Legislaţia şi practica juridică naţională în materia libertăţii de exprimare şi a accesului la informaţii, analiza juris-prudenţei CEDO, inclusiv cauzele moldoveneşti, exerciţii practice privind problemele litigioase prezentate în faţa instanţelor de judecată, iată câteva dintre subiectele abordate la trainingul: „Libertatea de exprimare şi Accesul la informaţie: legislaţia naţională şi practica CEDO”, instruire destinată ziarelor membre ale API, care s-a desfăşurat pe 25 ianuarie 2013, la Chişinău.
Instructorul Vitalie Zamă s-a referit la legislaţia în vigoare şi la etapele pe care trebuie să le parcurgă un jurnalist sau o instituţie media, atunci când primeşte refuzul din partea instituţiilor statului, inclusiv a autorităţilor publice locale, la solicitarea adresată privind o informaţie de interes public. V. Zamă s-a referit şi la o serie de elemente obligatorii care trebuie îndeplinite, înainte de a acţiona în instanţa de judecată (cererea prealabilă etc.). El a menţionat care pot fi consecinţele nerespectării condiţiilor obligatorii pentru înaintarea acţiunii în instanţa de judecată, sarcina probaţiunii de către reclamant şi pârât etc.
Participanţii la training au fost interesaţi atât de aspectele ce ţin accesul la informaţie, cât şi cele privind libertatea de exprimare, menţionând experienţa pe care au acumulat-o de-a lungul anilor. Tudor Iaşcenco, directorul ziarului „Cuvântul”, spune că în 17 ani de activitate, publicaţia pe care o conduce a fost implicată în mai multe procese judiciare. „Am fost chemaţi în judecată nu doar pentru investigaţii jurnalistice în care erau vizaţi demnitari implicaţi în acte de corupţie, protecţionism şi alte abuzuri şi fărădelegi, dar şi pentru unele materiale obişnuite - scrisori ale cititorilor, opinii ale jurnaliştilor, ştiri difuzate de autorităţile publice şi instituţii de stat. Noi am câştigat toate procesele, cu excepţia unuia pe care l-am pierdut în anul 1998. Atunci am publicat o ştire în baza unor declaraţii ale unui procuror de raion, care au fost făcute publice în timpul unui eveniment de nivel raional. Instanţa de judecată i-a dat câştig de cauză procurorului, interpretând legea cum i-a convenit”, a relatat Tudor Iaşcenco.
Rodica Mahu, redactorul-şef al ziarului „Jurnal de Chişinău”, menţionează că publicaţia la care activează a avut numeroase procese de judecată, dar au existat lucruri şi mai grave decât cazuri de a acţiona sau a fi acţionat în judecată: „Un coleg, care semnează articole despre crime, scrie ştiri la rubrica „cronica poliţienească” etc., a primit, în mai multe rânduri, telefoane anonime, prin care era ameninţat cu moartea. Acesta a sesizat structurile competente în legătură cu ameninţările repetate. Peste o perioadă de timp, atunci când lucra la un alt material, la o altă temă, s-a pomenit cu „eroul” acelui articol în pragul casei. Persoana respectivă a primit adresa jurnalistului de la poliţistul de sector. Deci, jurnaliştii trebuie să cunoască şi despre asemenea riscuri”.
La final, participanţii au lucrat asupra unei probleme litigioase prezentată în faţa unei instanţe de judecată, privind pretinsa încălcare a secretului comercial în reflectarea unor subiecte de interes public.
Această instruire a fost a doua activitate de acest gen, desfăşurată în cadrul Centrului de asistenţă şi consultanţă, creat de API pentru ziarele membre. Primul training a avut loc în 2012, fiind destinat directorilor şi contabililor de ziare, iar următorul, pentru designeri, va avea loc în luna februarie 2013. Pe parcursul a şase luni, experţii Centrului au acordat asistenţă membrilor API în 61 de cazuri, aceasta constituind, în medie, 10 cazuri pe lună. De serviciile designerului s-au folosit 24 de beneficiari, de cele ale expertului contabil-economist - 22, iar a juristului – 15.
Acest eveniment a fost posibil graţie ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), în cadrul Programului Consolidarea Societăţii Civile în Moldova (MCSSP), implementat de FHI 360. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia USAID, Guvernului SUA sau FHI 360.