en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

Ştiri API
Presa scrisă pe timp de pandemie: limitarea accesului la informație, restricții la distribuția și vânzarea ziarelor în chioșcuri, fără venituri din publicitate și cu salarii reduse
Foto: europarl.europa.eu

După declararea stării de urgență, au fost impuse mai multe restricții atât pentru cetățeni, cât și pentru agenții economici, inclusiv pentru mass-media. Ca să informeze publicul, jurnaliștii de la toate tipurile de media trebuie să facă față mai multor provocări. Cu cele mai multe dificultăți se confruntă presa tipărită care era într-o perioadă de criză și până la pandemie. 

La 10 zile de la instituirea stării de urgență, la 27 martie, Întreprinderea de Stat „Poșta Moldovei” anunța redacțiile despre „sistarea pe un termen nedeterminat” a distribuției ziarelor și revistelor, invocând regimul special de muncă pentru protecția angajaților în perioada stării de urgență. Astfel, mai multe numere ale publicațiilor periodice de la noi din țară au rămas netipărite. Ulterior, în urma unui demers al API și redacțiilor ziarelor și revistelor, „Poșta Moldovei” a reluat distribuția publicațiilor periodice.

Directorii unor ziare naționale și regionale povestesc despre cum activează în perioada stării de urgență.

Ziarul din orașul în carantină: angajații au lucrat la domiciliu, iar salariile au fost achitate în proporție de 75%

Elena Cobăsneanu, directoarea săptămânalului „Observatorul de Nord” de la Soroca spune că echipa s-a adaptat rapid la regimul de „carantină” și a oferit informații la zi cititorilor: „Chiar dacă orașul Soroca a fost în carantină totală, presa este în categoria activităților „de primă necesitate”, iar noi am muncit foarte mult. Cel mai greu ne-a fost să obținem informații de la instituțiile publice, în anumite momente nu puteam publica informații din cauza lipsei de reacție din partea autorităților responsabile. Nu au fost tipărite doar două ediții print, dar am lucrat intens cu site-ul ca să le oferim oamenilor informațiile la zi. La fel, am ținut legătura permanent cu Poșta ca să fim siguri că ziarul ajunge la cititor.

În această perioadă, redacția nu a înregistrat niciun venit, iar cheltuielile au fost cele obișnuite. Publicitate nu am avut, nimeni nu activa, am încercat să lucrăm cu cei care fac livrări online, dar, în carantină totală nu a activat nimeni. Angajații au lucrat la domiciliu, iar salariile au fost achitate în proporție de 75%... Am încercat să ne adaptăm la această situație, după mai multe instruiri, tocmai am avut posibilitatea să lucrăm intens cu site-ul și am ajuns de la 3 mii de vizitatori unici la 9 mii și mai mult, am avut zile și cu câte 20-30 de mii de vizitatori unici. Suntem optimiști și gata să mergem înainte”, menționează E. Cobăsneanu.

„Cititorii ne contactau și întrebau unde este ziarul?”

Tudor Iașcenco, directorul ziarului „Cuvântul” de la Rezina, spune că în perioada de pandemie a înțeles mai bine cât de mult țin cititorii la ziar și cât de necesară este informația: „În perioada stării de urgență nu au apărut două numere ale ziarului, când nu a lucrat Poșta, am primit zeci de apeluri telefonice de la cititori care întrebau „unde este ziarul?”. Am fost și în situația când Oficiul poștal Orhei a fost în carantină, iar ziarele nu au ajuns la abonații din acest raion, dar au primit în următoarea săptămână 2 numere odată. În tot acest răstimp, în redacție au muncit doi oameni, restul au lucrat de acasă. Am învățat să aducem informația oamenilor fără să mergem la evenimente și fără să ne întâlnim cu sursele față în față. Nu am avut practic publicitate, doar contractele încheiate până la pandemie, dar am reușit să menținem tirajul”.

