en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


Memoriu privind libertatea presei în Republica Moldova (3 mai 2018 – 3 mai 2019)

În perioada 3 mai 2018 - 3 mai 2019, libertatea presei în Republica Moldova a continuat să degradeze, atingând cote alarmante. Problemele din anii trecuți s-au amplificat: breasla s-a divizat și mai mult, devenind tot mai vizibile controlul politic asupra anumitor instituții de presă, concentrarea de facto a proprietății mass-mediei și lipsa de pluralism. Acestea, dar și accesul dificil la informațiile de interes public, lipsa de independență a jurnaliștilor și calitatea joasă a conținutului mediatic, alături de creșterea numărului de cazuri de agresare verbală, intimidare și hărțuire a presei, au dus la căderea ratingului Republicii Moldova în clasamentele internaționale. Astfel, Organizația internațională Reporteri fără Frontiere (RSF) a poziționat Republica Moldova pe locul 91 din cele 180 de țări monitorizare în clasamentul libertății presei pentru anul 2019. Este cel mai mic rating înregistrat din anul 2013 până în prezent, în ultimii șase ani Republica Moldova înregistrând o cădere de 36 de poziții în clasamentul RSF.

Această stare de lucruri este confirmată și de studiile naționale privind starea presei în Republica Moldova în 2018, care constată că anul trecut mass-media din țara noastră a activat și s-a dezvoltat în condiții grave. Cele mai mari schimbări se observă pe segmentul ce vizează nivelul de securitate al jurnaliștilor, care a regresat dramatic în ultimii doi ani, la fel ca și contextul economic, care a trecut de la o situație gravă în 2017, la una extrem de gravă în 2018. 

Condiții de activitate: agresare verbală și fizică, sechestru al tirajului, cenzură și îngrădirea accesului la informație  

Scăderea constantă a nivelului de securitate a jurnaliștilor din ultimii ani este determinată de intensificarea atacurilor, a amenințărilor și a intimidărilor la adresa jurnaliștilor din partea politicienilor și a funcționarilor publici, dar și de lipsa unei reacții adecvate la aceste cazuri din partea instituțiilor publice. Astfel, profesia de jurnalist nu este protejată efectiv, iar impunitatea poate încuraja noi atacuri asupra profesioniștilor media. În continuare sunt prezentate câteva cazuri care denotă că situația, per ansamblu, nu poate fi calificată drept una de securitate deplină pentru exercitarea meseriei de jurnalist în Moldova.

 • În luna mai 2018, tirajul ziarului regional Cuvântul a fost sechestrat de poliția locală pe motiv că acesta ar fi fost transportat fără acte de însoțire. Acest incident a fost calificat drept abuz grav din partea poliției şi o încercare de intimidare a jurnaliștilor acestui săptămânal care au publicat mai multe investigații despre averile şi interesele personale ale conducerii raionului. După reacția din partea societății civile, tirajul a fost scos de sub sechestru, iar polițiștilor le-au fost aplicate sancțiuni disciplinare, ulterior anulate. Redacția ziarului s-a adresat în instanță solicitând sancționarea persoanelor care se fac vinovate de acest incident.
 • În iulie 2018, primarul orașului Orhei, Ilan Șor, a lansat un șir de afirmații cu caracter amenințător la adresa jurnaliștilor prin intermediul unui video publicat pe Facebook. Politicianul afirma că, odată cu venirea sa la putere, va aplica în raport cu jurnaliștii „plătiți să scrie mizerii despre oameni” («проплаченые журналюги, которые позволяют себе писать гадости про людей») o eventuală lege a lustrației. „Încetați, mizeriilor. O să ajung la voi!”, a spus el, etichetându-i pe jurnaliști cu apelativul depreciativ „jurnaliughi” («журналюги»). Avocatul Poporului Mihai Cotorobai s-a adresat cu un demers la Procuratura municipală prin care a solicitat „întreprinderea măsurilor care se impun pentru persecutarea și intimidarea pentru critici a jurnaliștilor”, dar instituția respectivă a răspuns că Ilan Șor nu va fi sancționat pentru că declarațiile sale nu sunt infracțiuni.
 • În august 2018, vicepreședinta Partidului politic Șor, Mariana Tauber, a manifestat un comportament agresiv și a atacat verbal jurnaliștii de la postul Radio Orhei, împiedicându-i să reflecte o manifestație organizată la Orhei de către formațiunea pe care o reprezintă. Totodată, aceasta a instigat participanții la protest împotriva directoarei postului Radio Orhei. Înarmați cu mături, alți manifestanți au urmat îndemnul Marinei Tauber şi au îmbrâncit-o pe jurnalistă.
 • În octombrie 2018, echipa postului de televiziune 10TV a anunțat că a demisionat in corpore, după ce conducerea instituției le-ar fi interzis angajaților să publice o știre cu un mesaj critic al unui europarlamentar la adresa guvernării de la Chișinău, privind decizia de expulzare a cetățenilor turci din Moldova.
 • În decembrie 2018, Oleg Savva, deputat PSRM, a lansat o serie de atacuri verbale la adresa unei jurnaliste de la portalul Anticoruptie.md, drept reacție la un material care viza veniturile sale. Demnitarul a numit reportera pe o rețea de socializare „mincinoasă”, „lepădătură” și „fetișcană necărturară”, amenințând-o cu răfuială fizică, dar și că o va acționa în judecată.

