en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


API: 20 de ani pentru o presă profesionistă, neangajată şi profitabilă
Ştiri API
Jurnaliști germani despre tendințele jurnalismului: cotidienele dispar și se dezvoltă jurnalismul hiperlocal și cel specializat
Jurnaliștii participanți la vizita de studiu din Germania, alături de Andrea Nüsse, directoarea programului pentru jurnalism internațional și dialog cu media din cadrul Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate
Foto: API

Opt jurnaliști și jurnaliste de investigație au participat la o vizită de studiu în Germania. Timp de cinci zile, aceștia s-au întâlnit cu jurnaliști și experți media din Germania, precum și cu jurnaliști din țările ex-sovietice, refugiați în această țară. Vizita de studiu a fost organizată de Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate (FNF). ”Fundația noastră a organizat în ultimii doi ani mai multe conferințe și ateliere de lucru pentru jurnaliștii din Republica Moldova la tema achizițiilor publice, standardtelor anti-corupție, știrilor false, jurnalismului de date etc. La aceste evenimente au fost invitați experți din România, Ucraina, Moldova, Bulgaria, Belgia și Franța. Vizita de studiu din Germania a oferit șansa jurnaliștilor din Moldova să cunoască atât jurnaliști și experți media germani, câat și jurnaliști străini aflați în exil în Germania, dar și să cunoască cum funcționează mass-media din Germania și relația dintre media și consumatori, dar și cea dintre media și autorități. Fundația noastră susține libertatea presei și promovarea jurnalismului independent și va rămâne alături de jurnaliștii independenți din Moldova și o să îi susținem în continuare prin intermediul acestui tip de evenimente”, a precizat Vladimir Gîlcă, coordonator de proiecte al fundației în Republica Moldova.

Profesorul Gernot Wolfram, de la Universitatea Makromedia, le-a vorbit participanților despre accesul la informații, datele cu caracter personal, monetizarea portalurilor informative, trecerea ziarelor la vânzări prin abonamente online, viitorul jurnalismului etc. Profesorul a prezentat câteva platforme utile jurnaliștilor, cum ar fi: hostwriter.org - platformă de colaborare între jurnaliști din toată lumea (peste 3 mii de jurnaliști din 125 de țări), unde se face schimb de informații și se oferă cazare pentru jurnaliștii care vor să documenteze anumite subiecte în una din aceste țări; Eurotopics.net – o platformă ce prezintă revista presei cu știri din 300 de publicații din mai multe țări, traduse în câteva limbi, inclusiv rusă. Aici se găsesc și articole despre R. Moldova; Bundespressekonferenz.de – portal al unei asociații de presă fondată în 1950, care organizează de 2-3 ori pe săptămână conferințe de presă cu purtătorii de cuvânt ai Guvernului, care răspund la întrebările jurnaliștilor. Dat fiind că aceștia vin pe teritoriul jurnaliștilor, nu își permit să plece fără să răspundă la întrebări. Pentru a putea adresa întrebări, trebuie să fii membru al asociației. În ultima perioadă și mulți bloggeri participă la aceste conferințe. Angela Merkel participă de două ori pe an la aceste conferințe și la ultima campanie electorală a promis că va veni mai des.

”Sistemul media german se bazează foarte mult pe principiul libertății presei, stipulat în articolul 5 din Constituție. Jurnalismul evoluează și vine cu tendințe noi. Jurnaliștii trebuie să fie nu doar jurnaliști, ci și manageri media. Aceasta este noua tendință în jurnalism. Avem jurnaliști în vârstă care spun că sarcina lor este să scrie, nu să administreze, dar banii influențează diversitatea presei. Instituțiile media de stat sunt susținute din impozitele consumatorilor. Circa 18 euro lunar plătim pentru radiodifuzor. Asta explică remunerarea pe măsură a reporterilor angajați în instituțiile de stat, care este mai mare decât în instituțiile media private, care supraviețuiesc din publicitate și abonamente. De exemplu, portalul Spiegel solicită pentru un articol 0,39 eurocenți, iar pentru articole publicate într-o săptămână, consumatorul plătește 3,90 euro. O tendință generală pentru Europa de Vest este creșterea vânzării revistelor de specialitate și scăderea drastică a vânzării cotidianelor. În Germania sunt tipărite peste 18 mii de reviste. Cotidianele și televiziunile generaliste vor dispărea pentru că nu mai corespund realității și tot mai mult este practicat jurnalismul hiperlocal, axat pe arii mici, cum ar fi sectoare dintr-un oraș”, a precizat Gernot Wolfram.

