en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

Ştiri API
Moldova răspunde la criza Covid-19. O „Inițiativă Pozitivă” pentru persoanele dependente de droguri și alcool

Antreprenorialul social este metoda prin care strategiile comerciale sunt puse în acțiune pentru a spori bunăstarea oamenilor, a le îmbunătăți calitatea vieții sau pentru diverse cauze sociale. Acest tip de afaceri contribuie la rezolvarea unor probleme sociale și sunt o soluție pentru dezvoltarea comunităților. În Republica Moldova, abordarea în cauză ia amploare, în mare parte, datorită susținerii donatorilor externi. Printre beneficiarii afacerilor sociale din țara noastră se numără și persoane aflate în proces de reabilitare după o lungă perioadă de consum de droguri și alcool, iar una dintre istoriile de succes în domeniu aparține mini-fermei create de AO „Inițiativa Pozitivă” în cadrul Comunității Terapeutice cu același nume. La sfârșitul anului 2018, Asociația a inițiat proiectul „Antreprenoriatul social în scopul sustenabilității serviciilor vitale pentru persoanele HIV-vulnerabile”, dintr-un grant oferit de Uniunea Europeană și cofinanțat de Guvernul Suediei, prin Fundația Est-Europeană.

Au pornit la drum cu doar câteva animale...

De peste paisprezece ani, în satul Beriozchi din raionul Anenii Noi există o comunitate terapeutică unde vin să se recupereze persoanele dependente de droguri și de alcool. Aici ele primesc sprijin, cunoștințe și abilități necesare pentru a se reintegra eficient în societate. Includerea în activitățile comunității a unei mini-ferme a devenit o bună practică. Ulterior, cu sprijinul Administrației Naționale a Penitenciarelor și cu susținerea financiară a Grupului Pompidou al Consiliului Europei, practica dată a fost preluată și de Comunitatea Terapeutică „Catharsis”, care își desfășoară activează în Penitenciarul  nr. 9 - Pruncul.

În 2005, Comunitatea a cumpărat primele animale, acesta fiind un pas important în dezvoltarea sa pe mai departe. Constantin Cearanovski, membru al Boardului AO „Inițiativa Pozitivă”, își amintește că au început cu doi porci și zece găini. „Din munca la fermă reușeam să ne acoperim o parte din cheltuieli, dar cel mai important e că aceasta a devenit un element esențial în reabilitarea rezidenților”, spune reprezentantul Asociației. De facto, mini-ferma a fost dezvoltată grație implicării personale a membrilor echipei „Inițiativa Pozitivă”, sprijinului oferit dezinteresat de oamenii de bună-credință și foștii rezidenți, dar și organizațiilor donatoare, precum PNUD Moldova; DVV International Moldova, din fondurile Guvernului Germaniei; Pompidou Group al Consiliului Europei; GIZ Moldova ș.a.

În anul 2018 Asociația a decis să extindă activitatea fermei și s-o modernizeze. Așa a apărut ideea proiectului „Antreprenoriatul social în scopul sustenabilității serviciilor vitale pentru persoanele HIV-vulnerabile”, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Guvernul Suediei, prin Fundația Est-Europeană. „Din acești bani am modernizat mica noastră fermă. Am cumpărat tehnologii de ultimă generație pentru procesarea cărnii și a lactatelor, mai multe animale și păsări, pentru a asigura atât sustenabilitatea serviciilor, cât și pentru a reuși să acoperim din venituri mai multe cheltuieli”, povestește Constantin Cearanovski.

„Aici am simțit că nu este totul pierdut”

Infecția HIV este asociată, în mintea majorității oamenilor, riscului de infectare și lipsei șanselor de a avea o viață obișnuită. Puțini știu însă că aceasta nu e adevărat. Persoanele care trăiesc cu HIV pot avea o viață socială activă. Virusul HIV nu înseamnă SIDA - SIDA este ultimul și cel mai sever stadiu al infecției.