Înrăutățirea condițiilor de activitate a jurnaliștilor s-a manifestat și prin scăderea gradului de transparență a instituțiilor publice și limitarea accesului la unele categorii de informații de interes public. Instituțiile statului organizează foarte rar conferințe de presă, preferând să informeze despre activitățile lor prin intermediu briefingurilor, la care jurnaliștii nu au posibilitatea să adreseze întrebări. De asemenea, pe parcursul ultimului an au fost semnalate mai multe cazuri de limitare a accesului jurnaliștilor la evenimentele de interes public. Astfel, reporterilor de la posturile de televiziune TV8, Jurnal TV le-a fost interzis accesul la mai multe briefinguri și evenimente ale partidului de guvernământ, dar și la conferințele de presă ale Partidului politic Șor. Aceștia nu au avut acces nici la ședințele publice ale Primăriei Orhei. Motivele invocate în aceste cazuri ar fi fost nemulțumirea privind politicile editoriale ale acestor posturi. Cu o zi înainte de alegerile parlamentare din februarie 2019, jurnaliștii de la ZdG nu au fost lăsați să filmeze un concert al Partidului politic Șor, în octombrie 2018 fiindu-le restricționat accesul și la adunarea organizată de PDM în Piața Marii Adunări Naționale.

Contextul politic și cadrul juridic, evoluții insuficiente pentru a stimula activitatea presei

Contextul politic din 2018 a permis aplicarea presiunilor și a unui tratament discriminatoriu din partea politicienilor față de anumite instituții media sau jurnaliști, atât la nivel central, cât și la nivel regional/local, și a favorizat amplificarea războiului dintre instituțiile media care aparțin direct sau indirect politicienilor. Prin intermediul acestora au fost lansate atacuri orchestrate asupra mai multor organizații neguvernamentale de media, dar și împotriva mass-media și jurnaliștilor independenți, incomozi puterii. Pe parcursul anului în presa afiliată politicienilor au fost publicate mai multe materiale, care pot fi încadrate în noțiunile de hărțuire și denigrare.  

Anul trecut s-au produs anumite modificări ale cadrului juridic care reglementează domeniul mass-media. Astfel, urmare a activității Grupului de lucru pentru îmbunătățirea legislației mass-media a Republicii Moldova, au fost elaborate și votate în lectură finală Codul serviciilor media audiovizuale al RM, Concepția națională de dezvoltare a mass-media din RM, Legea privind atragerea investițiilor străine în domeniul producției de film și alte opere audiovizuale și Concepția securității informaționale a RM. Totuși, evoluțiile nu au fost suficiente pentru a favoriza sau stimula activitatea adecvată a mass-mediei în țara noastră. Deși guvernanții au promis să adopte toate modificările elaborate în cadrul Grupului de lucru, au mai rămas la etapa de proiect Legea privind publicitatea, care a fost votată doar în prima lectură, Legea cu privire la măsurile de susținere a publicațiilor periodice de importanță socială, alte proiecte de legi privind oferirea de facilități fiscale pentru producția media autohtonă. Forumul Mass-Media din Republica Moldova, care a avut loc la 29-30 noiembrie 2018, a condamnat lipsa de transparență și atitudinea selectivă a deputaților față de proiectele de legi elaborate, parte din care au rămas neadoptate.

Parlamentul nu a votat în lectură finală amendamentele la Legea cu privire la accesul la informație, considerate prioritare în comunitatea media. Pe de altă parte, în octombrie 2018 au intrat în vigoare noi prevederi legale, potrivit cărora mass-media a fost exclusă din lista celor care pot afla cine a depus declarații conform legii privind „amnistia fiscală”. Prevederea din noua Lege privind declararea voluntară și stimularea fiscală limitează, astfel, dreptul jurnaliștilor de acces la informație.

Subiectul protecției datelor cu caracter personal de asemenea a fost pe agenda Grupului de lucru, fiind elaborate mai multe amendamente pentru a elimina barierele la solicitarea informațiilor, pe care le semnalează jurnaliștii. Totuși, acest proiect de lege nu a fost examinat/votat în Parlament, în timp ce în ultimele săptămâni de activitate ale Parlamentului de legislatura IX (XX) a fost dezbătut și votat în prima lectură un nou proiect de lege privind protecția datelor cu caracter personal. Acesta conține prevederi care pot amenința libertatea de exprimare și îngrădi accesul la informațiile de interes public, considerate inadecvate de experții Consiliului Europei și de comunitatea media din Moldova.

