API a organizat la 7 octombrie o nouă instruire despre monitorizarea banilor publici alocați pentru drumurile locale. Trainingul a fost organizat în cadrul proiectului ”Evaluarea transparenței procesului bugetar și utilizării mijloacelor publice destinate infrastructurii rutiere prin monitorizare și investigații jurnalistice”, realizat cu suportul Ambasadei Finlandei. La instruire au participat 14 jurnaliști din cadrul ziarelor membre API, dar și a altor instituții media din țară.
În cadrul acestui training, participanții au discutat cu viceministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor (MTID), Vitalie Rapcea, dar și cu Andrei Cuculescu, șeful Direcției întreținerea drumurilor din cadrul MTID. Au fost abordate subiecte despre principiile de formare a Fondului Rutier, valorificarea acestuia, criteriile de selectare a proiectelor pentru finanțare din Fondul Rutier, dar și cum au fost repartizate mijloacele acestuia pentru perioada 2010-2016. În acest sens, participanții au adresat întrebări reprezentanților MTID cu privire la taxele rutiere din Republica Moldova, stabilirea acestora, care sunt costurile aproximative pentru reabilitarea unui drum local, dar și care sunt tehnologiile inovative de modernizare a drumurilor aplicate în Republica Moldova.
“În raioane ar trebui să se renunțe la drumurile în variantă albă, ele trebuie asfaltate, pentru că cele din pietriș sunt spalate și foarte repede distruse” a specificat Andrei Cuculescu.
De asemenea, în cadrul acestei instruiri, jurnaliștii au fost familiarizați cu procesul bugetar. Veaceslav Negruța, expert în finanțe publice, le-a explicat reprezentanților mass-media care sunt etapele procesului bugetar la nivel local, cine îl elaborează, constituentele și procedurile de elaborare a acestuia, dar și cine verifică corectitudinea utilizării banilor publici. ”Conform legislației naționale, fiecare entitate publică - primărie, minister - are câte o unitate de auditor intern. Toate documentele, inclusiv financiare sunt verificate de un auditor intern”, a menționat Veaceslav Negruță.
Participanții consideră astfel de instruiri foarte utile în activitatea lor. “Vorbitorii de la acest training au atins aspecte care sunt foarte necesare și utile pentru ca jurnalistul să abordeze profesionist astfel de subiecte precum cheltuirea banilor publici”, a menționat Tudor Iașcenco, directorul ziarului Cuvântul din Rezina.
Victoria Popa, reporteră la ziarul ”Jurnal de Chișinău” a precizat că „De la reprezentanții Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor am aflat cum se formează Fondul Rutier, am obținut materiale foarte utile pe care le vom citi, analiza ca să le putem utiliza la scrierea materialelor”.
Trainingul a fost organizat în cadrul proiectului ”Evaluarea transparenței procesului bugetar și utilizării mijloacelor publice destinate infrastructurii rutiere prin monitorizare și investigații jurnalistice”, proiect realizat cu suportul Ambasadei Finlandei la București. În acest sens, cinci ziare din Soroca, Rezina, Ungheni, Cimișlia și municipiul Chișinău vor monitoriza pe parcursul unui an transparența și eficiența utilizării banilor publici pentru reabilitarea și întreținerea drumurilor locale.