Andrea Nüsse, directoarea programului pentru jurnalism internațional și dialog cu media din cadrul Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate (FNF) în Germania le-a vorbit participanților despre consumatorii media germani și preferințele acestora, dar și despre modul în care autoritățile interacționează cu jurnaliștii. ”Lumea este derutată de multitudinea de instituții media și rețelele sociale. Este un segment considerabil de consumatori media care pune accent pe publicații mici, de nișă, pentru că sunt mai credibile. În ultimul timp, pentru a putea oferi investigații bine documentate, multe redacții lucrează în comun. Presa de partid nu se bucură de succes în Germania. Un politician ajuns într-o funcție de conducere renunță la proprietățile media, dacă le deține”, a subliniat Andrea Nüsse, care a activat în calitate de reporteră la cotidianul german Tagesspiegel. Timp de 12 ani a fost corespondentă în Orientul Mijlociu. Unul din proiectele recente ale fundației este un program destinat jurnaliștilor străini, refugiați în Germania. Alexander Reiser, jurnalist rus care a emigrat în Germania în 1996, le-a explicat jurnaliștilor din R. Moldova cum se răspândesc falsurile media: ”Cel mai rapid, falsurile sunt răspândite prin intermediul migranților de peste 40 de ani, care nu cunosc suficient limba germană și reinterpretează realitatea. Migranții, la început sunt entuziasmați de nivelul de trai din Germania, apoi, cei care nu se regăsesc aici încep să critice Germania din diferite motive, dar nici nu se întorc în Rusia. Tinerii care cunosc limba germană și își fac studiile aici nu se lasă influențați de propaganda rusească, care are drept scop denigrarea Germaniei și a Uniunii Europene. Războiul informațional este o armă foarte puternică. Jurnaliștii onești din întreaga lume trebuie să-și unească eforturile și să stopeze acest război ideologic transmis prin intermediul mass-media”, consideră acesta.

Marcus Bösch, jurnalist și expert multimedia a prezentat diverse instrumente multimedia ce pot facilita munca jurnaliștilor, în mod special în investigații și demontarea falsurilor media, precum și modalități de utilizarea a telefonului mobil în jurnalism și programe de editare video. De asemenea, jurnaliștii au vizitat muzeul STASI (Serviciul Securităţii al fostei Republici Democrate Germane (RDG), unde erau încarcerați deținuții politici, inclusiv scriitori și jurnaliști. Un alt punct important al vizitei de studiu au fost întâlnirile cu jurnaliști străini, refugiați în Berlin. În cadrul acestora, au avut loc discuții cu cu Emin Milli, jurnalist, dezident din Azerbaijan, fondatorul Meydan TV, Olga Romanova, jurnalistă, directoarea principalului ONG pentru apărarea drepturilor deţinuţilor din Rusia "Jailed Russia’’ / "Русь сидящая" , refugiată în Germania după percheziţiile efectuate în iunie curent la sediul organizaţiei sale, acuzată de deturnare de fonduri, dar și Mikhail Kalujski, editorul principal de limbă rusă al portalului Open Democracy.net

Participanții au apreciat pozitiv vizita de studiu, menționând că au aflat lucruri noi care îi vor ajuta în meseria lor. ”Pentru mine, această vizită a însemnat posibilitatea de a interacționa cu jurnaliști și experți mass-media din Germania. În discuțiile cu ei am aflat multe aspecte interesante pe care le putem prelua în activitatea noastră profesională, cum ar fi instrumentele multimedia, monetizarea conținutului și atragerea vizitatorilor noi pe portalurile pe care le gestionăm. De un real folos au fost discuțiile despre experiența germană în protecția datelor cu caracter personal, problemă care generează multiple discuții în Republica Moldova. De asemenea, a prezentat interes experiența jurnaliștilor care activează în exil și care au reușit să lanseze și să dezvolte instituții media puternice și care generează impact în țările lor de origine”, a precizat Natalia Porubin, jurnalistă la Centrul de Investigații Jurnalistice. ”Vizita de studiu m-a ajutat să înțeleg, încă o dată, că atunci când autoritățile de la Chișinău vorbesc despre modele europene în protecția datelor cu caracter personal, de fapt, induc opinia publică în eroare”, consideră Victor Moșneag, reporter la ”Ziarul de Gardă”. ”Am făcut cunoștință cu colegi noi, cu care am făcut schimb de păreri, iar informația oferită de mentorii noștri a fost foarte interesantă și utilă, îndeosebi instrumentele de multimedia, pentru că și noi începem să utilizăm video, audio, grafice în presa scrisă”, a menționat Tudor Iașcenco, directorul ziarului ”Cuvântul” din Rezina. ”Experții au fost foarte buni, dar în primul rând, mă bucur că am avut ocazia să cunosc noi colegi de breaslă. Noi, cei din regiuni, mai rar suntem invitați la evenimentele din Chișinău și nu ne cunoaștem între noi. Instrumentele demonstrate aici de experții invitați sunt foarte utile și le vom folosi în redacția noastră”, a dat asigurări Angela Zaharova, jurnalistă la postul regional ”Elita TV” din Rezina.