Contextul economic, în regres continuu 

Piața de publicitate monopolizată, suspiciunea existenței unei înțelegeri de cartel dintre două case de vânzări de publicitate comercială, scumpirea hârtiei de ziar, finanțarea insuficientă a furnizorilor publici de servicii media audiovizuale, amplificarea fenomenului de concentrare a proprietății în media etc., sunt fenomenele care atestă o situație economică extrem de gravă.

Piața este dominată de un număr mare de instituții media ce aparțin sau sunt controlate de politicieni, beneficiind de „protecția” şi susținerea financiară a acestora. Majoritatea mass-media independente nu dispun de suficiente resurse financiare pentru a se dezvolta și a implementa tehnologii noi și a oferi salarii decente angajaților. În aceste condiții, mecanismele de obținere a finanțărilor suplimentare care funcționează sunt colaborările, proiectele și coproducțiile. Atunci când nu reușesc să le atragă, unele instituții își suspendă activitatea,  cum ar fi cazul postului de televiziune 10TV care în mai 2018 a anunțat că își întrerupe activitatea pe o perioadă nedeterminată „din cauza lipsei acute de resurse financiare”. În iunie, postul TV a revenit pe ecrane. La fel, în ianuarie 2019 postul de televiziune IMPACT TV a anunțat că își suspendă activitatea pentru jumătate de an pentru că „nu dispune de resurse financiare suficiente pentru susținerea acestui proiect media”. Anul 2018 a fost un an critic pentru instituțiile mass-media independente din regiunile R. Moldova, unele ziare independente fiind în pragul falimentului după scumpirea hârtiei de ziar în iunie 2018.

Pe de altă parte, în noiembrie 2018, pe piața media din Republica Moldova au fost lansate noi posturi de televiziune, Orhei TV și Televiziunea Centrală, ambele afiliate Partidului politic Șor. De notat că în iulie 2018, Radio Orhei a acționat în instanță Consiliul Audiovizualului (CA) după ce, în aprilie, autoritatea a eliberat licență de emisie pentru un post de radio cu o denumire similară – Radio Orhei FM, afiliat aceluiași Partid politic Șor. Administrația Radio Orhei a solicitat anularea sau modificarea deciziei CA, pe motiv că nu a ținut cont de faptul că Radio Orhei activează de 12 ani cu denumirea bine cunoscută și nici de prevederile legislației cu privire la proprietatea intelectuală și normele concurențiale, „creând premise pentru confuzia consumatorilor de programe și concurență neloială”. CA nu a dat însă curs acestei solicitări.

Situația vulnerabilă a presei este determinată în principal de concentrarea proprietății mass-mediei și monopolizarea surselor de venit din publicitate. Dimensiunea redusă a pieței de publicitate și înțelegerea nescrisă de tip cartel între doi mari actori de pe piață nu le permit instituțiilor media independente să acceseze liber marii furnizori de publicitate. Deși Consiliul Concurenței a fost sesizat încă în ianuarie 2018 de un grup de instituții media (PRO TV Chișinău, RTR-Moldova, Jurnal TV și TV 8) privind existența unei înțelegeri de cartel, prin care fluxurile financiare sunt distribuite către două case de vânzări (Casa Media și Exclusive Sales House), oficial, niciun răspuns nu a parvenit până în prezent de la autoritatea de reglementare a concurenței.

Deși noul Cod al serviciilor media audiovizuale atribuie un rol aparte CA în procesul de măsurare a audienței, primele încercări de a soluționa problema corectitudinii datelor de audiența în audiovizual au eșuat. În urma licitației organizate de Comisia de licitație pentru atribuirea dreptului de măsurare a cotelor de audiență, în martie 2019 a fost selectată aceeași companie care a măsurat audiența posturilor TV și până în 2018 și ale căror date au fost puse la îndoială în repetate rânduri de unii radiodifuzori și experți din societatea civilă. Modul în care s-a desfășurat licitația a fost criticat de mai mulți radiodifuzori, or, la concurs a participat un singur ofertant, iar din comisia de licitație au făcut parte reprezentanți a cinci televiziuni, dintre care patru vând publicitate prin două case de vânzări acuzate de înțelegere de cartel.

Problemele economice și financiare ale presei scrise s-au amplificat, iar Întreprinderea de Stat „Poşta Moldovei” a continuat să impună condiții arbitrare de distribuire a edițiilor periodice prin abonare şi vânzare cu amănuntul, organizațiile neguvernamentale și mai mulți manageri de presă au cerut intervenția autorităților pentru a obliga „Poşta Moldovei” să nu facă abuz de poziția sa dominantă pe piața distribuției trimiterilor poștale.