Vladimir Dodon a aflat că este infectat cu HIV la vârsta de 21 de ani, el fiind consumator de droguri la acel moment. Era sfârșitul anilor ’90, când numărul cazurilor de infectare cu HIV era în creștere, iar informația era foarte puțină. În plus, stereotipurile nu le ofereau persoanelor infectate cu HIV nicio șansă de a supraviețui, acestea fiind izolate și stigmatizate de societate. L-a ajutat o familie din orașul natal, care i-a sugerat să meargă la un centru de reabilitare - „Viață Nouă” din Chișinău, cunoscut astăzi cu numele „Inițiativa Pozitivă”. „Aici am întâlnit oameni ca și mine. Ne-am schimbat în timp, am început să discutăm despre valori. Și am simțit că nu este totul pierdut”, povestește Vladimir Dodon.

După încheierea cursului de reabilitare, Vladimir a început o viață nouă, fără droguri. În această nouă viață el a întâlnit-o și pe viitoarea sa soție, Irina. În prezent, el este coordonatorul Comunității Terapeutice din cadrul AO „Inițiativa Pozitivă”, ajutând la reabilitarea și la reintegrarea persoanelor diagnosticate cu HIV, a consumatorilor de droguri și de alcool. Per total, Comunitatea prestează servicii de reabilitare pentru circa 35 de persoane anual. Cursul de reabilitare este împărțit în două etape. După trei luni rezidenții pot pleca pentru câteva zile și se întorc pentru încă trei luni. Mulți însă rămân și se angajează în cadrul Comunității. Astfel, o parte din venituri acoperă salariile rezidenților, iar ceea ce rămâne este utilizat pentru dezvoltarea serviciilor. Tot aici, beneficiarii învață cum să gestioneze o afacere, cum să se reintegreze în siguranță în societate.

Produsele din cadrul mini-fermei sunt la mare căutare

Asociația deține un teren de 36 de ari în satul Bereozchi din Anenii Noi, pe care sunt crescute animalele și păsările și se cultivă hrana pentru acestea. Tot aici se află spațiile de cazare. Terenul și animalele sunt îngrijite de persoanele care vin în Comunitatea Terapeutică pentru șase luni de reabilitare. „Din banii obținuți în cadrul proiectului ne-am gândit să creștem și prepelițe. Așa că am cumpărat un incubator, am construit spațiu pentru creșterea păsărilor și pentru procesarea cărnii, iar pentru ca serviciile să fie complete am cumpărat un automobil (gen magazin mobil), care ne permite să livrăm carnea și produsele lactate în siguranță la clienți”, spune Vladimir, care ne asigură că împreună cu rezidenții depune toate eforturile pentru ca produsele să fie ecologice și gustoase.

Ca și în multe alte cazuri, instituirea carantinei i-a prins nepregătiți pe membrii Asociației, care la acel moment aveau 12 rezidenți la reabilitare. Și-au regândit însă destul de rapid pașii. În prima săptămână au elaborat un regulament prin care să asigure un comportament ce nu va afecta starea de sănătate a rezidenților - comunitatea a fost izolată cu interdicția clară de a nu comunica cu cei din afară. În cea de-a doua săptămână au elaborat un plan de admitere a noilor beneficiari pentru reabilitare - au admis doar persoane care s-au aflat în izolare timp de două săptămâni fie într-un apartament închiriat de asociație, fie la domiciliu, iar admiterea se făcea doar în baza testului pentru COVID-19.

Totodată, specialiștii Comunității au continuat să presteze servicii de consiliere în regim on-line, iar beneficiarii au fost permanent implicați în diverse activități.

