en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

Ştiri API
Moldova răspunde la criza Covid-19. „Darul Albinelor”, afacerea socială „dulce” care aduce schimbarea la Cimișeni

Antreprenoriatul social se dezvoltă în Republica Moldova, de cele mai multe ori, datorită granturilor europene. Mai multe locuri de muncă, gândite pentru persoanele cu dizabilități, implicarea lor în activități economice, un acces mai ușor la resursele și serviciile sociale... Un exemplu elocvent în acest sens este Întreprinderea social-apicolă „Darul Albinelor” din satul Cimișeni, raionul Criuleni. Stupina de albine - 50 de familii în total - a fost creată de Asociația Copiilor Surzi din Moldova (ACSM), prin proiectul „Apicultura - oportunitate de integrare ocupațională, formare antreprenorială și orientare profesională a tinerilor cu dizabilități”. Inițiativa este finanțată de Uniunea Europeană și este cofinanțată de Suedia, prin intermediul Fundației Est-Europene.

„Terapia verde” care transformă mediul rural

Antreprenoriatul social este o noțiune relativ nouă în Republica Moldova și presupune practicarea agriculturii, cultivarea plantelor și creșterea animalelor în scopuri sociale, destinate persoanelor dezavantajate din punct de vedere social, cu dizabilități fizice, psihice sau emoționale. Este un fel de „terapie verde” ce ar putea transforma mediul rural în unul prietenos și benefic pentru acești oameni. La modul practic, aceasta presupune dezvoltarea unei exploatații agricole care permite implicarea persoanelor cu nevoi speciale în viața zilnică a gospodăriei, activitățile tradiționale fiind îmbinate cu tehnologiile agricole moderne.

În ultimii ani, Uniunea Europeană a investit în diverse proiecte de antreprenoriat social în Republica Moldova. Una dintre inițiativele de succes pe acest tărâm e stupina „Darul Albinelor” din Cimișeni, Criuleni. Doamna Veronica Căpătici, directoarea executivă a Asociației Copiilor Surzi din Moldova, organizația care implementează proiectul, spune că această zonă este bogată în floră meliferă, producătoare de nectar, cu o deosebită valoare apicolă și pe placul albinelor.

Ideea unei afaceri apicole le-a venit membrilor Asociației după mai multe discuții cu oamenii din sat, unde locuiesc peste 100 de persoane cu dizabilități. Împreună, i-au prezentat inițiativa primarului și i-au cerut un hectar de teren pentru prisacă, dar și pentru a cultiva plante melifere și a sădi niște puieți de tei. După ce membrii Asociației le-au povestit consilierilor locali despre beneficiile agriculturii sociale pentru zonele rurale în general și pentru comuna Cimișeni în particular, inițiativa a fost aprobată unanim și de consiliul local. În scurt timp a fost semnat și acordul de colaborare cu Primăria Cimișeni, care a oferit pentru viitorii 15 ani, cu titlu gratuit, un hectar de teren pentru amplasarea stupinelor.

Soluția a venit de la Uniunea Europeană

Marea provocare rămânea însă: banii ce urmau a fi investiți în stupi, în familiile de albine și în utilajul de extragere a mierii, dar și salariile viitorilor angajați. „Soluția a venit de la Uniunea Europeană”, ne spune Veronica Căpătici. Înainte de aceasta însă, în 2018, membrii Asociației au scris un proiect minuțios, în care au argumentat necesitatea antreprenoriatului social într-o comunitate cu multe persoane cu dizabilități. Au obținut finanțarea, iar la început de 2019 au pornit proiectul. Lucrările de amenajare a prisăcii s-au făcut primele și în ele, din start, au fost implicate persoane cu dizabilități din localitate. Afacerea a fost numită, de comun acord, „Darul albinelor”. În scurt timp, tot în cadrul proiectului, a fost procurată și instalată pe teritoriul prisăcii o construcție modulară dotată cu utilaj și echipament pentru colectarea și prelucrarea produselor apicole.

