en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

Majoritatea absolută a secțiilor de votare sunt amplasate în clădiri neaccesibile pentru persoanele cu dizabilități locomotorii
Treptele din fața Liceului Teoretic „Mihail Sadoveanu” din comuna Fîrlădeni, raionul Căușeni, sunt o povară pentru persoanele cu nevoi speciale.
Foto: INFONET

Doar 7 din 612 secții de votare evaluate sunt accesibile persoanelor cu probleme locomotorii. Este concluzia unui studiu realizat anul trecut de Alianța INFONET și partenerii săi, la comanda PNUD Moldova. Legislația națională obligă autoritățile locale să asigure accesibilitatea în instituțiile publice, însă aleșii locali motivează că nu au suficiente resurse pentru a adapta clădirile. În timp ce autoritățile se plâng că nu au bani, Republica Moldova rămâne restanțieră la capitolul respectării drepturilor persoanelor cu nevoi speciale.

Înaintea alegerilor locale de anul trecut, 612 secții de votare din municipiile Chișinău și Bălți, raioanele Căușeni, Edineț, Hâncești și UTA Găgăuzia (ceea ce reprezintă peste 30 la sută din totalul secțiilor electorale din țară) au fost evaluate prin prisma accesibilității. Au fost verificate accesul până la clădire, rampa de acces, inclusiv barele de suport, uşile de la intrare, spaţiul din interior, WC-ul adaptat, ascensorul (dacă este cazul) și parcarea special amenajată. Concluziile studiului „Acces egal pentru toți în secțiile de votare” au fost mai mult decât îngrijorătoare: doar șapte din secțiile de votare evaluate sunt accesibile persoanelor cu probleme locomotorii.

Subiectul accesibilității, unul tabu?

În comuna Fîrlădeni din raionul Căușeni au fost amenajate anul trecut două secții de votare: una în incinta Grădiniței „Prichindel” și alta – în sediul Liceului Teoretic „Mihail Sadoveanu”. Pentru a ajunge la urna de vot, locuitorii cu probleme locomotorii din comună au fost nevoiți să urce cele 15 trepte abrupte din fața clădirii instituției de învățământ. Primarul comunei Fîrlădeni, Sergiu Vengher, cunoaște problema, însă motivează că pentru construcția unei rampe de acces este nevoie de mijloace financiare. El spune că din toamna anului trecut, când a obținut mandatul de primar, nimeni nu a abordat subiectul accesibilității în această instituție publică, aflată în gestiunea Direcției raionale de învățământ. Totuși, Sergiu Vengher a promis că va discuta această problemă cu directoarea liceului și vor căuta soluții.

Rampă, ascensor și grup sanitar adaptat persoanelor cu nevoi speciale

Cu totul altă situație este la Liceul Teoretic „Meșterul Manole” din satul Sălcuța, același raion. Spre deosebire de situația din Fîrlădeni, la alegerile trecute, aici era amenajată o secție de votare, iar clădirea instituției de învățământ este adaptată persoanelor cu nevoi speciale: de la rampă de acces și ascensor, până la grup sanitar echipat cu bare de suport. Directoarea liceului, Liuba Sănduța, a precizat că problemele persoanelor cu dizabilități trebuie rezolvate de autorități, fără a căuta pretexte. Ea a specificat că liceul a beneficiat de un proiect al Băncii Mondiale prin care au fost amenajate atât intrările în clădire, cât și grupurile sanitare. „Pentru alegători e simplu acum, mai ales pentru persoanele în etate care se deplasează, sprijinindu-se în baston. La alegerile trecute un bărbat chiar a plâns de bucurie că a putut vota în secție după mai mulți ani. Se cheltuie mulți bani pentru alte lucruri și diferite serbări. Eu cred că este vorba de atitudine. Dacă nu se vrea, nu se vrea”, spune Liuba Sănduța.

Rampe de sprijin și pante construite haotic

Victor Koroli, director executiv al Alianței Centrelor Comunitare de Acces la Informație și Instruire din Moldova (INFONET), unul dintre autorii studiului menționat mai sus, precizează că autoritățile locale sunt responsabile de asigurarea accesibilității clădirilor publice unde sunt amenajate secțiile de votare. El confirmă că majoritatea aleșilor locali motivează că nu au bani pentru a construi rampe sau bare de sprijin, însă problema constă în percepția și atitudinea societății față de persoanele cu nevoi speciale. „Comisia Electorală Centrală vine doar cu niște recomandări cum trebuie să fie amenajată secția de votare. De restul e responsabilă administrația publică locală. De multe ori, oamenii nu înțeleg ce înseamnă accesibilitate”, afirmă Victor Koroli. Expertul mai adaugă că în timpul evaluării secțiilor de votare a observat în multe localități rampe de acces cu bare de sprijin construite haotic, fără a fi respectate normele în vigoare, adică s-au făcut doar pentru a mima accesibilitatea: „Deseori, am întâlnit șine metalice amplasate sub unghiuri înalte, inaccesibile pentru persoanele în scaun rulant. Dacă plouă sau ninge, șinele devin lunecoase și impracticabile pentru persoanele cu nevoi speciale”.

Directorul executiv INFONET solicită autorităților publice locale să respecte drepturile tuturor persoanelor, inclusiv ale celor cu nevoi speciale, fie că sunt cu dizabilități sau în etate, iar până în ziua alegerilor prezidențiale din acest an să adapteze sediile clădirilor unde vor fi amenajate secțiile de votare.

