en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


Memoriu privind libertatea presei în Republica Moldova (3 mai 2018 – 3 mai 2019)

În perioada 3 mai 2018 - 3 mai 2019, libertatea presei în Republica Moldova a continuat să degradeze, atingând cote alarmante. Problemele din anii trecuți s-au amplificat: breasla s-a divizat și mai mult, devenind tot mai vizibile controlul politic asupra anumitor instituții de presă, concentrarea de facto a proprietății mass-mediei și lipsa de pluralism. Acestea, dar și accesul dificil la informațiile de interes public, lipsa de independență a jurnaliștilor și calitatea joasă a conținutului mediatic, alături de creșterea numărului de cazuri de agresare verbală, intimidare și hărțuire a presei, au dus la căderea ratingului Republicii Moldova în clasamentele internaționale. Astfel, Organizația internațională Reporteri fără Frontiere (RSF) a poziționat Republica Moldova pe locul 91 din cele 180 de țări monitorizare în clasamentul libertății presei pentru anul 2019. Este cel mai mic rating înregistrat din anul 2013 până în prezent, în ultimii șase ani Republica Moldova înregistrând o cădere de 36 de poziții în clasamentul RSF.

Această stare de lucruri este confirmată și de studiile naționale privind starea presei în Republica Moldova în 2018, care constată că anul trecut mass-media din țara noastră a activat și s-a dezvoltat în condiții grave. Cele mai mari schimbări se observă pe segmentul ce vizează nivelul de securitate al jurnaliștilor, care a regresat dramatic în ultimii doi ani, la fel ca și contextul economic, care a trecut de la o situație gravă în 2017, la una extrem de gravă în 2018. 

Condiții de activitate: agresare verbală și fizică, sechestru al tirajului, cenzură și îngrădirea accesului la informație  

Scăderea constantă a nivelului de securitate a jurnaliștilor din ultimii ani este determinată de intensificarea atacurilor, a amenințărilor și a intimidărilor la adresa jurnaliștilor din partea politicienilor și a funcționarilor publici, dar și de lipsa unei reacții adecvate la aceste cazuri din partea instituțiilor publice. Astfel, profesia de jurnalist nu este protejată efectiv, iar impunitatea poate încuraja noi atacuri asupra profesioniștilor media. În continuare sunt prezentate câteva cazuri care denotă că situația, per ansamblu, nu poate fi calificată drept una de securitate deplină pentru exercitarea meseriei de jurnalist în Moldova.

 • În luna mai 2018, tirajul ziarului regional Cuvântul a fost sechestrat de poliția locală pe motiv că acesta ar fi fost transportat fără acte de însoțire. Acest incident a fost calificat drept abuz grav din partea poliției şi o încercare de intimidare a jurnaliștilor acestui săptămânal care au publicat mai multe investigații despre averile şi interesele personale ale conducerii raionului. După reacția din partea societății civile, tirajul a fost scos de sub sechestru, iar polițiștilor le-au fost aplicate sancțiuni disciplinare, ulterior anulate. Redacția ziarului s-a adresat în instanță solicitând sancționarea persoanelor care se fac vinovate de acest incident.
 • În iulie 2018, primarul orașului Orhei, Ilan Șor, a lansat un șir de afirmații cu caracter amenințător la adresa jurnaliștilor prin intermediul unui video publicat pe Facebook. Politicianul afirma că, odată cu venirea sa la putere, va aplica în raport cu jurnaliștii „plătiți să scrie mizerii despre oameni” («проплаченые журналюги, которые позволяют себе писать гадости про людей») o eventuală lege a lustrației. „Încetați, mizeriilor. O să ajung la voi!”, a spus el, etichetându-i pe jurnaliști cu apelativul depreciativ „jurnaliughi” («журналюги»). Avocatul Poporului Mihai Cotorobai s-a adresat cu un demers la Procuratura municipală prin care a solicitat „întreprinderea măsurilor care se impun pentru persecutarea și intimidarea pentru critici a jurnaliștilor”, dar instituția respectivă a răspuns că Ilan Șor nu va fi sancționat pentru că declarațiile sale nu sunt infracțiuni.
 • În august 2018, vicepreședinta Partidului politic Șor, Mariana Tauber, a manifestat un comportament agresiv și a atacat verbal jurnaliștii de la postul Radio Orhei, împiedicându-i să reflecte o manifestație organizată la Orhei de către formațiunea pe care o reprezintă. Totodată, aceasta a instigat participanții la protest împotriva directoarei postului Radio Orhei. Înarmați cu mături, alți manifestanți au urmat îndemnul Marinei Tauber şi au îmbrâncit-o pe jurnalistă.
 • În octombrie 2018, echipa postului de televiziune 10TV a anunțat că a demisionat in corpore, după ce conducerea instituției le-ar fi interzis angajaților să publice o știre cu un mesaj critic al unui europarlamentar la adresa guvernării de la Chișinău, privind decizia de expulzare a cetățenilor turci din Moldova.
 • În decembrie 2018, Oleg Savva, deputat PSRM, a lansat o serie de atacuri verbale la adresa unei jurnaliste de la portalul Anticoruptie.md, drept reacție la un material care viza veniturile sale. Demnitarul a numit reportera pe o rețea de socializare „mincinoasă”, „lepădătură” și „fetișcană necărturară”, amenințând-o cu răfuială fizică, dar și că o va acționa în judecată.