De facto, în primele două luni ale anului 2019, au fost făcute toate achizițiile și au fost amenajate atelierele de instruire a viitorilor angajați, specifice sectorului apicol. „Tinerii noștri au fost instruiți, ei beneficiind de ore practice și teoretice în apicultură. Pe viitor, când își vor însuși foarte bine apicultura, vrem să-i ajutăm să-și creeze o afacere proprie. Pe moment, la prisacă sunt angajate trei persoane, care au îndrăgit lucrul cu albinele...”, spune Veronica Căpătici.

Prima „roadă” de miere, din primăvara anului 2019, a fost modestă, iar experții i-au sfătuit să n-o vândă, ci s-o lase hrană albinelor: scopul Asociației era de a produce miere eco, iar pentru aceasta și hrana albinelor trebuie să fie ecologică. Acest „eco”, apropo, este încă un motiv care a făcut-o pe Veronica Căpătici să opteze pentru ideea „dulce” de antreprenoriat - mai exact, dorința de a contribui la perpetuarea speciei albinelor pe planetă, ele fiind cruciale pentru menținerea echilibrului ecologic și a biodiversității în natură. Ea studiase impactul scăderii dramatice a populației de albine atât la nivel mondial, cât și la nivel local, iar prin activitatea socială a întreprinderii „Darul Albinelor” membrii asociației și-au propus inclusiv să susțină mișcarea globală în sprijinul conservării albinelor.

„În zonele rurale, persoanele cu dizabilități au venituri mizere”

Incluziunea socială și crearea locurilor de muncă pentru oamenii cu nevoi speciale în spațiul rural este o adevărată provocare. Cei mai mulți dintre ei lucrează ca zilieri și au venituri mizere. Veronica Căpătici și-a propus nu doar angajarea acestora la stupina gestionată de Asociație, dar și instruirea lor, ca să obțină abilități în domeniul agriculturii, pe care să le poată practica și în altă parte. „Ne dorim ca activitățile din cadrul gospodăriei noastre apicole să sprijine persoanele cu dizabilități atât din Cimișeni, cât și din alte localități, să ajute de facto la incluziunea lor socială, iar în final să contribuim la creșterea calității vieții atât în comunitatea noastră, cât și la nivel de regiune”, spune ea.

Poveștile de viață ale beneficiarilor proiectului ne conving că astfel de inițiative sunt vitale pentru comunități și mai ales pentru oameni. Ecaterina Marușceac s-a născut și a crescut în Cimișeni. Deși are un grad sever de dizabilitate, a reușit să facă o facultate la Universitatea de Stat din Moldova, doar că aceasta nu a ajutat-o să-și câștige o bucată de pâine. Eforturile de angajare au fost zadarnice mai mulți ani de-a rândul. Ca să-și întrețină cei trei copii, dintre care unul este elev, iar alți doi merg la grădiniță, Ecaterina lucra ca zilieră. Banii, însă, abia de-i ajungeau pentru mâncare... Acum ea muncește la „Darul Albinelor”. „Am un loc stabil de muncă. Am învățat cum să lucrez cu albinele, cum să extrag miere. Mă simt respectată, îmi place că sunt auzită, ascultată, simt că suntem aici cu toții stăpâni, la prisacă”, ne-a povestit încrezătoare Ecaterina Marușceac.

O poveste similară are o altă angajată, Cristina Oleinic. Mamă a doi copii, ea nu avusese niciodată un loc de muncă stabil - crede că dizabilitatea severă e de vină pentru asta. Cristina nu a plecat niciodată din sat și a lucrat ca zilieră, dar starea de sănătate nu i-a permis să câștige prea mulți bani și niciodată nu a știut ce va putea să le pună pe masă copiilor. „M-am bucurat când a apărut prisaca. Acum merg în fiecare zi la muncă. Știu exact ce venituri o să am și pot planifica exact cât să cheltuiesc. Mă bucur că pot munci acasă, alături de copiii mei, ca să-i pot crește, alături de părinții mei, ca să-i pot ajuta la bătrânețe”, mărturisește femeia.

