en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

Ştiri API
ONG-urile și mass-media locale – promotori ai serviciilor publice în regiuni
Foto: API

Timp de doi ani, Asociația Presei Independente (API), cu suportul financiar al Uniunii Europene, în parteneriat cu mai multe organizații ale societății civile și mass-media locale și regionale, a desfășurat o amplă campanie de informare și sensibilizare a publicului privind serviciile publice de calitate în regiuni și sprijinul oferit de UE pentru modernizarea Republicii Moldova. Rezultatele și impactul activităților proiectului „Societatea civilă şi media regionale în sprijinul reformelor europene, dezvoltării durabile și participării cetățenilor la consolidarea democrației locale”, au fost prezentate la 25-26 octombrie 2021, în cadrul unui eveniment public.   

În octombrie 2019, API lansa un proiect destinat ONG-urilor și mediei regionale, în scopul promovării reformelor europene și consolidării democrației locale. Una din componentele de bază ale proiectului a fost Programul de Granturi Media și Comunicare, prin intermediul căruia a fost oferită susținere financiară, instruire şi consultanță profesională ONG-urilor și mass-media regionale, iar beneficiarii au desfășurat campanii inovative de informare la tema implicării cetățenilor în procesele decizionale privind serviciile publice de calitate în domeniile: apă și canalizare, managementul deșeurilor solide, eficiență energetică, protecția mediului. Ca rezultat al Programului de Granturi, Media și Comunicare, 21 de organizații au realizat 23 de proiecte de informare și sensibilizare a cetățenilor.

La începutul evenimentului, Petru Macovei, directorul executiv API, a menționat că Programul de Granturi Locale a contribuit la consolidarea capacităților organizaţiilor neguvernamentale şi ale redacţiilor locale nu doar de a informa, dar şi de a-i mobiliza pe locuitorii din regiuni să contribuie la dezvoltarea comunităţilor şi a țării. „Sunt convins că ceea ce am făcut împreună în acești doi ani este o punte pentru alte activități și proiecte la fel de interesante, cu și mai mare eficiență. Am pus temelia unor rezultate bune de viitor în comunitățile voastre”, a spus P. Macovei.

Experții implicați în activitățile proiectului confirmă că realizarea unor astfel de campanii de comunicare este un proces complex, iar succesul rezidă în înțelegerea necesităţilor grupului țintă şi în implicarea beneficiarilor înşişi în activităţile planificate. Inga Burlacu, expertă în comunicare: „Este extraordinar ce schimbări pot produce proiectele investiționale care îmbunătățesc calitatea vieții oamenilor, schimbă la față satele sau orașele noastre. Dar un obiectiv complicat de atins este schimbarea atitudinii oamenilor, a comportamentului lor, astfel ca investițiile să fie sustenabile în timp. Schimbarea atitudinii este o prerogativă a instituţiilor mass-media, care au puterea cuvântului și pot genera aceste schimbări. Sunt niște procese care durează în timp, dar sunt posibile. Avem o multitudine de instrumente de comunicare și este  important să planificăm eficient eforturile de comunicare în raport cu fiecare auditoriu și să planificăm o comunicare constantă”.

Beneficiarii Programului de Granturi, Media și Comunicare povestesc că au încercat să găsească cele mai creative modalităţi de a ajunge la un număr cât mai mare de oameni din comunităţile locale. Elena Cobăsneanu, directoare AO Info-Dava, Soroca: „Discutam cu colegii inițial cu ce am putea fi noi deosebiți și ne-am propus să lucrăm cu elevii în acest proiect. Am fost surprinși să constatăm că elevii cunosc destul de bine problemele cu care se confruntă localitățile lor: probleme de mediu, tăieri ilicite de păduri, gunoiști neautorizate, calitatea apei din fântâni. Cunosc problemele și vorbesc despre acestea cu părinții lor. Pe durata proiectului noi am informat peste 80 de mii de cititori și utilizatori ai platformelor noastre media despre problemele de mediu din raionul Soroca, poluarea râului Nistru, lipsa stației de epurare etc.”. Vitalie Hotnogu, AO Cahul 2030: „Mă mândresc cu proiectul pe care l-am implementat. Am vrut să promovăm ce înseamnă UE pentru raionul Cahul, impactul investițiilor Uniunii Europene în zona de sud. Ne-am gândit să realizăm produse, pe care oamenii să le perceapă nu doar ca pe o informare generală, dar ca pe ceva mai distractiv. Doar cu un telefon mobil și o dronă, colegii mei au putut filma cinci episoade ale unei emisiuni Pe urma banilor UE în raionul Cahul, au vizitat pe biciclete 27 de localități în două săptămâni. Am relatat despre proiecte de infrastructură, apă și canalizare, deșeuri, despre Programul EU for Moldova, unde Cahulul este o regiune cheie. Filosofia noastră a fost că oamenii trebuie să știe despre tot ce se întâmplă în regiunea lor și din ce surse vin banii investiți în localitățile lor”.

