en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

Ştiri API
Mass-media trebuie să se ridice la alt nivel al calității

Astăzi, oamenii se informează tot mai mult de pe Internet, accesând site-urile de știri sau rețelele sociale de la serviciu, când stau în stații sau merg în transportul public, iar cele mai importante știri ajung la public imediat, nu doar seara la buletinul de știri de la televizor. Astfel, cota de audiență a platformelor online crește, în special a portalurilor de știri care țin de domeniul social-politic, iar în campaniile electorale acestea devin primele surse de informații. Despre felul cum a reflectat presa online campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 s-a vorbit la dezbaterea „Alegerile 2021 și presa online: între informare obiectivă și angajament politic”, organizată de Asociația Presei Independente (API) la 30 iulie.

La eveniment au participat jurnaliști, experți media, activiști și observatori ai procesului electoral, iar ca punct de pornire a discuțiilor a servit raportul final de monitorizare a 10 portaluri[1] în perioada și campania electorală (1 iunie –11 iulie 2021).

„Sperietorile electorale” ale campaniei: lichidarea raioanelor și a primăriilor, majorarea vârstei de pensionare și războiul în regiunea transnistreană

Experta API Aneta Gonța a prezentat metodologia, rezultatele și concluziile generale ale monitorizării, referindu-se și la temele pe care le-au scos în evidență unele portaluri, transformându-le, prin exagerare și speculații, în „sperietori” electorale. „Unele publicații online au lovit în diasporă, încercând să transmită ideea, pe de o parte, că cei plecați nu cunosc realitățile din țară și nu ar trebui să aibă dreptul de a decide soarta țării, iar pe de altă parte, că PAS și Președinta Maia Sandu i-ar considera superiori pe cei din diasporă celor rămași acasă. Au fost și alte „sperietori” promovate intens de unele surse media în această campanie, cum ar fi presupusa intenție a partidelor de dreapta de a lichida statalitatea Moldovei, posibila destabilizare și chiar un potențial război în regiunea transnistreană după alegeri. S-a vorbit mult despre coruperea alegătorilor, inclusiv în ziua votării, s-a insinuat că oamenii au fost plătiți să voteze un anumit concurent. O altă temă a fost unirea cu România, prezentată de unii concurenți electorali și sursele lor media ca fiind unica și cea mai bună soluție pentru ca Moldova să scape de toate problemele, iar de alți concurenți și de mediile lor – ca pericol de pierdere a statalității dacă vin la putere unioniștii. Oamenii au mai fost speriați cu lichidarea raioanelor și a primăriilor, cu impozitarea și chiar confiscarea averilor dobândite peste hotare etc.”, a menționat experta.

Participanții la dezbatere au avut mai multe întrebări și concretizări la concluziile și metodologia raportului de monitorizare. Expertul media Eugeniu Rîbca, directorul portalului Mold-street.com, s-a interesat de frecvența cazurilor de plasare pe portalurile monitorizate a publicității electorale nemarcate, menționând că și la redacția care o reprezintă au fost solicitări din partea unor politicieni să publice articole promoționale fără a le marca. Autorii raportului au confirmat că unele din cele 10 portaluri monitorizate au avut publicitate electorală mascată sub forma unor articole redacționale cu titlul, mesajul, formulările specifice textelor de promovare, în plus erau ilustrate cu o multitudine de fotografii în care apăreau reprezentanții unor concurenți electorali. Petru Macovei, directorul executiv API, a remarcat că beneficiarul celor mai multe articole de publicitate electorală mascată a fost Partidul „Șor”, în unul din cazuri fiind preluat integral un articol de pe pagina web a Consiliului raional Orhei, în care erau prezentate laudativ unele activități ale acestui concurent electoral. „Problema publicității nemarcate rămâne actuală și reamintesc că astfel sunt încălcate nu doar normele deontologiei jurnalistice, dar și legislația în vigoare. La fel, este o modalitate prin care concurenții electorali evită declararea obligatorie a cheltuielilor la Comisia Electorală Centrală”, a specificat P. Macovei.