„Carantina nu ne-a zădărnicit planurile, ba din contra, ne-au venit idei noi”

Anul 2020 a început foarte promițător la „Darul Albinelor”. Toate familiile de albine au trecut cu bine perioada de iarnă, în primăvară au fost efectuat primele lucrări în stupine. De asemenea, pe terenul oferit de primărie, au fost plantați 40 de tei și o parcelă cu „Malifera Facelia”, o plantă spre care se orientează tot mai mulți apicultori din Republica Moldova, care asigură o producție mare de miere. Membrii Asociației sunt convinși că apicultorii care doresc să-și formeze, în imediata apropiere de prisacă, o bază meliferă proprie trebuie să cultive facelia.

Instituirea carantinei i-a întristat, însă cum aceasta a coincis cu perioada în care muncitorii puteau lucra în număr mai mic, nu a fost un impediment în procesul de lucru la stupină. S-au adaptat rapid condițiilor de carantină, au luat măsurile de protecție și, la fel ca cele 50 de familii de albine, își fac treaba în continuare. Mai mult, în această primăvară atât de „neobișnuită” pentru noi toți,  angajații de la „Darul Albinelor” și-au propus să facă și o muncă de informare, de luminare. Astfel, ei le povestesc locuitorilor din Cimișeni despre faptul că albinele polenizează majoritatea fructelor, inclusiv cele cu coajă lemnoasă și legumele pe care oamenii le consumă. Fără albine, flora, fauna, dar și oamenii, ca specie, vor fi puși în pericol de dispariție. Toate aceste informații le distribuie pe rețelele de socializare pentru ca locuitorii comunității să fie bine informați.

Tot în această perioadă, membrii Asociației au pus pe hârtie un nou plan de dezvoltare, care urmărește atragerea de noi fonduri pentru instalarea unei linii de ambalare a mierii și pentru procurarea utilajului de producere a mărfurilor din ceară. De asemenea, ei planifică elaborarea unui ghid metodic în apicultură, adaptat la necesitățile persoanelor cu dizabilități, iar pentru a promova scopul social al afacerii și al produselor apicole rezultate, ei își doresc să participe la expozițiile și târgurile de profil. Profitul afacerii va fi utilizat pentru salarizarea angajaților, dezvoltarea ei și pentru alte servicii oferite persoanelor cu dizabilități, căci munca trebuie să continue și după finalizarea proiectului - altminteri, ce rost ar mai avea tot acest efort?

„Ne dorim ca ideea pornită aici, la Cimișeni, să se dezvolte și să contribuie la creșterea incluziunii sociale în toată țara, la crearea locurilor de muncă pentru persoanele cu nevoi speciale și la implicarea lor în activitățile economice. De facto, ne dorim să schimbăm accentul de pe asistența socială pe promovarea practicilor de incluziune socială, transformând astfel persoanele defavorizate din consumatori de resurse în generatori de valoare. Suntem convinși că o să fim ajutați și susținuți în continuare, pentru că avem idei bune, știm să le realizăm și ajutăm oamenii ”, spune Veronica Căpătici.

Acest articol este publicat în cadrul Proiectului UE „Comunicare strategică și suport pentru mass-media”, în contextul campaniei de informare privind răspunsul global al Uniunii Europene la criza COVID-19. Conținutul materialului aparține autorilor și nu reprezintă în mod neapărat viziunea UE.