Redacția a muncit non-stop, iar numărul produselor jurnalistice s-a dublat

Alina Radu, directoarea săptămânalului „Ziarul de Gardă”: „Începutul pandemiei a adus surprize neplăcute redacției: probleme cu distribuția, atât abonaților cât și doritorilor de a procura ziare de la chioscuri, dificultăți cu tiparul, discuții despre posibile majorări ale prețului la hârtie. „Posta Moldovei” a anunțat inițial că va sista distribuția ziarelor pe un termen nedeterminat. Acest anunț a fost făcut în pripă, fără ca noi să reușim să informăm cititorii în ultimul număr distribuit. Pe de o parte, am încercat să informăm cititorii pe căi electronice că ziarele nu vor apare din cauze care nu depind de voința redacției, dar a fost clar că informația nu a ajuns la toți abonații, reieșind din nenumăratele apeluri la redacție în care cititorii ne întrebau de ce nu au primit ziarul. Ca să nu pierdem relația cu cititorii, am decis să machetăm ziarul și să distribuim macheta în format PDF abonaților care ne-au lăsat o adresă de e-mail. După o săptămână, Poșta ne-a informat că va relua distribuția ziarelor, dar nu și în vânzare, astfel cititorii care nu erau abonați, dar aveau nevoie de un număr de ziar, trebuiau să vină la redacție să-l ia. Mai târziu, primarul de Chișinău Ivan Ceban a explicat că chioscurile de ziare nu se deschid, deoarece acestea ar fi egalate cu HoReCa, căci unele chioscuri vând cafea. Probabil era mai simplu să se interzică vânzarea cafelei la chioscurile de ziare, decât sistarea vânzării de ziare totalmente, dar redacțiile nu au fost consultate în niciun fel. Totodată, după reluarea distribuției ziarelor, a trebuit să edităm un număr în plus de ziar, pentru a acoperi numărul lipsă care nu a ajuns la abonați.

O altă provocare în această perioadă a fost comunicarea cu abonații, dat fiind că echipa redacției lucra de acasă, iar telefoanele fixe, la care obișnuiau să telefoneze cititorii nu au putut fi strămutate. A trebuit să procurăm un CUG cu opțiunea de redirecționare de la providerul de telefonie, ceea ce a implicat costuri suplimentare. Alte costuri suplimentare au rezidat în procurarea unor laptopuri sau carduri de internet pentru reporterii care nu aveau echipamentele necesare de muncă de acasă, și desigur dezinfectanți, măști, mănuși, salopete - pentru reporterii care au muncit în teren, realizând interviuri, filmări, reportaje fotografice.
Trebuie să remarcăm că în această perioadă redacția a muncit non-stop, numărul produselor jurnalistice (știri pentru site, reportaje video, interviuri) crescând cu 100% în aprilie, comparativ cu luna februarie. Nici un reporter, nici un angajat al redacției nu a fost concediat. Toate salariile au fost achitate la timp”.

„Nu am mai putut vinde ziarul în chioșcuri”

Victoria Popa, fondatoarea ziarul „Gazeta de Chișinău”: „Noi suntem un ziar nou și tocmai când am început să ne promovăm, a trebuit să ne oprim. Nu am mai putut merge în localități nici pentru a realiza articole, nici pentru a ne promova. Toate discuțiile noastre au trecut online, la fel și toată activitatea redacțională. Mai mult, „Moldpresa” și-a sistat activitatea în perioada stării de urgență, astfel nu am mai putut vinde ziarul în chioșcuri. Din 5 mai chioșcurile s-au redeschis, însă distribuția ziarului nostru este cu un tiraj de 3 ori mai mic. Dacă în februarie aveam o mie de exemplare în vânzare, săptămâna trecută am avut doar 300 de exemplare. Lumea încă nu știe că chioșcurile și-au reluat activitatea, dar nici nu am ieșit încă din perioada stării de urgență.