Instituţiile mass-media sunt catalizatori ai schimbărilor sociale

La eveniment a participat și Gintautas Baranauskas, șef adjunct al Secției Operațiuni la Delegația UE în Republica Moldova. „Este o plăcere pentru mine să văd rezultatele minunate care au fost obținute cu sprijinul UE. Vreau să felicit și să le mulțumesc organizațiilor societății civile, API și cetățenilor care s-au implicat și au asigurat reușita acestui program. UE a acordat sprijin, contribuind astfel la îmbunătățirea calității serviciilor oferite la nivel local și, în același timp, la consolidarea responsabilității autorităților publice și a cetățenilor. Asta va îmbunătăți nivelul de viață al cetățenilor și va asigura un mediu mai sănătos pentru generațiile viitoare. Prin intermediul acestui proiect a fost oferit sprijin de circa 100 de milioane de lei pentru consolidarea organizațiilor societății civile. Abilitarea instituțiilor media este esențială şi în exercitarea funcției de „câine de pază” a societății pentru a contribui la prevenirea corupției. Am văzut exemple concrete, când printr-o bună cooperare între cetățeni și APL, s-au obținut îmbunătățiri semnificative, iar instituțiile media au fost catalizatori ai schimbărilor sociale. Vă îndemn să continuați”, a spus reprezentantul Delegaţiei UE.

Valentina Pleșca, șefă Unităţii Abilitarea Cetățenilor, GIZ Moldova, a accentuat că rezultatele frumoase ale proiectelor sunt apreciate nu doar de partenerii externi, dar în primul rând de cetățeni moldoveni. „Prin intermediul conținutului mediatic, oamenii au fost informați calitativ şi interesant despre provocări la capitolul protecția mediului, managementul deșeurilor, apă, canalizare și tot ce ține de eficiența energetică, cărora trebuie să le facem faţă în Republica Moldova. Cred că organizaţiile regionale de media pot fi considerate parte a mecanismului de îmbunătățire a acestor aspecte, anume prin informarea corectă și profesionistă a cetățenilor”.  

În cea de-a doua zi a evenimentului au avut loc paneluri de discuție cu reprezentanți ai unor organizații ai societății civile naționale și locale, experți în diverse domenii, care au abordat provocările și soluțiile care pot îmbunătăţi protecția mediului, managementul deșeurilor solide, alte probleme comunitare actuale. Una din concluziile panelurilor de discuții a fost că orice provocare, atât în domeniul serviciilor publice, cât și în alte domenii trebuie să fie abordată din perspectiva parteneriatelor. Anume parteneriatul, receptivitatea, implicarea și contribuțiile autorităților centrale și locale, dar şi a organizațiilor societății civile și cetățenilor pot asigura rezolvarea problemelor cu care se confruntă comunitățile.

În cadrul evenimentului au fost anunţate rezultatele și premiați câștigătorii concursului naţional „Jurnaliștii – pentru cetățeni și comunități active”, desfășurat de API în cadrul aceluiași proiect.  

