en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

Ştiri API
Clubul de presă JAS: Securitatea nu ține doar de sfera militară, dar și de cea economică, socială sau medicală

Pandemia COVID-19 are repercusiuni în mai multe domenii și toate au legătură directă sau indirectă cu securitatea: diminuarea drepturilor omului, restricții asupra informației, unele imixtiuni în procesul electoral, diminuarea rolului societății civile în luarea deciziilor etc. Despre aceste și alte aspecte conexe securității la nivel național și regional s-a vorbit la prima ședință a Clubului de presă, organizată de Asociația Presei Independente (API) și Centrul de Informare și Documentare privind NATO (CID NATO) în cadrul programului „Jurnalism în domeniul apărării și securității”.

Clubul de presă „Impactul COVID-19 asupra securității regionale” s-a desfășurat în regim online la 22 septembrie 2020, întrunind cei 10 jurnaliști membri ai rețelei JAS (Jurnalism în domeniul apărării și securității), alți jurnaliști interesați de această tematică, experți în domeniul securității din țară și de peste hotare.

La deschiderea evenimentului, Petru Macovei, directorul executiv API, a spus că în mass-media de la noi, subiectele care vizează apărarea și securitatea sunt prezentate, în mare parte, superficial, iar „prin intermediul acestui program, API și CID NATO vor să contribuie la promovarea culturii securității, prin „creșterea” unei echipe de profesioniști media – jurnaliști și jurnaliste care cunosc foarte bine tema securității, iar atunci când relatează despre aceste subiecte o pot face profesionist și într-un limbaj accesibil publicului”.

Elena Mârzac, directoarea executivă a CID NATO s-a referit la problemele de securitate ale Republicii Moldova și ale țărilor din regiune, care s-au accentuat odată cu pandemia de COVID-19: „Vreau să răspundem la întrebarea dacă problema de securitate sanitară, cu care ne confruntăm de la începutul anului, a distras atenția de la alte probleme de securitate. În regiunea noastră, țările au devenit mai închise, au limitat cooperarea în ultimele șase luni și s-au preocupat mai mult de problemele interne și sănătatea cetățenilor, dar amenințările interne continuă să se accentueze, pandemia este exploatată, iar cineva ar vrea să obțină niște avantaje... Pandemia de COVID-19 a accentuat mai multe vulnerabilități care au dus la diminuarea drepturilor omului, cum ar fi imposibilitatea de a se întruni, de a protesta, controlul statului asupra informației sub pretextul luptei cu dezinformarea, imixtiunea în procesul electoral, diminuarea rolului societății civile în procesul de luare a deciziilor și altele”. Elena Mârzac a atras atenția asupra situației epidemiologice din țara noastră, care este cea mai gravă din regiune, raportată la numărul de cetățeni și teritoriu, ceea ce afectează direct securitatea umană, cu repercusiuni și asupra vecinilor noștri România și Ucraina.

Invitații Clubului de presă JAS au fost Angela Gramada, președinta Asociației „Experts for Security and Global Affairs” și membru asociat al Platformei ONGD – FOND din România și Yevhen Mahda, director executiv, Institute of Word Policy, membru al Consiliului public pe lângă Ministerul Afacerilor Externe din Ucraina, care au vorbit despre experiența din pandemie a țărilor vecine România și Ucraina.

Dezinformarea – amplificator al panicii în rândul populației

Angela Gramada: „România, ca și alte state, a acționat din inerție, în mod individual și nu a apelat la mecanismele de cooperare regională pentru limitarea răspândirii virusului. Am fost supuși la mai multe riscuri, în primul rând am fost supuși la dezinformare care s-a referit atât la tehnologia 5G, cât și la conspirațiile cu ciparea impusă populației de către anumite forțe oculte sau anumiți oameni de afaceri cunoscuţi. Un alt subiect al dezinformării au fost exercițiile militare NATO, au fost folosite fotografii trucate și elemente vizuale din anii precedenți, dar cel mai grav este că, din cauza necunoașterii, foarte multe persoane au distribuit aceste dezinformări, tancuri, mașini blindate din 2016, dar promovate ca fiind de dată recentă. Asta a amplificat și mai mult panica și isteria în rândul populației”.

Yevhen Mahda: „Pandemia COVID-19 a generat frică și teorii ale conspirației, iar dacă e să analizăm situația la moment, ne dăm seama că nu mai este atât de greu de ajuns din Ucraina în R. Moldova și invers. Noi nu mai trăim în tabloul obișnuit de până acum, oamenii trebuie să înțeleagă asta. Jurnaliștii nu doar în pandemie, dar și în general trebuie să fie „sanitarii” societății, care să ajute, dar să nu facă mai rău. Știrile despre noul coronavisrus sunt în top, oamenii le urmăresc, fie că ele sunt adevărate sau false”.