Și în procesul de documentare a fost mai dificil, instituțiile publice nici până acum nu prea ne răspundeau, dar în această perioadă telefoanele nu au mai răspuns niciodată. A trebuit să lucrăm doar cu informații care erau publicate online de autorități”.

Despre viața de la sat, prin telefon

Constantin Rotaru, directorul săptămânalului „Gazeta satelor”, spune că echipa a activat în toată această perioadă, iar la cititori nu a ajuns doar un număr de ziar. „Pentru noi a fost mai greu procesul de documentare, mai greu reușeam să ajungem la interlocutori, fie telefonic sau online, dar am fost insistenți. Ne afectează și faptul că nu putem merge în teritoriu să arătăm și să povestim ce se întâmplă la fața locului. Dar am contactat mai mulți fermieri, producători agricoli cu care ne cunoșteam anterior ca să relatăm ce fac ei în această perioadă”.

Pandemia a schimbat „traiectoria” activității ziarului la 180 de grade

Natalia Junghietu, directoarea ziarului „Expresul” de la Ungheni, spune că pandemia și starea de urgență a afectat foarte mult activitatea redacției, iar „traiectoria” activității s-a schimbat la 180 de grade: „Prima lovitură a fost atunci când „Poșta Moldovei” a anunțat că nu va lucra cu ziarele, astfel am fost nevoiți să sistăm activitatea pentru două săptămâni, iar ziarul nu a ieșit la 20 martie și 3 aprilie. În cele 2 săptămâni s-a lucrat doar cu site-ul, fiind implicați în activitatea redacținală doar o parte din angajați,. Respectiv, cei care nu au lucrat, nici salariul pentru aceste două săptămâni nu au primit. Și, desigur, în această perioadă, pe contul redacției nu a intrat niciun leu. Publicitate în ziar nu avem, practic, deloc. În ceea ce privește abonarea, aceasta a scăzut în perioada respectivă. De aceea, posibil, luna viitoare, atunci când va trebui să achităm salariile, nu vom avea resurse...”.

Rodica Malic

 

 

 

 

 

 

 