Înrăutățirea condițiilor de activitate a jurnaliștilor s-a manifestat și prin scăderea gradului de transparență a instituțiilor publice și limitarea accesului la unele categorii de informații de interes public. Instituțiile statului organizează foarte rar conferințe de presă, preferând să informeze despre activitățile lor prin intermediu briefingurilor, la care jurnaliștii nu au posibilitatea să adreseze întrebări. De asemenea, pe parcursul ultimului an au fost semnalate mai multe cazuri de limitare a accesului jurnaliștilor la evenimentele de interes public. Astfel, reporterilor de la posturile de televiziune TV8, Jurnal TV le-a fost interzis accesul la mai multe briefinguri și evenimente ale partidului de guvernământ, dar și la conferințele de presă ale Partidului politic Șor. Aceștia nu au avut acces nici la ședințele publice ale Primăriei Orhei. Motivele invocate în aceste cazuri ar fi fost nemulțumirea privind politicile editoriale ale acestor posturi. Cu o zi înainte de alegerile parlamentare din februarie 2019, jurnaliștii de la ZdG nu au fost lăsați să filmeze un concert al Partidului politic Șor, în octombrie 2018 fiindu-le restricționat accesul și la adunarea organizată de PDM în Piața Marii Adunări Naționale.

Contextul politic și cadrul juridic, evoluții insuficiente pentru a stimula activitatea presei

Contextul politic din 2018 a permis aplicarea presiunilor și a unui tratament discriminatoriu din partea politicienilor față de anumite instituții media sau jurnaliști, atât la nivel central, cât și la nivel regional/local, și a favorizat amplificarea războiului dintre instituțiile media care aparțin direct sau indirect politicienilor. Prin intermediul acestora au fost lansate atacuri orchestrate asupra mai multor organizații neguvernamentale de media, dar și împotriva mass-media și jurnaliștilor independenți, incomozi puterii. Pe parcursul anului în presa afiliată politicienilor au fost publicate mai multe materiale, care pot fi încadrate în noțiunile de hărțuire și denigrare.  

Anul trecut s-au produs anumite modificări ale cadrului juridic care reglementează domeniul mass-media. Astfel, urmare a activității Grupului de lucru pentru îmbunătățirea legislației mass-media a Republicii Moldova, au fost elaborate și votate în lectură finală Codul serviciilor media audiovizuale al RM, Concepția națională de dezvoltare a mass-media din RM, Legea privind atragerea investițiilor străine în domeniul producției de film și alte opere audiovizuale și Concepția securității informaționale a RM. Totuși, evoluțiile nu au fost suficiente pentru a favoriza sau stimula activitatea adecvată a mass-mediei în țara noastră. Deși guvernanții au promis să adopte toate modificările elaborate în cadrul Grupului de lucru, au mai rămas la etapa de proiect Legea privind publicitatea, care a fost votată doar în prima lectură, Legea cu privire la măsurile de susținere a publicațiilor periodice de importanță socială, alte proiecte de legi privind oferirea de facilități fiscale pentru producția media autohtonă. Forumul Mass-Media din Republica Moldova, care a avut loc la 29-30 noiembrie 2018, a condamnat lipsa de transparență și atitudinea selectivă a deputaților față de proiectele de legi elaborate, parte din care au rămas neadoptate.

Parlamentul nu a votat în lectură finală amendamentele la Legea cu privire la accesul la informație, considerate prioritare în comunitatea media. Pe de altă parte, în octombrie 2018 au intrat în vigoare noi prevederi legale, potrivit cărora mass-media a fost exclusă din lista celor care pot afla cine a depus declarații conform legii privind „amnistia fiscală”. Prevederea din noua Lege privind declararea voluntară și stimularea fiscală limitează, astfel, dreptul jurnaliștilor de acces la informație.