Invitatul Clubului de presă a fost și Robert Pszczel, ofițer superior la Divizia de Diplomație Publică a NATO. El a vorbit despre reacțiiile NATO la criza COVID-19 și cum face față Alianța speculațiilor.

Robert Pszczel: „Chiar de la început ne-am propus ca această criză din domeniul sănătății să nu se transforme într-o criză a securității. Ne-am confruntat cu speculații de tot felul, că virusul a fost adus în China de americani, chiar unii oficiali au făcut astfel de declarații... Există actori care folosesc pandemia pentru a disemina dezinformări despre NATO. Noi încercăm să nu reacționăm la toate dezinformările și nu vom răspunde niciodată la propagandă cu altă propagandă. Dar când avem cazuri grave, punem veni cu reacții să punctele pe I. Din păcate, fabricarea miturilor și a falsurilor a devenit o industrie mare. De aceea este important ca în lupta cu dezinformarea să avem ca aliați mass-media independentă, jurnaliștii și experții independenţi care își fac cinstit munca”.

Securitatea nu ține doar din sfera militară

Jurnaliștii participanți la Clubul de presă afirmă că publicul de la noi este preocupat mai mult de lucruri simpliste, ușor de digerat, iar media ar trebui să le explice oamenilor că securitatea nu ține doar de sfera militară, dar și de cea economică, socială și, mai ales în această perioadă, medicală.

Mădălin Necșuțu, corespondent la Balkan Investigative Reporting Network: „R. Moldova nu are o politică de securitate bine conturată. Este destul de dificil să explici problemele de securitate cetățeanului de rând care este preocupat de problematici mai simpliste, ușor de digerat și de înțeles, cu efect imediat asupra vieții sale. Cu toate acestea, cred că este de datoria jurnaliștilor să abordeze teme de securitate și nu neapărat din sfera militară, ci și securitate economică, socială și, mai ales acum în pandemie, securitate medicală. Este nevoie de creșterea specializării în acest domeniu dificil pentru jurnaliștii din R. Moldova, or, fiind pe brâul de securitate Est-Vest, Moldova are și ea rolul ei în arhitectura de securitate europeană”.

Irina Tabaranu, responsabilă de reflectarea situației din zona de securitate și regiunea transnistreană la TVR Moldova: „Abordez des subiectele ce țin de securitate, în special, situația din zona de securitate și îmi dau seama că oamenii nu sunt suficient de informați despre posibilele pericole, cine este responsabil de asigurarea securității întregii țări și dacă în general avem responsabili de acest domeniu. Am observat că oamenii cred doar într-un pericol militar, însă cele mai frecvente în perioada în care trăim sunt alte tipuri de pericole: cele cibernetice, informaționale sau chiar economice. De aceea, cred că este nevoie de o informare mai calitativă a populației, dar și consecvenţă din partea jurnaliștilor care scriu la aceste teme”.

Programul „Jurnalism în domeniul apărării și securității” se va desfășura până în august 2021, iar în această perioadă vor fi organizare ateliere de lucru cu experți naționali și internaționali, consultanță, vizită de studiu și un concurs de materiale jurnalistice pentru membrii rețelei JAS, dar și cluburi de presă cu participarea unor persoane-cheie în domeniile securității și apărării, care vor fi deschise pentru toți jurnaliștii interesați.

Proiectul „Jurnalism în domeniul apărării și securității” este implementat de Asociaţia Presei Independente (API) în parteneriat cu Centrul de Informare și Documentare privind NATO (CID NATO) şi finanţat de Ambasada SUA în Republica Moldova. Opiniile exprimate în cadrul proiectului aparțin autorilor proiectului și nu corespund neapărat celor ale Ambasadei SUA.