Ludmila Barbă, redactoră-șefă Emisiuni Socio-Econimice, Diaspora, Etnii la Compania „Teleradio Moldova”, a sugerat extinderea monitorizărilor asupra întregului conținut editorial, nu doar a știrilor și a materialelor despre concurenții în alegeri: „Cred că trebuie să vedem într-un context mai general care sunt factorii, narativele promovate de o instituție media sau alta, în paralel cu materialele despre candidați; cum sunt împachetate programele de știri, dacă sunt reportaje prin care are loc transferul de imagine etc. Dacă vom cumula aceste elemente de conținut editorial, s-ar putea să avem un alt tablou. Or, influența asupra publicului se produce cu diferite tipuri de materiale, nu doar cu știrile sau dezbaterile electorale”, a spus L. Barbă.  

Principii deontologice VS angajamente politice

Victoria Dumbravă, editoră-șefă a portalului Agora.md, una din cele 10 publicații online monitorizate de API, afirmă că reporterii portalului înțeleg că nu este deloc ușor să fii o redacție media independentă și că profesia de jurnalist pornește de la principiile deontologice și nu de la anumite angajamente: „Fiecare report Agora are o mare responsabilitate, deoarece ei au libertatea de a publica știrile direct pe site, și aici este un pic diferit de TV, unde știrile trec prin filtrul editorului. Pe online există lupta pentru operativitate și dacă tot avem mai multe portaluri, iar în campanie acestea se înmulțesc, concurența devine tot mai mare, iar unele greșeli sunt greu de evitat. Însă noi putem reveni la știrea publicată și o putem completa dacă este nevoie. Rapoartele de monitorizare ne ajută să ne corectăm când este cazul, dar cred ar fi binevenită și o monitorizare a comportamentului și atitudinii concurenților electorali în raport cu instituțiile media și cu jurnaliștii. În această campanie am avut o primă chemare în instanța de judecată, adresată de către o jurnalistă de la TV8 împotriva unui concurent electoral care a lansat informații neadevărate. Ar trebui să avem mai multe exemple de acest fel”, a menționat V. Dumbravă.

Mass-media trebuie să se ridice la alt nivel

Vorbind despre calitatea și impactul informațiilor oferite publicului de presa online în campania electorală 2021, Aneta Gonța a menționat că puține portaluri au fost cu adevărat utile alegătorilor în această campanie, oferindu-le suficiente informații pentru a se documenta și a face o alegere conștientă: „Și aceste alegeri, dar și precedentele, au arătat că oamenii nu mai cred atât de ușor în speculații, propagandă și știri care distorsionarea realitatea. E timpul ca mass-media de la noi să se ridice la alt nivel, cel al calității informației, dacă mai pretinde să fie citită/urmărită de public. Iar pentru asta nu există decât o soluție – să fie respectat Codul deontologic al jurnalistului, atât în campaniile electorale, cât și în afara acestora”.

***

Concluzii // 6 din 10 publicații online au prezentat informația referitoare la campania electorală în mod dezechilibrat

 

Urmare a monitorizării comportamentului editorial al celor 10 portaluri în perioada 1 iunie – 10 iulie 2020, autorii raportului au constatat următoarele tendințe:

