en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


API: 20 de ani pentru o presă profesionistă, neangajată şi profitabilă
Ştiri API
Jurnaliști germani despre tendințele jurnalismului: cotidienele dispar și se dezvoltă jurnalismul hiperlocal și cel specializat
Jurnaliștii participanți la vizita de studiu din Germania, alături de Andrea Nüsse, directoarea programului pentru jurnalism internațional și dialog cu media din cadrul Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate
Foto: API

Opt jurnaliști și jurnaliste de investigație au participat la o vizită de studiu în Germania. Timp de cinci zile, aceștia s-au întâlnit cu jurnaliști și experți media din Germania, precum și cu jurnaliști din țările ex-sovietice, refugiați în această țară. Vizita de studiu a fost organizată de Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate (FNF). ”Fundația noastră a organizat în ultimii doi ani mai multe conferințe și ateliere de lucru pentru jurnaliștii din Republica Moldova la tema achizițiilor publice, standardtelor anti-corupție, știrilor false, jurnalismului de date etc. La aceste evenimente au fost invitați experți din România, Ucraina, Moldova, Bulgaria, Belgia și Franța. Vizita de studiu din Germania a oferit șansa jurnaliștilor din Moldova să cunoască atât jurnaliști și experți media germani, câat și jurnaliști străini aflați în exil în Germania, dar și să cunoască cum funcționează mass-media din Germania și relația dintre media și consumatori, dar și cea dintre media și autorități. Fundația noastră susține libertatea presei și promovarea jurnalismului independent și va rămâne alături de jurnaliștii independenți din Moldova și o să îi susținem în continuare prin intermediul acestui tip de evenimente”, a precizat Vladimir Gîlcă, coordonator de proiecte al fundației în Republica Moldova.

Profesorul Gernot Wolfram, de la Universitatea Makromedia, le-a vorbit participanților despre accesul la informații, datele cu caracter personal, monetizarea portalurilor informative, trecerea ziarelor la vânzări prin abonamente online, viitorul jurnalismului etc. Profesorul a prezentat câteva platforme utile jurnaliștilor, cum ar fi: hostwriter.org - platformă de colaborare între jurnaliști din toată lumea (peste 3 mii de jurnaliști din 125 de țări), unde se face schimb de informații și se oferă cazare pentru jurnaliștii care vor să documenteze anumite subiecte în una din aceste țări; Eurotopics.net – o platformă ce prezintă revista presei cu știri din 300 de publicații din mai multe țări, traduse în câteva limbi, inclusiv rusă. Aici se găsesc și articole despre R. Moldova; Bundespressekonferenz.de – portal al unei asociații de presă fondată în 1950, care organizează de 2-3 ori pe săptămână conferințe de presă cu purtătorii de cuvânt ai Guvernului, care răspund la întrebările jurnaliștilor. Dat fiind că aceștia vin pe teritoriul jurnaliștilor, nu își permit să plece fără să răspundă la întrebări. Pentru a putea adresa întrebări, trebuie să fii membru al asociației. În ultima perioadă și mulți bloggeri participă la aceste conferințe. Angela Merkel participă de două ori pe an la aceste conferințe și la ultima campanie electorală a promis că va veni mai des.

”Sistemul media german se bazează foarte mult pe principiul libertății presei, stipulat în articolul 5 din Constituție. Jurnalismul evoluează și vine cu tendințe noi. Jurnaliștii trebuie să fie nu doar jurnaliști, ci și manageri media. Aceasta este noua tendință în jurnalism. Avem jurnaliști în vârstă care spun că sarcina lor este să scrie, nu să administreze, dar banii influențează diversitatea presei. Instituțiile media de stat sunt susținute din impozitele consumatorilor. Circa 18 euro lunar plătim pentru radiodifuzor. Asta explică remunerarea pe măsură a reporterilor angajați în instituțiile de stat, care este mai mare decât în instituțiile media private, care supraviețuiesc din publicitate și abonamente. De exemplu, portalul Spiegel solicită pentru un articol 0,39 eurocenți, iar pentru articole publicate într-o săptămână, consumatorul plătește 3,90 euro. O tendință generală pentru Europa de Vest este creșterea vânzării revistelor de specialitate și scăderea drastică a vânzării cotidianelor. În Germania sunt tipărite peste 18 mii de reviste. Cotidianele și televiziunile generaliste vor dispărea pentru că nu mai corespund realității și tot mai mult este practicat jurnalismul hiperlocal, axat pe arii mici, cum ar fi sectoare dintr-un oraș”, a precizat Gernot Wolfram.

