12 editori şi reporteri de la presa scrisă din regiunea de sud-vest a ţării şi-au consolidat cunoştinţele în cadrul trainingului „Drepturile omului în mass-media între senzaţional şi utilitate", desfăşurat la 28 noiembrie 2014, în oraşul Hânceşti.
Instructorii Olivia Pîrţac şi Ion Bunduchi le-au vorbit participanţilor la training despre diverse aspecte ale drepturilor omului şi mass-media, în funcţie de pregătirea şi interesul manifestat de aceştia. Trainerii au pus accentul pe următoarele subiecte: drepturile fundamentale ale omului şi caracterul acestora, inviolabilităţi şi mecanisme de protecţie naţionale şi internaţionale, îndatoriri fundamentale ale cetăţenilor şi ale ţării în plan internaţional, limitele libertăţii de exprimare, respectul vieţii private şi de familie, interesul public, prezumţia nevinovăţiei, protecţia surselor de informaţie etc. Instruirea a avut un caracter interactiv astfel că jurnaliştii au fost supuşi unui test pentru a evalua cunoştinţele lor iniţiale şi finale. Majoritatea participanţilor au răspuns, în final, cu succes la cele 15 întrebări inserate în test. În plus, participanţii au primit răspuns la alte cel puţin 15 întrebări pe care le-au adresat, invocând situaţii reale din activitatea lor profesională.
Luminiţa Netedu, jurnalistă la ziarul „Gazeta de sud”, a menţionat că cel mai des este nevoită să caute soluţii pentru problemele cetăţenilor care se adresează la redacţie: „Cititorii vin la noi şi insistă să le rezolvăm problemele, aduc diferite documente şi vor ca problema lor să fie rezolvată imediat. Dacă le spunem că necesită timp, că trebuie să ne documentăm, iar în alte cazuri că ei trebuie să meargă în instanţa de judecată, unii din ei se supără şi pleacă. Ei cred că ziarul este Dumnezeu şi poate face minuni”. O. Pârţac a atenţionat că în astfel de situaţii jurnaliştii trebuie să fie prudenţi: „Jurnaliştii trebuie să scrie despre aceste cazuri, dar să nu substituie instanţa de judecată, la fel să nu promită prea multe cetăţenilor, deoarece jurnaliştii nu cunosc dacă aceştia au dreptate, mai ales că de jurnalist nu depinde, deseori, rezolvarea acestor probleme. Dacă va proceda în aşa mod jurnalistul va rumâne credibil, iar cititorii vor înţelege că acesta are altă misiune decât cea a unui procuror, judecător”.
Veronica Gorea, jurnalistă la ziarul „Expresul” spune că a avut dificultăţi în reflectarea unui caz despre o fetiţă care era discriminată la grădiniţă pe motiv că era dintr-o familie vulnerabilă: „ Am fost îndrumată de colegi cu experienţă cum să abordez acest subiect, am discutat cu aceasta fetiţă, cu mama ei, am organizat o mini-campanie de colectare a banilor şi hainelor, iar într-un final am reuşit să ajut această persoană.” I. Bunduchi a menţionat că subiectele cu implicarea copiilor aflaţi în dificultate sunt greu de realizat: „Trebuie să fim atenţi cum discutăm cu aceştia, cum scriem despre copii, important să nu dăunăm copilului dezvăluindu-i identitatea sau alte informaţii care nu trebuie să fie cunoscute publicului”.
Pe parcursul anului 2014, API a organizat patru traininguri privind mass-media şi drepturile omului în localităţile Chişinău, Bălţ, Soroca şi Hânceşti. Evenimentele s-au desfăşurat în cadrul proiectului „Promovarea celor mai bune practici de reflectare a drepturilor omului în mass - media”, finanțat de Civil Right Defenders.