en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

Ştiri API
O treime din consumul de energie electrică din Europa provine din surse regenerabile. Ce are de învățat Republica Moldova?

 

Republica Moldova are multe de învățat de la țări europene precum Austria, Suedia, Danemarca sau Letonia cum să gestioneze sursele de energie regenerabile în așa fel ca beneficiarii finali, cetățenii, să se bucure de avantajele energiei ieftine și ecologice. Dacă țara noastră este total dependentă de resursele energetice din import, unele state membre UE au profitat din plin de resursele oferite de natură: vântul, apa, soarele sau resturile vegetale.

Europa optează pentru energia naturii

Țările situate în nordul bătrânului continent produc energie din vânt și apă, iar țările mai călduroase profită din plin de lumina soarelui pentru a micșora cheltuielile de întreținere. Datele Oficiului European pentru Statistică (Eurostat) arată că aproape o treime (32%) din totalul energiei electrice consumate în Europa în anul în 2018 a provenit din surse regenerabile, fiind remarcată o creștere ușoară de la 31% în anul 2017. Energia eoliană (produsă de vânt) și energia produsă de hidrocentrale au contribuit fiecare cu câte o treime din energia electrică totală provenită din surse regenerabile în 2018. Energia solară (12%), biocombustibili solizi (10%) și alte surse regenerabile (9%) sunt alte bogății ale naturii care au fost valorificate de unele state europene.

Datele Eurostat mai arată că  sunt state membre UE unde în anul 2018 a prevalat consumul de  energie electrică furnizată din surse regenerabile. Este cazul Austriei (73%), Suediei (66%), Danemarcei (62%), Letoniei (53%) și Portugaliei (52%). Autoritățile din aceste țări, dar și cetățenii, au conștientizat necesitatea valorificării resurselor pe care le oferă cu generozitate natura, ca să nu depindă energetic de alte state, dar au avut grijă și ca facturile să nu le golească” buzunarul.

Resurse regenerabile = cu economie și confort

Acum câțiva ani, Spitalul Raional Orhei (SR) a beneficiat de un proiect de eficientizare a energiei, care s-a desfășurat în câteva etape, iar după implementare, instituția medicală a reuşit să micşoreze cheltuielile pentru întreţinerea blocului maternităţii, dar și a blocului chirurgical. Astfel, în prezent, blocul chirurgical este conectat la un sistem solar de producere a apei calde. Totodată, sistemul de producere a apei calde funcționează cu alte surse de căldură, care pot fi combinate. Pe timp de iarnă, sistemul de încălzire funcționează și cu energie electrică. Andrei Stratulat, directorul SR Orhei spune că în urma modernizării și adaptării clădirii la un sistem de aprovizionare cu energie regenerabilă, au de câștigat pacienții, numărul cărora s-a majorat, iar condițiile foarte bune din spital permit internarea pacienților din raioanele învecinate Rezina și Telenești. Andrei Stratulat a mai adăugat că are de câștigat și bugetul instituției: Și înainte era cald, atunci când aveam sistemul centralizat, dar acum să știți că avem și economii. E foarte bine în cele două blocuri, însă mai avem blocul de pediatrie care, de asemenea, are nevoie de o asemenea renovare”.

Soarele adus” la Orhei și Călărași de poporul german

De un proiect similar de sporire a consumului de resurse regenerabile a beneficiat și Spitalul Raional Călărași. Aici, de asemenea, au fost reconstruite centrala şi reţelele termice, în complex cu instalaţia solară  pentru încălzirea apei. În opinia lui Veaceslav Coșcodan, inginer-șef în cadrul SR Călărași, care a fost responsabil de coordonarea lucrărilor de construcție, renovare și modernizare a sistemului de încălzire, aceste proiecte vin să ajute cetățenii, dar și autoritățile să conștientizeze avantajele utilizării resurselor regenerabile. Ca și în cazul SR Orhei, și principala instituție medicală din Călărași înregistrează economii la consumul energiei electrice. Ambele proiecte de eficientizare a energiei, de la Orhei și Călărași, au fost susținute financiar în mare parte de Guvernul Germaniei, în cadrul proiectului Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”. Au avut o mică contribuție și autoritățile publice locale. Suportul financiar oferit de poporul german pentru modernizarea SR Orhei a fost de circa 997 de mii de euro, iar la Călărași de 335 de mii de euro.

