en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


Ştiri API
Jurnaliști germani despre tendințele jurnalismului: cotidienele dispar și se dezvoltă jurnalismul hiperlocal și cel specializat
Jurnaliștii participanți la vizita de studiu din Germania, alături de Andrea Nüsse, directoarea programului pentru jurnalism internațional și dialog cu media din cadrul Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate
Foto: API

Opt jurnaliști și jurnaliste de investigație au participat la o vizită de studiu în Germania. Timp de cinci zile, aceștia s-au întâlnit cu jurnaliști și experți media din Germania, precum și cu jurnaliști din țările ex-sovietice, refugiați în această țară. Vizita de studiu a fost organizată de Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate (FNF). ”Fundația noastră a organizat în ultimii doi ani mai multe conferințe și ateliere de lucru pentru jurnaliștii din Republica Moldova la tema achizițiilor publice, standardtelor anti-corupție, știrilor false, jurnalismului de date etc. La aceste evenimente au fost invitați experți din România, Ucraina, Moldova, Bulgaria, Belgia și Franța. Vizita de studiu din Germania a oferit șansa jurnaliștilor din Moldova să cunoască atât jurnaliști și experți media germani, câat și jurnaliști străini aflați în exil în Germania, dar și să cunoască cum funcționează mass-media din Germania și relația dintre media și consumatori, dar și cea dintre media și autorități. Fundația noastră susține libertatea presei și promovarea jurnalismului independent și va rămâne alături de jurnaliștii independenți din Moldova și o să îi susținem în continuare prin intermediul acestui tip de evenimente”, a precizat Vladimir Gîlcă, coordonator de proiecte al fundației în Republica Moldova.

Profesorul Gernot Wolfram, de la Universitatea Makromedia, le-a vorbit participanților despre accesul la informații, datele cu caracter personal, monetizarea portalurilor informative, trecerea ziarelor la vânzări prin abonamente online, viitorul jurnalismului etc. Profesorul a prezentat câteva platforme utile jurnaliștilor, cum ar fi: hostwriter.org - platformă de colaborare între jurnaliști din toată lumea (peste 3 mii de jurnaliști din 125 de țări), unde se face schimb de informații și se oferă cazare pentru jurnaliștii care vor să documenteze anumite subiecte în una din aceste țări; Eurotopics.net – o platformă ce prezintă revista presei cu știri din 300 de publicații din mai multe țări, traduse în câteva limbi, inclusiv rusă. Aici se găsesc și articole despre R. Moldova; Bundespressekonferenz.de – portal al unei asociații de presă fondată în 1950, care organizează de 2-3 ori pe săptămână conferințe de presă cu purtătorii de cuvânt ai Guvernului, care răspund la întrebările jurnaliștilor. Dat fiind că aceștia vin pe teritoriul jurnaliștilor, nu își permit să plece fără să răspundă la întrebări. Pentru a putea adresa întrebări, trebuie să fii membru al asociației. În ultima perioadă și mulți bloggeri participă la aceste conferințe. Angela Merkel participă de două ori pe an la aceste conferințe și la ultima campanie electorală a promis că va veni mai des.

”Sistemul media german se bazează foarte mult pe principiul libertății presei, stipulat în articolul 5 din Constituție. Jurnalismul evoluează și vine cu tendințe noi. Jurnaliștii trebuie să fie nu doar jurnaliști, ci și manageri media. Aceasta este noua tendință în jurnalism. Avem jurnaliști în vârstă care spun că sarcina lor este să scrie, nu să administreze, dar banii influențează diversitatea presei. Instituțiile media de stat sunt susținute din impozitele consumatorilor. Circa 18 euro lunar plătim pentru radiodifuzor. Asta explică remunerarea pe măsură a reporterilor angajați în instituțiile de stat, care este mai mare decât în instituțiile media private, care supraviețuiesc din publicitate și abonamente. De exemplu, portalul Spiegel solicită pentru un articol 0,39 eurocenți, iar pentru articole publicate într-o săptămână, consumatorul plătește 3,90 euro. O tendință generală pentru Europa de Vest este creșterea vânzării revistelor de specialitate și scăderea drastică a vânzării cotidianelor. În Germania sunt tipărite peste 18 mii de reviste. Cotidianele și televiziunile generaliste vor dispărea pentru că nu mai corespund realității și tot mai mult este practicat jurnalismul hiperlocal, axat pe arii mici, cum ar fi sectoare dintr-un oraș”, a precizat Gernot Wolfram.