comments powered by Disqus
banner justitie
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
REDACȚIILE API LA MINUT
Training gratis în Digital Storytelling (12_14 August 2020)
A.O ASIST organizează training de 3 zile n domeniul Digital Storytelling Audience Engagement in Social Networks cu instructori internaționali USAG
8 August 2020
Sunt surprinsă, uimită, încântată
O veche cunoștință de a mea – din păcate, nu pot spune că e o prietenă apropiată – a făcut, oameni buni, un lucru extraordinar.…
8 August 2020
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale combate 10 falsuri şi mituri despre COVID-19
Miturile precum COVID-19 nu există, autoritățile falsifică datele statistice sau noul coronavirus îşi pierde din putere, devin cu atât mai toxice cu cât ajung să…
8 August 2020
Из Беларуси депортировали трех корреспондентов телеканала «Настоящее Время» с запретом на въезд на 10 лет
Днем, 7 августа, в отеле «Минск» в столице Беларуси задержали троих штатных корреспондентов телеканала «Настоящее Время», которые освещали на месте ... The post Из Беларуси…
К расследованию мощного взрыва в Бейруте подключился Интерпол
В Бейруте будет развернута группа специалистов Интерпола, которая поможет местным властям с работами на месте взрыва. Специалисты этой группы в ... The post К расследованию…
Rezervele valutare bat record după record
Acesta este cel mai nalt nivel din acest an și din istoria Republicii Moldova. Datele BNM arată că de la nceputul anului valoarea activelor oficial
8 August 2020
Basarabia – poligon de testare a războiului hybrid
Basarabia – poligon de testare a războiului hybrid . Termenul de „război hibrid” se poate aplica statelor care au făcut parte din URSS, fiindcă Rusia încearcă să-şi…
8 August 2020
«Не позволять детям играть с источниками огня». Рекомендации ГИЧС
Генеральный инспекторат по чрезвычайным ситуациям (ГИЧС) предупреждает население о риске пожаров в условиях низкой влажности. В целях предотвращения чрезвычайных ситуаций, ... The post «Не позволять…
PNUD și CALM ajută comunitățile locale să se dezvolte armonios
Trei seminare on-line de instruire a persoanelor responsabile de implementarea proiectelor, originare din localitățile partenere ale proiectului PNUD/MiDL II au …
8 August 2020
Localitățile din raionul Ungheni unde se va stinge lumina în perioada 10 – 15 august
În legătură cu reconstrucţia liniilor electrice (demontarea liniei vechi şi montarea liniei noi), se va întrerupe energia electrică: 10-15.08.2020: or. Ungheni, str. Bălțeni, C. Stamati,…
8 August 2020
Dezvăluirile care susțin primele ipoteze privind focurile de artificii văzute în momentul exploziei din Beirut
Libanezii se pregătesc de un protest major în Beirut, cu o zi înainte ca echipa care investighează exploziile să prezinte concluziile preliminare guvernului. Un fost muncitor…
8 August 2020
Activele oficiale de rezervă ale BNM, în creștere
Activele oficiale de rezervă au constituit 3 285,51 milioane de dolari la sfârșitul lunii iulie. Cifra este în creștere cu 91,96 milioane de dolari în…
8 August 2020
Новые правила в школах. О чем говорит Министерство здравоохранения Молдовы
Новые правила могут быть введены в школах. Об этом сообщает Министерство здравоохранения, труда и социальной защиты Республики Молдова. С 1 ... The post Новые правила…
„Feel India”: Filmul unui tânăr regizor din R. Moldova cucerește festivalurile internaționale
Ion Șova este un tânăr regizor din R. Moldova, al cărui film „Feel India” este acum acceptat în competiție la numeroase festivaluri din lume. Și-a…
8 August 2020
Stația de epurare din orașul Căușeni, renovată
În ultimii ani, tot mai multe localități din Republica Moldova accesează fonduri europene pentru a diminua poluarea mediului ambiant și …
8 August 2020
Cel puțin 18 morți în accidentul aviatic din India
Noul bilanț: Cel puțin 18 morți în accidentul aviatic din India. Un avion Boeing 737 care aparține companiei Air India Express s-a prăbușit la aterizare,…
8 August 2020
Este lansată cea de-a doua etapă a proiectului „Educație online”
Este lansată cea de-a doua etapă a proiectului „Educație online”. Filmările au început săptămâna aceasta, iar în proiect sunt implicaţi circa 170 de coordonatori avizori…
