Cum alegem stilul şi imaginea paginii web, cum optimizăm paginile pentru motoarele de căutare, care sunt tehnicile de aranjare în pagină a conţinutului blocurilor, a informaţiilor şi a publicităţii, cum ne promovăm produsele media pe on-line, sunt doar câteva dintre subiectele trainingului „Tehnologii informaţionale de dezvoltare a paginilor web”, organizat de API la 15 martie 2013, la Chişinău.
Designerii responsabili de paginile web de la ziarele membre ale API au fost familiarizaţi cu tehnologii performante de proiectare, creare, gestionare şi promovare a paginilor web. Instructorul Vitalie Aremescu directorul executiv, Compania Enterprise Business Solutions (EBS), le-a vorbit participanţilor despre importanţa logo-ului, a legendelor la imagini, a link-urilor în ştiri, a rubricilor etc. Deci, logo-ul trebuie să aibă o dimensiune standard, să fie amplasat sus, în partea dreaptă a site-ului şi să fie însoţit de text. Nu se acceptă imagini fără legende, iar comentariile la materialele informative trebuie filtrate ca să evităm expresii şi cuvinte amorale. Majoritatea ştirilor trebuie să conţină maximum 2-3 link-uri în interiorul ştirilor, cu referire la alte ştiri ale site-ului. Faptul permite motoarelor de căutare internaţionale - Google, Yandex, Yahoo să ne promoveze automat paginile web. V. Aremescu le-a recomandat designerilor să evite prezenţa spaţiilor libere pe site. Aceste spaţii ar putea fi acoperite cu banere şi informaţii de felul: „A apărut ultimul număr al ziarului!”. De asemenea, programatorii trebuie să verifice paginile web prin sistemul „validator.w3.org”, ca să evite erorile care pot afecta funcţionalitatea acestuia.
Co-trainerul Nicolae Lungu, manager EBS a menţionat că în fiecare redacţie trebuie să fie angajat un specialist, care să fie responsabil de plasarea ştirilor, iar programatorul să se ocupe de modernizarea site-ului, corectitudinea programării, aplicarea unor tehnologii noi. Doar separarea acestor responsabilităţi poate aduce rezultate scontate. El a recomandat programatorilor să amplaseze rubricile de bază ale site-ului în partea de sus a paginii, corespunzător în dreapta pe cele cu materiale de actualitate, iar în stânga pe cele analitice. Cele din urmă vizează partea de subconştient a creierului uman. Faptul permite ca informaţiile să fie uşor de asimilat şi memorizat de către cititori, a specificat N. Lungu.
Alexandru Cerbuşca, designer web API susţine că acest domeniu este asemenea unui organism viu, care evoluează zi cu zi: „Ceea ce înveţi astăzi şi ţi se pare nou, mâine poate fi deja vechi. Chiar dacă am o experienţă de aproximativ zece ani în HTML, la training am aflat lucruri care îmi scapă în activitatea mea zilnică, fără de care este imposibil să ţii pasul cu noile tendinţe în design-ul web. Cred că instruirea a reuşit datorită prestaţiei bune a experţilor”, a conchis A. Cerbuşca.
Ruslan Mihalevschi, ziarul „SP” spune că informaţia obţinută îl va ajuta să îmbunătăţească site-ul: „Voi atrage o atenţie mai mare motoarelor de căutare, platformei mobile a paginii, am multe idei pe care vreau să le implementez pentru a face site-ul mai performant şi atractiv pentru utilizatori”, specifică R. Mihalevschi.
Marina Bulgaru, ziarul „Unghiul” menţionează că şi-a notat câteva idei foarte importante: „Voi exersa la schimbarea interfaţei site-ului şi la promovarea acestuia, dar şi la plasarea materialelor cu diacritice în titluri”, precizează M. Bulgaru.
Experţii EBS au făcut recomandări comune şi individuale pentru managerii şi designerii web de la 14 ziare ale API, în scopul îmbunătăţirii paginilor web.
Această activitate este realizată în cadrul proiectului „Dezvoltarea new media şi fotojurnalismului în presa independentă din Republica Moldova”, implementat de Asociaţia Presei Independente graţie suportului financiar oferit de National Endowment for Democracy (NED).