Poveștile de la fermă, trase la indigo

Valeria, în vârstă de 27 de ani, a fost dependentă de droguri timp de zece ani. Are doi copii - un băiat și o fată. Pe durata șederii în Comunitatea Terapeutică a participat la diferite activități și a învățat cum poate gestiona o afacere. „Doar după ce am trecut prin cursul de reabilitare am înțeles că am nevoie de mult mai multe abilități pentru a mă integra, de mult mai multe cunoștințe pentru a avea un loc de muncă decent. Aici învăț să trăiesc o „viață matură”. Îmi doresc să nu dezamăgesc persoanele care au grijă de mine în aceste momente dificile pentru mine. Cred că o să reușesc... Vreau să fiu capabilă să-mi întrețin copiii, să am o viață obișnuită, să trăiesc alături de familia mea”, ne mărturisește tânăra femeie.

Povestea lui Sașa este parcă trasă la indigo. Are 30 de ani, dintre care zece a fost consumator de droguri. „După șase luni de reabilitare, am înțeles că pentru mine era prea devreme să părăsesc acest mediu, nu mă simțeam pregătit pentru viața obișnuită, așa că am decis să mai rămân la fermă. Am nevoie de un mediu sigur și aici mă simt în siguranță. Am și o sursă de venit... Responsabilitatea mea e să îngrijesc viețuitoarele de la fermă - vacile, prepelițele, păsările exotice. Pe viitor am un scop bine determinat - să-mi creez propria fermă și să-mi dezvolt propria afacere. Vreau să cresc peste zece mii de prepelițe, multe vaci, iar oamenii să fie mulțumiți de produsele prestate. Vreau să-mi fac părinții fericiți, să mă vadă în sfârșit realizat. Îmi doresc o familie fericită și o viață frumoasă”, spune tânărul.

Maxim a început să consume droguri în copilărie, iar acum, la cei 26 de ani, a înțeles că viața lui nu poate fi altfel. „Iluminarea” i s-a întâmplat după cinci luni petrecute în Comunitatea Terapeutică, unde se ocupă de afumatul cărnii de prepeliță. „Caut diferite tipuri de marinare, combin plantele aromate, încerc diverse metode de afumare. Mi se pare foarte interesant ceea ce fac și pot să afirm cu tărie că produsele noastre sunt de cea mai înaltă calitate, 100% naturale și au un gust deosebit. Și nu e doar părerea mea - garanție sunt clienții noștri, care ne apreciază produsele și le solicită permanent. Asta pentru că noi punem și foarte multă dragoste în ceea ce facem!.. Sunt o persoană care o bună parte din viață m-am drogat și abia acum am înțeles că viața poate fi altfel. Am și un vis - să-mi deschid o mică întreprindere de afumare a cărnii de prepeliță. Am învățat aici cum aș putea să încep și să gestionez o afacere”, ne povestește Maxim.

Spre deosebite de ceilalți rezidenți, Sergiu este dependent de alcool. A început să consume la vârsta de 16 ani, iar de nouă ani se chinuie să renunțe. „Am fost codat de șase ori, dar nu am reușit. Am decis să trec acest curs de reabilitare. Sunt de șase luni în Comunitate, însă simt că încă nu sunt pregătit de viață pe cont propriu, sunt încă slab. Mi-e frică să nu revin la alcool... Mi s-a propus să fiu șofer la fermă și am decis să mai rămân aici, poate mai învăț lucruri noi. Vreau să fiu lucid când ies de aici pentru că îmi doresc o familie și o viață liniștită”.

Planuri de viitor și de... extindere

Constantin Cearanovski spune că își propune să dezvolte Comunitatea, astfel încât de serviciile lor să beneficieze mai multe persoane. „Ne dorim un teren mai mare, cu un lac, pădure, spațiu de instruire, ca să reușim să ajutăm mai mulți beneficiari. Însă prioritatea imediat următoare este să lansăm o linie de producere a brânzeturilor și să majorăm cantitatea produselor din carne de prepeliță. Și, bineînțeles, vrem să diversificăm lanțul de distribuire prin magazine mobile. Suntem convinși că împreună vom reuși”, spune bărbatul.