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).

comments powered by Disqus
centrul de consultanţă şi asistenţă Baza de date API
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
Propaganda este nociva
REDACȚIILE API LA MINUT
МВФ прогнозирует стагнацию ВВП Молдовы
Мировой валютный фонд прогнозирует, что из-за российского вторжения в Украину, последовавшие за этим рост производственных затрат и нарушение цепочек поставок, а также аномальная засуха в…
Cine efectuează lucrările de construcție a drumului de acces la podul Leova_Bumbăta
Administrația de Stat a Drumurilor anunță că n prezent, antreprenorul execută lucrări de terasamente la drumul de acces și la platforma/parcaj unde
16 August 2022
(ВИДЕО) Гагаузские депутаты ушли на перерыв после того, как чуть не подрались на заседании НСГ
Сегодня в Народном Собрании Гагаузии не смогли сразу приступить к обсуждению повестки дня из-за конфликта между депутатами. Ситуация накалилась настолько, что председатель НСГ Дмитрий Константинов…
Адвокаты Таубер просят сделать судебное заседание открытым
Адвокаты Марины Таубер просят сделать открытым судебное заседание, на котором рассмотрят ходатайство защиты об отмене ареста депутатки «Шор». Адвокаты утверждают, что хотят следовать методам европейских…
LIVETEXT/ Exploziile din Crimeea ar fi deteriorat calea ferată, nu mai există comunicare cu Ucraina continentală, presa. A 174-a zi de război în Ucraina
Membrii miliției așa-numitei Republicii Populare Luhansk (LNR) ar fi refuzat să continue luptele în regiunea Donețk și s-au plâns de ritmul istovitor al ofensivei din…
16 August 2022
Auditul datoriilor Moldovagaz costă peste 15 milioane de lei
Republica Moldova va achita peste 15 milioane de lei pentru auditul datoriilor Moldovagaz. Banii vor fi achitați companiei Wikborg Rein Advokatfirma AS din Norvegia și…
16 August 2022
XIAOMI PAY VINE ÎN MOLDOVA_ Victoriabank și Mastercard lansează plățile cu brățări fitness
Sunt extrem de bucuros să anunț n premieră pentru Moldova, un nou serviciu digital implementat mpreună cu Mastercard - Xiaomi Pay. Pe parcursu
16 August 2022
Сколько власти заплатят за аудит долга «Молдовагаза» перед «Газпромом»
Государство заплатит более 15 млн леев норвежской компании «Wikborg Rein Advokatfirma AS» и британской компании «Forensic Risk Alliance & Co», нанятым для финансового аудита долга…
В Нью-Йорке проходит заседание ООН по защите мирового океана
Воды мирового океана исключительно важны для рыболовства, обеспечения среды обитания для экосистем и смягчения последствий климатического кризиса. Фото иллюстративное: pixabay.com. Язык Русский Только лишь 1% открытого…
16 August 2022
(LIVE) Митинг у Народного собрания Гагаузии
У здания Народного собрания Гагаузии одновременно с заседанием проходит митинг. Депутат социалист Александр Топораш заявил, что на улице стоят жители Чок-Майдана, которые просят провести перевыборы…
Administratorul unei companii, proprietar al unei portal mediatic, și contabila firmei vor compărea pe banca acuzaților pentru falsificarea unor acte și delapidarea averii companiei de aproape 11 milioane de lei
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță marți, 16 august, trimiterea în judecată a dosarului penal în care este vizat administratorul și…
16 August 2022
В Молдове в 10 раз увеличили штраф за отсутствие автостраховки
В Молдове штраф за отсутствие автостраховки или просроченную страховку на автомобиль увеличили в десять раз. Так, с 15 июля водители, управляющие автомобилем без полиса автострахования,…
Подросток угнал с автомойки машину, чтобы покататься, но почти сразу разбил ее в парке
Несовершеннолетний угонщик катался на автомобиле марки Skoda недолго — спустя короткое время он врезался в дерево, а позднее был задержан. Фото: politia.md Язык Русский Спустя…
16 August 2022
„CheerIE Moldova”, proiectul care ne-a învățat că sportul dezvoltă și calități de lider
CheerIE Moldova este un proiect coordonat de domnișoara Lidia Sanduleac care se concentrează pe astfel de priorități ale Ambasadei SUA, cum ar fi promovarea valorilor…
16 August 2022
