en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


API: 20 de ani pentru o presă profesionistă, neangajată şi profitabilă
Ştiri API
Studiu: ”Capturarea mass-mediei şi a altor mijloace de comunicare publică în Republica Moldova”
Foto: IPN

API a prezentat miercuri, 17 mai studiul Capturarea mass-mediei şi a altor mijloace de comunicare publică în Republica Moldova. Studiul a fost realizat la solicitarea Transparency International-Moldova în cadrul proiectului „Consolidarea statului democratic şi de drept: contribuţia societăţii civile” susţinut financiar de Ambasada Regatului Olandei la Bucureşti prin Programul Fondului de Responsabilitate.

Scopul studiului este de a cerceta situaţia de pe piaţa mass-media şi a sistemelor conexe de informare şi comunicare (bloguri, reţele de socializare) pentru a identifica potenţiale elemente de capturare a instituţiilor mass-media. În cadrul studiului au fost studiate cazurile şi formele de manifestare a subordonării politicilor editoriale ale instituţiilor mass-media intereselor personale, politice şi/sau economice ale unor persoane şi grupuri potenţial interesate în manipularea opiniei publice pentru a susţine informaţional, a promova şi justifica în faţa publicului procesul de capturare a statului.

Directorul executiv al API, Petru Macovei, a declarat că mijloacele media capturate manipulează și distorsionează intenționat și sistematic realitatea pentru a justifica acțiunile de acaparare a instituțiilor publice de către grupurile de interese. „Mass-media capturată nu-și mai îndeplinește funcțiile sale sociale de informare obiectivă a societății. Legislația din Moldova reprezentată prin Consiliul Coordonator al Audiovizualului asigură aparent transparența proprietății și nu asigură măsurile eficiente de prevenire și contracarare a pozițiilor pe piața media, oferind doar recomandări cu caracter general”, a spus Petru Macovei.

Analistul politic Igor Boțan a subliniat că, potrivit așa-numitei „foi de parcurs” a guvernării, încă anul trecut trebuia să fie modificată legislația astfel încât concentrarea mass mediei și monopolizarea pieței de publicitate să fie excluse. „Guvernanții din Moldova au raportat 94% implementare a prevederilor „foii de parcurs”. După un an de zile însă suntem exact în același punct, ba mai rău potrivit acestui raport și a studiilor internaționale. Lucrurile doar s-au agravat la capitolul libertatea presei”, a spus Igor Boțan.

Reprezentantul Centrului Resurse Juridice, Nadejda Hriptievschi a recomandat cetățenilor se informeze din surse media sigure pentru a nu se lăsa ușor de manipulat. Iar directorul executiv Transparency International – Moldova, Lilia Carasciuc, a făcut o legătură între corupția în diferite ramuri ale instituțiilor de stat și capturarea mass-mediei. „Dacă vorbim despre corupția în instituțiile de stat, ea a avut loc și are loc de foarte mulți ani – atunci când cineva beneficia de o mită, când făcea trafic de influență și așa mai departe. Dar atunci când această corupție s-a concentrat în mâinile unui grup foarte îngust de persoane, aceste persoane capturează instituția statului. În același mod și instituțiile mass-media. Ele sunt la început supra concentrate și după aceasta fenomenul trece într-un fenomen calitativ nou – capturarea instituțiilor mass-media”, a spus Lilia Carasciuc.

Constatările generale ale studiului sunt următoarele:

 • Legislaţia Republicii Moldova nu asigură măsuri eficiente de prevenire şi contracarare a poziţiilor dominante pe piaţa media.

 • Autorităţile statului (Parlamentul, Guvernul, partidele de la guvernare) tolerează şi încurajează situaţia creată fie prin acţiuni mimate de redresare a situaţiei, fie prin lipsă de acţiuni. Partidele politice importante de opoziţie, mai degrabă, încearcă să acapareze instituţii mediatice, ca şi cele de la guvernare, decât să lupte pentru însănătoşirea domeniului în beneficiul întregii societăţi.