Subiectul protecției datelor cu caracter personal de asemenea a fost pe agenda Grupului de lucru, fiind elaborate mai multe amendamente pentru a elimina barierele la solicitarea informațiilor, pe care le semnalează jurnaliștii. Totuși, acest proiect de lege nu a fost examinat/votat în Parlament, în timp ce în ultimele săptămâni de activitate ale Parlamentului de legislatura IX (XX) a fost dezbătut și votat în prima lectură un nou proiect de lege privind protecția datelor cu caracter personal. Acesta conține prevederi care pot amenința libertatea de exprimare și îngrădi accesul la informațiile de interes public, considerate inadecvate de experții Consiliului Europei și de comunitatea media din Moldova.

Contextul economic, în regres continuu 

Piața de publicitate monopolizată, suspiciunea existenței unei înțelegeri de cartel dintre două case de vânzări de publicitate comercială, scumpirea hârtiei de ziar, finanțarea insuficientă a furnizorilor publici de servicii media audiovizuale, amplificarea fenomenului de concentrare a proprietății în media etc., sunt fenomenele care atestă o situație economică extrem de gravă.

Piața este dominată de un număr mare de instituții media ce aparțin sau sunt controlate de politicieni, beneficiind de „protecția” şi susținerea financiară a acestora. Majoritatea mass-media independente nu dispun de suficiente resurse financiare pentru a se dezvolta și a implementa tehnologii noi și a oferi salarii decente angajaților. În aceste condiții, mecanismele de obținere a finanțărilor suplimentare care funcționează sunt colaborările, proiectele și coproducțiile. Atunci când nu reușesc să le atragă, unele instituții își suspendă activitatea,  cum ar fi cazul postului de televiziune 10TV care în mai 2018 a anunțat că își întrerupe activitatea pe o perioadă nedeterminată „din cauza lipsei acute de resurse financiare”. În iunie, postul TV a revenit pe ecrane. La fel, în ianuarie 2019 postul de televiziune IMPACT TV a anunțat că își suspendă activitatea pentru jumătate de an pentru că „nu dispune de resurse financiare suficiente pentru susținerea acestui proiect media”. Anul 2018 a fost un an critic pentru instituțiile mass-media independente din regiunile R. Moldova, unele ziare independente fiind în pragul falimentului după scumpirea hârtiei de ziar în iunie 2018.

Pe de altă parte, în noiembrie 2018, pe piața media din Republica Moldova au fost lansate noi posturi de televiziune, Orhei TV și Televiziunea Centrală, ambele afiliate Partidului politic Șor. De notat că în iulie 2018, Radio Orhei a acționat în instanță Consiliul Audiovizualului (CA) după ce, în aprilie, autoritatea a eliberat licență de emisie pentru un post de radio cu o denumire similară – Radio Orhei FM, afiliat aceluiași Partid politic Șor. Administrația Radio Orhei a solicitat anularea sau modificarea deciziei CA, pe motiv că nu a ținut cont de faptul că Radio Orhei activează de 12 ani cu denumirea bine cunoscută și nici de prevederile legislației cu privire la proprietatea intelectuală și normele concurențiale, „creând premise pentru confuzia consumatorilor de programe și concurență neloială”. CA nu a dat însă curs acestei solicitări.

Situația vulnerabilă a presei este determinată în principal de concentrarea proprietății mass-mediei și monopolizarea surselor de venit din publicitate. Dimensiunea redusă a pieței de publicitate și înțelegerea nescrisă de tip cartel între doi mari actori de pe piață nu le permit instituțiilor media independente să acceseze liber marii furnizori de publicitate. Deși Consiliul Concurenței a fost sesizat încă în ianuarie 2018 de un grup de instituții media (PRO TV Chișinău, RTR-Moldova, Jurnal TV și TV 8) privind existența unei înțelegeri de cartel, prin care fluxurile financiare sunt distribuite către două case de vânzări (Casa Media și Exclusive Sales House), oficial, niciun răspuns nu a parvenit până în prezent de la autoritatea de reglementare a concurenței.

Deși noul Cod al serviciilor media audiovizuale atribuie un rol aparte CA în procesul de măsurare a audienței, primele încercări de a soluționa problema corectitudinii datelor de audiența în audiovizual au eșuat. În urma licitației organizate de Comisia de licitație pentru atribuirea dreptului de măsurare a cotelor de audiență, în martie 2019 a fost selectată aceeași companie care a măsurat audiența posturilor TV și până în 2018 și ale căror date au fost puse la îndoială în repetate rânduri de unii radiodifuzori și experți din societatea civilă. Modul în care s-a desfășurat licitația a fost criticat de mai mulți radiodifuzori, or, la concurs a participat un singur ofertant, iar din comisia de licitație au făcut parte reprezentanți a cinci televiziuni, dintre care patru vând publicitate prin două case de vânzări acuzate de înțelegere de cartel.

