en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

Jurnaliști din regiuni instruiți cum să abordeze subiecte despre buna guvernare și drepturile omului
baner
Foto: API

Un grup de jurnaliști de la opt instituții mass-media regionale au participat la două webinare tematice, desfășurate de API la 14 și 15 aprilie a.c., în cadrul unei campanii de informare și implicare civică în promovarea bunei guvernări și a drepturilor omului. În cele două zile, jurnaliștii au fost instruiți cum să identifice și să documenteze subiecte la tema transparenței decizionale și bugetare, cum să utilizeze date și instrumente despre achizițiile publice, dar și cum să relateze obiectiv despre drepturile omului.

La primul webinar, întitulat „Transparență și bună guvernare la nivel local”, experta și formatoarea Diana Enachi le-a vorbit participanților despre etapele, principiile și criteriile obligatorii de adoptare a deciziilor și asigurare a transparenței de către autorități, metodele de implicare civică a cetățenilor, a ONG-urilor și a altor activiști locali: „Din păcate, APL-urile înregistrează lacune serioase, chiar dacă publică informații despre aceste procese pe site-urile instituțiilor sau în alte locuri publice. Deseori, aceste informații sunt incomplete sau într-o formă greu de accesat și de înțeles de publicul larg, ceea ce face dificilă implicarea cetățenilor”. Experta a mai adăugat că în loc să folosească instrumente eficiente de implicare civică, unele APL-uri dau vina pe cetățeni că sunt pasivi și nu se implică în treburile comunității. Ea le-a recomandat jurnaliștilor să se documenteze mai des din Registrul de stat al autorităților locale, unde autoritățile sunt obligate să publice toate deciziile și dispozițiile adoptate. „Unele autorități intenționat publică cu întârziere deciziile pe portalul Actelocale.gov.md și îngrădesc astfel accesul la informație. Altele publică deciziile să fie văzute doar de reprezentanții Cancelariei de Stat, care au acces prin anumite instrumente, însă ele nu sunt accesibile cetățenilor și jurnaliștilor. Noi atenționăm de fiecare dată Cancelaria care deseori reacționează la sesizările noastre și ia măsurile corespunzătoare”, a relatat din experiența proprie unul dintre participanții la webinar Vitalie Hotnogu, redactorul-șef al portalului Ziuadeazi.md din Cahul.

Diana Enachi a mai menționat că nici în procesul de elaborare și adoptare a bugetelor nu avem o situație bună la capitolul transparență și implicare civică a cetățenilor, precizând că într-un clasament mondial elaborat recent R. Moldova este văzută ca o țară cu transparență limitată a procesului bugetar. Un alt subiect a vizat transparența în procesul de achiziții. Experta s-a referit la etapele achizițiilor publice, instrumentele de depistare a riscurilor de corupție, a explicat cum pot fi utilizate datele din sistemul electronic de achiziții, la ce ar trebui de atras atenția în timpul concursurilor publice ș.a. Diana Enachi le-a recomandat jurnaliștilor să urmărească atent contestațiile depuse de participanții la concursurile de achiziții, deoarece acolo pot fi găsite încălcări comise de unii participanți sau de autorități. 

Invitata sesiunii din prima zi a fost jurnalista de investigație Lilia Zaharia care le-a oferit jurnaliștilor din regiuni mai multe sfaturi cum să documenteze subiectele despre buna guvernare, cum să acceseze și să folosească date deschise de pe site-urile APL-urilor. Totodată, ea i-a îndemnat să relateze despre problemele existente, dar și despre bunele practici în acest domeniu, pentru a oferi exemple altor autorități.

O sesiune din cadrul webinarului a fost dedicată prezentării raportului de monitorizare privind politicile anticorupție în autoritățile publice centrale, elaborat de expertele Transparency International-Moldova Ianina Spinei și Mariana Kalughin.

