en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

Ştiri API
Studiu de caz. Protestul din 24 aprilie de la Chișinău: manipulare și dezinformare en-gros

Context: În duminica de 24 aprilie 2016, la Chișinău a avut loc o acțiune de protest, organizată de Platforma „Demnitate și Adevăr”. Liderii acesteia au chemat oamenii în stradă pentru a cere desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate în aceeași zi cu scrutinul prezidențial din 30 octombrie a.c.. Manifestația a început în Piața Marii Adunări Naționale, după care protestatarii au înconjurat clădirea Guvernului. Ulterior, ei au mers în marș la domiciliul democratului Vlad Plahotniuc, de pe str. Bulgară și la sediul Companiei GBC, care aparține acestuia, de pe bd. Cantemir. În ambele locuri între manifestanți și polițiștii care formau cordoane de protecție au avut loc ciocniri, cineva din mulțime aruncând în apărătorii ordinii publice cu ouă și cu pietre. A doua zi, ministrul de Interne a anunțat că a fost deschis un dosar penal pentru dezordini în masă și că 17 polițiști au fost răniți.

Felul în care evenimentul a fost reflectat de către unele portaluri de știri, posturi TV și corespondentele lor de pe web vorbește despre mai multe încălcări ale Codului Deontologic al Jurnalistului și despre elemente de manipulare și dezinformare, precum:

Tăinuirea faptelor, amestecul dintre adevăr și minciună, prezentarea selectivă a faptelor. Aceste elemente de manipulare au fost prezente în știrea difuzată în seara de 24 aprilie de Publika TV. Pentru a descrie parcursul și comportamentul protestatarilor, în știre se spune: „După câteva minute, protestatarii au rupt cordonul de poliție de lângă sediul Procuraturii Municipale de pe strada Bulgară”. De fapt, manifestanții au mers la strada Bulgară pentru a picheta blocul în care locuiește Vlad Plahotniuc. Tot din această cauză acolo se afla cordonul de polițiști și nu, așa cum se lasă să se înțeleagă din știre, pentru a proteja sediul Procuraturii Municipale. Jurnaliștii au tăinuit motivul pentru care coloana de manifestanți s-a aflat anume în acel loc. Faptul că informația cu pricina a fost omisă din știre a putut induce consumatorul în eroare, creându-i impresia că mulțimea scăpată de sub control devastează tot ce îi stă în cale și atacă polițiștii.

Și în continuare, în cadrul știrii, faptele au fost prezentate selectiv, unele informații fiind tăinuite. „Un alt grup de protestatari a mers spre o clădire de birouri, a rupt cordonul de poliție, a aruncat cu pietre și a încercat să răstoarne un autobuz”. Clădirea de birouri nu este un obiect spre care manifestanții s-au îndreptat întâmplător – acolo se află sediul Companiei „Global Business Center”, ce aparține politicianului și omului de afaceri Vlad Plahotniuc, pe care manifestanții îl acuză că ar fi acaparat statul. La fel, a fost tăinuit faptul că în tot acest timp liderii protestelor au chemat mulțimea la calm, la stoparea actelor de violență și vorbeau despre riscul existenței unor provocatori.

Din știrile Publika TV au lipsit mai multe informații relevante despre protest, cum ar fi aprobarea unei rezoluții, revendicările formulate de protestatari, acuzațiile aduse guvernării etc. Astfel, consumatorul nu a aflat decât informații selective despre eveniment. Acest lucru îl poate face să își formeze o impresie greșită despre realitate.

Lista resurselor media care au prezentat de o manieră selectivă informația despre protestul de duminică poate continua. Astfel, nici în știrile difuzate de Sputnik.md jurnaliștii nu au explicat ce este „Global Business Center” și de ce protestatarii au mers anume acolo. Portalul Gagauzinfo.md a difuzat o singură știre referitoare la protest, în care a prezentat doar o parte din fapte. Făcând trimitere la relatările unui corespondent de la Sputnik.md, portalul a informat doar despre faptul că manifestația a fost una antiguvernamentală și că protestatarii au aruncat cu pietre în polițiști, au pichetat casa lui Vladimir Plahotniuc, au rupt cordonul de poliție și un manifestant a fost reținut. Novostipmr.com, făcând trimitere la RIA Novosti, a informat doar despre motivul protestului și despre faptul că manifestanții au înconjurat clădirea Guvernului. Restul faptelor – pichetarea celor două imobile și ciocnirile cu poliția – au fost omise.