Problemele economice și financiare ale presei scrise s-au amplificat, iar Întreprinderea de Stat „Poşta Moldovei” a continuat să impună condiții arbitrare de distribuire a edițiilor periodice prin abonare şi vânzare cu amănuntul, organizațiile neguvernamentale și mai mulți manageri de presă au cerut intervenția autorităților pentru a obliga „Poşta Moldovei” să nu facă abuz de poziția sa dominantă pe piața distribuției trimiterilor poștale.

Monopolizarea VS calitatea mass-media: angajament politic, dezinformare și manipulare

Chiar dacă legislația a fost modificată astfel încât un singur proprietar de media să nu poată deține mai mult de două licențe în sfera audiovizualului, impactul acestei norme legale este neglijabil. Or, în ultimii ani, mai mulți radiodifuzori și-au schimbat de jure proprietarul, dar de facto nu s-a produs vreo schimbare în politicile lor editoriale, aceștia continuând să promoveze agenda partidelor cu care sunt afiliate. Potrivit legislației, proprietarii sunt obligați să-și declare pe propria răspundere proprietățile pe care le dețin, iar CA doar colectează declarațiile, fără a le verifica, motivând că nu are alte împuterniciri, inclusiv de a verifica veridicitatea declarațiilor.

În prezent, piața media este dominată de două mari trusturi, unul fiind deținut de liderul partidului de la guvernare, PDM, și de persoane apropiate acestuia (Prime TV, Publika TV, Canal 2, Canal 3, Publika FM, Muz FM, Maestro FM), al doilea aparținând unor persoane apropiate președintelui Igor Dodon și Partidului Socialiștilor (Accent TV, NTV Moldova, Exclusiv TV, Aif.md). În 2018 pe piața media a apărut un nou trust, afiliat Partidului politic Șor (Orhei TV, TV Centrală, Radio Orhei FM). De notat că toate rapoartele de monitorizare ale CJI privind elementele de propagandă, manipulare informațională și încălcare a normelor deontologiei jurnalistice arată că, pe parcursul anului 2018 și 2019, mass-media afiliate politic favorizează direct și indirect politicienii și partidele care le stau în spate. În consecință, publicul are acces la conținut editorial aproape identic, lipsit de diversitate și pluralism de opinii, în unele cazuri manipulator și propagandistic.

Forumul Mass-Media din Republica Moldova și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu reducerea în continuare a calității produsului mediatic oferit de multiple instituții mass-media şi implicarea acestora în acțiuni de partizanat politic, manifestat prin promovarea unor formațiuni politice şi acțiuni de discreditare a oponenților politici ai acestora.           

Or, comportamentul presei în alegerile locale anticipate din 2018 în municipiul Chișinău și alegerile parlamentare din 2019 a demonstrat angajamentul politic al multor instituții media. Monitorizările efectuate de CJI și API în cadrul Coaliției Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte relevă că unele din cele mai influente mass-medii, inclusiv radiodifuzorii naționali, au făcut partizanat politic, substituind jurnalismul cu propaganda. Patronii-politicieni din mass-media s-au implicat masiv în politicile editoriale ale instituțiilor media, încurajând autocenzura, iar instituțiile media au transmis consumatorilor de presă o informație părtinitoare, incompletă, adesea manipulatoare.

Deși așa-numita lege anti-propagandă a intrat în vigoare la începutul anului trecut, iar unele instituții media au fost sancționate pentru încălcarea prevederilor legale, totuși, în pofida restricțiilor impuse, s-a păstrat influența nocivă asupra rezilienței informaționale a moldovenilor pe care o are conținutul media străin, cu caracter propagandistic. În același timp, știrile false s-au aflat la ordinea zilei și în 2018, iar profilurile mai multor persoane publice, dar și paginile unor portaluri media au fost clonate și utilizate în scop de dezinformare.