Valorificarea surselor de energie regenerabilă – prioritate pentru țările europene

Experții în domeniul energetic sunt de părerea că autoritățile moldovenești ar trebui să investească în consolidarea unei infrastructuri energetice rentabile, așa cum au făcut statele europene care se află în topul țărilor cu energie electrică produsă din surse regenerabile. Din spusele lui Ion Muntean, expert în domeniul energiei regenerabile în cadrul Organizației IDIS „Viitorul”, în ultimii 20 de ani, țările europene  au investit în dezvoltarea sectorului energetic, aprovizionând populația cu energie sigură și accesibilă. Valorificarea surselor de energie regenerabilă a constituit o prioritate pentru țările care nu dispun de suficiente surse fosile de energie, dar care au și anumite angajamente politice de mediu. Republica Moldova are progrese slabe în acest domeniu, deoarece în această perioadă, practic nu au fost construite noi capacități semnificative de generare a energiei electrice, dar nici nu a fost realizată inter-conexiunea cu sistemul energetic european prin intermediul României. Din volumul total de energie electrică consumată, mai puțin de 20% sunt generate de centralele locale vechi”, spune expertul. I. Muntean mai adaugă că unele țări au știut să combine infrastructura în domeniu, ca să se poată folosi simultan de câteva surse regenerabile, atunci când energia vântului sau cea a soarelui fluctuează. Rezultatele slabe ale Moldovei în domeniul utilizării resurselor regenerabile sunt cauzate de lipsa voinței politice de a dezvolta acest sector care poate aduce doar beneficii cetățenilor. 

Victor Parlicov: „Susțin o creștere treptată și temperată a capacităților de generare a energiei regenerabile”

Expertul în domeniul energetic și fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Victor Parlicov, este mai optimist. El menționează că pentru anul 2018, consumul total de energie electrică provenită din surse regenerabile în Moldova a fost de 2,6%, precizând că țara noastră este novice în acest domeniu și nu poate fi comparată cu țările europene cu tradiție în eficientizarea energiei. V. Parlicov afirmă că Legea privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile este relativ nouă, iar unele mecanisme de susținere a producătorilor de energie regenerabilă au devenit funcționale abia din luna martie a anului curent, iată de ce nu putem să ne așteptăm la rezultate mari, peste noapte. „Eu susțin o creștere treptată și temperată a capacităților de generare a energiei regenerabile. Mă refer, în special, la condițiile când tehnologiile de generare se află în proces de maturizare rapidă, respectiv, crește și eficiența acestora, iar ca rezultat scad costurile de producere a energiei din surse regenerabile. Nu suntem departe de momentul când energia regenerabilă va deveni competitivă ca preț cu energia convențională”, a concluzionat expertul.

Lilia Zaharia

Asociația Presei Independente

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova”, finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de către Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și comunicare și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API). Conținutul articolului aparține autorilor și nu reflectă neapărat viziunea UE sau GIZ. Pentru detalii – www.eu4civilsociety.md.