 • Cele 10 publicații online monitorizate au mediatizat evenimentele electorale preponderent prin intermediul știrilor.
 • Realitatea.md a publicat cel mai mare număr de materiale relevante pentru contextul electoral, iar Gagauzinfo.md – cel mai mic număr.
 • Cea mai mare parte a materialelor au fost publicate sub formă de text, dar au fost și materiale video, și audio, într-o proporție mai mică.
 • Cele mai multe materiale relevante s-au referit la domeniul politic, procesul electoral fiind mediatizat de peste 5 ori mai puțin.
 • Toți concurenții înregistrați în cursa electorală au fost vizați în materialele jurnalistice ale celor 10 publicații, dar în proporții diferite.
 • Cel mai des în calitate de protagonist a apărut concurentul electoral PAS.
 • Toți concurenții electorali au apărut în calitate de surse în materialele publicate de cele 10 instituții media online.
 • Cel mai des au fost citate ca surse alte instituții mass-media.
 • Materialele publicate de toate cele 10 instituții media monitorizate au fost disproporționate din punct de vedere al genului, în favoarea bărbaților, aceștia fiind citați de peste 4 ori mai des decât femeile.
 • Concurentul electoral BECS a fost cel mai des plasat într-un context pozitiv care l-a favorizat.
 • Concurentul electoral PAS a fost cel mai des plasat într-un context negativ care l-a defavorizat.
 • 6 din cele 10 publicații media monitorizate au prezentat informația referitoare la campania electorală în mod dezechilibrat, promovând, mai mult sau mai puțin, direct sau indirect, agenda unor concurenți electorali.
 • 2 publicații (Actualitati.md și Kp.md) au avut un comportament editorial asemănător, promovând deschis, direct și masiv, concurentul electoral BECS, și defavorizând cu aceeași intensitate concurentul PAS, dar și pe președinta Republicii Moldova Maia Sandu. În cazul acuzațiilor, insinuărilor etc., replica celor vizați/vizate a lipsit.
 • Alte 2 publicații (Noi.md și Sputnik.md) deși mai discret, au plasat mai des în contexte favorizante concurentul electoral BECS, și în contexte defavorabile – PAS, iar Sputnik.md a defavorizat vizibil și AUR.
 • O publicație (Unimedia.info) a promovat mai vizibil, în special spre sfârșitul campaniei electorale, activitățile de campanie ale BECS, precum și declarațiile, opiniile liderilor blocului, mai cu seamă ale lui Igor Dodon.
 • O publicație (Timpul.md) a promovat agenda electorală a concurentului AUR, defavorizând și discreditând alți concurenți, în special PAS, BECS, dar și BERU și PPȘ. Timpul.md a avut o politică editorială tendențioasă, evenimentele electorale și concurenții fiind prezentate/prezentați selectiv și cu o atitudine lipsită de echidistanță jurnalistică.
 • 2 publicații (Agora.md și Newsmaker.md) au avut o politică editorială echilibrată în raport cu toți concurenții electorali, pe tot parcursul perioadei de monitorizare, fără a favoriza sau defavoriza pe cineva.
 • Publicația regională Gagauzinfo.md a acordat o atenție insignifiantă campaniei electorale, publicând un număr mic de materiale cu referire la acest subiect.
 • O publicație (Realitatea.md) a reflectat campania electorală prin oferirea spațiului pentru un număr mare de concurenți electorali, dar a admis în mai multe rânduri favorizări și defavorizări, comentarii unilaterale, declarații fără replică, etichetări și materiale care s-au pretat la categoria publicitate electorală, însă fără a fi marcate corespunzător.

Mai multe detalii puteți găsi în Raportul final de monitorizare, publicat pe paginile web www.api.md și www.alegeliber.md. Concluziile generale ale raportului sunt disponibile și în limbile engleză și rusă.

Pentru detalii suplimentare, contactați-ne la numărul de telefon 022 210602 sau la rodica.malic@api.md, persoană de contact: Rodica Malic, coordonatoare comunicare API.

Raportul este realizat de Asociația Presei Independente (API) în cadrul unui proiect finanțat de National Endowment for Democracy (SUA). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al finanţatorilor.


[1] (în ordine alfabetică): Actualitati.md, Agora.md, Gagauzinfo.md, Kp.md, Newsmaker.md, Noi.md, Realitatea.md, Sputnik.md, Timpul.md, Unimedia.info.