Comentarea și interpretarea faptelor. Această încălcare a Codului Deontologic, care interzice jurnalistului să își exprime propria opinie în știri, a fost identificată în informația difuzată de Kp.md, care a făcut transmisiuni online de la fața locului, însă a prezentat faptele cu amestec de comentarii: «После тогокак собралисьвсекто смог добратьсямитингующие на площади единогласно утвердили резолюцию иотправились окружать здание правительствоОфициально это объяснили желанием показать свою мощь, на практике смысл действа оказался тяжело уловим, поскольку в здании кабмина все равно никого не было».

La fel s-au abătut de la normele deontologice și au comentat faptele jurnaliștii de la Sputnik.md, care în ziua de 24 aprilie au difuzat o știre cu titlul „Organizatorii protestelor își pregătesc alibiul”În text se spunea că „Invitații care au comentat în direct protestul la un post de televiziune, apropiat Platformei „Demnitate și Adevăr”, au declarat că violențele nu sunt organizate de protestatari, ci de provocatori”, iar în a doua frază autorul comenta că „Un canal de televiziune, apropiat Platformei „Demnitate și Adevăr”, pregătește terenul pentru ca organizatorii protestului de duminică să iasă basma curată în cazul în care manifestația va degenera în violențe”.

Reproducerea acuzațiilor fără reacția persoanei/instituției vizate. În știrea de la Jurnal TV „Un nou protest de amploare în capitală”, unul dintre liderii Platformei DA l-a numit, de la tribună, pe președintele Curții Supreme de Justiție, Mihai Poalelungi, „cel mai corupt judecător din Republica Moldova”. Cel vizat nu a fost solicitat să comenteze acuzația, cum ar fi fost deontologic. Jurnaliștii de la Sputnik.md, la fel, au reprodus acuzațiile lansate de protagonistul unei știri – Vasile Năstase, care a declarat că poliția a folosit gaz paralizant, nu lacrimogen -, însă nu au verificat informația și nu au solicitat reacția Ministerului de Interne sau a Inspectoratului General de Poliție.

Generalizarea cu scop manipulator. În ziua protestelor, Agenția „Moldpres” a difuzat o singură știre despre acțiunea din centrul capitalei, care a conținut o acuzație formulată de protestatari la adresa autorităților, în ceea ce ține de blocarea transportului spre Chișinău. Pe parcursul zilei, la această acuzație a existat o reacție din partea autorităților, însă știrea nu a fost completată. A doua zi, pe 25 aprilie, „Moldpres” a difuzat o știre cu titlul „Partidele parlamentare dezaprobă protestele de ieri”. În text sunt citați doi deputați – Sergiu Sârbu de la Partidul Democrat și neafiliata Violeta Ivanov, prezentată drept „lider al Platformei Social Democratice „Pentru Moldova”” -, iar despre deputații Partidului Liberal se spune că nu au răspuns al telefon. În realitate, Sergiu Sârbu și Violeta Ivanov nu reprezintă toate partidele parlamentare, de aceea, titlul și primul alineat al știrii sunt manipulatorii și corespund tehnicii de generalizare „majoritatea crede asta”. În Parlament sunt în prezent cinci grupuri parlamentare: al PSRM, PCRM, PLDM, PDM și PL, la care se adaugă deputații neafiliați. Generalizator a fost și titlul știrii „Țara s-a mobilizat la protest de la Jurnal TVÎn aceste cazuri se face apel la tipul de argument ad populum, calificat de comunicatori drept manipulativ și folosit pentru a conferi credibilitate unei afirmații. „Premisa falsă introdusă în raționament este că o opinie cu care foarte mulți sunt de acord ține loc de adevăr”, se arată în acest sens într-un studiu al Institutului „Ovidiu Șincai” din București1.