Violeta Ciobanu

comments powered by Disqus
banner justitie
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
REDACȚIILE API LA MINUT
Training gratis în Digital Storytelling (12_14 August 2020)
A.O ASIST organizează training de 3 zile n domeniul Digital Storytelling Audience Engagement in Social Networks cu instructori internaționali USAG
8 August 2020
Sunt surprinsă, uimită, încântată
O veche cunoștință de a mea – din păcate, nu pot spune că e o prietenă apropiată – a făcut, oameni buni, un lucru extraordinar.…
8 August 2020
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale combate 10 falsuri şi mituri despre COVID-19
Miturile precum COVID-19 nu există, autoritățile falsifică datele statistice sau noul coronavirus îşi pierde din putere, devin cu atât mai toxice cu cât ajung să…
8 August 2020
Из Беларуси депортировали трех корреспондентов телеканала «Настоящее Время» с запретом на въезд на 10 лет
Днем, 7 августа, в отеле «Минск» в столице Беларуси задержали троих штатных корреспондентов телеканала «Настоящее Время», которые освещали на месте ... The post Из Беларуси…
К расследованию мощного взрыва в Бейруте подключился Интерпол
В Бейруте будет развернута группа специалистов Интерпола, которая поможет местным властям с работами на месте взрыва. Специалисты этой группы в ... The post К расследованию…
Rezervele valutare bat record după record
Acesta este cel mai nalt nivel din acest an și din istoria Republicii Moldova. Datele BNM arată că de la nceputul anului valoarea activelor oficial
8 August 2020
Basarabia – poligon de testare a războiului hybrid
Basarabia – poligon de testare a războiului hybrid . Termenul de „război hibrid” se poate aplica statelor care au făcut parte din URSS, fiindcă Rusia încearcă să-şi…
8 August 2020
«Не позволять детям играть с источниками огня». Рекомендации ГИЧС
Генеральный инспекторат по чрезвычайным ситуациям (ГИЧС) предупреждает население о риске пожаров в условиях низкой влажности. В целях предотвращения чрезвычайных ситуаций, ... The post «Не позволять…
PNUD și CALM ajută comunitățile locale să se dezvolte armonios
Trei seminare on-line de instruire a persoanelor responsabile de implementarea proiectelor, originare din localitățile partenere ale proiectului PNUD/MiDL II au …
8 August 2020
Localitățile din raionul Ungheni unde se va stinge lumina în perioada 10 – 15 august
În legătură cu reconstrucţia liniilor electrice (demontarea liniei vechi şi montarea liniei noi), se va întrerupe energia electrică: 10-15.08.2020: or. Ungheni, str. Bălțeni, C. Stamati,…
8 August 2020
Dezvăluirile care susțin primele ipoteze privind focurile de artificii văzute în momentul exploziei din Beirut
Libanezii se pregătesc de un protest major în Beirut, cu o zi înainte ca echipa care investighează exploziile să prezinte concluziile preliminare guvernului. Un fost muncitor…
8 August 2020
Activele oficiale de rezervă ale BNM, în creștere
Activele oficiale de rezervă au constituit 3 285,51 milioane de dolari la sfârșitul lunii iulie. Cifra este în creștere cu 91,96 milioane de dolari în…
8 August 2020
Новые правила в школах. О чем говорит Министерство здравоохранения Молдовы
Новые правила могут быть введены в школах. Об этом сообщает Министерство здравоохранения, труда и социальной защиты Республики Молдова. С 1 ... The post Новые правила…
„Feel India”: Filmul unui tânăr regizor din R. Moldova cucerește festivalurile internaționale
Ion Șova este un tânăr regizor din R. Moldova, al cărui film „Feel India” este acum acceptat în competiție la numeroase festivaluri din lume. Și-a…
8 August 2020
Stația de epurare din orașul Căușeni, renovată
În ultimii ani, tot mai multe localități din Republica Moldova accesează fonduri europene pentru a diminua poluarea mediului ambiant și …
8 August 2020
Cel puțin 18 morți în accidentul aviatic din India
Noul bilanț: Cel puțin 18 morți în accidentul aviatic din India. Un avion Boeing 737 care aparține companiei Air India Express s-a prăbușit la aterizare,…
8 August 2020
Este lansată cea de-a doua etapă a proiectului „Educație online”
Este lansată cea de-a doua etapă a proiectului „Educație online”. Filmările au început săptămâna aceasta, iar în proiect sunt implicaţi circa 170 de coordonatori avizori…
