en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


Ştiri API
Managerii ziarelor din R. Moldova învaţă de la colegii din România cum să dezvolte ziare profesioniste și profitabile
Dan Voinea le vorbește managerilor despre practicile și ideile de extindere a activității jurnalistice în online și print
Foto: API

În perioada 8-11 decembrie 2016, un grup de directori și redactori-șefi de la 13 ziare membre ale API au efectuat o vizită de documentare în Craiova, România, unde au studiat experienţa de management organizaţional şi editorial ale grupului de presă „Media Sud”, dar și modalităţile de reflectare în media a problemelor minorităţilor etnice şi persoanelor din grupurile defavorizate.

Grupul ”Media Sud” din Craiova este un lider al mass-mediei regionale din România și dispune de o vastă experienţă în dezvoltarea presei ca afacere, atât în domeniul print, cât şi online. Grupul include ziarul „Gazeta de Sud”, postul de televiziune Alege TV, postul de radio Radio Sud, site-urile www.gds.ro şi www.craiova.ro, o tipografie și o rețea de distribuție a ziarelor.  

Timp de câteva zile, reprezentanţii ziarelor din R. Moldova s-au documentat privind gestionarea afacerii de editare a variantelor de tipar şi online ale ziarelor, au studiat organizarea activităţii departamentelor de publicitate, promovarea şi distribuţia publicaţiei, alte aspecte specifice care ţin de management şi marketing. În acest sens, la Craiova a fost organizat un seminar tematic de o zi, iar în calitate de trainer a fost Dan Valeriu Voinea, directorul executiv al companiei „Media Sud”. Managerii au fost instruiți cum să menţină stabilitatea financiară a publicaţiilor, să dezvolte resursele online şi să identifice sursele suplimentare de finanţare. Participanții au avut posibilitatea să urmărească procesul tehnologic de editare și publicare a ediției print, dar și a celei online, au avut întâlniri şi discuții cu diverși specialiști de la “Media Sud”.

Managerilor ziarelor din R. Moldova au apreciat experienţa colegilor de la Craiova, remarcând în special practicile și ideile de extindere a activității în Internet şi de atragere a cititorilor în campanii sociale interactive.

Lucia Bacalu, directoarea ziarului „Expresul”, (Ungheni):M-a impresionat eficiența Departamentului de marketing și publicitate. Crearea unui departament similar la noi ar da posibilitatea să promovăm pe toate căile produsele media ale ”Expresului” și ar aduce cât mai multă publicitate și, implicit, bani. M-am convins că este necesar de o ”resetare” a ziarului și a site-ului, ceea ce înseamnă o nouă abordare în ceea ce privește conținutul, designul, structura. Deci, ziarul = analiză și investigație; site-ul = știri nonstop, plus reportaje foto și emisiuni TV”.

Victor Cobăsneanu, redactor-șef, „Observatorul de Nord” (Soroca):Mi-a plăcut modul de organizare a întâlnirilor cu cetăţenii din cartiere şi localităţile săteşti cu genericul „Tu eşti vocea cartierului tău” sau „Tu eşti vocea satului tău”, cu participarea cetățenilor și a factorilor de decizie, organizarea unor campanii de ajutorare în caz de necesităţi sau calamităţi, cu implicarea voluntarilor, a unor tombole periodice printre abonaţi. Ne gândim şi noi să atragem voluntarii în diferite activități, dat fiind faptul că la Soroca sunt multe instituţii de învăţământ și să diversificăm concursurile cu participarea abonaţilor şi cititorilor”.

Tudor Iașcenco, directorul ziarului „Cuvântul” (Rezina):Aș remarca experiența pozitivă a colegilor din România în diversificarea surselor de venit, inclusiv de la  vizitatorii site-ului, manevrarea cu resursele financiare în momentele dificile etc.”.