 

comments powered by Disqus
centrul de consultanţă şi asistenţă Baza de date API
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
Propaganda este nociva
REDACȚIILE API LA MINUT
Cine efectuează lucrările de construcție a drumului de acces la podul Leova_Bumbăta
Administrația de Stat a Drumurilor anunță că n prezent, antreprenorul execută lucrări de terasamente la drumul de acces și la platforma/parcaj unde
16 August 2022
XIAOMI PAY VINE ÎN MOLDOVA_ Victoriabank și Mastercard lansează plățile cu brățări fitness
Sunt extrem de bucuros să anunț n premieră pentru Moldova, un nou serviciu digital implementat mpreună cu Mastercard - Xiaomi Pay. Pe parcursu
16 August 2022
Госпредприятие Poșta Moldovei будет модернизировано: что изменится
Почта Молдовы будет модернизирована. Проект постановления правительства, разработанный Агентством публичной собственности предусматривает реорганизацию госпредприятия в акционерное общество. В результате изменится не только название и организационная…
(Фото)Марина Таубер в сопровождении полицейских в масках прошла в зал суда
Во вторник, 16 августа, в столичном суде Чокана рассматривают апелляцию прокуратуры на продление ордера на превентивный арест депутата от политической партии «Шор» Марины Таубер. Депутат,…
(Фото) В Фалештском районе лоб в лоб столкнулись легковушка и бус
Утром 16 августа на трассе R16 в селе Марандены Фалештского района неподалеку от Бельц произошла авария. Чтобы освободить людей, застрявших в поврежденных автомобилях, потребовалась помощь…
Fondul de rezervă al primăriei Chișinău va fi majorat cu 20 milioane lei
Potrivit unei note informative a Direcției generale finanțe a Primăriei Chișinău n Fondul de rezervă au mai rămas doar 1,5 milioane lei, după ce pe
16 August 2022
Investitorii ucraineni din imobiliare își mută atenția către București
Conform analizei și rapoartelor prezentate de diferite insituții specializate din Romnia, anul 2022 se preconiează a fi unul din cei mai buni n cee
16 August 2022
Сотни сторонников Таубер протестуют у суда в Кишинёве
Сотни сторонников партии «Шор» вместе с её депутатами и членами протестуют у Чеканского суда в Кишинёве и требуют освободить депутатку Марину Таубер. Об этом сообщает…
Путин возродил звание «Мать-героиня». Его присваивали в Советском Союзе
Президент России Владимир Путин своим указом ввел в стране звание «Мать-героиня». Указ опубликован на официальном интернет-портале правовой информации. Звание смогут получить гражданки России, которые родили и воспитали 10…
La Ungheni a fost realizat un studiu privind accesul la serviciile medicale ale persoanelor cu dizabilități locomotorii
La sfârșitul lunii iulie, mai mulți actori ai comunității, au luat cunoștință cu documentul de politici ,,Accesul limitat la servicii medicale al fetelor și... The…
16 August 2022
Подписаны первые контракты по программе «Европейское село» на 195 млн леев
На прошлой неделе подписали первые 53 контракта на сумму около 195 млн леев на реализацию проектов местного развития в рамках Национальной программы «Европейское село». В…
В Маранденах произошло лобовое столкновение легкового автомобиля и микроавтобуса: есть пострадавшие
В результате столкновения машины сильно пострадали. Фото полиции. Язык Русский Двух человек из искорёженных автомобилей пришлось вызволять спасателям. 16.08.2022 - 11:14
16 August 2022
Marina Tauber, ecortată de mascați la Judecătoria Chișinău, acolo unde magistrații urmează să decidă dacă va fi prelungită măsura de arestare preventivă în privința deputatei: „Mă aștept la o decizie corectă” – VIDEO
Magistrații judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, examinează marți, 16 august, recursul procurorilor cu privire la prelungirea mandatului de arestare preventivă aplicat în privința deputatei Partidului Politic…
16 August 2022
(LIVE) Заседание Народного Собрания Гагаузии