DOC/ APP va plăti peste 15 milioane de lei celor două companii internaționale care vor face auditul datoriilor Moldovagaz față de Gazprom
Agenția Proprietății Publice (APP) urmează să plătească peste 15 milioane și jumătate celor două companii din Norvegia și Marea Britanie care au fost contractate și…
16 August 2022
VIDEO/ Emilia Bortă, felcer laborant: „Le doresc tuturor să aibă grijă de sănătatea lor și a persoanelor din jur”
Emilia Bortă activează de 26 de ani în calitate de felcer laborant, în cadrul laboratorului virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. La îndemnul părinților…
16 August 2022
Бензин продолжает дешеветь: максимальные цены от НАРЭ на 17 августа
Бензин и дизельное топливо продолжают дешеветь. Национальное агентство по регулированию в энергетике (НАРЭ) опубликовало новые максимальные цены на топливо.  Согласно данным НАРЭ, завтра бензин А95…
Seceta de anul acesta ar putea fi cea mai gravă din ultimii 500 de ani
Seceta face ravagii în toată Europa, debitul râurilor este la un nivel foarte scăzut. Specialiștii avertizează că seceta din 2022 ar putea fi cea... The…
16 August 2022
Госпредприятие Poșta Moldovei будет модернизировано: что изменится
Почта Молдовы будет модернизирована. Проект постановления правительства, разработанный Агентством публичной собственности предусматривает реорганизацию госпредприятия в акционерное общество. В результате изменится не только название и организационная…
(Фото)Марина Таубер в сопровождении полицейских в масках прошла в зал суда
Во вторник, 16 августа, в столичном суде Чокана рассматривают апелляцию прокуратуры на продление ордера на превентивный арест депутата от политической партии «Шор» Марины Таубер. Депутат,…
(Фото) В Фалештском районе лоб в лоб столкнулись легковушка и бус
Утром 16 августа на трассе R16 в селе Марандены Фалештского района неподалеку от Бельц произошла авария. Чтобы освободить людей, застрявших в поврежденных автомобилях, потребовалась помощь…
Новые троллейбусы в Бельцах появятся не раньше чем через год
Новая техника может появиться в Бельцах не раньше середины следующего года. Фото иллюстративное из архива "СП" Язык Русский Вопрос о новых беспроводных троллейбусах, которые, по…
16 August 2022
Fondul de rezervă al primăriei Chișinău va fi majorat cu 20 milioane lei
Potrivit unei note informative a Direcției generale finanțe a Primăriei Chișinău n Fondul de rezervă au mai rămas doar 1,5 milioane lei, după ce pe
16 August 2022
Investitorii ucraineni din imobiliare își mută atenția către București
Conform analizei și rapoartelor prezentate de diferite insituții specializate din Romnia, anul 2022 se preconiează a fi unul din cei mai buni n cee
16 August 2022
Сотни сторонников Таубер протестуют у суда в Кишинёве
Сотни сторонников партии «Шор» вместе с её депутатами и членами протестуют у Чеканского суда в Кишинёве и требуют освободить депутатку Марину Таубер. Об этом сообщает…
Путин возродил звание «Мать-героиня». Его присваивали в Советском Союзе
Президент России Владимир Путин своим указом ввел в стране звание «Мать-героиня». Указ опубликован на официальном интернет-портале правовой информации. Звание смогут получить гражданки России, которые родили и воспитали 10…
La Ungheni a fost realizat un studiu privind accesul la serviciile medicale ale persoanelor cu dizabilități locomotorii
La sfârșitul lunii iulie, mai mulți actori ai comunității, au luat cunoștință cu documentul de politici ,,Accesul limitat la servicii medicale al fetelor și... The…
16 August 2022
Подписаны первые контракты по программе «Европейское село» на 195 млн леев
На прошлой неделе подписали первые 53 контракта на сумму около 195 млн леев на реализацию проектов местного развития в рамках Национальной программы «Европейское село». В…
В Маранденах произошло лобовое столкновение легкового автомобиля и микроавтобуса: есть пострадавшие
В результате столкновения машины сильно пострадали. Фото полиции. Язык Русский Двух человек из искорёженных автомобилей пришлось вызволять спасателям. 16.08.2022 - 11:14
16 August 2022