Sancțiuni pentru autorități

Menționăm că la 4 noiembrie 2016, în cadrul Sesiunii a 26-a a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului (Evaluarea Periodică Universală 2016) și la 21-22 martie 2017, în cadrul Sesiunii a 17-a a Comitetului ONU pentru drepturile persoanelor cu dizabilități, la care a fost audiat Raportul de țară privind implementarea Convenției ONU, Republica Moldova a primit mai multe recomandări specifice domeniului de dizabilitate. În ambele cazuri, țara noastră avea restanțe la capitolul accesibilității infrastructurii, transporturilor, informației și comunicațiilor pentru persoanele cu dizabilități. Astfel, Comitetul ONU pentru drepturile persoanelor cu dizabilități a făcut câteva observații finale referitoare la raportul inițial al autorităților moldovenești, prin care se arată îngrijorat de „lipsa totală a accesibilității pentru persoanele cu dizabilități”. Comitetul le-a recomandat autorităților Republicii Moldova să ia toate măsurile pentru a asigura implementarea garanțiilor juridice pentru accesibilitate în toate domeniile, inclusiv urbanism, construcții și servicii publice. Totodată, a cerut să fie aplicate sancțiuni persoanelor sau autorităților responsabile de încălcarea garanțiilor legale privind accesibilitatea.

Ți-au fost încălcate drepturile și libertățile fundamentale? Sună la "Linia verde" 080080030 cu apel gratuit de pe telefoanele fixe sau mobile, iar noi te vom ajuta să fii auzit/ă și te vom îndruma la instituțiile publice abilitate.

Lilia Zaharia

comments powered by Disqus
centrul de consultanţă şi asistenţă Baza de date API
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
Propaganda este nociva
REDACȚIILE API LA MINUT
Iurie Reniță : „Începe urmărirea penala împotriva kuliokarului Igor Dodon”
Vă aduc o veste foarte bună: cu puțin timp în urmă Curtea de Apel Chișinău (CA) a casat integral Hotărârea Judecătoriei Chișinău (sector Ciocana) privind…
18 Mai 2022
Roxana Iordache „Rusia minte ordinar, ca de obicei, vitejii din Azovstal nu s-au predat, au acceptat o custodie temporară în vederea unui schimb”
Rusia minte ordinar, ca de obicei, vitejii din #Azovstal nu s-au predat, au fost predați de guvernanții Ucrainei în custodie temporară în vederea unui schimb.…
18 Mai 2022
Marco Badea „Ziua 83 a războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina”
Rezum mai jos cele mai importante informații din ziua cu numărul 83 a războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina, culese și verificate de la…
18 Mai 2022
„Termopile al secolului 21”. 83 de zile au rezistat la Azovstal in fata unor forte inzecite. 265 de luptatori s-au predat, presedintele Dumei cere sa fie judecati: „Sunt criminali de razboi”
Ministerul rus al Apararii a anuntat marti ca 265 de luptatori ucraineni s-au „predat” la uzina siderurgica Azovstal, asediata in orasul portuar ucrainean Mariupol. Mai…
18 Mai 2022
«Я уверен, что диктатор проиграет»: Зеленский выступил по видеосвязи на открытии Каннского кинофестиваля
Президент Украины Владимир Зеленский выступил на открытии Каннского кинофестиваля перед актерами и кинематографистами с эмоциональной речью. Выступая по видеосвязи, Зеленский вновь заставил зрителей фестиваля расплакаться.…
(ВИДЕО) Лидер движения «Азов» призвал воздержаться от комментариев по поводу эвакуации бойцов с «Азовстали»
Лидер движения «Азов»записал видеообращение по поводу освобожденных воинов с «Азовстали». Он призвал воздержаться от каких-либо оценок или комментариев об эвакуации с завода. Лидер движения «Азов»…
Cristi Pitulice | Razboiul din Ucraina. Minutul și scorul / 17.05.2022 / 20:30 / Ziua 83
🪖 Astăzi s-a încheiat oficial Bătălia de la Azovstal. Rușii au preluat apărătorii ucraineni. Răniții au ajuns la spitalele din zonă. Aceștia au fost evacuați…
17 Mai 2022
Postul de televiziune RTR Moldova a fost sancționat cu 13.000 de lei pentru că a dezinformat despre interzicerea sărbătoririi „Zilei Victoriei”
Consiliul Audiovizualului (CA) a sancționat cu 13.000 de lei postul de televiziune RTR Moldova pentru că a încălcat regulile de informare corectă în cadrul programului…
LIVE TEXT/ A 83-a zi de război în Ucraina. Autobuzele cu soldații ucraineni răniți de la Azovstal au ajuns pe teritoriul ocupant de ruși – presa ucraineană
Este a 83-a zi de război în Ucraina. Autoritățile ucrainene anunță că 53 de militari ucraineni grav răniți au fost evacuați de la Azovstal la…
Украинский завод Coca-Cola возобновляет производство и даже начал экспорт в Молдову
Украинский завод Coca-Cola постепенно возобновляет работу и планирует до конца месяца восстановить мощности на 100%. Напитки Coca-Cola, Fanta и Sprite уже начали экспортировать в Молдову,…
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curată
CivicThe english version of site is out of work