Prezentul studiu de caz se întemeiază pe cadrul normativ existent de reglementare a reflectării de către mass-media a alegerilor prezidențiale din 30 octombrie 2016 și pe analiza subiectelor electorale realizate de către televiziunile monitorizate (TV Moldova 1 și Accent TV – edițiile din 13 octombrie; Prime TV, Jurnal TV și NTV Moldova – edițiile din 14 octombrie).
Cadrul normativ:
Codul electoral, art. 64 (1) Radiodifuzorii, în cadrul tuturor programelor lor, au obligaţia de a respecta principiile de echitate, responsabilitate, echilibru şi imparţialitate în reflectarea alegerilor.
Regulamentul privind reflectarea campaniei electorale la alegerile prezidențiale din 30 octombrie 2016 în mijloacele de informare în masă din RM, aprobat prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr.181 din 6 septembrie 2016:
- Prezentul regulament… are drept scop asigurarea reflectării echitabile, echilibrate şi imparţiale a campaniei electorale la alegerile prezidențiale de către radiodifuzori, promovarea libertăţii de exprimare şi pluralismului politic, stabilirea unor norme obligatorii pentru aplicarea în practică a acestor principii de către radiodifuzori…
- Până la începerea campaniei electorale, radiodifuzorii au dreptul să reflecte și să informeze publicul cu privire la:
- activitatea partidelor și a altor organizații social-politice în conformitate cu principiile reflectării echitabile, echilibrate și imparțiale a alegerilor prezidențiale;
- să reflecte activitatea grupurilor de inițiativă pentru susținerea candidaților la funcția de Președinte al Republicii Moldova;
- toate aspectele electorale, liber de orice amestec din partea autorităților publice, partidelor și a altor organizații social-politice sau a altor entități.
- Radiodifuzorii, în programele de ştiri și în programele de autor, vor reflectata evenimentele din campania electorală cu respectarea prevederilor Codului electoral, prezentului regulament.
Remarcă:
Nici legislația în vigoare, nici Regulamentul CEC nu prevăd expres obligațiunea radiodifuzorilor de a plasa subiectele electorale în edițiile informative la o rubrică specială. Regulamentul CEC, p.5., stabilește cum pot radiodifuzorii informa publicul până la începerea campaniei electorale, nu și în campania electorală. Acest fapt poate genera speculații din partea radiodifuzorilor, pe măsură să dezorienteze electoratul.
Constatări în urma analizei
Concluzii
- Edițiile informative analizate relevă faptul că televiziunile reflectă alegerile prezidențiale foarte diferit, atât ca număr de subiecte electorale, cât și ca durată de timp alocată subiectelor electorale și ca abordare. Cu excepția TV Moldova 1, nici numărul, și nici durata impunătoare a subiectelor electorale nu oferă telespectatorilor plusvaloare informativă cu referire la procesul electoral, în general, și la candidați, în particular.
- TV Moldova 1 a reflectat evenimentele electorale în mod echilibrat și neutru, lăsând telespectatorul să-și formeze opinia de sine stătător.
- Prime TV a continuat să favorizeze un singur candidat, cel al PDM, și să critice mai mulți oponenți ai acestuia, în special, candidatul PAS și PPN.
- Jurnal TV a favorizat liderul PPDA și a adus din nou critici „oligarhului Plahotniuc” și PDM.
- NTV Moldova a continuat să promoveze masiv imaginea candidatului PSRM și a PSRM.
- Accent Tv, pe de o parte, a favorizat, ca și anterior, candidatul PSRM și PSRM, iar pe de altă parte, „a luptat” cu lidera PAS și cu primarul municipiului Chișinău, membru al PL.
Recomandări:
- TV Moldova 1 să păstreze și să fortifice abordarea adecvată a evenimentelor electorale, demonstrată în ediția informativă analizată.
- Prime TV, Jurnal TV, NTV Moldova și Accent TV să lase lupta electorală pe seama partidelor politice și a candidaților la prezidențiale, îndreptățind astfel menirea firească a edițiilor lor informative.
- Televiziunile să-și respecte propriile angajamente de a nu admite abordări discriminatorii în raport cu vreun concurent electoral, or, prezența pe ecran a numai câtorva candidați nu relevă o reflectare echitabilă a alegerilor.
Ion Bunduchi, expert media
________________________
Studiul de caz a fost realizat în cadrul proiectului ”Monitorizarea mass-media în campania electorală 2016”. Proiectul este implementat de Asociația Presei Independente (API) și Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) cu sprijinul financiar al National Endowment for Democracy (SUA) şi al Consiliul Europei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al finanţatorilor.