La cel de-al doilea webinar – „Reflectarea drepturilor omului în mass-media: practici pozitive și greșeli care trebuie evitate”, juristul și formatorul Dumitru Russu le-a prezentat jurnaliștilor mecanismele și instrumentele internaționale și naționale de protecție a drepturilor omului, care pot fi utile la documentarea subiectelor tematice. El s-a referit la legislația și practicile privind neadmiterea discriminării, a tratamentului inuman și degradant, evitarea limbajul de ură ș.a. Expertul s-a referit pe larg la libertatea de exprimare, care este una vitală pentru jurnaliști, limitele acestui drept și abuzurile admise de autorități. La solicitarea participanților la webinar, D. Russu a comentat publicarea de către unele instituții mass-media a informațiilor despre infectarea cu COVID-19 a unor persoane cu funcții publice, divulgând datele cu caracter personal ale acestora. „Regula generală este să nu divulgăm numele persoanelor, inclusiv a celor cu funcții publice, mai ales în situații de acest fel, cu excepția unor situații când interesul public prevalează asupra interesului privat. Dacă ne referim la cazul unor președinți de raioane despre care s-a vorbit în presă, putem divulga numele si alte date doar cu consimțământul acestora. Totodată, dacă persoana respectivă este diagnosticată cu o maladie și ea continuă să activeze, sarcina voastră este să faceți public această informație pentru a evita punerea în pericol a altor persoane. Totodată, aveți dreptul să adresați întrebări de ce persoana X sau Y nu este la serviciu, iar dacă este în concediu, de ce anume acum, în aceste vremuri grele. Cetățenii trebuie să știe de ce regiunea respectivă a rămas fără conducător”, a răspuns expertul.

Invitata zilei a doua a fost jurnalista Natalia Porubin, membră a Consiliului de presă, care le-a vorbit jurnaliștilor despre unele tehnici de identificare a subiectelor și protagoniștilor, modalități de documentare și reguli de prezentare a cazurilor de discriminare și alte încălcări ele drepturilor omului. Ea s-a referit și la terminologia care trebuie folosită pentru a nu dăuna persoanelor vizate, le-a oferit sfaturi jurnaliștilor cum să dialogheze corect cu persoanele cu dizabilități și cum să intervieveze copiii. „Apar greșeli grave și la instituții de presă cunoscute, pe care eu le respect și le apreciez pentru munca lor. Nu sunt făcute cu rea intenție, mai degrabă din necunoaștere sau din grabă. Este important să fim foarte atenți pentru a nu dăuna mai mult oamenilor pe care încercăm să-i ajutăm”, a conchis N. Porubin.

Unii jurnaliști de la televiziunile locale au spus că întâmpină dificultăți în identificarea protagoniștilor pentru reportaje, deoarece atât medicii, organele de drept, cât și asistenții sociali refuză, sub pretextul protejării drepturilor pacienților, să ofere anumite informații. „Pentru noi nu este suficient să difuzăm informația, trebuie să arătăm și imagini, deseori însă este foarte complicat din cauza multiplelor restricții care țin tocmai de drepturile acestor persoane”, a spus una dintre participantele la webinar. Natalia Porubin le-a recomandat să contacteze mai des cu ONG-urile regionale sau naționale de profil, care dispun de informații, pot sugera subiecte pentru materiale jurnalistice și chiar pot ajuta să convingem anumite persoane să vorbească în fața camerei. La rândul său, Dumitru Russu le-a recomandat jurnaliștilor să le explice protagoniștilor unde și cum vor fi folosite aceste informații sau imagini și să aibă cu ei un formular-tip prin care persoanele își dau acordul pentru divulgarea anumitor informații, astfel pot fi evi­tate situații neplăcute ulterioare.