8 August 2020
ВУЗы Молдовы завершили приемную кампанию и объявили промежуточные результаты
Университеты Молдова завершили приемную кампанию и объявили промежуточные результаты. Оригиналы документов будут представлены с 8 по 18 августа, а окончательные ... The post ВУЗы Молдовы…
Reguli noi amplasare și construire a stațiilor de alimentare cu combustibil și a depozitelor de produse petroliere pe teritoriul municipiului Chișinău
Consiliul municipal Chișinău a adoptat o decizie care prevede reglementarea amplasării stațiilor de alimentare cu combustibil și a depozitelor de produse petroliere în limitele teritoriale…
8 August 2020
O familie din Orhei acuză medicii spitalului raional de neglijență
O familie din Orhei acuză medicii spitalului raional de neglijență. Potrivit acestora, medicii nu au acordat ajutorul necesar unei rude de-a lor, femeie în vârstă…
8 August 2020
6 месяцев студенты КГУ не получали стипендию. Ответ от Главного управления образования Гагаузии
31 студент Комратского государственного университета II цикла, обучающиеся по специальности «Преподавание гагаузского языка и литературы в доуниверситетских учреждениях», получили стипендии за шесть месяцев ... The post 6 месяцев…
Обновленные данные о коронавирусе в Гагаузии: 6 новых заражений, госпитализированы 90 человек, 1 пациент умер
По данным Главного управления здравоохранения и социальной защиты населения в Гагаузии за минувшие сутки зарегистрированы 6 новых случаев заболевания коронавирусной ... The post Обновленные данные…
Detalii despre avionul cu 191 de persoane care s-a prăbușit la aterizare, în India: cel puțin 17 morți
Un avion Boeing 737 care aparține companiei Air India Express s-a prăbușit la aterizare, vineri în jurul orei locale 19:00, în statul indian Kerala (sud-estul…
8 August 2020
(док) «Убегает от ответа годами». Депутат PAS просит проверить отчет о доходах Игоря Додона
Депутат от Партии «Действие и солидарность» (PAS )Думитру Алайба утверждает, что в пятницу, 7 августа, он направил обращение в Национальный ... The post (док) «Убегает…
Unde se află nava Rhosus şi ce s_a întâmplat cu ea
O anchetă realizată de jurnalişti de investigaţii de la New York Times, a identificat locaţia navei la mică distanţă de portul Beirut, după ce auan
8 August 2020
România trimite 8 tone de materiale medicale în Liban
România trimite 8 tone de materiale medicale în Liban. România s-a numărat printre statele care au primit cerere de acordare a asistenţei internaţionale din partea…
8 August 2020
(Фотоальбом) Как выглядят лица медперсонала после смен в больницах с коронавирусом
Молдавский фотограф Алекс Иордаке сделал ряд фотографий в медицинском учреждение в Кишиневе, чтобы показать обществу, в каком состоянии находятся врачи ... The post (Фотоальбом) Как…
O familie din Orhei acuză medicii de neglijență. „Medicii ne-au spus că până nu vine rezultatul testului la COVID-19 nu pot acorda niciun ajutor medical surorii mele”. Reacția Spitalului raional Orhei
O familie din Orhei acuză medicii spitalului raional de neglijență. Potrivit acestora, medicii nu au acordat ajutorul necesar unei rude de-a lor, femeie în vârstă…
8 August 2020
CNESP a decis: piscinele și bazinele de înot își pot relua activitatea
Comisia națională extraordinară pentru sănătate publică s-a întrunit vineri în ședință, a relatat agenției MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Guvernului. Ca urmare a analizei…
Au intrat în vigoare noile tarife la energia electrică pentru consumatori
Vineri, 7 august, a intrat în vigoare decizia Agenției Naționale de Reglementare în Energetică (ANRE) privind reducerea tarifelor reglementate la energia electrică, fiind publicată în…
Testul de coronavirus, pe lista serviciilor medicale ale poliței de asigurare
La 31 iulie, cabinetul de miniștri a aprobat câteva modificări la Programul asigurărilor medicale, în contextul pandemiei de coronavirus. Astfel, Guvernul a decis ca testul…
Reguli noi de amplasare și construire a stațiilor de alimentare cu combustibil și a depozitelor de produse petroliere în municipiul Chișinău