Vizita de studiu a fost organizată cu sprijinul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania în cadrul proiectului "Dezvoltarea cooperării cu societatea civilă în țările Parteneriatului Estic și Rusia", implementat în Republica Moldova de Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate, în parteneriat cu Asociația Presei Independente. 

comments powered by Disqus


MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Cronică API
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
ZIARELE API LA MINUT
Tăierea pamblicei
Odochia râneşte omătul. Şi îl va râni tot aşa până la 20 mai, după care, dacă vom fi cuminţi, ne va instala şi tombleroane
22 Martie 2018
O sută de ani de zile la porțile Laputei (I)
Dl Nahoi îi îndeamnă pe români să rămână „cu picioarele pe pământ”
22 Martie 2018
 „Fulger” în uşa bisericii
Cazul Dereneu // Unele forţe vor să tensioneze situaţia, să răstoarne ordinea, să distrugă stabilitatea firavă
22 Martie 2018
Speriat de Unire
Un preşedinte de raion le-a cerut invitaţilor din România să stea acasă, motivând că predecesorul său, care le-a făcut invitaţia la sărbătoarea Centenarului Unirii, nu…
22 Martie 2018
Jurnaliștii boicotează Duma de Stat
„Novaya gazeta” susține poziția redacțiilor instituțiilor mass-media (RBC, „Kommersant”, „Dozhd”, „Ecoul Moscovei” etc.), care și-au exprimat solidaritatea cu jurnalistele ce au fost supuse abuzurilor sexuale…
22 Martie 2018
В бельцкой высотке девушка пыталась покончить с собой
Девушка в красном халате висела на балконе, рискуя сорваться вниз. Фото полиции О том, что человек может сорваться с балкона на 10-м этаже, в полицию…
22 Martie 2018
Ярмарок в бельцком муниципальном Дворце культуры больше не будет
По мнению и. о. примара, торговать в учреждениях культуры нельзя. Фото balti.chamber.md Об этом заявил и. о. примара Николай Григоришин на аппаратном совещании примарии. 22.03.2018…
22 Martie 2018
Banca Națională, atacată în judecată pentru că refuză să publice Raportul Kroll 2
O cerere de chemare în judecată a Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a fost înregistrată astăzi, 22 martie, la sediul Râșcani al Judecătoriei Chișinău de…
22 Martie 2018
Внимание, отключения! Коммунальные службы предупреждают
Фото из архива "СП" Внимание, отключения! Коммунальные службы предупреждаютИнформация о профилактических работах в Бельцах на ближайшие дни.
22 Martie 2018
«Мне просто стыдно за эту улицу». Разбитый перекрёсток обсудили в примарии
Ямы на перекрёстке «забьют», как только сойдёт снег. Фото: Сергей Пузик Муниципальное предприятие ДРСУ попыталось разъяснить ситуацию с перекрёстком улиц Штефана чел Маре и 1…
22 Martie 2018
Savantul Ștefan Topală – octogenar  
Doctorul habilitat, profesorul cercetător Ștefan Topală, originar din s. Podgoreni, raionul Orhei, protagonist al serialului ”30 de întrebări de-acasă”, editat de redacția săptămânalului CUVÂNTUL, unul…
22 Martie 2018
(video) Mașina de lux a Procuraturii Generale, pe contrasens și cu girofar
BMW-ul M5 xDrive, surprins ieri, 21 martie, pe str. Albișoara din capitală, în timp ce se deplasa pe contrasens, cu viteză excesivă și cu girofarul aprins, aparține…
22 Martie 2018
Școala, reforma și demografia
Școlile mari prosperă, iar cele mici supraviețuiesc. Urmare a reformei de optimizare, bugetele instituțiilor de învățământ cresc odată cu numărul de elevi. În timp ce…
22 Martie 2018
A plecat la ceruri Serghei Sârbu
S-a stins din viaţă Serghei Sârbu, cel care pe parcursul a 32 de ani a fost director al fabricii avicole din Bănești. Serghei Sârbu era…
22 Martie 2018
Rada Supremă a Ucrainei a privat-o pe Nadejda Savcenko de imunitate și și-a dat consimțământul pentru arestarea ei