Monopolizarea VS calitatea mass-media: angajament politic, dezinformare și manipulare

Chiar dacă legislația a fost modificată astfel încât un singur proprietar de media să nu poată deține mai mult de două licențe în sfera audiovizualului, impactul acestei norme legale este neglijabil. Or, în ultimii ani, mai mulți radiodifuzori și-au schimbat de jure proprietarul, dar de facto nu s-a produs vreo schimbare în politicile lor editoriale, aceștia continuând să promoveze agenda partidelor cu care sunt afiliate. Potrivit legislației, proprietarii sunt obligați să-și declare pe propria răspundere proprietățile pe care le dețin, iar CA doar colectează declarațiile, fără a le verifica, motivând că nu are alte împuterniciri, inclusiv de a verifica veridicitatea declarațiilor.

În prezent, piața media este dominată de două mari trusturi, unul fiind deținut de liderul partidului de la guvernare, PDM, și de persoane apropiate acestuia (Prime TV, Publika TV, Canal 2, Canal 3, Publika FM, Muz FM, Maestro FM), al doilea aparținând unor persoane apropiate președintelui Igor Dodon și Partidului Socialiștilor (Accent TV, NTV Moldova, Exclusiv TV, Aif.md). În 2018 pe piața media a apărut un nou trust, afiliat Partidului politic Șor (Orhei TV, TV Centrală, Radio Orhei FM). De notat că toate rapoartele de monitorizare ale CJI privind elementele de propagandă, manipulare informațională și încălcare a normelor deontologiei jurnalistice arată că, pe parcursul anului 2018 și 2019, mass-media afiliate politic favorizează direct și indirect politicienii și partidele care le stau în spate. În consecință, publicul are acces la conținut editorial aproape identic, lipsit de diversitate și pluralism de opinii, în unele cazuri manipulator și propagandistic.

Forumul Mass-Media din Republica Moldova și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu reducerea în continuare a calității produsului mediatic oferit de multiple instituții mass-media şi implicarea acestora în acțiuni de partizanat politic, manifestat prin promovarea unor formațiuni politice şi acțiuni de discreditare a oponenților politici ai acestora.           

Or, comportamentul presei în alegerile locale anticipate din 2018 în municipiul Chișinău și alegerile parlamentare din 2019 a demonstrat angajamentul politic al multor instituții media. Monitorizările efectuate de CJI și API în cadrul Coaliției Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte relevă că unele din cele mai influente mass-medii, inclusiv radiodifuzorii naționali, au făcut partizanat politic, substituind jurnalismul cu propaganda. Patronii-politicieni din mass-media s-au implicat masiv în politicile editoriale ale instituțiilor media, încurajând autocenzura, iar instituțiile media au transmis consumatorilor de presă o informație părtinitoare, incompletă, adesea manipulatoare.

Deși așa-numita lege anti-propagandă a intrat în vigoare la începutul anului trecut, iar unele instituții media au fost sancționate pentru încălcarea prevederilor legale, totuși, în pofida restricțiilor impuse, s-a păstrat influența nocivă asupra rezilienței informaționale a moldovenilor pe care o are conținutul media străin, cu caracter propagandistic. În același timp, știrile false s-au aflat la ordinea zilei și în 2018, iar profilurile mai multor persoane publice, dar și paginile unor portaluri media au fost clonate și utilizate în scop de dezinformare.

Instituția de reglementare a domeniului audiovizual, Consiliul Audiovizualului, a reacționat anemic și tardiv la comportamentul inadecvat al unor radiodifuzori, eșuând să-și îndeplinească rolul de garant al interesului public. De exemplu, în campania electorală pentru alegerile locale anticipate din 2018, CA nu s-a autosesizat din oficiu pentru a monitoriza radiodifuzorii care au anunțat că nu vor reflecta campania. Doar după ce a fost sesizată de un grup de organizații ale societății civile, autoritatea de reglementare a început propria monitorizare, aplicând sancțiuni minime pentru nerespectarea de către aceste posturi a prevederilor legale. Iar în campania electorală pentru alegeri parlamentare din 2019, CA a publicat, în timpul campaniei electorale, doar două rapoarte de monitorizare și a emis avertismente pentru câteva posturi TV. Al treilea raport de monitorizare al CA a fost examinat după alegeri, iar autoritatea a decis sa nu aplice nicio sancțiune față de radiodifuzorii care au încălcat legislația. Un astfel de comportament al instituției care ar trebui să reprezinte interesul public în audiovizual creează precedente periculoase, îi poate descuraja pe radiodifuzorii de bună credință, pe de o parte, și încuraja pe acei care nu țin cont de prevederile legale la reflectarea campaniilor electorale, pe de altă parte.