comments powered by Disqus
banner justitie
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
ZIARELE API LA MINUT
Precizările Ambasadei României: Echipamentele donate R. Moldova respectă toate cerințele de performanță
Echipamentele donate Republicii Moldova respectă toate cerințele de performanță conform standardelor în vigoare, transmite Ambasada României la Chișinău. Reacția vine „ca urmare a unor articole…
8 Iulie 2020
Ce a făcut și din ce a trăit cei 11 ani judecătorul care urmează să primescă 4 milioane de lei de la stat. „Eu practic am fost lipsit de dreptul de a mă angaja, nici avocat, nici notar, nici executor judecătoresc…”
Ex-judecătorul de instrucție Stanislav Sorbalo, care a fost demis din funcție, cu aproape 11 ani în urmă, iar acum, potrivit unei hotărâri a CSM, emisă…
8 Iulie 2020
LIVE/ Ședință la Guvern: Noi numiri în funcție
Cabinetul de miniștri se întrunește miercuri, 8 iulie, în ședință de lucru. Pe ordinea de zi au fost incluse 34 de subiecte. LIVE TEXT: Ora…
8 Iulie 2020
Un procuror din Soroca riscă să fie pedepsit pentru fals în declarații
Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a sesizat Procuratura Generală a Republicii Moldova în privința procurorului din Soroca Alexandru Cebanciuc, asupra căruia planează bănuieli rezonabile privind săvârșirea…
8 Iulie 2020
COVID-19 унёс жизнь еще одного медработника — скончалась медсестра из Бричан
Татьяне Гимпу было 57 лет. Фото: zdg.md. Сегодня стало известно, что от осложнений, вызванных коронавирусом, скончалась медсестра Татьяна Гимпу, работавшая в Бричанской районной больнице. Заведующий отделением хирургии…
8 Iulie 2020
Cât timp poate rămâne Ștefan Gațcan deputat în Parlament după depunerea cererii de demisie: „Poate asigura cvorum și vota orice”
Doctorul Ștefan Gațcan rămâne deputat în Parlamentul de la Chișinău până când deputații se vor putea convoca în ședință plenară, la care va exista cvorum,…
8 Iulie 2020
COVID-19: Record în România. Cel mai mare număr de cazuri noi de la începutul pandemiei
În ultimele 24 de ore au fost raportate 555 de cazuri noi de COVID-19, cel mai mare număr înregistrat în România de la începutul pandemiei…
8 Iulie 2020
Austria a emis avertizări de călătorie pentru R. Moldova, România și Bulgaria
Austria a emis avertizări de călătorie pentru Republica Moldova, România și Bulgaria. Anunțul a fost făcut miercuri, 8 iulie, de către Guvernul de la Viena,…
8 Iulie 2020
Почему убрали скамейки между загсом и кинотеатром в Бельцах?
Скамейки стояли между деревьями у загса, рядом с урнами. Фото: архив «СП» Почему убрали скамейки между загсом и кинотеатром в Бельцах? Скамеек на аллее у…
8 Iulie 2020
O asistentă medicală din Briceni a decedat din cauza COVID-19
Asistenta medicală Tatiana Ghimpu din cadrul Spitalului raional Briceni a decedat în urma complicațiilor provocate de COVID-19. Șeful Secției chirurgie, Vitalie Popa, a declarat pentru…
8 Iulie 2020
Euronews: „Răpit” și „forțat să demisioneze” după ce a părăsit partidul de la guvernare
Canalul de televiziune Euronews, care e accesibil în 155 de țări, emițând în 10 limbi străine (engleză, franceză, rusă, turcă, portugheză sau arabă), a pus pe…
8 Iulie 2020
Crima de la Atrium: Procuratura anunță că a depus apel împotriva achitării celor doi luptători K-1
Procuratura municipiului Chișinău, oficiul Râșcani a contestat astăzi sentința primei instanțe prin care unul dintre luptătorii K1 a fost achitat în totalitate, iar celălalt –…
8 Iulie 2020
Хотите получить профессию и начать карьеру? Спецпроект "Куда пойти учиться?" поможет сделать правильный выбор
Спецпроектом удобно пользоваться на любых устройствах. Хотите получить профессию и начать карьеру? Спецпроект "Куда пойти учиться?" поможет сделать правильный выбор На сайте запущен спецпроект для абитуриентов 2020 года.…
8 Iulie 2020
Va participa Platforma DA la ședința Parlamentului de joi? Precizările lui Slusari
Președintele fracțiunii parlamentare ACUM Platforma DA, Alexandru Slusari, susține că „dacă Guvernul Chicu își retrage această asumare rușinoasă, nejustificată, suntem gata să examinăm celelalte subiecte…
8 Iulie 2020
Ex-deputatul Dudnic a admis dublă stare de incompatibilitate. ANI a sesizat Procuratura
Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis act de constatare în privința fostului deputat democrat Cornel Dudnic, care ar fi încălcat regimul juridic al incompatibilităților.…
8 Iulie 2020
Ultimele date despre starea pacienților infectați cu noul coronavirus
COVID-19 a provocat decesul unei femei de 69 de ani, din raionul Cimişlia, care fusese internată la spitalul raional din 22 iunie și mai suferea…
8 Iulie 2020
PAS îi răspunde premierului. Condiția pentru a vota modificările la Legea bugetului de stat
PAS anunță că va vota modificările la Legea bugetului de stat prin procedura obișnuită în Parlament, cu condiţia includerii ajutoarelor care să reducă sărăcia şi…
8 Iulie 2020
BNM: Activele oficiale de rezervă, în creștere în luna iunie
La 30 iunie 2020, activele oficiale de rezervă au constituit 3 193,55 mil. dolari SUA, în creștere cu 57,33 mil. dolari SUA în comparație cu…