Andrea Nüsse, directoarea programului pentru jurnalism internațional și dialog cu media din cadrul Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate (FNF) în Germania le-a vorbit participanților despre consumatorii media germani și preferințele acestora, dar și despre modul în care autoritățile interacționează cu jurnaliștii. ”Lumea este derutată de multitudinea de instituții media și rețelele sociale. Este un segment considerabil de consumatori media care pune accent pe publicații mici, de nișă, pentru că sunt mai credibile. În ultimul timp, pentru a putea oferi investigații bine documentate, multe redacții lucrează în comun. Presa de partid nu se bucură de succes în Germania. Un politician ajuns într-o funcție de conducere renunță la proprietățile media, dacă le deține”, a subliniat Andrea Nüsse, care a activat în calitate de reporteră la cotidianul german Tagesspiegel. Timp de 12 ani a fost corespondentă în Orientul Mijlociu. Unul din proiectele recente ale fundației este un program destinat jurnaliștilor străini, refugiați în Germania. Alexander Reiser, jurnalist rus care a emigrat în Germania în 1996, le-a explicat jurnaliștilor din R. Moldova cum se răspândesc falsurile media: ”Cel mai rapid, falsurile sunt răspândite prin intermediul migranților de peste 40 de ani, care nu cunosc suficient limba germană și reinterpretează realitatea. Migranții, la început sunt entuziasmați de nivelul de trai din Germania, apoi, cei care nu se regăsesc aici încep să critice Germania din diferite motive, dar nici nu se întorc în Rusia. Tinerii care cunosc limba germană și își fac studiile aici nu se lasă influențați de propaganda rusească, care are drept scop denigrarea Germaniei și a Uniunii Europene. Războiul informațional este o armă foarte puternică. Jurnaliștii onești din întreaga lume trebuie să-și unească eforturile și să stopeze acest război ideologic transmis prin intermediul mass-media”, consideră acesta.

Marcus Bösch, jurnalist și expert multimedia a prezentat diverse instrumente multimedia ce pot facilita munca jurnaliștilor, în mod special în investigații și demontarea falsurilor media, precum și modalități de utilizarea a telefonului mobil în jurnalism și programe de editare video. De asemenea, jurnaliștii au vizitat muzeul STASI (Serviciul Securităţii al fostei Republici Democrate Germane (RDG), unde erau încarcerați deținuții politici, inclusiv scriitori și jurnaliști. Un alt punct important al vizitei de studiu au fost întâlnirile cu jurnaliști străini, refugiați în Berlin. În cadrul acestora, au avut loc discuții cu cu Emin Milli, jurnalist, dezident din Azerbaijan, fondatorul Meydan TV, Olga Romanova, jurnalistă, directoarea principalului ONG pentru apărarea drepturilor deţinuţilor din Rusia "Jailed Russia’’ / "Русь сидящая" , refugiată în Germania după percheziţiile efectuate în iunie curent la sediul organizaţiei sale, acuzată de deturnare de fonduri, dar și Mikhail Kalujski, editorul principal de limbă rusă al portalului Open Democracy.net

Participanții au apreciat pozitiv vizita de studiu, menționând că au aflat lucruri noi care îi vor ajuta în meseria lor. ”Pentru mine, această vizită a însemnat posibilitatea de a interacționa cu jurnaliști și experți mass-media din Germania. În discuțiile cu ei am aflat multe aspecte interesante pe care le putem prelua în activitatea noastră profesională, cum ar fi instrumentele multimedia, monetizarea conținutului și atragerea vizitatorilor noi pe portalurile pe care le gestionăm. De un real folos au fost discuțiile despre experiența germană în protecția datelor cu caracter personal, problemă care generează multiple discuții în Republica Moldova. De asemenea, a prezentat interes experiența jurnaliștilor care activează în exil și care au reușit să lanseze și să dezvolte instituții media puternice și care generează impact în țările lor de origine”, a precizat Natalia Porubin, jurnalistă la Centrul de Investigații Jurnalistice. ”Vizita de studiu m-a ajutat să înțeleg, încă o dată, că atunci când autoritățile de la Chișinău vorbesc despre modele europene în protecția datelor cu caracter personal, de fapt, induc opinia publică în eroare”, consideră Victor Moșneag, reporter la ”Ziarul de Gardă”. ”Am făcut cunoștință cu colegi noi, cu care am făcut schimb de păreri, iar informația oferită de mentorii noștri a fost foarte interesantă și utilă, îndeosebi instrumentele de multimedia, pentru că și noi începem să utilizăm video, audio, grafice în presa scrisă”, a menționat Tudor Iașcenco, directorul ziarului ”Cuvântul” din Rezina. ”Experții au fost foarte buni, dar în primul rând, mă bucur că am avut ocazia să cunosc noi colegi de breaslă. Noi, cei din regiuni, mai rar suntem invitați la evenimentele din Chișinău și nu ne cunoaștem între noi. Instrumentele demonstrate aici de experții invitați sunt foarte utile și le vom folosi în redacția noastră”, a dat asigurări Angela Zaharova, jurnalistă la postul regional ”Elita TV” din Rezina.

