţin le respectam. De acum încolo, vom fi mult mai atenţi”.
În rezultatul trainingurilor, un Consiliu de Evaluare va selecta zece ziare/agenţii de ştiri şi şapte medii de informare on-line, inclusiv site-uri şi portaluri informaţionale, reţele de socializare şi bloguri, care vor fi incluse într-un exerciţiu de autoevaluare a presei prin prisma dimensiunii de gen, care se va desfăşura timp de nouă luni, în perioada ianuarie-septembrie 2013.
Trainingurile au fost organizate în cadrul proiectului de autoevaluare a mass-media prin prisma dimensiunii de gen, implementat de Asociaţia Presei Independente (API) la iniţiativa şi cu suportul financiar al programului UN Women în Moldova „Abilitarea economică a femeilor”.