La fiecare din cele două webinare au participat câte 16 jurnaliști de la 8 instituții mass-media regionale: posturile de televiziune Drochia TV și BASTV (Basarabeasca), postul Radio Orhei, ziarele „Cuvântul” (Rezina) și „Expresul” (Ungheni), portalurile de știri Nokta.md (Comrat), Ziuadeazi.md (Cahul) și Edit.ocn.md (Ocnița), care sunt partenerele API în Campania de informare și implicare civică în promovarea bunei guvernări și a drepturilor omului. Jurnaliștii din presa regională întâmpină dificultăți la obținerea informațiilor de interes public de la autorități, deoarece acestea înțeleg în felul lor conceptul de transparență. A fost util să aflu la ce legi, acte normative trebuie să facem trimitere atunci când solicităm informații, ce drepturi avem, cum să utilizăm bazele de date ca să găsim mai ușor informația, ne-au fost prezentate și cazuri concrete din practica jurnalistică. Formatorii sunt bine pregătiți, iar webinarul a fost productiv și eficient”, a spus Ludmila Topal, redactoră-șefă BASTV. „Am fost foarte atentă la informațiile despre achizițiile publice, mai ales că unele prevederi legale au fost modificate recent şi e bine ca jurnaliștii să cunoască aceste schimbări. Au fost foarte utile sfaturile cum să accesăm și să utilizăm surse și date deschise cum ar fi Mtender, tender.gov.md, modul cum are loc filtrarea datelor, căutarea lor s.a. Este bine că webinarul s-a desfășurat  interactiv, iar formatorii au răspuns la întrebări concrete ale jurnaliștilor şi le-au oferit mai multe recomandări”, a remarcat Tatiana Djamanov, directoarea Radio Orhei. „Tema drepturilor omului este una foarte sensibilă și nu e chiar simplu de reflectat. Uneori, în goana după accesări sau vizualizări pe site, uităm de regulile ce țin de respectarea drepturile persoanelor despre care scriem, de aceea astfel de instruiri sunt binevenite ca să ne amintească și să ne consolideze cunoștințele. Informația oferită de traineri ne va ajuta să apelăm mai des la legi și la regulile deontologie, iar articolele pe care le vom scrie vor fi abordate corect”, a spus Natalia Junghietu, directoarea ziarului “Expresul”.

Înregistrările webinarelor pot fi văzute pe portalul Mediaforum.md:

Transparență și bună guvernare la nivel local

“Reflectarea drepturilor omului în mass-media: practici pozitive și greșeli care trebuie evitate”

Persoană de contact: Ion Mazur, e-mail: ion.mazur@api.md, telefon: 022 220995.

Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului “Mass-media regională pentru buna guvernare“, implementat de Asociația Presei Independente (API), cu sprijinul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare

