en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


Ştiri API
Subiectul justiţiei juvenile nu trebuie să fie unul de senzaţie
Foto: API

Justiţia juvenilă este deseori folosită ca un subiect care poate umple „golul” din buletinele de ştiri şi este abordată în stil senzaţionalist. Despre această problemă, dar şi despre alte aspecte care ţin de mediatizarea cazurilor cu implicarea copiilor au vorbit participanţii la trainingul „Procedee mass-media în relatările despre copiii in conflict cu legea”.

Cei 15 jurnalişti de la instituţiile mass-media media naţionale şi regionale, care au participat la atelier, au examinat regulile de reflectare profesionistă a subiectelor sensibile care vizează copiii în conflict cu legea, au studiat bunele practici de folosire a limbajului şi terminologiei referitoare la justiţia juvenilă, au făcut exerciţii practice de evitare a greşelilor în relatările despre copii.

Formatoarea Veronica Boboc, preşedinta Centrului Media pentru Tineri, a recomandat o abordare mai responsabilă a subiectelor jurnalistice despre copiii bănuiţi sau acuzaţi de comiterea unor infracţiuni, renunţând la senzaţional în favoarea analizei cauzelor care provoacă acest fenomen şi a informării despre modalităţile de a diminua efectele acestuia. „Materialele jurnalistice ai căror protagonişti sunt copiii în conflict cu legea sunt tratate de către mass-media aproape de fiecare dată prin prisma senzaţionalului, deşi nu ar trebui să fie aşa. Este important ca aceste informaţii să nu stigmatizeze copiii şi să le ofere şansa de a-şi continua viaţa şi a se reintegra în societate. Redacţiile ar trebui să impună cele mai stricte rigori profesionale jurnaliştilor care relatează despre copii”, a spus V. Boboc.

Una din greşelile des întâlnite la jurnaliştii care abordează asemenea subiecte este stereotipizarea, a menţionat Dinu Savciuc, specialist principal în Secţia Siguranţă Copii a Inspectoratului General al Poliţiei, invitat la training: „Pot ajunge în conflict cu legea copii din diferite categorii sociale. Însă de cele mai multe ori, instituţiile mass-media ne solicită statistici referitor la copiii care provin din familiile social-vulnerabile. Acesta este un stereotip care nu trebuie perpetuat”.

Lidia Mîra, reporteră la ziarul „Ora Locală” din Ialoveni, consideră că subiectul copiilor este unul delicat, de aceea este necesar ca jurnaliştii să fie atenţi şi informaţi: „Un astfel de training este foarte oportun atât pentru jurnaliştii cu experiență, cât și pentru cei începători, ca mine. Atelierul m-a făcut să analizez mai profund cazurile în care copiii sunt lezați în drepturi de către mass-media, lucru pe care am să-l pot evita de acum înainte”.

„La acest training am aflat când şi cum putem folosi terminologia legată de delincvenţa juvenilă. Ştiu deja cum să utilizez noţiunea de delict, infracţiune, bănuit, inculpat, reţinut, în aşa mod încât să nu influenţez negativ viitorul unor copii care, datorită circumstanţelor, au intrat în conflict cu legea”, spune Svetlana Tataru, redactorul site-ului www.rasputin.md.

Trainingul a fost organizat în cadrul proiectului „Consolidarea capacităţilor instituţiilor publice şi ale mass-media de abordare etică a problemelor ce ţin de drepturile copilului”, finanţat de UNICEF Moldova.

 

comments powered by Disqus
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NICOLAE ROȘIORU
jurnalist
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
ZIARELE API LA MINUT
Как называют эту цветную революцию? Тест «СП»
Фото pixabay.com Как называют эту цветную революцию? Тест «СП» «СП» предлагает получить приз, ответив на вопросы о цветных революциях.
16 Iunie 2019
Curtea Constituțională și-a anulat hotărârile din 7-9 iunie 2019
Astăzi, 15 iunie, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a revizuit și a anulat hotărârile recente. ”La baza anulării a stat situația de fapt din Republica…
15 Iunie 2019
Marșul de mâine se amână!
Prim-ministrul Republicii Moldova, Maia Sandu, a remis presei un mesaj prin care îndeamnă oamenii să stea duminică acasă. „Dragi cetățeni din toată țara, Duminică vă îndemnăm…
15 Iunie 2019
На какой бельцкой улице находятся эти дорожные знаки? Тест «СП»
Ответь на семь простых вопросов и получи приз! Фото: Мария Смарчевская На какой бельцкой улице находятся эти дорожные знаки? Тест «СП» «СП» совместно с автошколой…
15 Iunie 2019
Видеофакт: над Бельцами низко пролетел большой самолёт
Стоп-кадр видео Видеофакт: над Бельцами низко пролетел большой самолёт Бельчане обратили сегодня внимание на большой самолёт, пролетевший низко над городом.
15 Iunie 2019
Schimbări pe site-ul Guvernului: Maia Sandu – premier și un nou cabinet de miniștri
În aceeași zi în care noul cabinet de miniștri și-a desfășurat prima ședință în clădirea Executivului, pe site-ul Guvernului au fost făcute mai multe modificări.…
15 Iunie 2019
Умер режиссер фильма «Укрощение строптивой» Франко Дзеффирелли
Дзеффирелли скончался после продолжительной болезни в возрасте 96 лет. Фото: peoples.ru. Режиссер Франко Дзеффирелли скончался в возрасте 96 лет в своем доме во Флоренции. 15.06.2019…
15 Iunie 2019
Чудеса в аэропорту. Подборка смешных фотографий
Подборка из 30 фотоприколов, снятых в аэропортах мира. Коллаж "СП" Чудеса в аэропорту. Подборка смешных фотографий Аэропорт ― это скопление огромного количества людей, а это…
15 Iunie 2019
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work