Прямой эфир очередное VII заседания Народного Собрания Гагаузии. ПОВЕСТКА ДНЯ 1. О проекте Закона АТО Гагаузия «О внесении изменений в Закон АТО Гагаузия №08-СЗ/VIIот 08.04.2022…
Взрыв на оптовом рынке в Ереване: 16 погибших, 18 пропавших, много раненых
Спасатели продолжают поисково-спасательные работы. Фото: ТАСС Язык Русский Число погибших в результате взрыва в ереванском торговом центре «Сурмалу» увеличилось. Спасательные работы продолжаются. 16.08.2022 - 11:00
16 August 2022
С начала года более 30 судебных заседаний по делу Платона были отложены
В Молдове продолжает проходить уголовный процесс, в рамках которого скандального бизнесмена Вячеслава Платона судят за мошенничество и отмывание денег в особо крупных размерах. С начала…
10 milioane de lei pentru lucrările de reparație în cadrul cărora au fost acoperiți cu polistiren pereții pasajului subteran din capitală care a provocat comentarii critice online, dar despre care Pretura Centru spune că este „cea mai optimă tehnologie”
Mai multe imagini, publicate de Pretura sectorului Centru al capitalei pentru a arăta cum avansează procesul de reabilitare a pasajului subteran de la intersecția bulevardului…
16 August 2022
В Осло усыпили моржиху Фрейю, чтобы не подвергать опасности людей
Фрейя забиралась на лодку в порту Осло, чтобы погреться на солнце. Фото: Trond Reidar Teigen/EPA Язык Русский В ведомстве понимали, что усыпление моржихи вызовет общественную…
16 August 2022
Gotești
16 August 2022
Aeroportul Internațional Chișinău, CSJ, podul de pe strada Ismail și câteva centre comerciale din Capitală – ținta unor alerte cu bombă: geniștii verifică zonele
Marți dimineață, Poliția R. Moldova a fost alertată despre existența unor obiecte explozibile în mai multe locații din capitală. Potrivit informațiilor recepționate de autorități prin…
16 August 2022
LIVETEXT/ Șapte rachete, lansate de pe teritoriul Rusiei asupra Harkivului. A 174-a zi de război în Ucraina
Membrii miliției așa-numitei Republicii Populare Luhansk (LNR) ar fi refuzat să continue luptele în regiunea Donețk și s-au plâns de ritmul istovitor al ofensivei din…
16 August 2022
Число граждан Молдовы в России за два года снизилось в 3,5 раза
Количество граждан Молдовы, проживающих в России, продолжает значительно сокращаться и на начало мая 2022 года составляло всего 76 645 человек. Об этом говорится в исследовании,…
В Крыму произошла серия взрывов на подстанции и складе боеприпасов
Фото и видео появились в телеграм-каналах и на страницах соцсетей жителей региона. Фото: t.me/riamelitopol Язык Русский По предварительной информации, два человека пострадали.  16.08.2022 - 10:29
16 August 2022
Спыну продолжил перепалку с Чебаном, на этот раз — из-за ремонта подземного перехода
Министр инфраструктуры и регионального развития Андрей Спыну продолжил перепалку с мэром Кишинёва Ионом Чебаном. Он опубликовал фото ремонта подземного перехода, где монтируют листы теплоизоляции, вместе…
Сообщение о бомбах в Кишиневском аэропорту и еще нескольких местах в столице
Сегодня утром полиция получила сообщение о наличии взрывоопасных предметов в нескольких местах столицы: Международный аэропорт Кишинева, Высшая судебная палата, мост на улице Измаильской и несколько…
Ar fi „spălat” milioane în offshore. Un fost director al ACC, reținut pentru 72 de ore. Fosta primăriță Silvia Radu, vizată și ea: „Nu am nicio legătură”
Un fost director al Autorității Aviației Civile (ACC) a fost reținut de CNA și procurori într-un dosar de spălare de bani. Alte trei persoane au…
Турция предоставила молдавским перевозчикам 300 дозволов на транзит через третьи страны
Дозволы, полученные от турецких властей, начнут выдаваться с 16 августа. Фото: mei.gov.md. Язык Русский Дозволы из дополнительной квоты начнут выдаваться с 16 августа. 16.08.2022 -…
16 August 2022
Avocații lui Dodon cer pedepse pentru cei care au huiduit-o pe mama fostului președinte și pentru procurorii care „au admis” acest lucru