Instituția de reglementare a domeniului audiovizual, Consiliul Audiovizualului, a reacționat anemic și tardiv la comportamentul inadecvat al unor radiodifuzori, eșuând să-și îndeplinească rolul de garant al interesului public. De exemplu, în campania electorală pentru alegerile locale anticipate din 2018, CA nu s-a autosesizat din oficiu pentru a monitoriza radiodifuzorii care au anunțat că nu vor reflecta campania. Doar după ce a fost sesizată de un grup de organizații ale societății civile, autoritatea de reglementare a început propria monitorizare, aplicând sancțiuni minime pentru nerespectarea de către aceste posturi a prevederilor legale. Iar în campania electorală pentru alegeri parlamentare din 2019, CA a publicat, în timpul campaniei electorale, doar două rapoarte de monitorizare și a emis avertismente pentru câteva posturi TV. Al treilea raport de monitorizare al CA a fost examinat după alegeri, iar autoritatea a decis sa nu aplice nicio sancțiune față de radiodifuzorii care au încălcat legislația. Un astfel de comportament al instituției care ar trebui să reprezinte interesul public în audiovizual creează precedente periculoase, îi poate descuraja pe radiodifuzorii de bună credință, pe de o parte, și încuraja pe acei care nu țin cont de prevederile legale la reflectarea campaniilor electorale, pe de altă parte.

 

Recomandări:

Pentru a asigura libertatea reală a presei, în conformitate cu principiile unei societăți democratice, autoritățile din Republica Moldova ar trebui:

 • să reacționeze şi să sancționeze vinovații în toate cazurile de agresiune și intimidare a  reprezentanților mass-mediei, de violare a dreptului la exprimare, de îngrădire a accesului la informația de interes public;
 • să garanteze respectarea deplină a Legii cu privire la accesul la informație, prin penalizarea/descurajarea practicilor de refuz la furnizarea informației de interes public;
 • să renunțe la practicile de folosire a presei în interese înguste, de partid sau personale, de implicare în politicile editoriale ale instituțiilor media pe care le finanțează în calitate de patroni;
 • să renunțe la abordarea declarativă și selectivă a reformării cadrului juridic de reglementare a activității mass-media, adoptând în timp util proiectele de legi elaborate în cadrul Grupului de lucru pentru îmbunătățirea legislației mass-media a Republicii Moldova;
 • să asigure elaborarea, adoptarea și implementarea unor politici publice coerente de dezvoltare a mass-media, prevăzute de Concepția națională de dezvoltare a mass-media din Republica Moldova;
 • Consiliul Audiovizualului să monitorizeze eficient instituțiile audiovizuale pentru a preveni concentrarea proprietății media și a identifica și sancționa cazurile de manipulare a informației și de distribuire a falsurilor;
 • Consiliul Concurenței să-și exercite funcția de reglementare eficient și imparțial și să asigure restabilirea unor condiții echitabile pe piața publicității, penalizând înțelegerile de cartel.

Centrul pentru Jurnalism Independent

Asociația Presei Independente

Asociația Presei Electronice

Asociația Telejurnaliștilor Independenți

Centrul de Investigații Jurnalistice

Asociația Reporteri de Investigație și Securitate Editorială

Centrul „Acces-Info”

Centrul Media pentru Tineri

Comitetul pentru Libertatea Presei

 