Etichetarea. Eticheta „oligarh” a fost folosită de Publika TV și Jurnal TV în toate știrile în care au fost pomeniți, respectiv, politicianul și omul de afaceri Vlad Plahotniuc, proprietar al acestui post, și oamenii de afaceri Victor și Viorel Țopa, deținători ai postului Jurnal TV și care în prezent se află în Germania. Etichetarea are drept scop diminuarea credibilității și slăbirea autorității persoanei vizate.

Citarea experților necunoscuți și repetarea unei idei false pentru a-i conferi credibilitate. În majoritatea știrilor despre protest, difuzate în prima parte a zilei de 24 aprilie de către Publika TV și Publika.md, a fost repetată fraza „Experții califică această manifestare ca fiind o acțiune de lansare în campania electorală a Partidului DA, în spatele căruia ar sta oligarhii Victor și Viorel Ţopa”. Cu toate acestea, nu a fost citat niciun expert concret care să formuleze ideea în cauză. Astfel, s-a încercat deturnarea atenției de la revendicările protestatarilor și, totodată, acreditarea ideii că are loc o acțiune electorală. Tot aici, distingem procedeul de manipulare care presupune repetarea unui fals pentru ca într-un final acesta să fie luat drept adevăr.

Citarea inexactă, scoaterea din context și manipularea prin titluObservatori CReDO: protestele din centrul capitalei au fost acte de huliganism și în formă gravă” – în această știre, președintele Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului, Sergiu Ostaf, a fost citat inexact cu o declarație pe care o făcuse pe Facebook. Sergiu Ostaf a scris, într-o postare, concluziile preliminare ale observatorilor CREDO privind desfășurarea protestului: „„În mare parte s-a menținut caracterul pașnic, însă au existat trei incidente violente, din care Ștefan cel Mare/Bulgară (15.40-16.10) a fost cu maximă tensiune și cu multiple acțiuni de violență, însă care nu au purtat caracterul sistematic. Încercările repetate de a sparge primele cordoane de poliție spre str. Bulgară au purtat caracterul violent, a doua încercare de a sparge cordoanele fortificate ale poliției au purtat caracterul violent cu multiple cazuri în care unii protestatari violenți au uzat pietre aruncate în polițiști. Aceste acte pot fi calificate ca huliganism și în formă gravă”. Jurnaliștii au scos din context calificativul „huliganism în forma gravă” și, folosindu-l în titlu, l-au extins asupra întregii manifestații care a avut loc la 24 aprilie în centrul Chișinăului. Or, în Piața Marii Adunări Naționale protestul nu a fost marcat de niciun act de violență. Acest procedeu, de manipulare prin titlu, este recunoscut de specialiști drept unul dintre cele mai răspândite, în special, în mediul online, unde o mare parte dintre consumatori citește și reține doar titlurile.

În știrea cu titlul „Oficial european: organizatorii protestelor sunt derutați și nu știu ce să facă mai departe”, plasată pe site-ul Publika.md la 24 aprilie, ora 16.43, s-a făcut trimitere la spusele unui reprezentant al Delegației UE în Republica Moldova, care ar fi solicitat anonimatul și care ar fi discutat cu reporterii de laNewsmaker.md. În materialul de pe Newsmaker.md, la care s-a făcut trimitere prin link activ, reporterii scriu: «Он считаетчто лидеры митинга ожидали большего числаучастникови поэтому ведут себянерешительно», și îl citează pe diplomat cu declarația: «Неясночего они хотят добитьсяокружаязданияПосмотримчто последует дальше». Respectiv, jurnaliștii de la Publika au tradus, în text, declarația prin «Nu este clar ce îşi doresc prin încercuirea clădirii Guvernului. Vom vedea ce se va întâmpla mai departe». În text nu se confirmă afirmația din titlu că organizatorii «nu știu ce să facă mai departe». Aflăm doar că diplomatul așteaptă să vadă «ce se va întâmpla mai departe».