Avocații fostului șef al statului, Igor Dodon, cer tragerea la răspundere a persoanelor care au huiduit-o pe mama fostului președinte în timp ce aceasta s-a…
Боля предложил послу РФ посетить склады с продукций и убедиться в ее безопасности
Посол РФ в Кишиневе Олег Васнецов встретился с должностными лицами Минсельхоза, Национального агентства по безопасности пищевых продуктов и Министерства иностранных дел и европейской интеграции. Стороны…
DOC/ Peste 30 de ședințe amânate în procesul în care Platon este cercetat pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari
În timp ce controversatul om de afaceri Veaceslav Platon se ascunde de justiția moldovenească la Londra, la Chișinău, în lipsa lui, se desfășoară procesul penal…
16 August 2022
В Аргентине нашли динозавра размером с кошку, похожего на дракона
Динозавр носил костную броню от головы до хвоста. Фото иллюстративное: artstation.com. Язык Русский Динозавр питался растительной пищей и быстро бегал. 16.08.2022 - 09:56
16 August 2022
(ВИДЕО) В Крыму взорвались боеприпасы, есть пострадавшие
Утром 16 августа в оккупированном Крыму снова прогремели взрывы. На полуострове виден густой чёрный дым. В Минобороны РФ заявили, что взорвался склад боеприпасов. В селе…
С начала войны в Украине погибли 5,5 тысяч мирных жителей — ООН
С начала вооруженного нападения Российской Федерации на Украину Управление ООН по правам человека (УВКПЧ) зафиксировало 13 212 жертв среди гражданского населения страны: 5514 убитых и…
Maia Sandu susține ideea de a înființa un centru de creație Eugen Doga
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, salută ideea compozitorului Eugen Doga de a înființa un centru de creație care să-i poarte numele și care să contribuie…
16 August 2022
Centrul Tehnico-Criminalistic și Expertize Judiciare, dotat cu ajutorul financiar al SUA
Echipamente de ultimă generație, destinate Centrului Tehnico-Criminalistic și Expertize Judiciare, au fost achiziționate cu sprijinul financiar al Statelor Unite ale Americii prin intermediul PNUD, transmite…
16 August 2022
Târguri școlare vor fi organizate din 20 august
În toate sectoarele capitalei vor fi organizate târguri școlare. Iarmaroacele se vor desfășura începând cu 20 august și până la finele lunii, transmite IPN. „În…
16 August 2022
В Глодянах мужчина с ножом ранил двух человек на улице
Одну из жертв нападавший ударил кухонным ножом в область лица, а другую — 60-летнего мужчину — в область шеи. Фото иллюстративное: pexels.com Язык Русский Один…
16 August 2022
«Не волнуйся, ты следующая»: Джоан Роулинг получила угрозу после нападения на Салмана Рушди
Джоан Роулинг с супругом на трибуне стадиона перед матчем по регби между Шотландией и Англией в 2018 году. Фото: REUTERS/Russell Cheyne Язык Русский Неизвестный пригрозил…
16 August 2022
LIVETEXT/ Mai multe case, un depozit de cereale și o conductă de gaze au fost avariate în regiunea Dnepropetrovsk. A 174-a zi de război în Ucraina
Membrii miliției așa-numitei Republicii Populare Luhansk (LNR) ar fi refuzat să continue luptele în regiunea Donețk și s-au plâns de ritmul istovitor al ofensivei din…
16 August 2022
Еще пять судов с зерном покинули украинские порты — одно из них направляется в Африку
Еще пять судов покинули украинские порты с кукурузой и пшеницей, три из Черноморска и два из Южного, в рамках сделки по экспорту зерна, заключенной при…
Moldova Fruct cere măsuri care ar duce la deblocarea exportului de mere către Rusia
Membrii Asociației Moldova Fruct sunt îngrijorați de situația creată în domeniul horticol din cauza secetei și a embargoului impus fructelor moldovenești de către Federația Rusă…
16 August 2022
В Единцах ссора между двумя мужчинами закончилась поножовщиной
В результате ссоры с поножовщиной пострадавший доставлен в больницу, а агрессор — задержан. Фото иллюстративное: pixabay.com Язык Русский Пострадавший доставлен в больницу, а агрессор —…