Începând cu anul 2005, de serviciile Asociației Obștești „Inițiativa Pozitivă” au beneficiat peste 480 de persoane, inclusiv din rândul celor care își ispășesc pedeapsa în instituțiile penitenciare. Vârsta medie a beneficiarilor este de 25-35 de ani. Capacitatea de integrare a Comunității Terapeutice este de 15 rezidenți concomitent. Funcționarea mini-fermei acoperă o parte din cheltuieli; donațiile mai vin de la diverse persoane fizice, inclusiv rudele beneficiarilor și membrii echipei. Unii beneficiari, după finalizarea cursului de terapie, continuă să ajute comunitatea. Astfel încât, susține Constantin Cearanovski, până în prezent nu a fost niciun caz în care să fi refuzat să ajute pe cineva, din cauza lipsei de resurse.

Acest articol este publicat în cadrul Proiectului UE „Comunicare strategică și suport pentru mass-media”, în contextul campaniei de informare privind răspunsul global al Uniunii Europene la criza COVID-19. Conținutul materialului aparține autorilor și nu reprezintă în mod neapărat viziunea UE.

Violeta Ciobanu

comments powered by Disqus
banner justitie
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
REDACȚIILE API LA MINUT
Creatorul sau ignoranța
Omenirea nu am făcut-o noi, „trestiile gânditoare”, și nici viața nu ne-am dat-o noi, ca să dispunem de ea după bunul plac. Există legi care…
8 August 2020
Training gratis în Digital Storytelling (12_14 August 2020)
A.O ASIST organizează training de 3 zile n domeniul Digital Storytelling Audience Engagement in Social Networks cu instructori internaționali USAG
8 August 2020
Sunt surprinsă, uimită, încântată
O veche cunoștință de a mea – din păcate, nu pot spune că e o prietenă apropiată – a făcut, oameni buni, un lucru extraordinar.…
8 August 2020
МИДЕИ опубликовало список новых условий въезда в другие государства для граждан Молдовы
Министерство иностранных дел и европейской интеграции Молдовы (МИДЕИ)опубликовало в пятницу, 7 августа, обновленный список с информацией об условном доступе граждан ... The post МИДЕИ опубликовало…
Примар Хынчешт вылечился от covid-19. Мэрия возобновляет работу
 7 августа на странице администрации муниципия в Facebook, примар Хынчешт Александр Ботнарь сообщил, что вылечился от коронавируса и возвращается к ... The post Примар Хынчешт…
(update) В авиакатастрофе в Индии погибли 18 человек, включая обоих пилотов
Жертвами авиакатастрофы самолета  авиакомпании Air India Express в аэропорту индийского города Кожикодзе стали 18 человек, включая двоих пилотов, передает телеканал NDTV. ... The post (update) В…
România a depășit 60.000 de infectări cu coronavirus. 43 de oameni au murit în ultimele 24 de ore
În România au fost confirmate 60.623 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19), de la începutul epidemiei până în prezent. În…
8 August 2020
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale combate 10 falsuri şi mituri despre COVID-19
Miturile precum COVID-19 nu există, autoritățile falsifică datele statistice sau noul coronavirus îşi pierde din putere, devin cu atât mai toxice cu cât ajung să…
8 August 2020
Из Беларуси депортировали трех корреспондентов телеканала «Настоящее Время» с запретом на въезд на 10 лет
Днем, 7 августа, в отеле «Минск» в столице Беларуси задержали троих штатных корреспондентов телеканала «Настоящее Время», которые освещали на месте ... The post Из Беларуси…
К расследованию мощного взрыва в Бейруте подключился Интерпол
В Бейруте будет развернута группа специалистов Интерпола, которая поможет местным властям с работами на месте взрыва. Специалисты этой группы в ... The post К расследованию…
Rezervele valutare bat record după record