Manipulator este și titlul știrii „Manifestații în PAMN cu întârziere de o oră. Partidul „Platforma DA” și-a scos simpatizanții la un nou protest”, publicată de Publika.md. Formularea este manipulatoare, întrucât sugerează că oamenii adunați în PAMN sunt conduși, sunt manipulați și nu au venit din convingerea proprie. Știrea are și carențe de documentare – reporterii nu au solicitat opinia participanților la protest, pentru a vedea dacă într-adevăr „cineva i-a scos în stradă” sau au venit din alte motive.

Exemplu de titlu manipulator și care induce în eroare cititorul este și cel din 25 aprilie de pe Sputnik.md – „Vasile Năstase și-a pierdut cunoștința și s-a târât pe brânci”. Din această afirmație, făcută pe fundalul știrilor despre violențele înregistrate în timpul manifestației de duminică, se poate înțelege că Vasile Năstase a fost atacat și că cititorul va afla din știre detalii despre asta. În realitate, în text se găsește o declarație a lui Vasile Năstase, în care acesta acuză poliția că a folosit gaze paralizante și nu lacrimogene, iar drept argument aduce propria mărturie despre starea în care s-a aflat cu o zi înainte. În loc să pună la îndoială această informație și s-o verifice, așa cum ar fi corect din punct de vedere deontologic, jurnaliștii au dat-o drept fapt împlinit și au plasat-o în titlu.

O altă interpretare a declarațiilor constatăm în știrea „Organizatorii protestului care s-a soldat cu polițiști și civili răniți fug de responsabilitate” de la Publika.md, unde este citat deputatul Chiril Lucinschi. Contrar celor afirmate în titlu, el este prezentat nu ca organizator, ci ca participant la proteste, cu declarația făcută pentru Deschide.md: „Noi foarte clar am îndemnat la proteste pașnice. Îmi pare rău că ele au deviat, dar nu vreau să caut vinovații în aceasta zi când marcăm o sărbătoare religioasă importantă! Noi continuăm să optăm pentru proteste pașnice!”. Din această declarație nu rezultă că „organizatorii protestului de Duminica Floriilor, care a degenerat în violențe, încep să se debaraseze de orice responsabilitate”, precum se spune în debutul știrii și în titlu.

Manipularea emoțională prin folosirea muzicii și versurilor. În ediția de știri de la ora 19.00 de la Jurnal TV a fost difuzat un fragment video care a avut rol de generic înainte și după blocul de știri despre proteste. Aici, pe fundalul imaginilor cu mulțimea adunată la protest, a răsunat „Cântecul zorilor” pe versurile lui Alexei Mateevici:

Vezi în zarea depărtării
Zorile se-aprind,
Sfânta zi a învierii
Vine strălucind.
 