comments powered by Disqus
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NICOLAE ROȘIORU
jurnalist
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
ZIARELE API LA MINUT
Стала известна причина пожара в супермаркете на «БАМе» в Бельцах
Дальнейшим расследованием случая займётся полиция. Фото из архива "СП" Эксперты противопожарной лаборатории в Кишинёве представили свои заключения о причинах крупного пожара в Бельцах. 24.05.2019 -…
24 Mai 2019
На севере Молдовы снова выпал град, на юге затопило национальную трассу
На национальной трассе R34 в районе села Слободзия Маре застрял транспорт. Фото: ziuadeazi.md. В Кагульском районе сильный дождь, длившийся около часа, практически заблокировал движение по…
24 Mai 2019
[sondaj] Alegeri europene
Duminică, 26 mai, în România vor avea loc alegeri pentru Parlamentul European. În cursa electorală s-au înscris 13 partide politice şi 3 candidați independenţi. Alegerile…
Ziarul de Gardă angajează reporter-știrist și reporter de investigație
Devino parte a echipei Ziarului de Gardă! Suntem în căutarea unui reporter-știrist și a unui reporter de investigație, care ține pulsul evenimentelor și vrea să…
FOTO/ Blocul ACUM susține că printre participanții la contramanifestație s-au numărat mai mulți susținători ai PDM
Deputații Blocului ACUM au identificat că unii participanți la contramanifestația de ieri din fața Guvernului, ar fi activiști sau susținători ai Partidului Democrat. Astfel, aceștia…
В Рыбнице 14 детсадовцев отравились отбеливателем. Няня налила его в чайник
Отравились хлором 14 малышей. Один ребенок в реанимации. Фото иллюстративное: livekuban.ru Почти целая группа воспитанников одного из детских садов Рыбницы отравились раствором «Белизны», который был…
24 Mai 2019
Ziua recrutului la Leova, ca o carte deschisă
Reprezentanții Inspectoratului General de Carabinieri (IGC) al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au participat la „Ziua recrutului” în orașul Leova, festivitatea …
24 Mai 2019
Apel public pentru instalarea mai multor monumente comemorative în memoria victimelor regimului totalitar comunist
În 2019 se împlinesc 70 de ani de la cel de-al doilea val de deportări, care a avut loc în 1949. „Pentru a aduce un…
Сотрудников столичной психбольницы обвиняют в избиении пациентки. Им грозят солидные сроки
Родственники сфотографировали следы побоев на лице и теле госпитализированной женщины. Фото: protv.md Дело сотрудников столичной психиатрической больницы, обвиняемых в избиении одной из своих подопечных, дошло…
24 Mai 2019
Raportul OSCE/ODIHR despre comportamentul presei în alegeri: cetățenii au avut acces „insuficient” la informație, din cauza că mass-media este controlată politic
Misiunea Internațională de monitorizare a alegerilor parlamentare din februarie 2019, sub egida OSCE, atrage atenția, în raportul său final, asupra mai multor lacune în reflectarea…
24 Mai 2019
Молдавские ученые получили 1 млн евро от ЕС за открытие уникального материала
Над изобретением трудилась группа молдавских ученых и иностранных коллег. Фото: diez.md. Группа ученых Технического университета Молдовы разработала новый наноматериал – аэрогалнит. По словам академика Иона…
24 Mai 2019
FOTO/ Cum vor arăta buletinele de vot la alegerile europarlamentare de duminică
În data de 26 mai 2019 vor avea loc alegeri europarlamentare. În acest context, în R. Moldova vor fi deschise 36 de secții de vot…
Cod galben de inundații în preajma râurilor Nistru și Prut. Militarii Armatei Naționale întăresc digurile
Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunțat cod galben de inundații în intervalul zilelor de 24 și 30 mai. Acest fapt survine ca rezultat al deciziei…
Благотворительная игра, концерты, спектакли и женский футбол: анонсы мероприятий в Бельцах
28 мая Национальный театр им. Александри приглашает на спектакль для детей. Фото: tnb.md Благотворительная игра, концерты, спектакли и женский футбол: анонсы мероприятий в Бельцах Анонсы…
24 Mai 2019
Снова ожидаются грозы и шквалистый ветер. Объявлен жёлтый код
Фото: Мария Смарчевская Государственная гидрометеорологическая служба объявила жёлтый код метеоопасности. Сегодня, 24 мая, во второй половине дня, местами возможны кратковременные дожди с грозами, а также…
24 Mai 2019
Dionisie HADÎRCĂ recunoscut liceanul anului
Elevul Liceului „Olimp” din Sângerei, Dionisie HADÎRCĂ este învingătorul Concursului raional „Liceanul anului”. El a demonstrat cele mai înalte aptitudini intelectuale şi a acumulat un…
24 Mai 2019
O altă abordare a educaţiei muzicale
În instituţiile cu educaţie timpurie, din sectorul educaţional al raionului de mai mult timp a fost solicitat organizarea unor dezbateri la subiectul educaţiei muzicale. Motivul…