8 Iulie 2020
Президент Бразилии заразился коронавирусом. И до сих пор отрицает его опасность
Болсонару публично и последовательно отрицал опасность коронавируса. Он продолжает это делать и тогда, когда у него выявили тот самый вирус. Фото: gp.se. Президент Бразилии Жаир Болсонару…
8 Iulie 2020
Учёные поспорили с ВОЗ. Теперь она допускает, что коронавирус передаётся и с обычным дыханием
До сих пор ВОЗ считала основным способом распространения вируса крупные капли, выбрасываемые при чихании и кашле. Фото: pixabay.com. Всемирная организация здравоохранения (ВОЗ) признала наличие доказательств того, что…
8 Iulie 2020
Coronavirus: Nou record de cazuri în SUA – 60.000 într-o zi
Institutul Johns Hopkins a înregistrat marţi peste 60.000 de cazuri noi de infectare cu coronavirus în SUA, un nou record pe o perioadă de 24…
8 Iulie 2020
CSP, despre modificările ce vizează procedura de regres față de procurori și judecători: Au fost evidențiate mai multe îngrijorări
Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a analizat proiectul de lege care vine să modifice aspecte importante din procedura de regres în privința procurorilor și a…
8 Iulie 2020
В бельцком парке Победы украли более 300 кустов роз
Розы были посажены осенью по просьбе жителей микрорайона. Фото из архива «СП» Об этом рассказала руководитель МП «Благоустройство и озеленение» Светлана Новикова на совещании представителей…
8 Iulie 2020
Noi detalii despre deflagrația de la Botanica: A fost stabilit modelul grenadei. Ce au depistat polițiștii la domiciliul persoanei care a decedat
Inspectoratul General al Poliției (IGP) anunță în dimineața de miercuri, 8 iulie că expertiza a stabilit că deflagrația de marți din sectorul Botanica a fost…
8 Iulie 2020
Gațcan încă nu și-a retras plângerea de la Procuratura Generală: Procesul penal, în derulare
Reprezentanții Procuraturii Generale (PG) au precizat, în dimineața zilei de miercuri, 8 iulie, pentru ZdG că încă nu au recepționat o cerere din partea deputatului…
8 Iulie 2020
Încălcările depistate la frontieră în ultima zi
În ultimele 24 de ore, polițiștii de frontieră au înregistrat trei încălcări ale măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice. Totodată, 10 persoane…
8 Iulie 2020
FOTO/ Gațcan, pentru presa din România: „O să fac declaraţii complete în Parlamentul din R. Moldova”
Jurnaliștii de la ziaruldeiasi.ro notează că l-au găsit ieri, 7 iulie, pe deputatul Ștefan Gațcan într-un hotel din Iași, împreună cu familia, acesta spunând că…
8 Iulie 2020
В Бельцах — более 1400, в Кишинёве — почти 6000. Последние данные по коронавирусу
За сутки выявили 235 случаев заражения, это в 2,5 раза больше, чем днём ранее. Фото pixabay.com По данным на вечер 7 июля, в Молдове зарегистрированы 18…
8 Iulie 2020
Ion Chicu: Mâine voi fi în Parlament. O nouă adresare către Maia Sandu
Premierul Ion Chicu o îndeamnă pe președinta PAS, Maia Sandu, „să spună concret” ce prevederi proiectele pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea la 1 iulie…
8 Iulie 2020
SUA încep retragerea oficială din OMS
Administrația Trump a notificat Congresul și Organizația Națiunilor Unite anunțând că urmează să se retragă din Organizația Mondială a Sănătății, spun mai mulți oficiali din…
7 Iulie 2020
CNAS: Reexaminarea pensiei va putea fi solicitată și în lunile următoare
Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) transmite, prin intermediul unui comunicat de presă, că timp de patru zile de recepţionare a cererilor pentru reexaminarea pensiilor…
7 Iulie 2020
Gațcan ar fi revenit în R. Moldova. Mai mulți agenți ai SPPS au fost desfășurați la domiciliul său din Chișinău
Mai multe surse comunică în această seară că deputatul Ștefan Gațcan ar fi revenit marți, 7 iulie, în R. Moldova. TV 8 transmite că la…
7 Iulie 2020
Dodon afirmă că ar putea candida la prezidențiale „din partea mai multor forțe politice”
Igor Dodon refuză să răspundă cert dacă va lupta pentru al doilea mandat de președinte al R. Moldova, menționând că decizia va fi anunțată în…
7 Iulie 2020
«Позитивная инициатива» — община для страдающих наркотической и алкогольной зависимостью
Один из тех, кто проходит реабилитацию в терапевтическом сообществе «Позитивная инициатива» и трудится на мини-ферме. Одновременно здесь могут находиться 15 человек. «Позитивная инициатива» — община…
7 Iulie 2020
Noile declarații ale reprezentanților OMS despre posibilitatea răspândirii noului coronavirus prin aer
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recunoscut marţi, 7 iulie, că există „dovezi emergente” despre răspândirea noului coronavirus prin aer, transmite stirileprotv.ro. Anunțul vine după…
7 Iulie 2020
Și director al unei agenții de stat, și consilier raional. Ce riscă funcționarul care a deținut simultan două funcții publice
Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităților în privința directorului Agenției pentru Eficiență Energetică, Alexandru Ciudin. În cadrul controlului, inspectorul…
7 Iulie 2020
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work