 • Situaţia actuală privind proprietatea mass-media prezintă poziţii dominante pe piaţa audiovizualului, domeniu care, potrivit sondajelor de opinii din ultimii ani, are cel mai mare impact asupra consumatorilor.

 • CCA, practic, nu contribuie la prevenirea şi/sau contracararea poziţiilor dominante pe piaţa media. Repartizarea frecvenţelor şi licenţelor se face în lipsa unor criterii clare, exacte şi măsurabile de desemnare a câştigătorilor participanţi la concurs.

 • Pe piaţa publicităţii, subdezvoltată, sunt atestate poziţii dominante, care, la rândul lor, menţin şi susţin monopolurile de pe piaţa media.

 • Televiziunile care fac parte din grupul GMG (Prime TV, Publika TV, Canal 2 şi Canal 3) servesc, în special în ultimii doi ani, drept instrumente de: pregătire a opiniei publice pentru acţiuni contestabile ale guvernării; linşaj mediatic al oponenţilor; legitimare a acţiunilor guvernării, contestate de o parte a societăţii; propagare a mesajelor precum că ţara prosperă şi corupţia este combătută cu succes după instalarea Guvernului Filip; distragerea atenţiei, prin conţinut irelevant, de la acţiuni reprobabile ale guvernării. În martie-aprilie 2017, posturile din grupul GMG au desfăşurat o campanie de propagandă agresivă a sistemului de vot uninominal, propus de PDM. O mare parte din spaţiul de emisie ocupat de ştiri şi talk-show-uri a fost dedicat materialelor care inoculau ideea că aceasta este singura soluţie pentru problemele Republicii Moldova şi ar avea exclusiv consecinţe pozitive.

 • Conţinutul manipulator este transmis atât în ediţiile de ştiri, cât şi prin talk-show-uri. Tehnicile de manipulare informaţională au fost aplicate, în special, la reflectarea evenimentelor şi subiectelor: protestele masive din anul 2016 şi învestirea guvernului Pavel Filip; investigarea fraudei bancare; campaniile electorale; starea de lucruri şi reforma din sistemul de justiţie; alegerea procurorului general.

 • O serie de portaluri informative, de rând cu unele bloguri, servesc drept sursă primară pentru răspândirea conţinutului manipulator şi, în unele cazuri, a falsurilor mediatice, care, ulterior, sunt preluate de televiziuni şi tirajate ca informaţii credibile.

 • Televiziunile NTV şi Accent TV care, prin conţinutul editorial, vădesc un puternic partizanat politic faţă de PSRM, reprezintă instrumente mediatice de promovare a imaginii partidului şi de atac asupra adversarilor.

 • Blogurile şi reţelele de socializare sunt utilizate intens ca mijloc de influenţare a opiniei publice şi de suport/argumentare a acţiunilor grupurilor de interese care urmăresc să gestioneze şi să controleze instituţiile publice. Publicul, la rândul lui, este îndemnat/convins să accepte această stare de lucruri din oficiu, deoarece alţi actori politici ar fi, în opinia grupurilor de interese susţinute, nepotriviţi, incapabili şi/sau nedemni să guverneze.

 • În spaţiul informaţional din Republica Moldova au apărut zeci de portaluri de ştiri care, prin politica lor editorială, sunt afiliate unor grupuri de interese. Cele mai multe par să fie apropiate PDM. Adesea, ele joacă rolul de sursă primară pentru publicarea unor articole compromiţătoare despre anumiţi politicieni sau persoane publice care critică guvernarea sau pe liderul formaţiunii, iar ulterior aceste texte sunt preluate şi de presa care oficial face parte din trustul media al preşedintelui PDM.

Autorii studiului au formulat o serie de recomandări pentru ameliorarea situaţiei, invocând inclusiv necesitatea următoarelor măsuri:

 • Elaborarea şi adoptarea Strategiei de dezvoltare a mass-media din RM, conformă practicilor internaţionale, în care să se regăsească inclusiv prevederi ce ar asigura transparenţa proprietăţii în mass-media; ar preveni sau ar contracara monopolurile mediatice; ar asigura securitatea spaţiului mediatic autohton.