Rada Supremă a Ucrainei a privat-o pe Nadejda Savcenko de imunitate și și-a dat consimțământul pentru arestarea ei. Savcenko este acuzată de terorism și de…
22 Martie 2018
Şi în martie iarna face probleme
Ninsorile recente au dat mari bătăi de cap drumarilor, salvatorilor, transportatorilor şi nu numai. Ghenadie Moiseenco, șeful Secției Situații Excepționale Rezina, ne-a relatat că în…
22 Martie 2018
Rusia, o ţară de temut?
Putin şi-a făcut campanie cu un singur slogan electoral: „Un preşedinte puternic, o Rusie puternică”. Evident, militar puternică, că Putin asta face. Şi a câştigat.…
22 Martie 2018
Когда в Бельцах потеплеет?
Фото из архива "СП" Государственная гидрометеорологическая служба отменила жёлтый код метеоопасности на севере и в центре страны. По данным метеорологов, если с воскресенья, 25 марта,…
22 Martie 2018
Centrul pentru Jurnalism Independent angajează specialist IT
Centrul pentru Jurnalism Independent, organizație neguvernamentală de media, angajează coordonator resurse tehnice/specialist IT.  Criterii de selecție: • Studii superioare; • Cunoștințe în calculatoare și rețele;…
22 Martie 2018
Toată suflarea unionistă se va uni duminică în centrul Chişinăului
Organizatorii se aşteaptă ca Marea Adunare Centenară să fie cea mai mare manifestație unionistă de la independența Republicii Moldova
22 Martie 2018
Avocat în domeniul proprietății intelectuale despre preluarea operelor fără acordul proprietarului
Ion Țigănaș, avocat în domeniul proprietății intelectuale explică, într-o intervenție pentru ZdG, ce prevede legislația în cazurile când se preiau opere intelectuale fără acordul proprietarilor…
22 Martie 2018
В ДРСУ назначен новый руководитель. Пока временный
Юрий Хмарный будет исполнять обязанности до проведения конкурса. Фото: Сергей Пузик 21 марта на муниципальном предприятии ДРСУ назначили нового исполняющего обязанности директора. Им стал Юрий…
22 Martie 2018
Ziua cea Mare a venit!
Evenimentul cel mai important al lunii martie curent al întregii suflări românești este sincronizat cu centenarul Unirii Basarabiei cu România. Inimile românilor de pretutindeni se…
22 Martie 2018
Анонсы мероприятий в Бельцах на ближайшие дни
Фото: pixabay.com Анонсы мероприятий в Бельцах на ближайшие дниАфиша городских культурно-развлекательных и спортивных мероприятий. Культурные мероприятия 23...
22 Martie 2018
Viceprimarul Nistor Grozavu și omul de afaceri Alexandru Pincevschi, trimiși în judecată în dosarul parcărilor
Viceprimarul Nistor Grozavu și omul de afaceri Alexandru Pincevschi au fost trimiși pe banca acuzaților în dosarul fraudării licitației privind amenajarea parcărilor cu plată în…
22 Martie 2018
(video/doc) Cum a ajuns proiectul „Arena Chișinău” în legea bugetului de stat pentru anul 2018 și care este sursa banilor
Amendamentul la proiectul legii Bugetului de Stat pentru anul 2018, privind implementarea proiectului „Arena Chișinău”, a fost înregistrat de către deputatul PDM Vladimir Andronachi, pe…
22 Martie 2018
PAS despre decizia partidului privind candidatul unic în alegerile pentru șefia Chișinăului
Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), condus de Maia Sandu, nu a luat o decizie până la acest moment privind înaintarea candidatului unic din partea forțelor proeuropene…
22 Martie 2018
Direcționează 2% din impozitul tău pe venit către Asociația Presei Independente (API) și contribuie la susținerea presei libere!
2 mai 2018 este termenul limită de depunere a Declarației cu privire la impozitul pe venit  Din 2017, contribuabilii persoane fizice pot direcționa 2% din…
22 Martie 2018
VIDEO: Varvara Duminică: Sunt una dintre cele două femei de etnie romă care a reușit să devină consilieră locală
Eroina celei de-a cincea istorii a campaniei „Tu știi că poți” este Varvara Duminică, una dintre primele femei de etnie romă care deține o funcție…