 

Recomandări:

Pentru a asigura libertatea reală a presei, în conformitate cu principiile unei societăți democratice, autoritățile din Republica Moldova ar trebui:

 • să reacționeze şi să sancționeze vinovații în toate cazurile de agresiune și intimidare a  reprezentanților mass-mediei, de violare a dreptului la exprimare, de îngrădire a accesului la informația de interes public;
 • să garanteze respectarea deplină a Legii cu privire la accesul la informație, prin penalizarea/descurajarea practicilor de refuz la furnizarea informației de interes public;
 • să renunțe la practicile de folosire a presei în interese înguste, de partid sau personale, de implicare în politicile editoriale ale instituțiilor media pe care le finanțează în calitate de patroni;
 • să renunțe la abordarea declarativă și selectivă a reformării cadrului juridic de reglementare a activității mass-media, adoptând în timp util proiectele de legi elaborate în cadrul Grupului de lucru pentru îmbunătățirea legislației mass-media a Republicii Moldova;
 • să asigure elaborarea, adoptarea și implementarea unor politici publice coerente de dezvoltare a mass-media, prevăzute de Concepția națională de dezvoltare a mass-media din Republica Moldova;
 • Consiliul Audiovizualului să monitorizeze eficient instituțiile audiovizuale pentru a preveni concentrarea proprietății media și a identifica și sancționa cazurile de manipulare a informației și de distribuire a falsurilor;
 • Consiliul Concurenței să-și exercite funcția de reglementare eficient și imparțial și să asigure restabilirea unor condiții echitabile pe piața publicității, penalizând înțelegerile de cartel.

Centrul pentru Jurnalism Independent

Asociația Presei Independente

Asociația Presei Electronice

Asociația Telejurnaliștilor Independenți

Centrul de Investigații Jurnalistice

Asociația Reporteri de Investigație și Securitate Editorială

Centrul „Acces-Info”

Centrul Media pentru Tineri

Comitetul pentru Libertatea Presei

 