Acesta este cel mai nalt nivel din acest an și din istoria Republicii Moldova. Datele BNM arată că de la nceputul anului valoarea activelor oficial
8 August 2020
Basarabia – poligon de testare a războiului hybrid
Basarabia – poligon de testare a războiului hybrid . Termenul de „război hibrid” se poate aplica statelor care au făcut parte din URSS, fiindcă Rusia încearcă să-şi…
8 August 2020
«Не позволять детям играть с источниками огня». Рекомендации ГИЧС
Генеральный инспекторат по чрезвычайным ситуациям (ГИЧС) предупреждает население о риске пожаров в условиях низкой влажности. В целях предотвращения чрезвычайных ситуаций, ... The post «Не позволять…
PNUD și CALM ajută comunitățile locale să se dezvolte armonios
Trei seminare on-line de instruire a persoanelor responsabile de implementarea proiectelor, originare din localitățile partenere ale proiectului PNUD/MiDL II au …
8 August 2020
Localitățile din raionul Ungheni unde se va stinge lumina în perioada 10 – 15 august
În legătură cu reconstrucţia liniilor electrice (demontarea liniei vechi şi montarea liniei noi), se va întrerupe energia electrică: 10-15.08.2020: or. Ungheni, str. Bălțeni, C. Stamati,…
8 August 2020
Dezvăluirile care susțin primele ipoteze privind focurile de artificii văzute în momentul exploziei din Beirut
Libanezii se pregătesc de un protest major în Beirut, cu o zi înainte ca echipa care investighează exploziile să prezinte concluziile preliminare guvernului. Un fost muncitor…
8 August 2020
Activele oficiale de rezervă ale BNM, în creștere
Activele oficiale de rezervă au constituit 3 285,51 milioane de dolari la sfârșitul lunii iulie. Cifra este în creștere cu 91,96 milioane de dolari în…
8 August 2020
Новые правила в школах. О чем говорит Министерство здравоохранения Молдовы
Новые правила могут быть введены в школах. Об этом сообщает Министерство здравоохранения, труда и социальной защиты Республики Молдова. С 1 ... The post Новые правила…
„Feel India”: Filmul unui tânăr regizor din R. Moldova cucerește festivalurile internaționale
Ion Șova este un tânăr regizor din R. Moldova, al cărui film „Feel India” este acum acceptat în competiție la numeroase festivaluri din lume. Și-a…
8 August 2020
Stația de epurare din orașul Căușeni, renovată
În ultimii ani, tot mai multe localități din Republica Moldova accesează fonduri europene pentru a diminua poluarea mediului ambiant și …
8 August 2020
Cel puțin 18 morți în accidentul aviatic din India
Noul bilanț: Cel puțin 18 morți în accidentul aviatic din India. Un avion Boeing 737 care aparține companiei Air India Express s-a prăbușit la aterizare,…
8 August 2020
Este lansată cea de-a doua etapă a proiectului „Educație online”
Este lansată cea de-a doua etapă a proiectului „Educație online”. Filmările au început săptămâna aceasta, iar în proiect sunt implicaţi circa 170 de coordonatori avizori…
8 August 2020
ВУЗы Молдовы завершили приемную кампанию и объявили промежуточные результаты
Университеты Молдова завершили приемную кампанию и объявили промежуточные результаты. Оригиналы документов будут представлены с 8 по 18 августа, а окончательные ... The post ВУЗы Молдовы…
Reguli noi amplasare și construire a stațiilor de alimentare cu combustibil și a depozitelor de produse petroliere pe teritoriul municipiului Chișinău
Consiliul municipal Chișinău a adoptat o decizie care prevede reglementarea amplasării stațiilor de alimentare cu combustibil și a depozitelor de produse petroliere în limitele teritoriale…
8 August 2020
O familie din Orhei acuză medicii spitalului raional de neglijență
O familie din Orhei acuză medicii spitalului raional de neglijență. Potrivit acestora, medicii nu au acordat ajutorul necesar unei rude de-a lor, femeie în vârstă…
8 August 2020
