en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


Ştiri API
Jurnaliștii sunt îndemnați să fie mai atenți la realizarea subiectelor cu implicarea copiilor
Foto: API

Situația privind corectitudinea jurnaliştilor în materialele ce abordează tematica copiilor s-a îmbunătățit ușor. Aceasta este una din concluziile generale ale monitorizării buletinelor de știri sub aspectul respectării drepturilor copiilor, realizate de către Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) şi Asociaţia Presei Independente (API), în perioada 14 mai - 15 august 2014.

Monitorizarea, care s-a condus de o metodologie specială elaborată cu suportul UNICEF Moldova, a avut scopul de a stabili în ce măsură instituțiile mass-media din Moldova respectă interesul superior al copilului.

Datele raportului au arătat că opiniile copiilor sunt prezentate nu doar în context negativ, adesea aceştia sunt întrebați și despre alte aspecte ale vieții sociale (viața școlară, lecturi etc.).

În același timp, se știe că aproape toate posturile de televiziune scot în prim-plan fenomenele negative în care sunt implicați și copii. Normele legale prevăd ca în asemenea tip de știri să fie protejată identitatea copiilor și să fie interzisă discriminarea pe criterii etnice, de naționalitate, rasă, religie sau dizabilitate.

Membrul CCA, Mariana Onceanu-Hadârcă, a menționat că în perioada de monitorizare nu au fost atestate abateri grave de la legislație în ceea ce priveşte protejarea drepturilor copiilor, dar au fost şi unele materiale în care legislația a fost respectată formal. ”Sunt frecvente situațiile în care copiii servesc doar pretexte pentru a multiplica prezentarea unor cazuri senzaționale sau șocante pentru public, în vederea menținerii raitingului”, se menţionează în raport.

Monitorizarea a mai arătat că autorii unor reportaje protejează identitatea copilului, în același timp însă dezvăluie localitatea de unde provine acesta sau fac publice imagini cu rudele sale. Totodată, Mariana Onceanu-Hadârcă a îndemnat jurnaliștii să fie mai atenți la scrierea reportajelor cu implicarea persoanelor aflate într-o stare emoțională, cauzată de anumite tragedii. O altă problemă ține de reflectarea cazurilor în care copii sunt în conflict cu legea. De obicei, jurnaliștii se limitează la informațiile oferite de către instituțiile de profil, dar nu abordează esența problemei, este de părere Mariana Onceanu-Hadârcă.

Printre tendințele pozitive pe care le constată raportul de monitorizare este şi preocuparea jurnaliștilor de a solicita părerile specialiștilor și explicațiile funcționarilor în astfel de materiale.

”La realizarea subiectelor cu implicarea copiilor este primordial să se ia în calcul cu mai multă responsabilitate necesitatea de a acționa în interesul superior al copilului, care ar trebui să prevaleze în fața altor rațiuni de a difuza un material”, a subliniat Directorul executiv al API, Petru Macovei.

Raportul a fost prezentat la masa rotundă „Respectarea drepturilor copiilor în buletinele de ştiri ale instituţiilor mass-media audiovizuale”, la 19 decembrie 2014.

Monitorizarea posturilor audiovizuale a avut loc în temeiul Deciziei CCA nr. 74 din 12 iunie 2014, în baza unei metodologii elaborate de API în cadrul proiectului „Consolidarea capacităţilor instituţiilor publice şi ale mass-media de abordare etică a problemelor ce ţin de drepturile copilului”, implementat de API cu suportul financiar al UNICEF Moldova.

Sursa: www.media-azi.md

comments powered by Disqus
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NICOLAE ROȘIORU
jurnalist
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
ZIARELE API LA MINUT
VIDEO/ Un șofer moldovean ce conducea un autocar cu turiști a provocat un accident la Moscova
Un șofer moldovean a provocat un accident la Moscova. Bărbatul conducea un autocar turistic. Acesta a pierdut controlul volanului și s-a izbit într-un pilon electric.…
18 August 2019
Гибель детей близ Бельц, убийство семьи в России, бойня в Румынии. Обзор ЧП за выходные
Коллаж "СП" Какие происшествия случились за минувший уикенд в стране и мире. 18.08.2019 - 20:07
18 August 2019
В Бельцы вернётся жара
Фото: Мария Смарчевская По данным метеорологов, на следующей неделе будет жарко. 18.08.2019 - 19:51
18 August 2019
Евро и доллар продолжают падать. Официальный курс валют
Фото pixabay.com Национальный банк Молдовы представил официальный курс валют на завтра, 19 августа. 18.08.2019 - 19:08
18 August 2019
Экс-президентам Молдовы полагаются машина, ассистент и кабинет за госсчёт. Часть льгот им хотят урезать
Николай Тимфоти (в центре) пользуется всеми положенными льготами. У Мирчи Снегура и Петра Лучинского есть машины с водителями. Фото: agora.md В 2016 году для экс-президентов…
18 August 2019
Что это за автомобиль? Тест «СП»
Фото pixabay.com Что это за автомобиль? Тест «СП» «СП» проводит конкурс совместно с автошколой «ForSaj».
18 August 2019
Doi copii de șapte și 12 ani s-au înecat într-un bazin de la o fostă stație de epurare
O fetiță de șapte ani și un băiat de 12 ani s-au înecat într-un bazin artificial de la o stație veche de epurare. Copiii erau…
18 August 2019
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work