Marina Tauber, ecortată de mascați la Judecătoria Chișinău, acolo unde magistrații urmează să decidă dacă va fi prelungită măsura de arestare preventivă în privința deputatei: „Mă aștept la o decizie corectă” – VIDEO
Magistrații judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, examinează marți, 16 august, recursul procurorilor cu privire la prelungirea mandatului de arestare preventivă aplicat în privința deputatei Partidului Politic…
16 August 2022
(LIVE) Заседание Народного Собрания Гагаузии
Прямой эфир очередное VII заседания Народного Собрания Гагаузии. ПОВЕСТКА ДНЯ 1. О проекте Закона АТО Гагаузия «О внесении изменений в Закон АТО Гагаузия №08-СЗ/VIIот 08.04.2022…
Взрыв на оптовом рынке в Ереване: 16 погибших, 18 пропавших, много раненых
Спасатели продолжают поисково-спасательные работы. Фото: ТАСС Язык Русский Число погибших в результате взрыва в ереванском торговом центре «Сурмалу» увеличилось. Спасательные работы продолжаются. 16.08.2022 - 11:00
16 August 2022
С начала года более 30 судебных заседаний по делу Платона были отложены
В Молдове продолжает проходить уголовный процесс, в рамках которого скандального бизнесмена Вячеслава Платона судят за мошенничество и отмывание денег в особо крупных размерах. С начала…
10 milioane de lei pentru lucrările de reparație în cadrul cărora au fost acoperiți cu polistiren pereții pasajului subteran din capitală care a provocat comentarii critice online, dar despre care Pretura Centru spune că este „cea mai optimă tehnologie”
Mai multe imagini, publicate de Pretura sectorului Centru al capitalei pentru a arăta cum avansează procesul de reabilitare a pasajului subteran de la intersecția bulevardului…
16 August 2022
В Осло усыпили моржиху Фрейю, чтобы не подвергать опасности людей
Фрейя забиралась на лодку в порту Осло, чтобы погреться на солнце. Фото: Trond Reidar Teigen/EPA Язык Русский В ведомстве понимали, что усыпление моржихи вызовет общественную…
16 August 2022
Gotești
16 August 2022
Aeroportul Internațional Chișinău, CSJ, podul de pe strada Ismail și câteva centre comerciale din Capitală – ținta unor alerte cu bombă: geniștii verifică zonele
Marți dimineață, Poliția R. Moldova a fost alertată despre existența unor obiecte explozibile în mai multe locații din capitală. Potrivit informațiilor recepționate de autorități prin…
16 August 2022
LIVETEXT/ Șapte rachete, lansate de pe teritoriul Rusiei asupra Harkivului. A 174-a zi de război în Ucraina
Membrii miliției așa-numitei Republicii Populare Luhansk (LNR) ar fi refuzat să continue luptele în regiunea Donețk și s-au plâns de ritmul istovitor al ofensivei din…
16 August 2022
Число граждан Молдовы в России за два года снизилось в 3,5 раза
Количество граждан Молдовы, проживающих в России, продолжает значительно сокращаться и на начало мая 2022 года составляло всего 76 645 человек. Об этом говорится в исследовании,…
В Крыму произошла серия взрывов на подстанции и складе боеприпасов
Фото и видео появились в телеграм-каналах и на страницах соцсетей жителей региона. Фото: t.me/riamelitopol Язык Русский По предварительной информации, два человека пострадали.  16.08.2022 - 10:29
16 August 2022
Спыну продолжил перепалку с Чебаном, на этот раз — из-за ремонта подземного перехода
Министр инфраструктуры и регионального развития Андрей Спыну продолжил перепалку с мэром Кишинёва Ионом Чебаном. Он опубликовал фото ремонта подземного перехода, где монтируют листы теплоизоляции, вместе…
Сообщение о бомбах в Кишиневском аэропорту и еще нескольких местах в столице
Сегодня утром полиция получила сообщение о наличии взрывоопасных предметов в нескольких местах столицы: Международный аэропорт Кишинева, Высшая судебная палата, мост на улице Измаильской и несколько…
Ar fi „spălat” milioane în offshore. Un fost director al ACC, reținut pentru 72 de ore. Fosta primăriță Silvia Radu, vizată și ea: „Nu am nicio legătură”
Un fost director al Autorității Aviației Civile (ACC) a fost reținut de CNA și procurori într-un dosar de spălare de bani. Alte trei persoane au…
Турция предоставила молдавским перевозчикам 300 дозволов на транзит через третьи страны