comments powered by Disqus
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NICOLAE ROȘIORU
jurnalist
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
ZIARELE API LA MINUT
Comuna Bălăbănești, Criuleni, s-a înfrățit cu Paltin, jud. Vrancea
La 28 iulie 2019, deschiderea  Festivalului-Concurs al Ansamblurilor Folclorice Tradiţionale Pe Plaiul Tojanului, ediția a LII-a (a cincizeci și doua), din com. Paltin, județul Vrancea, s-a remarcat…
20 August 2019
CC: Cererea depusă de Domnica Manole, inadmisibilă
Curtea Constituțională (CC) a declarat inadmisibilă cererea Domnicăi Manole de revizuire a Hotărârii nr. AG-6 din 19 august 2019 privind alegerea președintelui Curții Constituționale și a Hotărârii AG-7…
20 August 2019
Ministrul de Interne anunță că la toamnă va fi inițiat un audit „cum nu a mai văzut R. Moldova”
Ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase, precizează că există o concepție de reformare fundamentală a poliției și anunță despre inițierea unui audit „exhaustiv” în acest sens.…
20 August 2019
Коза, огонь и гигантские чупа-чупсы. Обзор странных фото бельчан в «Инстаграме»
Коллаж "СП" Коза, огонь и гигантские чупа-чупсы. Обзор странных фото бельчан в «Инстаграме» ​Наш новый инста-обзор посвящен разным необычным снимкам.
20 August 2019
Ministrul Brînzan: Am identificat ultimul beneficiar al achiziției Red Union Fenosa și Gas Natural Fenosa
Beneficiarul final al achiziției întreprinderilor  Î.C.S. „Red Union Fenosa” S.A. și Î.C.S. „Gas Natural Fenosa Furnizare Energie” S.R.L de la grupul spaniol „Naturgy” (n.r. –…
20 August 2019
Наши находки на Aliexpress: 10 мужских рубашек на любой карман
Фото: kyky.org Наши находки на Aliexpress: 10 мужских рубашек на любой карман В новом обзоре товаров с популярного интернет-гипермаркета мы подобрали для вас 10 рубашек в разных ценовых...
20 August 2019
Năstase: „Dacă aș fi fost procuror general, aș fi intentat astăzi un dosar penal privind alegerea președintelui CC”
Vicepremierul Andrei Năstase susține că dacă i-ar permite „competențele la MAI” sau dacă ar activa în Procuratură, ar intenta imediat un dosar penal privind procedura…
20 August 2019
В турецком отеле девочка из России впала в кому. Её затянуло в трубу бассейна
Несчастный случай произошел в бассейне отеля. Руку ребенка засосало в трубу насоса, когда девочка нырнула. Фото иллюстративное: pixabay.com В турецком отеле во время купания в бассейне руку подростка…
20 August 2019
Precizările Agenției de Mediu referitor la accidentul nuclear din Arhanghelsk
La 8 august, în urma unei explozii la un poligon militar din regiunea Arhanghelsk, cinci oameni de știință ruși și-au pierdut viața. Accidentul s-ar fi…
20 August 2019
Бельцкий телеканал ТVN приостанавливает вещание
Телеканал проработал менее полутора лет. Телевизионный канал ТVN, вещающий из Бельц на севере Молдовы, с 31 августа приостановит вещание. Информацию о том, что в…
20 August 2019
Primarul orașului Basarabeasca a părăsit „Partidul Nostru”
Cu două luni înainte de alegerile locale, primarul orașului Basarabeasca, Valentin Cimpoeș, a anunțat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că părăsește formațiunea „Partidul…
20 August 2019
Выходец из Молдовы задержан на московской акции протеста. Чем ему это грозит?
По данным правозащитников, МВД занижает количество задержанных на протестных акциях в Москве. Фото: AP/Associated Press/East News 27-летнего Данилу Беглеца задержали во время несанкционированной акции «За честные выборы» в Москве. …
20 August 2019
Имею ли я право на отпуск по отцовству, если мой стаж работы в разных местах составляет более трех лет?
Вопрос: Недавно моя супруга родила и я хотел взять отпуск по отцовству. Хотелось бы знать, имею ли я право на данный отпуск, если мой стаж…
20 August 2019
Televiziunea Nordului din Bălți va emite doar până la sfârșitul lunii august
Încă o televiziune își sistează activitatea: 31 august 2019 este data limită până la care va activa Televiziunea Nordului (TVN) din Bălți, care s-a lansat…
20 August 2019
Curriculumul pentru disciplina opțională Educație pentru Media, treapta liceală, a fost aprobat de minister
Curriculumul pentru disciplina opțională Educație pentru Media, treapta liceală (clasele a X-a – a XI-a), a fost aprobat de Consiliul Național pentru Curriculum din cadrul…
20 August 2019
Молдаванин вёз в Россию 2 кг пороха. Ему грозит 7 лет тюрьмы
Взрывчатое вещество российские таможенники обнаружили в вещах гражданина Молдовы. Фото: bryansktoday.ru Сотрудники Брянской таможни обнаружили в багаже молдаванина 2 килограмма пороха, который он собирался провезти из Украины в Россию. 20.08.2019…
20 August 2019
Candidații la alegeri nu mai au nevoie de certificate de integritate. Cu ce va fi înlocuit documentul
Persoanele fizice care intenționează să candideze pentru ocuparea funcțiilor publice eligibile nu vor mai fi nevoite să solicite certificat de integritate pentru a se înregistra în cadrul…
20 August 2019
На сайте «СП» объявлена «амнистия»
На сайте "СП" каждый может высказать своё мнение в рамках цивилизованной дискуссии. Фото: pixabay.com Все санкционированные посетители сайта разблокированы. 20.08.2019 - 15:23