8 August 2020
ВУЗы Молдовы завершили приемную кампанию и объявили промежуточные результаты
Университеты Молдова завершили приемную кампанию и объявили промежуточные результаты. Оригиналы документов будут представлены с 8 по 18 августа, а окончательные ... The post ВУЗы Молдовы…
Reguli noi amplasare și construire a stațiilor de alimentare cu combustibil și a depozitelor de produse petroliere pe teritoriul municipiului Chișinău
Consiliul municipal Chișinău a adoptat o decizie care prevede reglementarea amplasării stațiilor de alimentare cu combustibil și a depozitelor de produse petroliere în limitele teritoriale…
8 August 2020
O familie din Orhei acuză medicii spitalului raional de neglijență
O familie din Orhei acuză medicii spitalului raional de neglijență. Potrivit acestora, medicii nu au acordat ajutorul necesar unei rude de-a lor, femeie în vârstă…
8 August 2020
6 месяцев студенты КГУ не получали стипендию. Ответ от Главного управления образования Гагаузии
31 студент Комратского государственного университета II цикла, обучающиеся по специальности «Преподавание гагаузского языка и литературы в доуниверситетских учреждениях», получили стипендии за шесть месяцев ... The post 6 месяцев…
Обновленные данные о коронавирусе в Гагаузии: 6 новых заражений, госпитализированы 90 человек, 1 пациент умер
По данным Главного управления здравоохранения и социальной защиты населения в Гагаузии за минувшие сутки зарегистрированы 6 новых случаев заболевания коронавирусной ... The post Обновленные данные…
Detalii despre avionul cu 191 de persoane care s-a prăbușit la aterizare, în India: cel puțin 17 morți
Un avion Boeing 737 care aparține companiei Air India Express s-a prăbușit la aterizare, vineri în jurul orei locale 19:00, în statul indian Kerala (sud-estul…
8 August 2020
(док) «Убегает от ответа годами». Депутат PAS просит проверить отчет о доходах Игоря Додона
Депутат от Партии «Действие и солидарность» (PAS )Думитру Алайба утверждает, что в пятницу, 7 августа, он направил обращение в Национальный ... The post (док) «Убегает…
Unde se află nava Rhosus şi ce s_a întâmplat cu ea
O anchetă realizată de jurnalişti de investigaţii de la New York Times, a identificat locaţia navei la mică distanţă de portul Beirut, după ce auan
8 August 2020
România trimite 8 tone de materiale medicale în Liban
România trimite 8 tone de materiale medicale în Liban. România s-a numărat printre statele care au primit cerere de acordare a asistenţei internaţionale din partea…
8 August 2020
(Фотоальбом) Как выглядят лица медперсонала после смен в больницах с коронавирусом
Молдавский фотограф Алекс Иордаке сделал ряд фотографий в медицинском учреждение в Кишиневе, чтобы показать обществу, в каком состоянии находятся врачи ... The post (Фотоальбом) Как…
O familie din Orhei acuză medicii de neglijență. „Medicii ne-au spus că până nu vine rezultatul testului la COVID-19 nu pot acorda niciun ajutor medical surorii mele”. Reacția Spitalului raional Orhei
O familie din Orhei acuză medicii spitalului raional de neglijență. Potrivit acestora, medicii nu au acordat ajutorul necesar unei rude de-a lor, femeie în vârstă…
8 August 2020
CNESP a decis: piscinele și bazinele de înot își pot relua activitatea
Comisia națională extraordinară pentru sănătate publică s-a întrunit vineri în ședință, a relatat agenției MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Guvernului. Ca urmare a analizei…
Au intrat în vigoare noile tarife la energia electrică pentru consumatori
Vineri, 7 august, a intrat în vigoare decizia Agenției Naționale de Reglementare în Energetică (ANRE) privind reducerea tarifelor reglementate la energia electrică, fiind publicată în…
Testul de coronavirus, pe lista serviciilor medicale ale poliței de asigurare
La 31 iulie, cabinetul de miniștri a aprobat câteva modificări la Programul asigurărilor medicale, în contextul pandemiei de coronavirus. Astfel, Guvernul a decis ca testul…
Reguli noi de amplasare și construire a stațiilor de alimentare cu combustibil și a depozitelor de produse petroliere în municipiul Chișinău
