en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


Ştiri API
Jurnaliste din R. Moldova au preluat bune practici de promovare a egalității de gen de la organizații din Suedia
În vizită la Kvinna Till Kvinna, ONG care militează pentru drepturile femeilor
Foto: API

Șapte jurnaliste din presa scrisă, online și audiovizuală, finaliste ale Programului media „Click pentru egalitate de gen” au participat într-o vizită de studiu la Stockholm, Suedia. Timp de patru zile, participantele au vizitat organizații internaționale, instituții media și ONG-uri care promovează și susțin egalitatea de gen.

Jurnalistele au vizitat Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (SIDA), unde au aflat despre misiunea și obiectivele Agenției, programele susținute în întreaga lume, inclusiv în R. Moldova, și experiența Suediei în asigurarea unei vieți echitabile pentru femei și bărbați. O altă vizită a avut loc la Televiziunea Publică Suedeză (SVT), care activează din 1956 și are 2100 de angajați. Jurnaliștii din cadrul televiziunii au vorbit din experiența lor de monitorizare și asigurare a egalității de gen în buletinele de știri și emisiuni. Experiența lor a arătat că o prezentare mai echilibrată a genurilor în media crește audiența televiziunii și sporește încrederea populației în instituție. Discuțiile au continuat la Uniunea Jurnaliștilor din Suedia; la redacția portalului Kultwatch, care scrie și publică noutăți din domeniul cultural, și anume, despre oameni care nu ajung în vizorul altor instituții media din Suedia; portalul Feministiskt Perspektiv, care a oferit sfaturi pentru a asigura echilibrul de gen într-o redacție.

Statistici în materie de egalitate de gen au fost discutate și la sediul Kvinna Till Kvinna („De la femei pentru femei”), un ONG care militează pentru drepturile femeilor în 20 de țări, în special în zone de conflict. Despre condițiile în care activează femeile jurnaliste din întreaga lume, dar și alte aspecte importante au discutat jurnalistele cu reprezentantele biroului din Stockholm al Fojo Media Institute, instituție care pledează pentru libertatea de expresie și democrație.

Impresionate de bunele practici în promovarea și asigurarea egalității de gen în jurnalism, participantele au precizat că vor implementa în redacțiile în care activează cele văzute la instituțiile vizitate la Stockholm. „Pentru mine, această vizită de studiu a însemnat, în primul rând, posibilitatea de a învăţa din experienţa unei ţări care a devenit model de integrare a dimensiunii de gen în toate domeniile vieţii - social, politic şi economic. Instituţiile mass-media şi organizaţiile pe care le-am vizitat au reuşit să elaboreze şi să implementeze mecanisme eficiente pentru asigurarea egalităţii de gen. În Republica Moldova, unde discursul de ură împotriva femeilor este un fenomen larg răspândit, iar sexismul şi hărţuirea încă sunt greu de combătut, aceste modele trebuie preluate de toate instituţiile şi organizaţiile care se anunţă progresiste şi tind să asigure egalitatea de gen”, consideră Natalia Porubin, jurnalistă la portalul de investigații jurnalistice anticoruptie.md. „Această vizită de studiu mi-a oferit posibilitatea să cunosc cum funcționează instituțiile din mass-media, ce metode folosesc pentru a menține publicul țintă și a mări numărul acestuia. Am fost impresionată că Uniunea Jurnaliștilor este funcțională și are circa 15.000 de membri, inclusiv pensionari și studenți, iar jurnaliștii sunt protejați prin legislație. Este un exemplu care trebuie să fie preluat și de noi, astfel se poate crea o breaslă jurnalistică solidară”, a precizat Victoria Popa, jurnalistă la săptămânalul național „Jurnal de Chișinău”. „Sunt impresionată de experiența mass-mediei din Suedia și de ONG-urile care, într-adevăr, cred că egalitatea de gen trebuie să fie prezentă în orice domeniu de activitate și care luptă pentru oportunități egale. Vizita în Suedia m-a făcut să conștientizez că, pentru a asigura egalitatea de gen, e nevoie de implicarea tuturor - de la instituțiile de stat și mass-media până la fiecare cetățean”, este de părere Cristina Cucoș, redactora portalului suntparinte.md.

Vizita de studiu a fost etapa finală a Programului media „Click pentru egalitate de gen”, care a fost implementat de API, în parteneriat cu UN Women Moldova, cu susținerea Guvernului Suediei. Programul s-a desfășurat pe parcursul anului curent și a oferit instruiri pentru jurnaliști și jurnaliste și membrii instituțiilor de reglementare, pe subiecte conexe domeniului egalității de gen – limbaj sensibil la gen, sexism, feminism, hărțuire, prevenirea și combaterea violenței față de femei, liderism feminin, reflectarea subiectelor despre egalitatea de gen etc. De asemenea, în cadrul programului a fost organizat un concurs de materiale jurnalistice.

Persoană de contact: Stela Roman, Coordonatoare de proiecte API, email: stela.roman@api.md,  număr de telefon: 022 21 06 02.

comments powered by Disqus
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NICOLAE ROȘIORU
jurnalist
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
ZIARELE API LA MINUT
VIDEO/ Un șofer moldovean ce conducea un autocar cu turiști a provocat un accident la Moscova
Un șofer moldovean a provocat un accident la Moscova. Bărbatul conducea un autocar turistic. Acesta a pierdut controlul volanului și s-a izbit într-un pilon electric.…
18 August 2019
Гибель детей близ Бельц, убийство семьи в России, бойня в Румынии. Обзор ЧП за выходные
Коллаж "СП" Какие происшествия случились за минувший уикенд в стране и мире. 18.08.2019 - 20:07
18 August 2019
В Бельцы вернётся жара
Фото: Мария Смарчевская По данным метеорологов, на следующей неделе будет жарко. 18.08.2019 - 19:51
18 August 2019
Евро и доллар продолжают падать. Официальный курс валют
Фото pixabay.com Национальный банк Молдовы представил официальный курс валют на завтра, 19 августа. 18.08.2019 - 19:08
18 August 2019
Экс-президентам Молдовы полагаются машина, ассистент и кабинет за госсчёт. Часть льгот им хотят урезать
Николай Тимфоти (в центре) пользуется всеми положенными льготами. У Мирчи Снегура и Петра Лучинского есть машины с водителями. Фото: agora.md В 2016 году для экс-президентов…
18 August 2019
Что это за автомобиль? Тест «СП»
Фото pixabay.com Что это за автомобиль? Тест «СП» «СП» проводит конкурс совместно с автошколой «ForSaj».
18 August 2019
Doi copii de șapte și 12 ani s-au înecat într-un bazin de la o fostă stație de epurare
O fetiță de șapte ani și un băiat de 12 ani s-au înecat într-un bazin artificial de la o stație veche de epurare. Copiii erau…
18 August 2019
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work