20 August 2019
PG explică de ce a transmis dosarul morții lui Iurii Luncașu în gestiunea PCCOCS
Dosarul morții omului de afaceri Iurii Luncașu a fost tranferat de la Oficiul Buiucani al Procuraturii mun. Chișinău pe masa procurorilor de la Procuratura pentru…
20 August 2019
Победителем чемпионата Бельц по футболу стала команда-новичок
В составе победителей много опытных игроков, которые раньше уже выигрывали трофей. Фото: Сергей Бояринцев На рошлой неделе завершился чемпионат города Бельцы по футболу. Победителем в этом году…
20 August 2019
Назначение главы Конституционного суда оспаривают. Судья Доминика Маноле подала заявление о пересмотре его выборов
Экс-судья Апелляционной палаты Домника Маноле. Фото: Crime Moldova Судья Конституционного суда Доминика Маноле подала ходатайство о пересмотре решения о назначении Владимира Цуркану председателем. 20.08.2019 - 14:47
20 August 2019
Спящий киллер, Идиана Пёс и другие. 10 смешных видеороликов про собак
Фото: pixabay.com Спящий киллер, Идиана Пёс и другие. 10 смешных видеороликов про собак «СП» подготовила подборку из нескольких популярных роликов–«коубов» с собаками в главной роли. Приятного…
20 August 2019
Cine este artistul emerit al R. Moldova care ar putea ajunge deputat în Parlament
Fracțiunea partidului „Șor” va avea un nou deputat în Parlament după ce Maria Albot și-a depus mandatul de parlamentar. Pentru că următorii doi candidați de…
20 August 2019
Туристам из Франции грозит тюрьма за попытку вывезти 40 кг песка с пляжа
По данным итальянской полиции, только за 2018 год из багажа туристов изъяли более тонны песка. Фото: liguriaguide.ru Французские туристы, отдыхавшие на Сардинии, пытались вывезти песок с пляжа…
20 August 2019
Un șef din cadrul MAI, concediat pentru că a utilizat mașina de serviciu în scopuri personale
Șeful Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane (CCTP) din cadrul Inspectoratului Național de Investigații (INI) al IGP, Lilian Levandovschi, a fost concediat pentru că în…
20 August 2019
LIVE/ Ședința CEC: Pe ordinea de zi sunt 13 subiecte
Membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) întruniți marți, 20 august, în ședință ordinară, urmează să examineze 13 subiecte, printre care inițierea procedurii de atribuire a unui…
20 August 2019
Conflict de interese: Fiica primarei – directoare la grădiniță, iar soțul – șofer la primărie
Autoritatea Națională de Integritate (ANI) anunță prin intermediul unui comunicat de presă, că o primară din raionul Cimișlia a încălcat regimul juridic al conflictelor de…
20 August 2019
Восьмерых инспекторов Леушенской таможни отдали под суд
Таможенный пункт «Леушень-Албица». Фото: customs.gov.md Антикоррупуионная прокуратура передала в суд дело в отношении восьми таможенных инспекторов поста «Леушень-Албица». Они обвиняются во взяточничестве. 20.08.2019 - 12:15
20 August 2019
Cele două decizii diferite ale CA în cazul emisiunii „Vorbește Moldova – Părinte te iubesc” creează confuzie și lasă loc de interpretări
Consiliul de Presă (CP) s-a adresat cu un apel public către CA pe 26 aprilie cu solicitarea de a sancționa încălcările de lege comise de…
20 August 2019
Ministrul Economiei vrea renegocierea contractului de concesionare a Aeroportului cu noul proprietar al „Avia Invest”
Deși recunoaște că statul nu dispune de „pârghii legale” pentru a influența mersul lucrurilor la Aeroportul Internațional Chișinău, ministrul Vadim Brînzan intenționează să se întâlnească…
20 August 2019
Fostul angajat al Poștei Moldovei, care a făcut dezvăluiri despre traficul cu anabolizante, achitat de CA Chișinău
Condamnat de prima instanță la opt ani de închisoare într-un dosar penal pentru delapidarea averii străine și folosirea muncii forțate, fostul angajat al ÎS „Poșta…
20 August 2019
Domnica Manole dă asigurări că nu l-a votat pe Țurcan președinte al CC
Domnica Manole dă asigurări că nu a votat candidatura lui Vladimir Țurcan la funcția de președinte al Curții Constituționale. Declarația este făcută de judecătoare pe…
20 August 2019
Министр МВД: после гибели бизнесмена Юрия Лункашу возбуждено дело об умышленном убийстве
Андрей Нэстасе (слева) считает, что общественности "ловко подкинули" версию о гибели Юрия Лункашу. Фото: facebook.com/AndreiNastase.DA и rise.md Министр внутренних дел Андрей Нэстасе, заявил, что по факту…
20 August 2019
„Semnal alarmant” și „jocuri de culise”. Cum văd avocații din R. Moldova situația de la CC
Uniunea Avocaților din R. Moldova (UAM) solicită „forței politice actuale” să-și revizuiască prioritățile și declară că actuala situație de la Curtea Constituțională știrbește „total încrederea…
20 August 2019
FOTO/ Experiment: pe o stradă din capitală a fost improvizată o bandă reversibilă
Inspectoratul Național de Patrulare al IGP informează că pe strada Alecu Russo din capitală este experimentată circulația pe o bandă reversibilă, pe care direcţia de…
20 August 2019
Три вопроса о повышении тарифа на электроэнергию
Эксперты связывают повышение тарифов с потерей власти ДПМ. Фото из архива «СП» Три вопроса о повышении тарифа на электроэнергию 16 августа Национальное агентство по регулированию в энергетике (НАРЭ)…
20 August 2019