Consiliul municipal Chișinău a adoptat o decizie care prevede reglementarea amplasării stațiilor de alimentare cu combustibil și a depozitelor de produse petroliere în limitele teritoriale…
8 August 2020
Orban, despre gazoductul Ungheni – Chișinău: Oferim astfel, o alternativă locuitorilor din Republica Moldova la gazul rusesc
Orban, despre gazoductul Ungheni – Chișinău: „Oferim astfel, o alternativă locuitorilor din Republica Moldova la gazul rusesc.” Gazoductul Iași – Ungheni – Chișinău a fost…
8 August 2020
Адреса в Бельцах, где с 10 августа будут отключать свет или газ
Фото иллюстр.: pixabay.com Адреса в Бельцах, где с 10 августа будут отключать свет или газ Информация о профилактических работах коммунальных служб с 10 по 18…
8 August 2020
A fost dat startul celei de-a doua etapă de înregistrare a lecţiilor online pentru elevi
Primăria mun. Chișinău anunță că ieri a fost dat startul celei de-a doua etapă a proiectului „Educație online”, care prevede completarea bibliotecii digitale cu lecții…
8 August 2020
(Фото) Катастрофа пассажирского самолета в Индии: погиб пилот и 14 пассажиров
7 августа в Индии при посадке потерпел катастрофу Boeing 737 авиакомпании-лоукостера Air India Express, следующий из Дубая в индийский город ... The post (Фото) Катастрофа…
12 фотографий Бельц 20—30-х годов, на которых город не узнать
Коллаж "СП" 12 фотографий Бельц 20—30-х годов, на которых город не узнать Месяц назад «СП» опубликовала серию снимков 60—70-х годов XX века, на которых, как…
8 August 2020
O veste bună de la București_ Gazoductul Ungheni_Chișinău este gata, dar gazul încă nu este
Am o veste bună să vă dau. Chiar dacă nu s-a făcut o inaugurare a unei investiții extrem de importante pentru Romnia, această investiție este…
8 August 2020
(карта) Какая погода ждет жителей Молдовы в субботу
До 35 градусов тепла передают синоптики на субботу в стране. Максимальная температура зафиксирована на юге республики, в центре +32 градуса, ... The post (карта) Какая…
Карантин, школа и лечение по телефону. Как бельчане обсуждают в фейсбуке новости «СП»
Некоторые материалы вызывают активное обсуждение. Фото pixabay.com Карантин, школа и лечение по телефону. Как бельчане обсуждают в фейсбуке новости «СП» Ссылки на часть материалов «СП» вызывают…
8 August 2020
Курс валют Национального банка Молдовы на сегодня
Нацбанк Молдовы сообщает о курсе валют на субботу, 8 августа. Согласно данным банка, американский доллар стоит 16 леев 61 бан. Евро ... The post Курс валют…
Autoritățile anunță că piscinele se redeschid, de data asta din 10 august
După ce la 1 august au interzis funcționarea piscinelor și parcurilor acva, pe motiv că nu s-ar respecta cerințele antiepidemiologice, din 10 august acestea își…
7 August 2020
Самолет в Индии разломился пополам при посадке. На борту больше 190 человек, есть жертвы
Самолет авиакомпании Air India Express с 191 пассажиром на борту разбился при посадке в аэпорорте города Кожикоде в штате Керала ... The post Самолет в…
Botnari s-a tratat de COVID-19. Primăria Hâncești își reia activitatea
Primăria municipiului Hâncești anunță că, după două săptămâni de carantină, își reia, începând de luni, 10 august, activitatea „în regim limitat”. Primarul orașului, Alexandru Botnari,…
7 August 2020
Amenzi de mii de lei pentru gunoiști neautorizate
În lipsa unui management corect al deşeurilor, noi gunoişti se formează în afara perimetrelor admise şi special amenajate. Aceste amplasamente prezintă pericol de  poluare a…
7 August 2020
Piscinele își pot relua activitatea
Piscinele și bazinele de înot își pot relua activitatea din 10 august. Este decizia de astăzi, 7 august, a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică,…
7 August 2020
Un minor s-a înecat într-un lac din sectorul Botanica
Un minor de 15 ani s-a înecat într-un lac din sectorul Botanica, în după amiaza zilei de astăzi, 7 august. Salvatorii Inspectoratului General pentru Situaţii de…
7 August 2020
Igor Boțan: UE este gata să acorde asistență, dar își dorește reciprocitate
Expertul Igor Boțan susține că Uniunea Europeană este gata să acorde asistență și suport pentru Republica Moldova, pentru că își dorește să-și protejeze hotarele și…
7 August 2020
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work