Scoală, frate! Căci ne cheamă
Zorile ce vin
Scoală, frate, și i-ați seamă:
comments powered by Disqus
centrul de consultanţă şi asistenţă Campania Acces la Justitie
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
Propaganda este nociva
REDACȚIILE API LA MINUT
В Гагаузии подтверждено 13 новых случаев заражения коронавирусом
По данным Министерства здравоохранения, труда и социальной защиты Молдовы, за последние сутки в Гагаузии выявлено 13 новых случаев заражения коронавирусом ... The post В Гагаузии…
688 новых случаев заражения COVID-19 зарегистрировано в Молдове
688 новых случаев заражения COVID-19 были подтверждены сегодня в Республике Молдова. Из общего числа случаев 6 случаев-импортированные (Турция-3, Германия-1, Румыния-1, ... The post 688 новых…
Vise împlinite în patria adoptivă
Acum un deceniu, din cauza greutăților și din dorința de a avea un trai mai bun, soții Savelie (36 de ani) și Ina (34 de…
19 Septembrie 2020
Узнай страну по флагу! Призовой тест «СП»
Реши познавательный тест по географии и получи 2 бесплатные поездки на такси! Фото ethnomir.ru Узнай страну по флагу! Призовой тест «СП» «СП» совместно с такси 14099…
19 Septembrie 2020
Cum a reacționat Banca Națională la declarațiile lui Dodon despre cursul leului
BNMnu prognozează și nu țintește un nivel anumit al cursului de schimb, obiectivul fundamental al Băncii Naționale fiind stabilitatea prețurilor. n
19 Septembrie 2020
10 copii au beneficiat de implant cohlear iar alți 10 urmează a fi operați până în luna noiembrie a acestui an
În anul 2020 copiii diagnosticați cu hipoacuzie vor beneficia de implanturi cohleare achiziționate din Fondul de asigurare obligatorie de asistență medicală. Pentru aceasta, pentru procurarea…
19 Septembrie 2020
В больницах Кишинева осталось менее 100 коек для пациентов с COVID-19
В кишиневских больницах все меньше свободных мест для лечения пациентов, инфицированных новым коронавирусом. В столице, где зарегистрировано большинство случаев заболевания, ... The post В больницах…
„Regimul de la Tiraspol interzice tranzitul”. Unii cetățeni ai R. Moldova nu pot trece prin regiunea transnistreană
Întreprinderea de Stat ”Bacul Molovata” a plasat pe pagina sa de Facebook un anunț în care indică faptul că începînd cu ziua de 18 septembrie,…
19 Septembrie 2020
«Совсем недавно я не узнавал людей и не понимал, как разговаривать». Навальный рассказал о своем состоянии
В аккаунтах Алексея Навального в «Фейсбуке» и «Инстаграме» опубликованы посты с фотографией, на которой политик стоит на лестнице, держась за ... The post «Совсем недавно…
«Люди должны знать о расходовании миллионов леев из их налогов». Сиркели о необходимости прозрачного выделения помощи аграриям
На последнем заседании НСГ рассматривался вопрос о выделении помощи аграриям. Исполком предлагает выделить 8 млн. леев из фонда субсидирования сельхозпроизводителей ... The post «Люди должны…
У людей с ограниченными возможностями в Бельцах появились новые рабочие места
Предприятие будет оказывать услуги в области общепита. Фото: Юрий Гагарин В Бельцах 18 сентября открылся центр ресурсов для интеграции и труда «Credem—Eco». Это социальное предприятие,…
19 Septembrie 2020
Самолёт Air Moldova с пассажирами в течение суток был заблокирован в Стамбуле из-за долгов
По информации «Air Moldova», самолет компании был задержан в Стамбуле, за долги с того, времени, когда компания принадлежала государству. Фото иллюстративное: facebook.com/airmoldova Представители авиакомпании назвали…
19 Septembrie 2020
Familia în pericol
Familia la noi, în temei până la 1940, era formată din copii, părinți, dar și din bunici. „Pentru mine, prima școală a fost familia, afirmă…
19 Septembrie 2020
Din anul 2021 va începe construcția apeductului magistral Chișinău- Strășeni- Călărași
În prima jumătate a anului 2021, vor demara lucrările de construcție a apeductului magistral Chișinău-Strășeni-Călărași. Lucrările se vor desfășura în cadrul proiectului „Îmbunătățirea infrastructurii de apă…
19 Septembrie 2020
Rata medie la creditele noi acordate în lei a constituit 7,8% în luna august
În luna august, creditele noi acordate au constituit 2 621,1 milioane de lei, în creștere cu 0,5% față de luna august 2019. Ponderea creditelor acordate…
19 Septembrie 2020