24 Mai 2019
Следим за динамикой цен на центральном рынке в Бельцах. Обзор «СП»
Тенденция такая: овощи и фрукты нового урожая дешевеют, а старого урожая и привозные экзотические — демонстрируют стабильность. Следим за динамикой цен на центральном рынке в…
24 Mai 2019
VIDEO/ Moscova le interzice socialiștilor să facă alianță cu PDM? Răspunsul lui Igor Dodon
Mai mulți analiști și politicieni au declarat anterior că după alegerile parlamentare din februarie, Igor Dodon ar fi mers la Moscova de câteva ori pentru…
Scriitori şi liceeni, uniţi prin carte şi cuvânt
Tinerii care studiază la liceele din raionul Sângerei au avut plăcuta ocazie a se întâlni cu scriitorii Nicolae SPĂTARU şi Ghenadie POSTOLACHI, membri ai Uniunii…
24 Mai 2019
Creşte nemulţumirea cetăţenilor pentru lipsa transportului public
Viaţa de zi cu zi a cetăţenilor raionului, dar şi a oraşului Sângerei este afectată de lipsa transportului public pe unele rute. Lipsa acestuia o…
24 Mai 2019
Copii selectaţi pentru proiect ambiţios
Copii talentaţi din raionul Sângerei au participat la preselecţia pentru cel mai ambiţios proiect de incluziune socială prin muzică din Moldova La La Play Voices,…
24 Mai 2019
Șanse de angajare pentru șomeri
La finele săptămânii trecute, Direcția pentru Ocuparea Forței de Muncă din Sângerei a organizat un târg al locurilor de muncă, în cadrul căruia agenții economici…
24 Mai 2019
Finalul Spartachiadei elevilor din raionul Cimișlia
S-au încheiat competițiile din cadrul Spartachiadei elevilor din raionul Cimișlia în anul de studii 2018-2019. După ce anterior v-am informat …
24 Mai 2019
Tatiana Țîbuleac a câștigat Premiului Uniunii Europene pentru Literatură 2019
„Grădina de sticlă” este al doilea roman al Tatianei Țîbuleac, apărut deja în două ediții, într-un tiraj total de 8000 de exemplare.
Zilele Literaturii Române, la a V-a ediție
    Peste 50 de scriitori din R. Moldova, Belgia și România participă la cea de-a V-a ediție a Zilelor Literaturii Române la Chișinău, desfășurată…
„Iubiți viața și dați libertate pasiunilor”
Satul meu e inima mea, mi-e foarte dor! Bogăția satului sunt oamenii, harnici, gospodari, deschiși la suflet.
Молдаванке дали 7 лет тюрьмы за организацию проституции в Турции
Осужденную арестовали в зале суда. Фото: pixabay.com Жительницу (36) Хынчештского района приговорили к 7 годам заключения за торговлю людьми. Ее арестовали прямо в зале суда. …
24 Mai 2019
5 вопросов о дорожной разметке. Тест «СП»
Фото из архива "СП" 5 вопросов о дорожной разметке. Тест «СП» «СП» совместно с автошколой «ForSaj» проводит конкурс, посвящённый правилам дорожного движения.
24 Mai 2019
Ședința extraordinară a Consiliului Raional Cimișlia: cu gândul la sezonul estival pentru copii
La 20 mai curent, s-a desfășurat ședința extraordinară a Consiliului Raional Cimișlia. Din cei 33 de consilieri ai raionului, în …
24 Mai 2019
VIDEO/ Premierul Theresa May și-a dat demisia
În contextul impasului generat de Brexit, premierul Marii Britanii,Theresa May, și-a anunțat astăzi demisia de la șefia Partidului Conservator și din fruntea guvernului. Aceasta va…
Титул «Мисс Молдова-2019» завоевала уроженка Тирасполя
Елизавете Кузнецовой 19 лет. Фото: point.md. Вечером 23 мая в Кишиневе выбрали самую красивую девушку страны. Всего в конкурсе участвовали 28 девушек в возрасте от…
24 Mai 2019
Во Владивостоке школьники выступили в БДСМ-костюмах перед последним звонком
В соцсетях распространились фотографии выпускницы в полицейской форме рядом с мальчиками в масках зайчиков и с заклеенными скотчем сосками. Выпускники школы во Владивостоке на дне…
24 Mai 2019
„Moldova anului 2019 nu e mai democratică și mai competitivă decât cea din anii precedenți”
Interviu cu Sergiu Bușcaneanu, cercetător Marie Curie la Departamentul de Studii Europene și Internaționale din cadrul King’s College din Londra  Sergiu Bușcaneanu este de baștină…
Un deputat al Blocului ACUM susține că Gheorghe Cavcaliuc trebuie să își dea demisia după contramanifestația de ieri
Deputatul Blocului ACUM, Iurie Reniță, susține că șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc, a avut o „prestație lamentabilă” în cadrul manifestațiilor care…
В Штефанводском районе есть угроза наводнения. Правительство создало кризисный штаб
Уровень Днестра из-за дождей вырос. Фото: noi.md Риск наводнения побудил правительство вмешаться в ситуацию. 24.05.2019 - 10:00
24 Mai 2019
Este legală solicitarea semnăturii electronice în cererea de acces la informație?
