en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


Ştiri API
Jurnaliștii sunt îndemnați să fie mai atenți la realizarea subiectelor cu implicarea copiilor
Foto: API

Situația privind corectitudinea jurnaliştilor în materialele ce abordează tematica copiilor s-a îmbunătățit ușor. Aceasta este una din concluziile generale ale monitorizării buletinelor de știri sub aspectul respectării drepturilor copiilor, realizate de către Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) şi Asociaţia Presei Independente (API), în perioada 14 mai - 15 august 2014.

Monitorizarea, care s-a condus de o metodologie specială elaborată cu suportul UNICEF Moldova, a avut scopul de a stabili în ce măsură instituțiile mass-media din Moldova respectă interesul superior al copilului.

Datele raportului au arătat că opiniile copiilor sunt prezentate nu doar în context negativ, adesea aceştia sunt întrebați și despre alte aspecte ale vieții sociale (viața școlară, lecturi etc.).

În același timp, se știe că aproape toate posturile de televiziune scot în prim-plan fenomenele negative în care sunt implicați și copii. Normele legale prevăd ca în asemenea tip de știri să fie protejată identitatea copiilor și să fie interzisă discriminarea pe criterii etnice, de naționalitate, rasă, religie sau dizabilitate.

Membrul CCA, Mariana Onceanu-Hadârcă, a menționat că în perioada de monitorizare nu au fost atestate abateri grave de la legislație în ceea ce priveşte protejarea drepturilor copiilor, dar au fost şi unele materiale în care legislația a fost respectată formal. ”Sunt frecvente situațiile în care copiii servesc doar pretexte pentru a multiplica prezentarea unor cazuri senzaționale sau șocante pentru public, în vederea menținerii raitingului”, se menţionează în raport.

Monitorizarea a mai arătat că autorii unor reportaje protejează identitatea copilului, în același timp însă dezvăluie localitatea de unde provine acesta sau fac publice imagini cu rudele sale. Totodată, Mariana Onceanu-Hadârcă a îndemnat jurnaliștii să fie mai atenți la scrierea reportajelor cu implicarea persoanelor aflate într-o stare emoțională, cauzată de anumite tragedii. O altă problemă ține de reflectarea cazurilor în care copii sunt în conflict cu legea. De obicei, jurnaliștii se limitează la informațiile oferite de către instituțiile de profil, dar nu abordează esența problemei, este de părere Mariana Onceanu-Hadârcă.

Printre tendințele pozitive pe care le constată raportul de monitorizare este şi preocuparea jurnaliștilor de a solicita părerile specialiștilor și explicațiile funcționarilor în astfel de materiale.

”La realizarea subiectelor cu implicarea copiilor este primordial să se ia în calcul cu mai multă responsabilitate necesitatea de a acționa în interesul superior al copilului, care ar trebui să prevaleze în fața altor rațiuni de a difuza un material”, a subliniat Directorul executiv al API, Petru Macovei.

Raportul a fost prezentat la masa rotundă „Respectarea drepturilor copiilor în buletinele de ştiri ale instituţiilor mass-media audiovizuale”, la 19 decembrie 2014.

Monitorizarea posturilor audiovizuale a avut loc în temeiul Deciziei CCA nr. 74 din 12 iunie 2014, în baza unei metodologii elaborate de API în cadrul proiectului „Consolidarea capacităţilor instituţiilor publice şi ale mass-media de abordare etică a problemelor ce ţin de drepturile copilului”, implementat de API cu suportul financiar al UNICEF Moldova.

Sursa: www.media-azi.md

comments powered by Disqus
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NICOLAE ROȘIORU
jurnalist
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
ZIARELE API LA MINUT
Как называют эту цветную революцию? Тест «СП»
Фото pixabay.com Как называют эту цветную революцию? Тест «СП» «СП» предлагает получить приз, ответив на вопросы о цветных революциях.
16 Iunie 2019
Curtea Constituțională și-a anulat hotărârile din 7-9 iunie 2019
Astăzi, 15 iunie, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a revizuit și a anulat hotărârile recente. ”La baza anulării a stat situația de fapt din Republica…
15 Iunie 2019
Marșul de mâine se amână!
Prim-ministrul Republicii Moldova, Maia Sandu, a remis presei un mesaj prin care îndeamnă oamenii să stea duminică acasă. „Dragi cetățeni din toată țara, Duminică vă îndemnăm…
15 Iunie 2019
На какой бельцкой улице находятся эти дорожные знаки? Тест «СП»
Ответь на семь простых вопросов и получи приз! Фото: Мария Смарчевская На какой бельцкой улице находятся эти дорожные знаки? Тест «СП» «СП» совместно с автошколой…
15 Iunie 2019
Видеофакт: над Бельцами низко пролетел большой самолёт
Стоп-кадр видео Видеофакт: над Бельцами низко пролетел большой самолёт Бельчане обратили сегодня внимание на большой самолёт, пролетевший низко над городом.
15 Iunie 2019
Schimbări pe site-ul Guvernului: Maia Sandu – premier și un nou cabinet de miniștri
În aceeași zi în care noul cabinet de miniștri și-a desfășurat prima ședință în clădirea Executivului, pe site-ul Guvernului au fost făcute mai multe modificări.…
15 Iunie 2019
Умер режиссер фильма «Укрощение строптивой» Франко Дзеффирелли
Дзеффирелли скончался после продолжительной болезни в возрасте 96 лет. Фото: peoples.ru. Режиссер Франко Дзеффирелли скончался в возрасте 96 лет в своем доме во Флоренции. 15.06.2019…
15 Iunie 2019
Чудеса в аэропорту. Подборка смешных фотографий
Подборка из 30 фотоприколов, снятых в аэропортах мира. Коллаж "СП" Чудеса в аэропорту. Подборка смешных фотографий Аэропорт ― это скопление огромного количества людей, а это…
15 Iunie 2019
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work