Ilie Gulca, redactor-șef, „Jurnal de Chișinău”: „Un aspect important care ar putea fi preluat de ziarele din R. Moldova este deschiderea unei fundaţii de caritate, care s-ar ocupa doar de cazurile familiilor dezavantajate. Fondarea unei asemenea structuri oferă posibilitatea reporterilor de a evita angajamentele faţă de companiile, persoanele angajate în acţiunile organizate de publicaţie. Sugestiile anterioare ale colegilor de la „Gazeta de Sud” ne-au ajutat deja să creştem numărul vizitatorilor unici ai site-ului www.jc.md prin strategii care reduc dependenţa de Facebook şi atrage vizitatori de pe alte motoare de căutare...”.

Pe parcursul anului 2016, experții Grupului de presă „Media Sud” au vizitat mai multe redacţii membre API, au organizat training-uri în redacţii, oferind soluţii pentru sporirea capacităţilor digitale ale ziarelor.

În timpul vizitei la Craiova, a fost organizată și o dezbatere cu participarea reprezentanților comunității de rromi din Craiova (Partida Romilor Craiova, președintele Romeo Tiberiade), foarte numeroasă în această zonă, dar și cu jurnaliștii locali care reflectă tematica drepturilor omului (“Cuvântul Libertății”, „Gazeta de Sud”, Alege TV).  Discuțiile s-au axat pe relația dintre etnia rromă și administrația publică locală, mass-media, integrarea rromilor în societate, păstrarea și promovarea tradițiilor, obiceiurilor etc. Acest subiect urmează să fie mediatizat pe larg de participanții la vizita de documentare în edițiile viitoare ale ziarelor membre API, dar și pe site-urile acestor publicații.

Vizita de documentare s-a desfăşurat în cadrul proiectului ”Promovarea drepturilor omului, toleranţei şi diversităţii prin mass-media”, implementat de API cu suportul financiar al Civil Rights Defenders (Suedia).

 

 

 

 

 

comments powered by Disqus
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NICOLAE ROȘIORU
jurnalist
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
ZIARELE API LA MINUT
Как называют эту цветную революцию? Тест «СП»
Фото pixabay.com Как называют эту цветную революцию? Тест «СП» «СП» предлагает получить приз, ответив на вопросы о цветных революциях.
16 Iunie 2019
Curtea Constituțională și-a anulat hotărârile din 7-9 iunie 2019
Astăzi, 15 iunie, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a revizuit și a anulat hotărârile recente. ”La baza anulării a stat situația de fapt din Republica…
15 Iunie 2019
Marșul de mâine se amână!
Prim-ministrul Republicii Moldova, Maia Sandu, a remis presei un mesaj prin care îndeamnă oamenii să stea duminică acasă. „Dragi cetățeni din toată țara, Duminică vă îndemnăm…
15 Iunie 2019
На какой бельцкой улице находятся эти дорожные знаки? Тест «СП»
Ответь на семь простых вопросов и получи приз! Фото: Мария Смарчевская На какой бельцкой улице находятся эти дорожные знаки? Тест «СП» «СП» совместно с автошколой…
15 Iunie 2019
Видеофакт: над Бельцами низко пролетел большой самолёт
Стоп-кадр видео Видеофакт: над Бельцами низко пролетел большой самолёт Бельчане обратили сегодня внимание на большой самолёт, пролетевший низко над городом.
15 Iunie 2019
Schimbări pe site-ul Guvernului: Maia Sandu – premier și un nou cabinet de miniștri
În aceeași zi în care noul cabinet de miniștri și-a desfășurat prima ședință în clădirea Executivului, pe site-ul Guvernului au fost făcute mai multe modificări.…
15 Iunie 2019
Умер режиссер фильма «Укрощение строптивой» Франко Дзеффирелли
Дзеффирелли скончался после продолжительной болезни в возрасте 96 лет. Фото: peoples.ru. Режиссер Франко Дзеффирелли скончался в возрасте 96 лет в своем доме во Флоренции. 15.06.2019…
15 Iunie 2019
Чудеса в аэропорту. Подборка смешных фотографий
Подборка из 30 фотоприколов, снятых в аэропортах мира. Коллаж "СП" Чудеса в аэропорту. Подборка смешных фотографий Аэропорт ― это скопление огромного количества людей, а это…
15 Iunie 2019
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work