 • Completarea Legii concurenţei astfel încât să asigure contracararea concentrării proprietăţii în mass-media şi protecţia concurenţei loiale pe piaţa de publicitate.

 • Redactarea şi adoptarea proiectului noului Cod al audiovizualului cu reglementări vizând, inclusiv: praguri sau limite specifice, determinate în baza unor criterii obiective (numărul de licenţe, cota de audienţă, cifra de afaceri etc.), pentru a preveni un nivel înalt de concentrare a proprietăţii şi/sau de control în sectorul audiovizual; scoaterea CCA de sub influenţă politică; mecanisme eficiente de descurajare a derogărilor de la legislaţie pe care le pot admite radiodifuzorii.

 • Elaborarea şi adoptarea unei noi Legi cu privire la publicitate care, între altele, ar conţine: limite impuse în distribuirea/difuzarea publicităţii prin intermediul mass-media în măsură să prevină şi/sau să contracareze poziţiile dominante; mecanisme de distribuire echitabilă şi transparentă a publicităţii de stat; mecanisme de evaluare anuală a pieţei de publicitate.

 • Elaborarea şi adoptarea unui Regulament al comisiei parlamentare de specialitate de desemnare pe criterii exacte şi măsurabile a membrilor CCA.

 • Elaborarea şi adoptarea unui Regulament al CCA de oferire a licenţelor pentru Multiplexurile digitale pe criterii exacte şi măsurabile care, pe de o parte, să excludă apariţia poziţiilor dominante în formarea opiniei publice, iar pe de altă parte, să asigure un pluralism mediatic veridic.

 • Elaborarea şi adoptarea unui Plan de acţiuni care să protejeze spaţiul mediatic de propagandă, dezinformare şi manipulare.

 • Fortificarea capacităţilor CCA de a monitoriza conţinutul editorial al posturilor TV la capitolul asigurarea pluralismului de opinii şi difuzarea informaţiei manipulatoare.

 • Modificarea legislaţiei în vederea înăspririi sancţiunilor aplicate radiodifuzorilor pe durata campaniilor electorale, pentru a fi posibilă repararea greşelilor sau oprirea comiterii unor noi abateri imediat, nu postum, când sancţiunile nu mai au nici un impact asupra comportamentului radiodifuzorului, iar publicul, în consecinţă, este manipulat, fapt care poate influenţa rezultatul alegerilor.

 • Iniţierea în cadrul breslei jurnaliştilor a discuţiilor privind elaborarea unor reglementări care ar obliga portalurile informative să publice numele proprietarilor, administratorilor şi autorilor, la fel ca şi datele de contact.

 • Elaborarea şi promovarea de către societatea civilă a unui catalog/registru al instituţiilor media de mare audienţă, care să includă informaţii selectate pe criterii clare despre proprietari, plângerile depuse la Consiliul de Presă, deciziile CCA luate în privinţa instituţiei respective, deciziile Comisiei Electorale Centrale în perioada campaniilor electorale, constatările rapoartelor de monitorizare a conţinutului. Un astfel de registru, a cărui actualizare ar urma să aibă loc o dată la 3 luni, ar trebui plasat pe cât mai multe platforme, astfel ca publicul, dar şi jurnaliştii care folosesc alte media drept surse (prin preluarea conţinuturilor) să poată verifica rapid „istoria” fiecărei instituţii media şi, în funcţie de asta, să-i acorde (sau nu) încredere.

Această activitate a fost realizată în cadrul proiectului „Consolidarea statului democratic şi de drept: contribuţia societăţii civile” susţinut financiar de Ambasada Regatului Olandei la Bucureşti prin Programul Fondului de Responsabilitate. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat poziţia finanţatorilor.