22 Martie 2018
ФЕЙК: ЕС готовит закон, которым обяжет Республику Молдова принимать беженцев
В начале марта Европейская комиссия (EK) опубликовала несколько предложений о внесении изменений в Визовый кодекс, которые, с одной стороны, упростят условия выдачи виз гражданам, соблюдающим…
22 Martie 2018
FALS: UE pregătește o lege prin care va obliga Republica Moldova să primească refugiați
La începutul lunii martie, Comisia Europeană (CE) a dat publicității câteva propuneri de modificare a Codului de vize care, pe de o parte, vor înlesni…
22 Martie 2018
(LIVE) Deputații discută la Parlament despre gazoductul Ungheni-Chișinău și modificări la legea penală și contravențională
Plenului Parlamentului se întâlnește la 22 martie în ședință plenară. Pe ordinea de zi figurează 17 subiecte, printre care patru proiecte se referă la ratificarea…
22 Martie 2018
Direcționează 2% din impozitul tău pe venit către Asociația Presei Independente (API) și contribuie la susținerea presei libere!
2 mai 2018 este termenul limită de depunere a Declarației cu privire la impozitul pe venit Din 2017, contribuabilii persoane fizice pot direcționa 2% din…
22 Martie 2018
CURÂND: Fregata franceză ”Hermione” va avea în echipaj un teleneștean
În cursa ei ordinară spre țărmurile Americii, fregata franceza ”Hermione”, vas militar construit în secolul  XVIII, va avea la bord între cei 100 de membri…
22 Martie 2018
FALS: UE pregătește o lege prin care va obliga Republica Moldova să primească refugiați
La începutul lunii martie, Comisia Europeană (CE) a dat publicității câteva propuneri de modificare a Codului de vize care, pe de o parte, vor înlesni…
22 Martie 2018
(video) Chișinău Arena: Proiectul finilor lui Plahotniuc, cu 200 de milioane de lei din fondul pentru reparația drumurilor
Proiectul „Chișinău Arena”, lansat și promovat de liderul PDM, Vladimir Plahotniuc, și cei doi fini ai săi, Andrian Candu și Dorin Damir, este plin de…
22 Martie 2018
Citiți joi în ZdG
În ediția din 22 martie a Ziarului de Gardă, aflați detalii despre „Chișinău Arena” – un proiect inițiat de cei doi fini ai liderului PDM,…
21 Martie 2018
CURÂND: „Drumuri bune pentru Moldova” sau acţiune populistă cu tentă electorală?
  Guvernul a alocat 1,6 miliarde de lei pentru reparaţia în anul 2018 a 1200 km de drumuri publice naționale (în limitele localităților), locale, comunale…
21 Martie 2018
Родители и педагоги всё чаще жалуются на своры собак у школ
Бродячих собак в городе меньше не становится. Фото из архива «СП» Об этом 21 марта в ходе очередного совещания коммунальных служб в примарии заявил заместитель…
21 Martie 2018
В АО «RED-Nord» новый директор
Валерий Грумеза вступил в должность 2 марта. Фото: Д. Порохня Со 2 марта этого года акционерное общество с госкапиталом «RED-Nord» возглавляет Валерий Грумеза. 21.03.2018 -…
21 Martie 2018
Viceministrul rus de externe, în R. Moldova. Expert: Vizita lui Karasin nu schimbă nimic în conflictul transnistrean
Secretarul de stat, viceministrul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, Grigorii Karasin, se află în perioada 20 – 22 martie curent, într-o vizită de lucru în…
21 Martie 2018
Бельцкая офшорная канализация. Дошли ли до Бельц обещанные инвестиции из-за океана?
Офис компании «Glorin Inginering» Бельцкая офшорная канализация. Дошли ли до Бельц обещанные инвестиции из-за океана?Уже порядка четырех лет бельцкая канализация находится в частных руках — у компании ООО…
21 Martie 2018
Теперь медикаменты можно заказывать на дом
Когда вы дома с детьми и некогда сходить в аптеку, когда вы на работе и не можете успеть до закрытия аптек или вам просто сложно…
21 Martie 2018
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work