en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

Ştiri API
„Ordinul Republicii” pentru Tudor Iașcenco
Foto: API

Jurnalistul de investigație Tudor Iașcenco a fost decorat post-mortem cu cea mai înaltă distincție a țării – „Ordinul Republicii”. Decretul a fost semnat la 15 octombrie 2021 de președinta Republicii Moldova doamna Maia Sandu. „În semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite față de stat, pentru contribuție substanțială la afirmarea intereselor și promovarea imaginii Republicii Moldova în lume, pentru succese profesionale remarcabile, pentru inițiativă civică și participare activă în avansarea reformelor, precum și cu prilejul aniversării a XXX-a de la proclamarea independenței Republicii Moldova”, a fost conferit „Ordinul Republicii” pentru 30 de personalități inclusiv dlui Tudor Iașcenco post-mortem. Propunerea de decorare a fost înaintată Președinției de Asociația Presei Independente (API) și săptămânalul „Cuvântul”.

Tudor Iașcenco a fost directorul ziarului regional independent „Cuvântul”, unul dintre fondatorii, primul președinte și membru de onoare al API, membru al Consiliului de Presă din Republica Moldova. În anul 1995, împreună cu alți colegi, T. Iașcenco a fondat la Rezina săptămânalul regional „Cuvântul” – unul din primele ziare independente din Republica Moldova, iar în 1997, împreună cu alți șapte colegi din presa regională și națională, Tudor Iașcenco a fondat Asociația Presei Independente (API). A fost președintele API pe durata mai multor mandate, membru în Consiliul de administrare al Centrului de Investigații din Republica Moldova, membru al Uniunii Jurnaliștilor Profesioniști din România, Filiala Chişinău.

Tudor Iașcenco a fost unul dintre cei mai buni jurnaliști de investigație din Republica Moldova, devotat valorilor profesiei și care nu a făcut compromisuri profesionale cu autoritățile și politicienii, un activist anticorupție, patriot și luptător înflăcărat pentru adevăr și dreptate. Pentru activitatea sa jurnalistică, i-au fost oferite cele mai prestigioase premii jurnalistice.

Tudor Iașcenco a decedat la 26 martie 2021, la vârsta de 72 de ani.

În memoria sa, API a instituit în 2021 „Premiul Tudor Iașcenco” care va fi oferit anual unuia dintre cei mai buni jurnaliști din țară care manifestă curaj și demnitate în exercitarea misiunii sale profesionale. În 2021 acest premiu i-a fost înmânat jurnalistului Vitalie Călugăreanu.

comments powered by Disqus
centrul de consultanţă şi asistenţă Baza de date API
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
Propaganda este nociva
REDACȚIILE API LA MINUT
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curată
CivicThe english version of site is out of work