Еще одно решение в списке «политических дел»: Оправдан Алексей Алексеев
Генпрокуратура объявляет об оправдании Алексея Алексеева, обвиняемого три года назад в «совершении насилия над должностным лицом”. Об этом объявила генеральная ... The post Еще одно…
Tudor Deliu a fost înregistrat în calitate de candidat la funcția de Președinte al R. Moldova din partea PLDM
Tudor Deliu, desemnat de Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a fost înregistrat de Comisia Electorală Centrală (CEC) în calitate de candidat la funcția de…
19 Septembrie 2020
În Israel a fost introdusă carantină totală până pe 11 octombrie
Autoritățile israeliene au aprobat introducerea carantinei, începând cu data de 18 septembrie și până pe 11 octombrie. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la…
19 Septembrie 2020
Cum reacționează Moldova la COVID-19 și ce are asta cu ajutorul UE
În luna septembrie, Banca Mondială (BM) în Moldova efectuează un sondaj de opinie, având drept scop demonstrarea gradului de impact al COVID-19 asupra business-ului local.…
19 Septembrie 2020
Premieră: USMF „Nicolae Testimițanu” a înregistrat în repozitoriul internațional GISAID datele genomice ale tulpinilor de SARS-COV-2 ce circulă pe teritoriul Republicii Moldova
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” este prima instituție din țară care a înregistrat, în premieră, datele despre genomul complet SARS-CoV-2 în…
19 Septembrie 2020
Opozantul rus Alexei Navalny despre recuperarea sa: „până nu demult nu recunoșteam oamenii și nu știam cum să vorbesc”
Opozantul rus Alexei Navalny a povestit într-o postare pe Instagram că starea lui de sănătate s-a îmbunătățit în comparație cu ceva timp în urmă. Dacă…
19 Septembrie 2020
Киркоров, Басков и другие российские артисты спели песню в поддержку Лукашенко. В соцсетях их раскритиковали
В записи клипа участвовали около 20 российских и белорусских исполнителей. Фото: Сĸриншот из видео: aura.by / Youtube.com Клип на песню под названием «Артисты за мир…
19 Septembrie 2020
(ФОТО) В Кишиневе сгорел жилой дом
Утром 19 сентября вспыхнул пожар на улице Плугарилор 15 в муниципии Кишинев. Звонок в 112 был зарегистрирован в 8:41. Согласно ... The post (ФОТО) В…
Тудор Делиу зарегистрирован в качестве кандидата в президенты Молдовы
Центральная избирательная комиссия зарегистрировала на сегодняшнем заседании кандидата в Президенты Республики Молдова от Либерально-демократической партии Молдовы Тудора Делиу. В этом ... The post Тудор Делиу…
„Într-o societate sănătoasă, statul oferă mecanisme de susținere pentru oamenii vulnerabili”
Marta Iacob a plecat din R. Moldova acum 7 ani, luând viața de la capăt pe continentul american. Deși începuturile nu au fost ușoare, familia…
19 Septembrie 2020
Sergiu ANDRONACHI: „În Cimișlia avem 114 km de drumuri, dintre care vreo 14 sunt asfaltați”
Primăria orașului Cimișlia este parteneră în cadrul mai multor proiecte ce țin de reparația drumurilor, managementul deșeurilor, modernizarea sistemului de …
19 Septembrie 2020
Un subiect drag și urât – pensiile
Într-adevăr, problema pensiilor este o temă ce trezește interesul cel mai dureros, cel mai actual și intens nu numai pentru 460 mii pensionari pentru limită…
19 Septembrie 2020
Femeile îndeplinesc de trei ori mai multe sarcini familiale și casnice decât bărbații. Ce trebuie să știi despre egalitatea salarială
La nivel global, diferența de remunerare între femei și bărbați este de 16%, ceea ce înseamnă că lucrătoarele câștigă în medie 84% din ceea ce câștigă bărbații,…
19 Septembrie 2020
Какие улицы Бельц с 21 сентября останутся без света?
Фото иллюстративное: pixabay.com. Какие улицы Бельц с 21 сентября останутся без света? Информация о профилактических работах коммунальных служб с 21 по 25 сентября. АО «RED-Nord» сообщает…
19 Septembrie 2020
Leul moldovenesc este prea tare. Dodon cere Băncii Naționale să deprecieze moneda națională
Fiind ntrebat de ce cursul rublei rusești față de leul moldovenesc este att de mic, Dodon a declarat n cadrul emisiunii sale, că va răspunde…
19 Septembrie 2020
Alexei Alexeev, șoferul microbuzului care transporta boxele la mitingul din 17 septembrie 2017, a fost achitat
Procuratura Generală a anunțat despre achitarea lui Alexei Alexeev, șoferul microbuzului care transporta boxele la mitingul din 17 septembrie 2017, acuzat acum trei ani de ”violență…