comments powered by Disqus
banner justitie
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
REDACȚIILE API LA MINUT
UPDATE/ Belarus își alege președintele. În cursă s-au înscris 5 candidați, inclusiv Alexandr Lukașenko. Prezența la urnele de vot – peste 54%
Republica Belarus își alege duminică, 9 august, președintele. În cursa prezidențială s-au înscris 5 candidați, inclusiv actualul șef de stat, Alexandr Lukașenko, instalat la putere…
9 August 2020
COVID-19 унес жизнь врача с 40-летним стажем из Чимишлии
Медицинская система Молдовы потеряла еще одного сотрудника — от COVID-19 скончалась педиатр/эндоскопист Районной больницы Чимишлии Мария Пэпушой. «Более 40 лет ... The post COVID-19 унес…
România: Bilanțul infectărilor cu coronavirus se menține ridicat. 4 dintre persoanele decedate în ultimele 24 de ore nu aveau alte boli
Situație îngrijorătoate și peste Prut. Încă 1.145 de cazuri de infectare cu coronavirus au fost raportate în ultimele 24 de ore în România. Bilanțul de…
9 August 2020
Încă un lucrător medical a fost răpus de COVID-19
Încă un lucrător medical din Moldova a fost răpus de COVID-19. Este vorba despre pediatra și endoscopista Maria Păpușoi, din cadrul IMSP a Centrului de…
9 August 2020
„A pierdut lupta cu virusul nemilos la vârsta de 65 ani”. COVID-19 a mai luat viața unui medic din R. Moldova. Mesajul transmis de colegii doctorei
COVID-19 a mai luat viața unui medic. Este vorba despre Maria Popușoi, în vârstă de 65 de ani, care activa în calitate de doctoră imagistă…
9 August 2020
В Беларуси — основной день президентских выборов
В Республике Беларусь начался основной день голосования на президентских выборах. Избирательные участки открыты с 8 до 20 часов в воскресенье, ... The post В Беларуси…
Liban: Prima demisie a unui ministru din Guvernul libanez, după deflagraţiile de la Beirut
Deţinătoarea portofoliului informaţiilor, Manal Abdel Samad, a anunţat duminică, 9 august, că îşi dă demisia din Guvern, fiind prima demisie de acest gen după exploziiledevastatoare…
9 August 2020
Accident violent la Ștefan Vodă. 11 persoane transportate de urgență la spital
Accident violent la Ștefan Vodă. 11 persoane transportate de urgență la spital. Un accident violent s-a produs pe traseul Chișinău – Ștefan Vodă, între satele…
9 August 2020
В Белоруссии сегодня проходят президентские выборы. Лукашенко баллотируется в 6-й раз подряд
Выборы считаются состоявшимися, если проголосовало более половины избирателей. Досрочно уже проголосовали почти 42%. Фото: Наталия Федосенко / ТАСС Главное о президентских выборах в Минске собрало…
9 August 2020
В Бельцах снова заработал 18-й маршрут
Пока на линии работает 5 машин. Фото: balti.md Как сообщается на сайте бельцкой примарии, движение 18-го маршрута  возобновлено с 1 августа. Маршрут обслуживают 5 единиц транспорта.…
9 August 2020
GALERIE FOTO/ Accident violent la Ștefan Vodă cu implicarea unui microbuz de rută: 11 persoane, spitalizate dintre care 2 sunt în stare gravă
Un accident violent s-a produs pe traseul Chișinău – Ștefan Vodă, între satele Răscăieți și Slobozia, cu implicarea a trei automobile. Un microbuz de pe…
9 August 2020
Страшная авария у Штефан-Водэ: госпитализированы 11 человек
Сегодня утром в воскресенье, 9 августа, недалеко от Штефан-Водэ произошла ужасная авария с участием трех автомобилей. Микроавтобус, следовавший по маршруту ... The post Страшная авария…
Atenționare de la Fisc_ Alte 15 firme cu risc de evaziune fiscală, obligate să utilizeze e_Factura
Astfel, prin această completare, subiectul impozabil inclus în lista
9 August 2020
Marea Putoare din Londra: Duhoarea pestilențială din 1858
Articol preluat de pe site-ul www.incredibilia.ro
9 August 2020
Ceramista Eleonora Soroca: „În creație, este foarte important să fii liber, să nu ai limite, să te lași dus de val”
Eleonora Soroca creează obiecte din ceramică de mai bine de 15 ani. Totul a început din dorința ei de a-și înfrumuseța apartamentul cu obiecte unice,…
9 August 2020
Италия продлила ограничения по въезду для граждан Молдовы
Посольство Молдовы в Италии опубликовало условия въезда в Италию, действующие с 10 августа по 7 сентября 2020 г. «Рим, 8 ... The post Италия продлила…
Platforma DA confirmă: Andrei Năstase va candida la alegerile prezidențiale din această toamnă
Platforma DA confirmă: Andrei Năstase va candida la alegerile prezidențiale din această toamnă. „Platforma Demnitate și Adevăr și-a reiterat decizia de a-l înainta pe Andrei…
9 August 2020
DOC/ Timp de 2 săptămâni, traficul rutier pe o porțiune din strada Albișoara va fi suspendat
În perioada 10 august – 23 august va fi suspendat traficul rutier pe str. Albișoara, în perimetrul bd. Iurii Gagarin și str. Ismail. Măsura este luată…
9 August 2020
Гороскоп на неделю — с 10 по 16 августа
Фото: rbk.ua Гороскоп на неделю — с 10 по 16 августа Для тех, кто доверяет звёздам, «СП» предлагает астропрогноз для всех знаков Зодиака.