16 August 2022
В некоторых африканских странах иссякли запасы вакцины от ротавирусной инфекции у детей
Ребёнок получает ротавирусную вакцину в региональной больнице Форт-Портал в Уганде, ноябрь 2021 года. Фото: ЮНИСЕФ Язык Русский Смертельный вирус ежегодно уносит до 200000 жизней детей. …
16 August 2022
Утренний дайджест «СП»: парашютисты над Бельцами, изменения в получения загранпаспорта и концерт в Центральном парке
Самые важные новости читайте на нашем сайте. Коллаж "СП" Язык Русский Утренний дайджест «СП»: парашютисты над Бельцами, изменения в получения загранпаспорта и концерт в Центральном…
16 August 2022
Важно! КПП Крива временно не работает: в чем причина?
КПП Крива временно прекратила свою деятельность. Причина в отключении электричества в пункте пропуска. В то же время, пограничная полиция рекомендует тем, кто собирается пересекать границу…
Ехали в Краков, а оказались в Крайове:Как два итальянца перепутали Польшу с Румынией
Двое итальянцев из городка под Флоренцией пережили потрясение всей своей жизни. Они купили билеты на самолет в туристическом агентстве во Флоренции до Кракова, Польша. Их…
LIVETEXT/ Explozii înregistrate în Crimeea, ar fi luat foc un depozit cu muniții al armatei ruse. A 174-a zi de război în Ucraina
Membrii miliției așa-numitei Republicii Populare Luhansk (LNR) ar fi refuzat să continue luptele în regiunea Donețk și s-au plâns de ritmul istovitor al ofensivei din…
16 August 2022
(ФОТО) Объявлены победители конкурса лучших фото о природе 2022 года
Жюри конкурса Nature TTL Photographer of the Year, посвященного дикой природе, подвело итоги и назвало победителей 2022 года. Из восьми тысяч снимков были отобраны самые…
Opinie. Cum se renovează bulevarde în Lituania și în Criuleni
Săptămâna trecută, bulevardul principal din al doilea ca mărime oraș al Lituaniei, Kaunas, era în plină reconstrucție. Autoritățile renovează artera pietonală, foarte lungă, de altfel,…
16 August 2022
LIVE TEXT/ O cincime din teritoriul Ucrainei este contaminat cu explozibil, susțin autoritățile de la Kiev. Război în Ucraina, ziua 173
Rada Supremă a Ucrainei a votat luni, 15 august, prelungirea Legii marțiale şi a mobilizării generale, cu 90 de zile, până pe 21 noiembrie 2022.…
15 August 2022
Ministrul Agriculturii propune să fie creat un grup de lucru moldo-rus pentru a „elucida circumstanțele” care au dus la sistarea importului de produse vegetale de către Rusia
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a reiterat, în cadrul unei întrevederi cu ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, „preocuparea instituțiilor statului de…
15 August 2022
Шотландия первой в мире отменит плату за тампоны и прокладки
С 15 августа государственные и образовательные учреждения Шотландии обязаны бесплатно предоставлять женщинам гигиенические средства. Это первая подобная программа в мире. В Шотландии вступает в силу закон,…
Турция выдала Молдове еще 300 разрешений на перевозку грузов
Молдова получила еще 300 разрешений на осуществление перевозки грузов по территории Турции, сообщает Автотранспортное агентство. Так, по данным ведомства, документы должны быть выданы автотранспортным операторам…
LIVE TEXT/ Trei cetățeni străini, care au luptat de partea forțelor ucrainene, riscă să fie executați după ce un tribunal din Donețk i-a acuzat de „mercenariat”. Război în Ucraina, ziua 173
Rada Supremă a Ucrainei a votat luni, 15 august, prelungirea Legii marțiale şi a mobilizării generale, cu 90 de zile, până pe 21 noiembrie 2022.…
15 August 2022
Зеленский создал совет по вопросам деоккупации и реинтеграции Крыма
Президент Владимир Зеленский подписал указ о создании консультативного совета по вопросам деоккупации и реинтеграции временно оккупированной территории Крыма и Севастополя. Возглавит новый орган сам Зеленский.…
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curată
CivicThe english version of site is out of work