19 Septembrie 2020
Как заморозить, замариновать и засолить на зиму сладкий перец
Такая заготовка может храниться до следующего сезона. Фото: lechovbanke.ru Как заморозить, замариновать и засолить на зиму сладкий перец Использовать такой перец можно для фарширования и для…
19 Septembrie 2020
В селе вблизи Бельц семейный врач протестировала 10-летнюю девочку на COVID1-19 без ведома родителей
Отец девочки говорит, что семейный врач не проинформировала его о состоянии дочери, не показала заключение о положительном тесте на COVID-19 и не назначила лечения. Стоп-кадр…
19 Septembrie 2020
Piața serviciilor de televiziune furnizate contra plată prin tehnologia IPTV continuă să înregistreze creșteri
Volumul vânzărilor serviciilor de televiziune contra plată prestate prin rețelele de cablu și IPTV a crescut, în trimestrul doi al anului 2020 comparativ cu perioada…
19 Septembrie 2020
Localitățile din raionul Ungheni unde se va stinge lumina în perioada 21 – 25 septembrie
În legătură cu reconstrucţia liniilor electrice (demontarea liniei vechi şi montarea liniei noi), se va întrerupe energia electrică: Ungheni: 21-25.09.2020: str. Decebal, Gărdești, Bălțeni, C.…
19 Septembrie 2020
Ajutor social și ajutor pentru perioada rece a anului: Cine și în ce condiții are dreptul să beneficieze de acestea?
Ajutorul social și ajutorul pentru perioada rece a anului se acordă familiilor aflate în dificultate, pentru a le asigura un venit lunar minim garantat. Ajutorul…
19 Septembrie 2020
Канду обратится в суд в связи с тем, что его исключили из предвыборной гонки
После того, как Центральная избирательная комиссия отклонила заявление инициативной группы в поддержку Андриана Канду в качестве кандидата в президенты, политик ... The post Канду обратится…
Куда разрешен и куда запрещен въезд гражданам Молдовы?
Из-за эпидемиологической ситуации граждане Молдовы могут без ограничений попасть всего в несколько стран. Фото иллюстративное: pixabay.com Министерство иностранных дел и европейской интеграции опубликовало периодически обновляемый список стран,…
19 Septembrie 2020
Ce modificări de taxe și accize ne așteaptă în 2021
La acestea se adaugă prevederile noului Cod Vamal, modificările inițiate la Catalogul Mijloacelor Fixe, etapa implementării monitorizării electroni
19 Septembrie 2020
Zone întregi din vestul Greciei se confruntă cu inundații, pene de electricitate și drumuri impracticabile din cauza unui ciclon
Grecia a fost lovită de un dezastru natural de proporții. Localnicii spun că nu au mai văzut ceva similar în viața lor. Zone întregi din…
19 Septembrie 2020
Минобразования ищет решение для расширения программы обучения румынского языка в школах Гагаузии
Министерство образования культуры и исследований продолжает искать решения для расширения программы обучения румынскому языку в школах Гагаузии. Это был один ... The post Минобразования ищет…
La înălțime cu CALM 19.09.2020
Pandemia afectează democrația! Membrii Comitetului de monitorizare al Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei s-au reunit zilele acestea în cadrul unor ședințe online…
19 Septembrie 2020
Un nou anti-record COVID-19: 665 de cazuri noi de infectare
Republica Moldova înregistrează un nou anti-record de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus. Ieri, 18 septembrie, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a confirmat…
19 Septembrie 2020
A fost lansat proiectul „MuseumInfoTur”, finanţat de UE
A fost lansat proiectul „MuseumInfoTur – Valorificarea și sporirea vizibilităţii patrimoniului cultural și istoric în cadrul rețelei transfrontaliere de muzee – Centre de Informare Turistică”.…
19 Septembrie 2020
Andrian Candu nu a fost înregistrat în cursa prezidențială
Președintele Partidului Politic Pro Moldova, Andrian Candu, nu a fost înregistrat în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. Decizia a fost luată vineri,…
19 Septembrie 2020
Sesizare la Curtea Constituțională privind numirea președintelui interimar al CSM
Deputatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Dinu Plîngău, a depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care a solicitat să fie suspendată legea prin care…