Andrea Nüsse, directoarea programului pentru jurnalism internațional și dialog cu media din cadrul Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate (FNF) în Germania le-a vorbit participanților despre consumatorii media germani și preferințele acestora, dar și despre modul în care autoritățile interacționează cu jurnaliștii. ”Lumea este derutată de multitudinea de instituții media și rețelele sociale. Este un segment considerabil de consumatori media care pune accent pe publicații mici, de nișă, pentru că sunt mai credibile. În ultimul timp, pentru a putea oferi investigații bine documentate, multe redacții lucrează în comun. Presa de partid nu se bucură de succes în Germania. Un politician ajuns într-o funcție de conducere renunță la proprietățile media, dacă le deține”, a subliniat Andrea Nüsse, care a activat în calitate de reporteră la cotidianul german Tagesspiegel. Timp de 12 ani a fost corespondentă în Orientul Mijlociu. Unul din proiectele recente ale fundației este un program destinat jurnaliștilor străini, refugiați în Germania. Alexander Reiser, jurnalist rus care a emigrat în Germania în 1996, le-a explicat jurnaliștilor din R. Moldova cum se răspândesc falsurile media: ”Cel mai rapid, falsurile sunt răspândite prin intermediul migranților de peste 40 de ani, care nu cunosc suficient limba germană și reinterpretează realitatea. Migranții, la început sunt entuziasmați de nivelul de trai din Germania, apoi, cei care nu se regăsesc aici încep să critice Germania din diferite motive, dar nici nu se întorc în Rusia. Tinerii care cunosc limba germană și își fac studiile aici nu se lasă influențați de propaganda rusească, care are drept scop denigrarea Germaniei și a Uniunii Europene. Războiul informațional este o armă foarte puternică. Jurnaliștii onești din întreaga lume trebuie să-și unească eforturile și să stopeze acest război ideologic transmis prin intermediul mass-media”, consideră acesta.

Marcus Bösch, jurnalist și expert multimedia a prezentat diverse instrumente multimedia ce pot facilita munca jurnaliștilor, în mod special în investigații și demontarea falsurilor media, precum și modalități de utilizarea a telefonului mobil în jurnalism și programe de editare video. De asemenea, jurnaliștii au vizitat muzeul STASI (Serviciul Securităţii al fostei Republici Democrate Germane (RDG), unde erau încarcerați deținuții politici, inclusiv scriitori și jurnaliști. Un alt punct important al vizitei de studiu au fost întâlnirile cu jurnaliști străini, refugiați în Berlin. În cadrul acestora, au avut loc discuții cu cu Emin Milli, jurnalist, dezident din Azerbaijan, fondatorul Meydan TV, Olga Romanova, jurnalistă, directoarea principalului ONG pentru apărarea drepturilor deţinuţilor din Rusia "Jailed Russia’’ / "Русь сидящая" , refugiată în Germania după percheziţiile efectuate în iunie curent la sediul organizaţiei sale, acuzată de deturnare de fonduri, dar și Mikhail Kalujski, editorul principal de limbă rusă al portalului Open Democracy.net

Participanții au apreciat pozitiv vizita de studiu, menționând că au aflat lucruri noi care îi vor ajuta în meseria lor. ”Pentru mine, această vizită a însemnat posibilitatea de a interacționa cu jurnaliști și experți mass-media din Germania. În discuțiile cu ei am aflat multe aspecte interesante pe care le putem prelua în activitatea noastră profesională, cum ar fi instrumentele multimedia, monetizarea conținutului și atragerea vizitatorilor noi pe portalurile pe care le gestionăm. De un real folos au fost discuțiile despre experiența germană în protecția datelor cu caracter personal, problemă care generează multiple discuții în Republica Moldova. De asemenea, a prezentat interes experiența jurnaliștilor care activează în exil și care au reușit să lanseze și să dezvolte instituții media puternice și care generează impact în țările lor de origine”, a precizat Natalia Porubin, jurnalistă la Centrul de Investigații Jurnalistice. ”Vizita de studiu m-a ajutat să înțeleg, încă o dată, că atunci când autoritățile de la Chișinău vorbesc despre modele europene în protecția datelor cu caracter personal, de fapt, induc opinia publică în eroare”, consideră Victor Moșneag, reporter la ”Ziarul de Gardă”. ”Am făcut cunoștință cu colegi noi, cu care am făcut schimb de păreri, iar informația oferită de mentorii noștri a fost foarte interesantă și utilă, îndeosebi instrumentele de multimedia, pentru că și noi începem să utilizăm video, audio, grafice în presa scrisă”, a menționat Tudor Iașcenco, directorul ziarului ”Cuvântul” din Rezina. ”Experții au fost foarte buni, dar în primul rând, mă bucur că am avut ocazia să cunosc noi colegi de breaslă. Noi, cei din regiuni, mai rar suntem invitați la evenimentele din Chișinău și nu ne cunoaștem între noi. Instrumentele demonstrate aici de experții invitați sunt foarte utile și le vom folosi în redacția noastră”, a dat asigurări Angela Zaharova, jurnalistă la postul regional ”Elita TV” din Rezina.