 

 

comments powered by Disqus


MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Cronică API
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
ZIARELE API LA MINUT
Video/ Milionarul de la Trans Oil și prietenul său, Plahotniuc, într-o anchetă despre afaceri agricole peste Prut
Liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vladimir Plahotniuc, este acuzat de un om de afaceri de peste Prut că ar sta în spatele unei scheme…
Троллейбус №4 снова ходит?
«Четвёрка» на улицах Бельц появилась из-за ошибки водителя. Фото: Мария Смарчевская Читательница «СП» прислала фото троллейбуса, следующего, судя по информации на табло, по 4-му маршруту.…
21 Mai 2018
Demers al mai multor instituții media la adresa CEC, privind modul de prezentare a rezultatelor turului I al alegerilor locale noi
Către Președinta Comisiei Electorale Centrale, Doamna Alina Russu Stimată Doamnă Alina Russu, Scrutinul de duminică a reprezentat un efort susținut atât din partea funcționarilor electorali…
21 Mai 2018
Termen Extins: Internews in Moldova solicită oferte pentru evaluarea și formularea de recomandări pentru optimizarea platformelor web gestionate de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)
Termen Extins Internews in Moldova solicită oferte pentru evaluarea și formularea de recomandări pentru optimizarea platformelor web gestionate de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) www.Media-Azi.md…
21 Mai 2018
Au prins pește în mod ilegal, isprava a doi bărbați din raionul Cahul
  Angajații Poliției de Frontieră de comun cu reprezentanții Serviciului piscicol au desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute mai multe acțiuni …
21 Mai 2018
Apel către mass-media cu privire la necesitatea reflectării corecte și echidistante a turului 2 al campaniei pentru alegeri locale noi
Rapoartele de monitorizare a presei în campania electorală relevă că o mare parte din instituțiile media au eșuat să asigure pluralismul de opinie, făcând partizanat…
21 Mai 2018
Sophia, robotul cu buletin de identitate și pașaport
Sophia a fost dotată cu inteligență artificială, poate purta conversații
«Заря» принимала «Шериф» в своих стенах
«Шерифы» перекрывают доступ к своим воротам атакующему игроку «Зари». Фото: Сергей Пузик Бельцкая «Заря» в воскресенье, 13 мая, в рамках седьмого тура чемпионата Молдовы по футболу в Национальном дивизионе на городском…
21 Mai 2018
PROBE // Dinții lui Hitler au povestit oamenilor de știință despre cauza morții sale
A fost spulberat mitul despre faptul că Adolf Hitler a rămas în viață după război
Zilele Libertății Presei: Mass-media locală caută soluții de supraviețuire
Autoritățile publice ar trebui să acorde o atenție mai mare problemelor din media locală și să dezvolte politici publice durabile în acest sens. Acestea și…
21 Mai 2018
ПРИГЛАШЕНИЕ: Презентация отчета по мониторингу СМИ в период избирательной кампании к новым местным выборам от 20 мая 2018 года
Центр независимой журналистики (ЦНЖ) и Гражданская коалиция за свободные и корректные выборы приглашает представителей СМИ на пресс-конференцию на тему: «Презентация отчета по мониторингу СМИ в…
21 Mai 2018
Invitație: Lansarea raportului de monitorizare a mass-mediei în campania electorală pentru alegeri locale noi din 20 mai 2018
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte invită reprezentanții mass-media la conferința de presă cu tema: „Lansarea raportului de…
21 Mai 2018
В рамках хакатона «Пятая власть» в 2018 г. возвращаемся к теме медиаобразования
Центр Независимой Журналистики, Deutsche Welle Akademie и Internews с 6 по 8 июля 2018 года проводят четвертый медиа-хакатон «Пятая власть». В условиях, когда распространение ложной…