Vizita de studiu a fost organizată cu sprijinul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania în cadrul proiectului "Dezvoltarea cooperării cu societatea civilă în țările Parteneriatului Estic și Rusia", implementat în Republica Moldova de Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate, în parteneriat cu Asociația Presei Independente. 

comments powered by Disqus


MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Cronică API
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
ZIARELE API LA MINUT
Demisie pe Facebook. Un consilier PPEM din CMC pleacă din funcție
Fracțiunea PPEM din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a rămas fără un consilier. Victor Lutenco a anunțat în dimineața zilei de 16 ianuarie că a depus…
16 Ianuarie 2018
(ULTIMĂ ORĂ) Judecătorul Iurie Obadă, cel care l-a trimis în arest pe Andrei Braguța, A FOST DEMIS
Judecătorul Iurie Obadă, cel care l-a trimis, în luna august 2017 în arest pe Andrei Braguța, tânărul decedat ulterior în penitenciar, a fost demis de…
16 Ianuarie 2018
(Foto/Video) Primul festival de Datini și Obiceiuri Românești a avut loc la Cimișlia
  Prima ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri Românești s-a desfășurat la Cimișlia în ajunul sărbătorii creștine, Sfântul Vasile.   Evenimentul a întrunit mai…
16 Ianuarie 2018
Șefa grupului alimentar de la DETS Buiucani, pedepsită cu amendă de 70 de mii de lei pentru trucarea licitațiilor și livrarea cartofilor stricați în grădinițe
Șefa grupului alimentar de la Direcția Educație, Tineret și Sport (DETS) Buiucani, Natalia Braga-Bajora, învinuită de trei episoade de trucare a licitațiilor în educație și…
16 Ianuarie 2018
Expoziție de echipamente ale structurilor de forţă la muzeul din Orhei
La Muzeul de Istorie și etnografie din Orhei a fost inaugurată o expoziție de uniforme, semne distinctive, medalii și insigne, chipiuri, căști, etc. din peste…
16 Ianuarie 2018
Concluzia Procuraturii: Procurorul din Ungheni nu a încălcat legislaţia
Ion Steclari, procurorul Procuraturii Ungheni, despre care ZdG a scris în decembrie 2017 că se pregăteşte să se mute într-o casă nouă, de milioane, înregistrată…
16 Ianuarie 2018
Premierul României și-a anunțat demisia
Premierul Romaniei, Mihai Tudose si-a anuntat demisia, luni, 15 ianuarie, după sedinta Comitetului Exacutiv al Partidului Social Democrat (PSD), partid care l-a înaintat în această…
15 Ianuarie 2018
Milioane înecate într-un apeduct cu „apă moartă”
Peste trei milioane de lei. Atât s-au investit în ultimii cinci ani într-un sistem de aprovizionare cu apă la Ciuciuleni, Hâncești - un sat cu…
15 Ianuarie 2018
Пропавшие без «Вести». Когда в Молдове отключат российские новости
Фото иллюстративное: news-mt.ru Пропавшие без «Вести». Когда в Молдове отключат российские новостиЧерез месяц с молдавских телеканалов должны исчезнуть российские новости и информационно-аналитические...
15 Ianuarie 2018
Ilan Șor, audiat în dosarul lui Chiril Lucinschi. Cei doi confirmă relațiile de afaceri, dar susțin că banii sunt legali
Primarul or. Orhei și liderul partidului care-i poată numele, Ilan Șor, a fost audiat în calitate de martor al acuzării în dosarul de spălare de…
15 Ianuarie 2018
Директор «Объединения рынков»: Расходы оптимизировать не получилось
Главной целью на 2018 год Юрий Влас назвал модернизацию овощного рынка. В то время как доходы городских рынков выросли более чем на 1,5 млн леев,…
15 Ianuarie 2018
Consilierii Partidului Nostru din mun. Bălți anunță greva foamei. „Vrem să fim auziți”
Consilierii „Partidului Nostru” din municipiul Bălți au anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, greva foamei. „Vrem să fim auziți”, au spus aceștia. Potrivit consilierilor…
15 Ianuarie 2018
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work