6 месяцев студенты КГУ не получали стипендию. Ответ от Главного управления образования Гагаузии
31 студент Комратского государственного университета II цикла, обучающиеся по специальности «Преподавание гагаузского языка и литературы в доуниверситетских учреждениях», получили стипендии за шесть месяцев ... The post 6 месяцев…
Обновленные данные о коронавирусе в Гагаузии: 6 новых заражений, госпитализированы 90 человек, 1 пациент умер
По данным Главного управления здравоохранения и социальной защиты населения в Гагаузии за минувшие сутки зарегистрированы 6 новых случаев заболевания коронавирусной ... The post Обновленные данные…
Detalii despre avionul cu 191 de persoane care s-a prăbușit la aterizare, în India: cel puțin 17 morți
Un avion Boeing 737 care aparține companiei Air India Express s-a prăbușit la aterizare, vineri în jurul orei locale 19:00, în statul indian Kerala (sud-estul…
8 August 2020
(док) «Убегает от ответа годами». Депутат PAS просит проверить отчет о доходах Игоря Додона
Депутат от Партии «Действие и солидарность» (PAS )Думитру Алайба утверждает, что в пятницу, 7 августа, он направил обращение в Национальный ... The post (док) «Убегает…
Unde se află nava Rhosus şi ce s_a întâmplat cu ea
O anchetă realizată de jurnalişti de investigaţii de la New York Times, a identificat locaţia navei la mică distanţă de portul Beirut, după ce auan
8 August 2020
România trimite 8 tone de materiale medicale în Liban
România trimite 8 tone de materiale medicale în Liban. România s-a numărat printre statele care au primit cerere de acordare a asistenţei internaţionale din partea…
8 August 2020
(Фотоальбом) Как выглядят лица медперсонала после смен в больницах с коронавирусом
Молдавский фотограф Алекс Иордаке сделал ряд фотографий в медицинском учреждение в Кишиневе, чтобы показать обществу, в каком состоянии находятся врачи ... The post (Фотоальбом) Как…
O familie din Orhei acuză medicii de neglijență. „Medicii ne-au spus că până nu vine rezultatul testului la COVID-19 nu pot acorda niciun ajutor medical surorii mele”. Reacția Spitalului raional Orhei
O familie din Orhei acuză medicii spitalului raional de neglijență. Potrivit acestora, medicii nu au acordat ajutorul necesar unei rude de-a lor, femeie în vârstă…
8 August 2020
CNESP a decis: piscinele și bazinele de înot își pot relua activitatea
Comisia națională extraordinară pentru sănătate publică s-a întrunit vineri în ședință, a relatat agenției MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Guvernului. Ca urmare a analizei…
Au intrat în vigoare noile tarife la energia electrică pentru consumatori
Vineri, 7 august, a intrat în vigoare decizia Agenției Naționale de Reglementare în Energetică (ANRE) privind reducerea tarifelor reglementate la energia electrică, fiind publicată în…
Testul de coronavirus, pe lista serviciilor medicale ale poliței de asigurare
La 31 iulie, cabinetul de miniștri a aprobat câteva modificări la Programul asigurărilor medicale, în contextul pandemiei de coronavirus. Astfel, Guvernul a decis ca testul…
Reguli noi de amplasare și construire a stațiilor de alimentare cu combustibil și a depozitelor de produse petroliere în municipiul Chișinău
Consiliul municipal Chișinău a adoptat o decizie care prevede reglementarea amplasării stațiilor de alimentare cu combustibil și a depozitelor de produse petroliere în limitele teritoriale…
8 August 2020
Orban, despre gazoductul Ungheni – Chișinău: Oferim astfel, o alternativă locuitorilor din Republica Moldova la gazul rusesc
Orban, despre gazoductul Ungheni – Chișinău: „Oferim astfel, o alternativă locuitorilor din Republica Moldova la gazul rusesc.” Gazoductul Iași – Ungheni – Chișinău a fost…
8 August 2020