21 Mai 2018
Campania „Presa echilibrează genul!” – activități și rezultate
Un concurs pentru jurnaliștii care promovează egalitatea de gen, 20 de emisiuni „Împărțit la doi” și zece instituții media monitorizate sub aspectul respectării echilibrului de…
21 Mai 2018
Когда в Бельцы вернутся дожди?
Фото из архива "СП" Государственная гидрометеорологическая служба представила прогноз погоды на следующую неделю. По данным метеорологов, до четверга ожидается переменная облачность, а в пятницу, субботу…
21 Mai 2018
Media Azi: Cum se răfuiesc autoritățile publice cu presa regională, neangajată politic
Un  caz ieșit din comun s-a produs acum o săptămână la Rezina, unde poliția a sechestrat tirajul ziarului regional Cuvântul. Cum a fost posibil să…
21 Mai 2018
Promisiunea Silviei Radu după ce a anunțat că pleacă de la Primărie
„Astăzi am făcut demersurile oficiale pentru încheierea activității mele în Primăria Municipiului Chișinău. Le mulțumesc tuturor colegilor cu care am muncit în aceste luni, uneori zi…
На бельцких рынках упала цена на черешню
Еще неделю назад молдавская черешня стоила 80 леев, а сегодня 25-20. Фото: Дарья Порохня За неделю её стоимость снизилась почти на 75 %. 21.05.2018 -…
21 Mai 2018
Institutul de Fitotehnie din Porumbeni a vândut semințe de proastă calitate agricultorilor
Doctor inginer Nina Frunze de la Institutul de Fitotehnie Porumbeni ne spune că au mai fost și alte plângeri
Încă un candidat important își declară susținerea pentru Andrei Năstase
Valeriu Munteanu, candidatul Partidului Liberal la alegerile locale de duminică, 20 mai, anunță că îl va susține necondiționat pe Andrei Năstase în turul 2 de…
Белое пятно в биографии и. о. примара Бельц и дела прошлой власти
Комплекс зданий в 10 тыс. кв. м. примария продала без аукциона. Фото: Сергей Пузик Белое пятно в биографии и. о. примара Бельц и дела прошлой…
21 Mai 2018
CEALALTĂ BASARABIE // „Acum m-aş simţi emigrantă acasă”
Abia când a început să lucreze cu victimele traficului de fiinţe umane, Elena Tiulenev şi-a dat seama că şi ea a fost traficată
Deschide.md: Silvia Radu își dă demisia din funcția Primar Interimar al Municipiului Chișinău
Silvia Radu își dă demisia din funcția Primar Interimar al Municipiului Chișinău, după cum rezultă dintr-o notă publicată pe Facebook. „Vreau să mulțumesc cetățenilor Chișinăului…
21 Mai 2018
Почему не исправляют ошибки в квитанциях на мусор?
Платёжки за мусор приходят пока по-старому. Фото из архива «СП» Почему не исправляют ошибки в квитанциях на мусор?Пришла квитанция на 6 человек, хотя проживают 4…
21 Mai 2018
STOP FALS! Zeci de copii răpiți pentru organe: hoții atacă în orașe și în sate
La începutul lunii mai, trei site-uri din România au publicat o știre în care se spunea că în câteva județe de peste Prut au fost…
21 Mai 2018
Bătălia pentru capitală continuă. Locuitorii trebuie să aleagă între socialistul Ion Ceban și candidatul Platformei DA, Andrei Năstase  
Socialistul Ion Ceban și liderul Platformei DA Andrei Năstase au anunțat că sunt gata să-și continue campania
Agricultorii își vor putea iriga mai ușor terenurile
Producătorii agricoli vor obține mai ușor acces la apele de suprafață pentru irigarea terenurilor. În acest sens, Guvernul a aprobat un proiect de lege care…
21 Mai 2018
Lista finală a câștigătorilor alegerilor locale din 20 mai. Partidul Democrat a obținut cele mai multe primării
În urma alegerilor locale noi de duminică, 20 mai, Partidul Democrat din Moldova (PDM) și-a adjudecat cei mai mulți primari. Cu excepția mun. Chișinău și…
Primul candidat care și-a anunțat favoritul pentru turul doi din Chișinău