9 August 2020
Consiliul Concurenței vs StarNet: Luptă pentru economia de piață sau răfuială cu iz electoral
Consiliul Concurenței a decis că unul din cei mai mari distribuitori de internet din țară, compania StarNet, ar abuza de poziția dominantă pe piața de…
Doi interpreţi din zona de sud au devenit premianți ai Concursului naţional al fluierarilor
Pe parcursul lunii iulie, s-a desfășurat Festivalul-concurs naţional al interpreţilor fluierari „Nistrule cu apă lină”, ediţia a X-a, organizat de …
9 August 2020
Intrarea cetățenilor moldoveni pe teritoriul Italiei, în continuare, interzisă: Persoanele exceptate de la restricțiile de călătorie
Începând cu data de 10 august și până la data de 7 septembrie 2020, cetățenii Republicii Moldova, în continuare, nu vor putea intra pe teritoriul…
9 August 2020
BELARUS – cea mai grea campanie prezidențială din istoria independenței
Pe 9 august, în Belarus vor avea loc alegeri prezidențiale. Într-o țară în care președintele nu s-a schimbat de 20 de ani, alegerile au devenit…
9 August 2020
Basarabean din Transnistria: A fi român în România e un privilegiu, a fi român în Transnistria e o sinucidere
A fi român în România e un privilegiu, a fi român în Basarabia e o încercare, a fi român în Transnistria e o sinucidere. Aceste…
9 August 2020
Более 12 тысяч человек пересекли границу Молдовы за минувшие сутки
За последние 24 часа в пунктах пересечения границы было зарегистрировано 12 778 пересечений. В Республику Молдова прибыло 6 506 лиц, ... The post Более 12…
S-a stins din viață regizorul de teatru, Iurie Harmelin
Pe 8 august, s-a stins din viață regizorul de teatru, maestru în artă și Cavaler al Ordinului Republicii, Iurie Harmelin. Omul de artă este cunosc…
9 August 2020
Belarus își alege președintele. În cursă s-au înscris 5 candidați, inclusiv Alexandr Lukașenko. 6,8 milioane de oameni sunt așteptați la urnele de vot
Republica Belarus își alege duminică, 9 august, președintele. În cursa prezidențială s-au înscris 5 candidați, inclusiv actualul șef de stat, Alexandr Lukașenko, instalat la putere…
9 August 2020
Какими выглядели Бельцы в отчётах ЦРУ. Рассекреченные материалы
Аэрофотосъёмка и схема бельцкой воинской части из отчета ЦРУ 1965 года. Какими выглядели Бельцы в отчётах ЦРУ. Рассекреченные материалы В начале 2017 года Центральное разведывательное…
9 August 2020
Poliția de Frontieră: 4 persoane, documentate pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice
În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 12 778 traversări. Pe sensul de intrare în Republica Moldova…
9 August 2020
Cetățeni la Punctul de trecere a frontierei Giurgiulești-Galați, în conflict cu legea
În ultima perioadă de timp, polițiștii de frontieră din Punctul de trecere Giurgiulești–Galați au descoperit mai multe acte false la …
9 August 2020
Собаки, лошади и даже козы. Каких животных показывают бельчане в своём «Инстаграме»
Коллаж "СП" Собаки, лошади и даже козы. Каких животных показывают бельчане в своём «Инстаграме» Сегодняшняя фотоподборка из бельцкого сегмента соцсети посвящена братьям нашим меньшим.
8 August 2020
Platforma Demnitate și Adevăr a reconfirmat intenția de a înainta candidatura lui Andrei Năstase la alegerile prezidențiale
Platforma Demnitate și Adevăr și-a reconfirmat astăzi, 8 august, intenția de a înainta candidatura liderului său, Andrei Năstase la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. Totodată,…
8 August 2020
ООН: В Ливане может начаться серьезный гуманитарный кризис
Руководство Организации Объединённых Наций (ООН) предупреждает, что в Ливане может начаться серьезный гуманитарный кризис. Страна и без того переживала серьезный ... The post ООН: В…
Ultima oră! Date noi despre COVID în Moldova: Au fost confirmate peste 400 de cazuri noi
Astăzi, în Republica Moldova au fost confirmate 453 de cazuri noi de coronavirus, anunță Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Șase dintre cazuri sunt din…
8 August 2020
Directorul OMS critică „naționalismul” în materie de vaccin: Pagubele provocate de COVID-19 ar putea fi mai mici dacă ar exista un consens global
Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a criticat joi ”naţionalismul” în materie de vaccin, pledând pentru punerea în comun a instrumentelor…
8 August 2020
O nouă intervenție SMURD în R. Moldova. Un tânăr de 22 de ani a fost adus la Chișinău în urma unui accident
Astăzi, 8 august, echipajul aero –medical SMURD Iași a efectuat o operațiune de transportare de la Râșcani spre municipiul Chișinău a unui tânăr în vârstă…
8 August 2020
Intervenție SMURD în nordul țării
Intervenție SMURD în nordul țării, după ce un bărbat de 22 ani a avut de suferit în urma unui accident rutier. Echipajul aero–medical SMURD Iași…
8 August 2020
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work