Дозволы, полученные от турецких властей, начнут выдаваться с 16 августа. Фото: mei.gov.md. Язык Русский Дозволы из дополнительной квоты начнут выдаваться с 16 августа. 16.08.2022 -…
16 August 2022
Avocații lui Dodon cer pedepse pentru cei care au huiduit-o pe mama fostului președinte și pentru procurorii care „au admis” acest lucru
Avocații fostului șef al statului, Igor Dodon, cer tragerea la răspundere a persoanelor care au huiduit-o pe mama fostului președinte în timp ce aceasta s-a…
Боля предложил послу РФ посетить склады с продукций и убедиться в ее безопасности
Посол РФ в Кишиневе Олег Васнецов встретился с должностными лицами Минсельхоза, Национального агентства по безопасности пищевых продуктов и Министерства иностранных дел и европейской интеграции. Стороны…
DOC/ Peste 30 de ședințe amânate în procesul în care Platon este cercetat pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari
În timp ce controversatul om de afaceri Veaceslav Platon se ascunde de justiția moldovenească la Londra, la Chișinău, în lipsa lui, se desfășoară procesul penal…
16 August 2022
В Аргентине нашли динозавра размером с кошку, похожего на дракона
Динозавр носил костную броню от головы до хвоста. Фото иллюстративное: artstation.com. Язык Русский Динозавр питался растительной пищей и быстро бегал. 16.08.2022 - 09:56
16 August 2022
(ВИДЕО) В Крыму взорвались боеприпасы, есть пострадавшие
Утром 16 августа в оккупированном Крыму снова прогремели взрывы. На полуострове виден густой чёрный дым. В Минобороны РФ заявили, что взорвался склад боеприпасов. В селе…
С начала войны в Украине погибли 5,5 тысяч мирных жителей — ООН
С начала вооруженного нападения Российской Федерации на Украину Управление ООН по правам человека (УВКПЧ) зафиксировало 13 212 жертв среди гражданского населения страны: 5514 убитых и…
Maia Sandu susține ideea de a înființa un centru de creație Eugen Doga
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, salută ideea compozitorului Eugen Doga de a înființa un centru de creație care să-i poarte numele și care să contribuie…
16 August 2022
Centrul Tehnico-Criminalistic și Expertize Judiciare, dotat cu ajutorul financiar al SUA
Echipamente de ultimă generație, destinate Centrului Tehnico-Criminalistic și Expertize Judiciare, au fost achiziționate cu sprijinul financiar al Statelor Unite ale Americii prin intermediul PNUD, transmite…
16 August 2022
Târguri școlare vor fi organizate din 20 august
În toate sectoarele capitalei vor fi organizate târguri școlare. Iarmaroacele se vor desfășura începând cu 20 august și până la finele lunii, transmite IPN. „În…
16 August 2022
В Глодянах мужчина с ножом ранил двух человек на улице
Одну из жертв нападавший ударил кухонным ножом в область лица, а другую — 60-летнего мужчину — в область шеи. Фото иллюстративное: pexels.com Язык Русский Один…
16 August 2022
«Не волнуйся, ты следующая»: Джоан Роулинг получила угрозу после нападения на Салмана Рушди
Джоан Роулинг с супругом на трибуне стадиона перед матчем по регби между Шотландией и Англией в 2018 году. Фото: REUTERS/Russell Cheyne Язык Русский Неизвестный пригрозил…
16 August 2022
LIVETEXT/ Mai multe case, un depozit de cereale și o conductă de gaze au fost avariate în regiunea Dnepropetrovsk. A 174-a zi de război în Ucraina
Membrii miliției așa-numitei Republicii Populare Luhansk (LNR) ar fi refuzat să continue luptele în regiunea Donețk și s-au plâns de ritmul istovitor al ofensivei din…
16 August 2022
Еще пять судов с зерном покинули украинские порты — одно из них направляется в Африку
Еще пять судов покинули украинские порты с кукурузой и пшеницей, три из Черноморска и два из Южного, в рамках сделки по экспорту зерна, заключенной при…
Moldova Fruct cere măsuri care ar duce la deblocarea exportului de mere către Rusia
Membrii Asociației Moldova Fruct sunt îngrijorați de situația creată în domeniul horticol din cauza secetei și a embargoului impus fructelor moldovenești de către Federația Rusă…
16 August 2022
В Единцах ссора между двумя мужчинами закончилась поножовщиной