Constantin Codreanu, candidatul Partidului Unității Naționale la alegerile de duminică, 20 mai, a declarat că-l va susține în turul doi al alegerilor pentru funcția de…
Rezultate preliminare după numărarea a 100% din procesele verbale. Ce candidat a obținut cele mai puține voturi
Ion Ceban, candidatul Partidului Socialiștilor din R. Moldova și Andrei Năstase, președintele Partidului Politic „Demnitate și Adevăr” au obținut cele mai multe voturi în urma…
Ne aşteaptă şi în acest an o sărbătoare a poeziei tinerilor creatori
Secţia Cultură, Tineret şi Sport, Secţia Educaţie, BPR „Vasile Alecsandri” şi AO CMEIC  din Teleneşti, cu susţinerea Consiliului Raional, au decis să desfăşoare şi în…
21 Mai 2018
(infografic) Cea mai mică rată de participare la vot din istoria alegerilor locale declarate valabile
Astăzi, 20 mai, după trei ani de la ultimele alegeri locale, în mun. Chișinău au avut loc alegeri noi pentru funcția de primar general al…
В Бельцах избрали нового примара
Бельчане сделали свой выбор. Фото: Владимир Петрусевич После подсчёта всех избирательных бюллетеней новым примаром стал Николай Григоришин. 21.05.2018 - 00:33
21 Mai 2018
Declarațiile lui Ceban și Năstase după calificarea în turul II
După ce au aflat că rezultatele preliminare ale scrutinului local anticipat din Chișinău, Ion Ceban și Andrei Năstase au ieșit în conferințe de presă pentru…
(CV) Cine este candidatul care câștigă din primul tur fotoliul de primar la Bălți
Nicolai Grigorișin, candidatul Partidului Nostru, câștigă din primul tur mandatul de un an la șefia municipiului Bălți. După verificarea a 100% din procesele-verbale, Nicolai Grigorișin…
Candidata lui Șor, figurantă în raportul Kroll, aleasă primară din primul tur la Jora de Mijloc
Marina Tauber, vicepreședinta Partidului ȘOR și figurantă în raportul companiei Kroll referitor la furtul miliardului, a fost aleasă primară a comunei Jora de Mijloc, raionul…
(VIDEO) Așteptările cetățenilor de la primarul general al mun. Chișinău: „Să facem un oraș civilizat”
„Nu am așteptări prea mari, pentru că este un timp foarte scurt și nu cred că vor reuși să realizeze foarte multe”, „Aștept să termine…
Radu recunoaște înfrângerea înainte de procesarea tuturor voturilor
Silvia Radu a recunoscut înfrângerea în alegeri înainte de procesarea tuturor voturilor exprimate de alegătorii din Chișinău. În cadrul unei conferințe de presă, Silvia Radu…
Oficial: Năstase și Ceban în turul 2, peste două săptămâni
Ion Ceban și Andrei Năstase sunt cei doi candidați care au rămas în cursa pentru șefia capitalei. Aceștia se vor întâlni în turul 2, peste…
(LIVE VIDEO) Primarul de Bălți ar putea fi ales din primul tur
Nicolai Grigorișin, candidatul Partidului Nostru la funcția de primar al municipiului Chișinău, este lider detașat după verificarea a 28% din procesele-verbale. Conform primelor rezultate, Nicolai…
Candidatul PUN explică prezența foarte mică în secțiile de vot și anunță participarea la parlamentare
Constantin Codreanu, candidatul Partidului Unității Naționale (PUN) la funcția de edil al capitalei, este dezamăgit de prezența foarte mică în secțiile de vot, dar totodată…
Primele rezultate oficiale ale alegerilor locale
Ion Ceban, candidatul Partidului Socialiștilor din R. Moldova, Andrei Năstase, președintele Partidului Demnitate și Adevăr și Silvia Radu, candidata independentă, susținută însă masiv de televiziunile…
Prima declarație a Silviei Radu după închiderea secțiilor de votare
Candidata independentă Silvia Radu le mulțumește chișinăuienilor care au votat-o și susține că indiferent de rezultat, fiecare vot o onorează. Acesta este primul mesaj al…
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work