Vizita de studiu a fost organizată cu sprijinul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania în cadrul proiectului "Dezvoltarea cooperării cu societatea civilă în țările Parteneriatului Estic și Rusia", implementat în Republica Moldova de Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate, în parteneriat cu Asociația Presei Independente. 

comments powered by Disqus
MEMBRII API
Persoane juridice
JURNAL DE CHIȘINĂU
director fondator - Val Butnaru
http://www.jc.md/
GAZETA SATELOR
director - Constantin Rotaru
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
ZIARELE API LA MINUT
VIDEO/ Valeriu Munteanu susține o conferință de presă despre deciziile lui politice de viitor
„Despre refuzul Partidului Liberal de a participa în alegeri alături de Blocul ACUM și deciziile lui politice de viitor”, așa este intitulată conferința de presă…
11 Decembrie 2018
10 новогодних нарядов от магазина женской одежды Triotric-Lux
В коллекции магазина есть платья на любой вкус. 10 новогодних нарядов от магазина женской одежды Triotric-LuxПобалуйте себя праздничной обновкой.
11 Decembrie 2018
Pleacă Valeriu Munteanu din PL? Ce spun Dorin Chirtoacă și Mihai Ghimpu
În timpul ce fostul ministru al Mediului, liberalul Valeriu Munteanu, a anunțat pentru astăzi, ora 10, o conferință de presă „Despre refuzul Partidului Liberal de…
11 Decembrie 2018
Declaraţia membrilor API privind reflectarea alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019
Conştienți de responsabilitatea ce îi revine mass-mediei în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, membrii Asociaţiei Presei Independente (API) îşi declară angajamentul…
11 Decembrie 2018
Interviu: Gustul merelor de sub zăpadă
într-un interviu cu Iurie Uşurelu, secretar de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului — În acest an, tot mai mulţi agricultori se plâng…
11 Decembrie 2018
Бельчанин Михаил Латышев завоевал бронзу чемпионата мира по самбо
Михаил Латышев (второй справа) с бронзовой наградой и в компании других медалистов в своей категории. Фото из архива спортсмена 15-летний воспитанник бельцкой спортшколы им. Б.…
10 Decembrie 2018
Мемориал Бориса Петухова и Григория Цысаря собрал 70 боксёров из двух стран
Турнир проходил на протяжении трёх дней в Центре культуры и молодёжи. Фото: Сергей Пузик В Центре культуры и молодёжи с 6 по 8 декабря проходил…
10 Decembrie 2018
Близ Бельц перевернулась автоцистерна
Грузовику предстоит серьезный ремонт. Фото полиции Причиной аварии стал туман на дороге. ДТП произошло на трассе Бельцы — Кишинев, около села Цамбула, поздним вечером…
10 Decembrie 2018
Sinteza ZdG: Cele mai importante evenimente ale zilei
Luni, 10 decembrie 2018 Mai jos găsiți rezumatul celor mai importante evenimente ale zilei, cu link spre știrea completă pentru cei care doresc să afle…
10 Decembrie 2018
Ещё одну банду сутенёров задержали в Кишинёве: своих жертв они избивали и подсадили на наркотики
Жертвы были из социально уязвимых слоёв населения, преимущественно из сельской местности. Кадр видео полиции Офицеры столичной полиции и прокуроры раскрыли незаконную деятельность преступной группировки, члены…
10 Decembrie 2018
Când se va muta Igor Dodon în clădirea renovată a Președinției
Deși clădirea Președinției a fost oficial inaugurată în octombrie curent, președintele și echipa sa nu s-au mutat încă în noul sediu. Întrebat de jurnaliști când…
10 Decembrie 2018
Касса соцстраха предупреждает: трудовые книжки должны быть отсканированы до 15 декабря
От отсканированных данных зависит начисление пенсии в будущем. Фото: joblist.md Все предприятия должны сдать трудовые книжки своих сотрудников для сканирования в Территориальную кассу социального страхования…
10 Decembrie 2018
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work