Întrebare: Am expediat o cerere de acces la informație unei instituții de stat și mi s-a răspuns că aceasta nu corespunde cerințelor prevăzute de articolul…
24 Mai 2019
Între două mari iubiri ca între doi trandafiri
Ea se uita la bărbatul frumos din fața ei și se gândea că ar fi bun de donator
Viaţa şi moartea Zinaidei Ţ.
Minora de 16 ani, care ar fi fost violată şi aruncată de la balcon, este orfană de la vârsta de zece ani, iar din 2016…
В Троице-Сергиевой лавре произошла поножовщина между монахами
Троице-Сергиева лавра расположена в городе Сергиев Посад Московской области. Фото: Ирина Дмитриева / Википедия Монах Троице-Сергиевой лавры — крупнейшего мужского монастыря России — 22 мая напал на своего собрата. …
24 Mai 2019
Reacția PDM la contramanifestația de ieri, dar și la „călătoria” telefonului unui deputat ACUM
Purtătorul de cuvânt al democraților, Vitalie Gamurari, respinge acuzațiile precum că manifestația de ieri împotriva Blocului ACUM ar fi fost organizată de Partidul Democrat. Acesta…
A-POLITICE //O lume a reprezentărilor
Deşi… cine e azi premierul Filip?
EUROPA PENTRU MINE // Cu susținerea UE, Feștelița devine un sat cu inteligență energetică
Primarul localității, Nicolae Tudoreanu, precizează că ideile de proiect au apărut încă în 2013
Serviciul Hidrometeorologic de Stat despre inundațiile pe Nistru: „Iminente, dar nu grave”
Un angajat al rezervației ne-a spus că există crăpături în ziduri
Какие улицы Бельц останутся без света и газа?
Фото из архива "СП" Какие улицы Бельц останутся без света и газа? Информация о профилактических работах коммунальных служб на ближайшие дни. АО «RED-Nord» сообщает об...
24 Mai 2019
Mitropolitul Vladimir a fost decorat de Putin cu „Ordinul Prieteniei”
Mitropolitul Vladimir a fost decorat de președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, cu „Ordinul Prieteniei”. Înmânarea distincției a avut loc în cadrul unei ceremonii care a…
14 мифов о контрацепции развеивает главврач бельцкого роддома
Главврач Бельцкого перинатального центра Каролина Фрумусаки принимает пациентку. Фото: Олег Швец 14 мифов о контрацепции развеивает главврач бельцкого роддома Хотя способов контрацепции становится всё больше…
24 Mai 2019
Care va fi ordinea partidelor pe buletinele de vot la alegerile europarlamentare din 26 mai
La 26 mai, cetățenii români sunt chemați la urne pentru a vota reprezentanții României în Parlamentul European. Alegătorii vor avea în față trei buletine diferite…
Uniunea Europeană sprijină Republica Moldova
O declarație în acest sens a făcut, la Cahul, sâmbătă, 18 mai curent, Peter Michalko, șeful Delegației UE în Republica …
24 Mai 2019
Piața online de droguri din R. Moldova
Odată cu evoluția tehnologiilor informaționale, apariția rețelelor de socializare și aplicațiilor de mesagerie, procesul de comunicare între oameni și schimbul de informații a devenit mai…
Обновлённые детские сады на юге Молдовы появились при поддержке Евросоюза
Современный детский сад за счёт средств ЕС для детей из села Балабану. Обновлённые детские сады на юге Молдовы появились при поддержке Евросоюза Благодаря поддержке, оказанной…
23 Mai 2019
​Шесть советов огородникам по выращиванию картофеля
Посадить картофель можно летом и получить осенью молодые плоды. Фото: pixabay.com ​Шесть советов огородникам по выращиванию картофеля Рекомендации Михаила Вронских, которые помогут получить хороший урожай…
23 Mai 2019
VIDEO/ Cum își justifică tinerii prezența la protestul împotriva Blocului ACUM: „Mi-i a juca”
Azi, 23 mai, Blocul ACUM a protestat la Guvern împotriva creșterii prețurilor la benzină, motorină și produse agricole. Pe de altă parte, un grup de…
Андрей Нэстасе в Бельцах: «Перенос местных выборов на более долгий срок — глупость»
Андрей Нэстасе посетил Бельцы в День города и участвовал в возложении цветов к памятнику Штефану чел Маре. Фото: Илие Спэтару В день города Бельцы посетил…
23 Mai 2019
Municipiul Cahul și orașul Ștefan Vodă, învingători ai unui concurs al ADR
Municipiul Cahul și orașul Ștefan Vodă au ieșit învingătoare în urma concursului organizat de către Agenţia de Dezvoltare Regională Sud …
23 Mai 2019
Волна африканской жары до +33° ожидается в Молдове к концу мая
В Бельцах тоже ожидается под +30. Фото иллюстративное: архив "СП" Синоптики прогнозируют, что волна горячего воздуха из Африки обрушится на Молдову в конце мая. Температура…
23 Mai 2019
Unde a dispărut Plahotniuc? Nae Simion Pleșca: „Gândurile noastre trebuie să fie bune și să ne gândim la bine”
De patru săptămâni, PD nu mai susține briefingul tradițional. Iar internauții au remarcat că de mai bine de 40 de zile liderul PD, Vladimir Plahotniuc,…
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work