Media Azi: Capcane (ne)văzute, pentru Codul serviciilor media audiovizuale. Propunerile autorităților și soluțiile experților
Miercuri, 21 august, la Guvern, ar putea fi aprobat Planul de acțiuni al Executivului pentru perioada 2019 – 2020. În document au fost incluse mai…
20 August 2019
Declaraţia membrilor API privind reflectarea alegerilor locale generale din 20 octombrie 2019
Conştiente de responsabilitatea ce îi revine mass-mediei în campania electorală pentru alegerile locale generale din 20 octombrie 2019, instituțiile mass – media membre ale Asociaţiei…
20 August 2019
Reacția Procuraturii după ce Șova a declarat că i s-au dat indicații pe cine să îl voteze la funcția de președinte al CC
Procuratura Generală (PG) nu a fost sesizată de niciun judecător al Curții Constituționale în legătură cu faptul că ar fi fost intimidat sau influențat. Aceasta…
20 August 2019
В Бельцах открылась медицинская лаборатория «INVITRO DIAGNOSTICS»
Новая медицинская лаборатория расположена по адресу: Дечебала, 126 (за остановкой, напротив клинической больницы) В Бельцах открылась медицинская лаборатория «INVITRO DIAGNOSTICS» Новая медицинская лаборатория предлагает более…
20 August 2019
В Новосибирске православный активист принял луну за нимб на футболке прохожего и заставил ее снять
На футболке нарисован силуэт персонажа анимэ на фоне луны. Фото: «Сорок сороков»/«ВКонтакте» В Новосибирске участник православного движения «Сорок сороков» заставил прохожего снять футболку. 20.08.2019 - 08:13
20 August 2019
DOC/ Manole cere revizuirea hotărârii prin care Țurcan a fost ales președinte al CC
În dimineața zilei de marți, 20 august, judecătoarea Domnica Manole a depus o cerere prin care solicită revizuire hotărârilor de ieri privind alegerea lui Vladimir…
20 August 2019
Tratamentul sanatorial: între cererea mare și costurile de neplătit
În R. Moldova, oamenii pot primi un bilet gratuit de tratament la sanatoriu din partea Sindicatelor, a Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS) sau pot…
20 August 2019
В центральном парке Бельц работают строители. Кто и что там возводит?
Бельчане видят, что идёт какая-то стройка, и строят догадки. Фото: С. Бояринцев В центральном парке Бельц работают строители. Кто и что там возводит? На прошлой…
20 August 2019
Domnica Manole anunță că va cere anularea hotărârii de alegere a președintelui CC
Judecătoarea Domnica Manole a anunțat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că va cere marți ,,revizuirea și anularea” hotărârii prin care Vladimir Țurcan a…
20 August 2019
Fostul jurist al PSRM: „Dar cine trebuia să fie ales președinte al CC?”
Consilierul președintei Parlamentului, fostul jurist al PSRM, Fadei Nagacevschi, caracterizează toți judecătorii Curții Constituționale (CC), întrebând cine ar fi trebuit ales președinte, în contextul în…
20 August 2019
Năstase solicită ca judecătorii constituționali să spună pentru cine au votat sau să-și dea demisia
Aproape de miezul nopții, Andrei Năstase a reacționat, pe pagina sa de Facebook, la alegerea lui Vladimir Țurcan în calitate de președinte al Curții Constituționale…
20 August 2019
Alegerea lui Țurcan drept președinte al CC, criticată de încă un deputat ACUM: „Trebuiau să aibă un minim de decență”
Deputatul Radu Marian consideră că judecătorii constituționali trebuiau să aibă „un minim de decență” și să nu aleagă în funcția de președinte un judecător afiliat…
19 August 2019
Deputat PSRM: Numirea în funcții a nașilor, concubinelor, fostelor soții nu a știrbit din imaginea unor instituții?
Deputatul socialist Vasile Bolea susține că nu înțelege „etichetările” unor colegi care au declarat că desemnarea în funcția de judecător și alegerea lui Vladimir Țurcan,…
19 August 2019
Domnica Manole: „Resping categoric toate acuzațiile aduse în adresa mea”
În contextul alegerii lui Vladimir Țurcan în funcția de președinte al Curții Constituționale (CC), judecătoarea Domnica Manole respinge acuzațiile care i se aduc, „inclusiv totul…
19 August 2019
Reacția ministrei Justiției la dezvăluirile judecătoarei Liuba Șova privind alegerea președintelui CC
Ministra Justiției, Olesea Stamate, afirmă că dezvăluirile judecătoarei Liuba Șova, care ar fi primit un mesaj în care i s-a sugerat pe cine să înainteze…
19 August 2019
Declarațiile lui Năstase după ce Țurcan a fost ales președinte al CC. Cele două opțiuni ale liderului Platformei DA
Copreședintele blocului ACUM, liderul Platformei DA, Andrei Năstase, declară că a fost „surprins” când a aflat că Vladimir Țurcan a fost ales președinte al Curții…
19 August 2019
Ce spune ministrul de Interne despre moartea suspectă a omului de afaceri Iurii Luncașu
Ministrul Afacerilor Interne, vicepremierul Andrei Năstase, califică drept „inepții” unele declarații din spațiul public precum că în spatele decesului omului de afaceri din anturajul lui…
19 August 2019
Foto/ Mesajul pe care l-a primit judecătoarea Liuba Șova cu o zi înainte de alegerea președintelui CC
Judecătoarea Liuba Șova a prezentat postului TV8 un mesaj în care i se sugerează să îl înainteze pe Vladimir Țurcan la funcția de președinte al…
19 August 2019
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work