en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

Declaraţia membrilor API privind reflectarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021

Conştiente de responsabilitatea ce îi revine mass-mediei în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate care vor avea loc la 11 iulie 2021, instituțiile mass-media membre ale Asociaţiei Presei Independente (API) îşi declară angajamentul de a reflecta nepărtinitor şi echidistant desfăşurarea campaniei electorale în conformitate cu legislația în vigoare, prevederile statutare ale API şi ale Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova.

Pe toată durata campaniei electorale, instituțiile mass-media membre API vor continua să profeseze un jurnalism obiectiv şi nu vor admite partizanatul politic. În același timp, nu va fi limitat spațiul de critică obiectivă la adresa concurenților electorali, cu respectarea normelor deontologiei jurnalistice.

Instituțiile mass-media membre API îşi asumă angajamentul să nu se implice în campanii de denigrare/defăimare a concurenţilor electorali. În acelaşi timp, jurnaliştii vor investiga şi vor informa publicul despre partidele și candidaţii la funcţia de deputat cu probleme de integritate, care promovează interesele unor grupări criminale sau sunt implicați în alte acţiuni ilegale sau împotriva statului de drept.

API face apel către toţi proprietarii/editorii instituţiilor mass-media scrise şi electronice, furnizorii de servicii media audiovizuale din Republica Moldova să se abţină de la orice formă de manipulare a opiniei publice şi de la promovarea discursului de ură, respectând pluralismul de opinii şi principiile eticii profesionale. Încurajăm redacțiile să analizeze critic programele electorale, să ofere publicului informație complexă despre soluțiile concurenților electorali la problemele reale ale cetățenilor și să nu se lase antrenate în promovarea informațiilor false și a speculațiilor geopolitice.

Solicităm partidelor politice, concurenților electorali, Comisiei Electorale Centrale să asigure accesul neîngrădit la informațiile de interes public, inclusiv la rapoartele financiare ale concurenților electorali, datele privind contractele și sumele de publicitate, la alte informații relevante despre utilizarea banilor și a resurselor publice de către partide și concurenții electorali. Cerem concurenților electorali să răspundă operativ la solicitările de informații ale tuturor instituțiilor mass-media și să se abțină de la etichetări și atacuri împotriva jurnaliștilor.

API recunoaște dreptul presei scrise și al presei electronice de a decide de sine stătător asupra politicii de acordare a spațiului publicitar. În același timp, API încurajează redacțiile să se documenteze privind conexiunile de natură penală ale liderilor partidelor, înainte de încheierea contractelor de publicitate, și să nu permită utilizarea platformelor și a reputației instituțiilor media pentru promovarea în funcții publice a unor persoane compromise.  

Aprobată de Consiliul de Administrare API

25 mai 2021

 

comments powered by Disqus
centrul de consultanţă şi asistenţă Baza de date API
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
Propaganda este nociva
REDACȚIILE API LA MINUT
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curată
CivicThe english version of site is out of work