В результате ссоры с поножовщиной пострадавший доставлен в больницу, а агрессор — задержан. Фото иллюстративное: pixabay.com Язык Русский Пострадавший доставлен в больницу, а агрессор —…
16 August 2022
В некоторых африканских странах иссякли запасы вакцины от ротавирусной инфекции у детей
Ребёнок получает ротавирусную вакцину в региональной больнице Форт-Портал в Уганде, ноябрь 2021 года. Фото: ЮНИСЕФ Язык Русский Смертельный вирус ежегодно уносит до 200000 жизней детей. …
16 August 2022
Утренний дайджест «СП»: парашютисты над Бельцами, изменения в получения загранпаспорта и концерт в Центральном парке
Самые важные новости читайте на нашем сайте. Коллаж "СП" Язык Русский Утренний дайджест «СП»: парашютисты над Бельцами, изменения в получения загранпаспорта и концерт в Центральном…
16 August 2022
Важно! КПП Крива временно не работает: в чем причина?
КПП Крива временно прекратила свою деятельность. Причина в отключении электричества в пункте пропуска. В то же время, пограничная полиция рекомендует тем, кто собирается пересекать границу…
Ехали в Краков, а оказались в Крайове:Как два итальянца перепутали Польшу с Румынией
Двое итальянцев из городка под Флоренцией пережили потрясение всей своей жизни. Они купили билеты на самолет в туристическом агентстве во Флоренции до Кракова, Польша. Их…
LIVETEXT/ Explozii înregistrate în Crimeea, ar fi luat foc un depozit cu muniții al armatei ruse. A 174-a zi de război în Ucraina
Membrii miliției așa-numitei Republicii Populare Luhansk (LNR) ar fi refuzat să continue luptele în regiunea Donețk și s-au plâns de ritmul istovitor al ofensivei din…
16 August 2022
(ФОТО) Объявлены победители конкурса лучших фото о природе 2022 года
Жюри конкурса Nature TTL Photographer of the Year, посвященного дикой природе, подвело итоги и назвало победителей 2022 года. Из восьми тысяч снимков были отобраны самые…
Opinie. Cum se renovează bulevarde în Lituania și în Criuleni
Săptămâna trecută, bulevardul principal din al doilea ca mărime oraș al Lituaniei, Kaunas, era în plină reconstrucție. Autoritățile renovează artera pietonală, foarte lungă, de altfel,…
16 August 2022
LIVE TEXT/ O cincime din teritoriul Ucrainei este contaminat cu explozibil, susțin autoritățile de la Kiev. Război în Ucraina, ziua 173
Rada Supremă a Ucrainei a votat luni, 15 august, prelungirea Legii marțiale şi a mobilizării generale, cu 90 de zile, până pe 21 noiembrie 2022.…
15 August 2022
Ministrul Agriculturii propune să fie creat un grup de lucru moldo-rus pentru a „elucida circumstanțele” care au dus la sistarea importului de produse vegetale de către Rusia
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a reiterat, în cadrul unei întrevederi cu ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, „preocuparea instituțiilor statului de…
15 August 2022
Шотландия первой в мире отменит плату за тампоны и прокладки
С 15 августа государственные и образовательные учреждения Шотландии обязаны бесплатно предоставлять женщинам гигиенические средства. Это первая подобная программа в мире. В Шотландии вступает в силу закон,…
Турция выдала Молдове еще 300 разрешений на перевозку грузов
Молдова получила еще 300 разрешений на осуществление перевозки грузов по территории Турции, сообщает Автотранспортное агентство. Так, по данным ведомства, документы должны быть выданы автотранспортным операторам…
LIVE TEXT/ Trei cetățeni străini, care au luptat de partea forțelor ucrainene, riscă să fie executați după ce un tribunal din Donețk i-a acuzat de „mercenariat”. Război în Ucraina, ziua 173
Rada Supremă a Ucrainei a votat luni, 15 august, prelungirea Legii marțiale şi a mobilizării generale, cu 90 de zile, până pe 21 noiembrie 2022.…
15 August 2022
Зеленский создал совет по вопросам деоккупации и реинтеграции Крыма
Президент Владимир Зеленский подписал указ о создании консультативного совета по вопросам деоккупации и реинтеграции временно оккупированной территории Крыма и Севастополя. Возглавит новый орган сам Зеленский.…
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curată
CivicThe english version of site is out of work