19 Septembrie 2020
Peste 7000 de persoane au intrat în R. Moldova în ultimele 24 de ore. Informația privind situația la frontieră
Poliția de Frontieră anunță că în ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 13 967 traversări. Pe sensul…
19 Septembrie 2020
Când vor avea apă potabilă locuitorii din Strășeni și Călărași
Startul lucrărilor la acest apeduct se tot amnă din anul 2018, din varii motive.Potrivit Ministerului Agriculturii, lucrările se vor desfășura n ca
19 Septembrie 2020
Ministrul educației a interzis activitățile politice și electorale în școli
Organizarea activităţilor politice şi întâlnirile cu demnitarii de stat, alegătorii sau candidaţii la funcţii publice este interzisă în instituțiile de învățământ. Un ordin în acest…
19 Septembrie 2020
Drepturi și libertăți „garantate” de instituțiile statului
„Republica Moldova este un stat de drept, democratic, în care demnitatea omului, drepturile și libertăţile lui, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea și pluralismul politic…
19 Septembrie 2020
Молдавские фермеры прогнозируют рост цен на хлеб
Подорожание хлеба неизбежно в результате небольшого урожая пшеницы и повышения цен на внутреннем и региональном рынках. Такого мнения придерживаются сельхозпроизводители, ... The post Молдавские фермеры…
MAEIE a activat un centru de apel și a prezentat ultimele date privind accesul cetăţenilor R.Moldova pe teritoriul altor state
Pentru siguranța cetățenilor R. Moldova, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a activat un Centru de Apel care poate fi contactat gratuit. Instituția a…
19 Septembrie 2020
Карабинеры задержали бельчанина за опасное и агрессивное поведение
Правоохранители доставили нарушителя в полицейский участок, так как вел он себя агрессивно и неадекватно. Фото: ГИК. Инцидент произошел вчера вечером в микрорайоне Дачия в доме на улице…
19 Septembrie 2020
Субботний день будет теплым и безоблачным
В пятницу, 19 сентября, в Республике Молдова будет облачно и прохладно. Синоптики передают до +20 градусов тепла, безоблачно, дождей не ожидается. ... The post Субботний день…
Republica Moldova pe parcursul mai multor ani nu a rambursat TVA _ secretar de stat
Republica Moldova pe parcursul mai multor ani nu a rambursat TVA, astfel că ncepnd cu anul 2010 s-au acumulat sume importante de TVA. Am identifica
18 Septembrie 2020
VIDEO/ Un avion Air Moldova a fost reținut la sol pe aeroportul din Istanbul: Drept motiv pentru această acțiune a servit o datorie istorică
Situație fără precedent pentru compania Air Moldova. Avionul de pe ruta Istanbul – Chișinău care urma să decoleze în această seară a fost reșinut la…
18 Septembrie 2020
Andrei Năstase: „Cine este cel mai bun prieten al României dintre politicienii moldoveni? Eu sunt cel mai bun prieten!”
Liderul Platformei DA spune că a venit timpul ca alegătorii din Republica Moldova să voteze rațional și nu în baza unor filmulețe sau mesaje ale…
18 Septembrie 2020
Тихановская прокомментировала заявление Лукашенко о закрытии границ
Светлана Тихановская прокомментировала заявление Лукашенко о закрытии границ.  «Лукашенко уже пугал нас несуществующими врагами, обвинял мирных людей в насилии, а ... The post Тихановская прокомментировала…
Astăzi în regiunea Centru a fost lansat proiectul ”MuseumInfoTur”, finanțat de UE
Agenția de Dezvoltare Regională Centru, în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare a Turismului în Moldova (Republica Moldova) și Asociația de Cooperare Transfrontalieră „Euroregiunea Dunărea de…
18 Septembrie 2020
Tudor Ulianovschi acuză presiuni de la Guvern și Ministerul de Externe ca el să fie retras din cursa pentru șefia OMC și anunță că emigrează: „În curând vom deveni membri ai Diasporei noastre”
Ex-ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, candidat la Șefia Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), a fost exclus din cursa mondială, unde a participat…
18 Septembrie 2020
Бывший защитник Ефремова Эльман Пашаев лишен адвокатского статуса
Совет адвокатской палаты Северной Осетии лишил адвокатского статуса Эльмана Пашаева, защищавшего Михаила Ефремова в ходе дела о ДТП со смертельным исходом. Пашаев лишен ... The post Бывший защитник…
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work