Consiliul municipal Chișinău a adoptat o decizie care prevede reglementarea amplasării stațiilor de alimentare cu combustibil și a depozitelor de produse petroliere în limitele teritoriale…
8 August 2020
Orban, despre gazoductul Ungheni – Chișinău: Oferim astfel, o alternativă locuitorilor din Republica Moldova la gazul rusesc
Orban, despre gazoductul Ungheni – Chișinău: „Oferim astfel, o alternativă locuitorilor din Republica Moldova la gazul rusesc.” Gazoductul Iași – Ungheni – Chișinău a fost…
8 August 2020
Адреса в Бельцах, где с 10 августа будут отключать свет или газ
Фото иллюстр.: pixabay.com Адреса в Бельцах, где с 10 августа будут отключать свет или газ Информация о профилактических работах коммунальных служб с 10 по 18…
8 August 2020
A fost dat startul celei de-a doua etapă de înregistrare a lecţiilor online pentru elevi
Primăria mun. Chișinău anunță că ieri a fost dat startul celei de-a doua etapă a proiectului „Educație online”, care prevede completarea bibliotecii digitale cu lecții…
8 August 2020
(Фото) Катастрофа пассажирского самолета в Индии: погиб пилот и 14 пассажиров
7 августа в Индии при посадке потерпел катастрофу Boeing 737 авиакомпании-лоукостера Air India Express, следующий из Дубая в индийский город ... The post (Фото) Катастрофа…
12 фотографий Бельц 20—30-х годов, на которых город не узнать
Коллаж "СП" 12 фотографий Бельц 20—30-х годов, на которых город не узнать Месяц назад «СП» опубликовала серию снимков 60—70-х годов XX века, на которых, как…
8 August 2020
O veste bună de la București_ Gazoductul Ungheni_Chișinău este gata, dar gazul încă nu este
Am o veste bună să vă dau. Chiar dacă nu s-a făcut o inaugurare a unei investiții extrem de importante pentru Romnia, această investiție este…
8 August 2020
(карта) Какая погода ждет жителей Молдовы в субботу
До 35 градусов тепла передают синоптики на субботу в стране. Максимальная температура зафиксирована на юге республики, в центре +32 градуса, ... The post (карта) Какая…
Карантин, школа и лечение по телефону. Как бельчане обсуждают в фейсбуке новости «СП»
Некоторые материалы вызывают активное обсуждение. Фото pixabay.com Карантин, школа и лечение по телефону. Как бельчане обсуждают в фейсбуке новости «СП» Ссылки на часть материалов «СП» вызывают…
8 August 2020
Курс валют Национального банка Молдовы на сегодня
Нацбанк Молдовы сообщает о курсе валют на субботу, 8 августа. Согласно данным банка, американский доллар стоит 16 леев 61 бан. Евро ... The post Курс валют…
Autoritățile anunță că piscinele se redeschid, de data asta din 10 august
După ce la 1 august au interzis funcționarea piscinelor și parcurilor acva, pe motiv că nu s-ar respecta cerințele antiepidemiologice, din 10 august acestea își…
7 August 2020
Самолет в Индии разломился пополам при посадке. На борту больше 190 человек, есть жертвы
Самолет авиакомпании Air India Express с 191 пассажиром на борту разбился при посадке в аэпорорте города Кожикоде в штате Керала ... The post Самолет в…
Botnari s-a tratat de COVID-19. Primăria Hâncești își reia activitatea
Primăria municipiului Hâncești anunță că, după două săptămâni de carantină, își reia, începând de luni, 10 august, activitatea „în regim limitat”. Primarul orașului, Alexandru Botnari,…
7 August 2020
Amenzi de mii de lei pentru gunoiști neautorizate
În lipsa unui management corect al deşeurilor, noi gunoişti se formează în afara perimetrelor admise şi special amenajate. Aceste amplasamente prezintă pericol de  poluare a…
7 August 2020
Piscinele își pot relua activitatea
Piscinele și bazinele de înot își pot relua activitatea din 10 august. Este decizia de astăzi, 7 august, a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică,…
7 August 2020
Un minor s-a înecat într-un lac din sectorul Botanica
Un minor de 15 ani s-a înecat într-un lac din sectorul Botanica, în după amiaza zilei de astăzi, 7 august. Salvatorii Inspectoratului General pentru Situaţii de…
7 August 2020
Igor Boțan: UE este gata să acorde asistență, dar își dorește reciprocitate
Expertul Igor Boțan susține că Uniunea Europeană este gata să acorde asistență și suport pentru Republica Moldova, pentru că își dorește să-și protejeze hotarele și…
7 August 2020
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work