Адреса в Бельцах, где с 10 августа будут отключать свет или газ
Фото иллюстр.: pixabay.com Адреса в Бельцах, где с 10 августа будут отключать свет или газ Информация о профилактических работах коммунальных служб с 10 по 18…
8 August 2020
A fost dat startul celei de-a doua etapă de înregistrare a lecţiilor online pentru elevi
Primăria mun. Chișinău anunță că ieri a fost dat startul celei de-a doua etapă a proiectului „Educație online”, care prevede completarea bibliotecii digitale cu lecții…
8 August 2020
(Фото) Катастрофа пассажирского самолета в Индии: погиб пилот и 14 пассажиров
7 августа в Индии при посадке потерпел катастрофу Boeing 737 авиакомпании-лоукостера Air India Express, следующий из Дубая в индийский город ... The post (Фото) Катастрофа…
12 фотографий Бельц 20—30-х годов, на которых город не узнать
Коллаж "СП" 12 фотографий Бельц 20—30-х годов, на которых город не узнать Месяц назад «СП» опубликовала серию снимков 60—70-х годов XX века, на которых, как…
8 August 2020
O veste bună de la București_ Gazoductul Ungheni_Chișinău este gata, dar gazul încă nu este
Am o veste bună să vă dau. Chiar dacă nu s-a făcut o inaugurare a unei investiții extrem de importante pentru Romnia, această investiție este…
8 August 2020
(карта) Какая погода ждет жителей Молдовы в субботу
До 35 градусов тепла передают синоптики на субботу в стране. Максимальная температура зафиксирована на юге республики, в центре +32 градуса, ... The post (карта) Какая…
Карантин, школа и лечение по телефону. Как бельчане обсуждают в фейсбуке новости «СП»
Некоторые материалы вызывают активное обсуждение. Фото pixabay.com Карантин, школа и лечение по телефону. Как бельчане обсуждают в фейсбуке новости «СП» Ссылки на часть материалов «СП» вызывают…
8 August 2020
Курс валют Национального банка Молдовы на сегодня
Нацбанк Молдовы сообщает о курсе валют на субботу, 8 августа. Согласно данным банка, американский доллар стоит 16 леев 61 бан. Евро ... The post Курс валют…
Autoritățile anunță că piscinele se redeschid, de data asta din 10 august
După ce la 1 august au interzis funcționarea piscinelor și parcurilor acva, pe motiv că nu s-ar respecta cerințele antiepidemiologice, din 10 august acestea își…
7 August 2020
Самолет в Индии разломился пополам при посадке. На борту больше 190 человек, есть жертвы
Самолет авиакомпании Air India Express с 191 пассажиром на борту разбился при посадке в аэпорорте города Кожикоде в штате Керала ... The post Самолет в…
Botnari s-a tratat de COVID-19. Primăria Hâncești își reia activitatea
Primăria municipiului Hâncești anunță că, după două săptămâni de carantină, își reia, începând de luni, 10 august, activitatea „în regim limitat”. Primarul orașului, Alexandru Botnari,…
7 August 2020
Amenzi de mii de lei pentru gunoiști neautorizate
În lipsa unui management corect al deşeurilor, noi gunoişti se formează în afara perimetrelor admise şi special amenajate. Aceste amplasamente prezintă pericol de  poluare a…
7 August 2020
Piscinele își pot relua activitatea
Piscinele și bazinele de înot își pot relua activitatea din 10 august. Este decizia de astăzi, 7 august, a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică,…
7 August 2020
Un minor s-a înecat într-un lac din sectorul Botanica
Un minor de 15 ani s-a înecat într-un lac din sectorul Botanica, în după amiaza zilei de astăzi, 7 august. Salvatorii Inspectoratului General pentru Situaţii de…
7 August 2020
Igor Boțan: UE este gata să acorde asistență, dar își dorește reciprocitate
Expertul Igor Boțan susține că Uniunea Europeană este gata să acorde asistență și suport pentru Republica Moldova, pentru că își dorește să-și protejeze hotarele și…
7 August 2020
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work