comments powered by Disqus
centrul de consultanţă şi asistenţă Baza de date API
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
Propaganda este nociva
REDACȚIILE API LA MINUT
Prima investiție serioasă la Ștefan Vodă_ 1,5 milioane de euro pentru construirea unei fabrici
Documentul a fost semnat de administratorul principal al ZEL Bălți, Marin Ciobanu, și de reprezentantul companiei elvețiene Schoeni, Daniel Schoeni
18 Octombrie 2021
Feștelița a devenit primul sat inteligent energetic din Republica Moldova
n sat a fost inaugurat și un Centru de Excelență n Eficiență Energetică, care este singurul din Republica Moldova și este format din 10 tipologii…
18 Octombrie 2021
Și Bulgaria riscă să rămână fără gaze din cauza datoriilor
Conducerea companiei de stat a gazelor a făcut acest avertisment ntr-o scrisoare adresată premierului Stefan Yanev, primarului capitalei Sofia Yord
18 Octombrie 2021
Nu mai sunt paturi libere, în spitalele municipale, pentru pacienții cu COVID-19: „Paturile de terapie intensivă nu ajung și se eliberează, cu regret, prin decesul pacienților”
În Capitală, numărul cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19 este în creștere. Situația din spitale este drastică, iar în secția de terapie intensivă toate paturile activate…
18 Octombrie 2021
Nu mai sunt paturi libere, în spitalele municipale, pentru pacienții cu COVID-19: „Paturile de terapie intensivă nu ajung și se eliberează, cu regret, prin decesul pacienților”
În Capitală, numărul cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19 este în creștere. Situația din spitale este drastică, iar în secția de terapie intensivă toate paturile activate…
18 Octombrie 2021
Коммунисты и социалисты представили своего кандидата в мэры Бельц под лозунгами против центральных и местных властей
Лидер социалистов Игорь Додон говорил, что выборы примара Бельц — это важная битва, которую партия не должны проиграть. Фото: Юрий Гагарин Язык Русский На его…
18 Octombrie 2021
Коммунисты и социалисты представили своего кандидата в мэры Бельц под лозунгами против центральных и местных властей
Лидер социалистов Игорь Додон говорил, что выборы примара Бельц — это важная битва, которую партия не должны проиграть. Фото: Юрий Гагарин Язык Русский На его…
18 Octombrie 2021
România: Dacian Cioloș, așteptat azi în Parlament cu lista de miniștri și programul de guvernare
Candidatul desemnat la funcția de prim-ministru al României, Dacian Cioloş, va depune azi, 18 octombrie, la Parlament lista cu miniștrii propuși pentru cabinetul său și…
18 Octombrie 2021
România: Dacian Cioloș, așteptat azi în Parlament cu lista de miniștri și programul de guvernare
Candidatul desemnat la funcția de prim-ministru al României, Dacian Cioloş, va depune azi, 18 octombrie, la Parlament lista cu miniștrii propuși pentru cabinetul său și…
18 Octombrie 2021
Viceprim-ministrul Andrei Spînu va efectua o vizită în Polonia: „Voi purta discuții privind furnizarea gazului natural în R. Moldova”
Viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, anunță că în perioada 18-19 octombrie va efectua o vizită de lucru în Polonia. „În cadrul vizitei voi…
18 Octombrie 2021
Viceprim-ministrul Andrei Spînu va efectua o vizită în Polonia: „Voi purta discuții privind furnizarea gazului natural în R. Moldova”
Viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, anunță că în perioada 18-19 octombrie va efectua o vizită de lucru în Polonia. „În cadrul vizitei voi…
18 Octombrie 2021
Привиться от ковида в автобусе и троллейбусе сегодня можно в Кишиневе и Криково
Примэрия муниципия Кишинев информирует, где 18 октября с 10:00- до 8:00 будут находиться два мобильных пункта вакцинации. Троллейбус будет в ... The post Привиться от…
Criza energetică din China riscă să perturbe pe termen lung lanţurile de aprovizionare
Criza energetică din China riscă să perturbe pe termen lung lanţurile de aprovizionare, cumpărătorii din Europa şi Statele Unite fiind nevoiţi să aştepte mai mult…
18 Octombrie 2021
Criza energetică din China riscă să perturbe pe termen lung lanţurile de aprovizionare
Criza energetică din China riscă să perturbe pe termen lung lanţurile de aprovizionare, cumpărătorii din Europa şi Statele Unite fiind nevoiţi să aştepte mai mult…
18 Octombrie 2021
Игорь Гросу примет участие в Европейской конференции председателей парламентов государств-членов Совета Европы
Председатель Парламента Республики Молдова Игорь Гросу примет участие в Европейской конференции председателей парламентов государств-членов Совета Европы которая состоится 21-22 октября в Афинах. ... The post Игорь Гросу…
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, va efectua o vizită de lucru la Atena
Președintele Parlamentului R. Moldova, Igor Grosu, va efectua o vizită de lucru la Atena. Acesta va participa la Conferința europeană a președinților de Parlament din…
18 Octombrie 2021
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, va efectua o vizită de lucru la Atena
Președintele Parlamentului R. Moldova, Igor Grosu, va efectua o vizită de lucru la Atena. Acesta va participa la Conferința europeană a președinților de Parlament din…
18 Octombrie 2021
(ФОТО) Груда пластиковых бутылок осталась на земле после Кишиневского марафона. Комментарий участника Думитру Алайба
Груда пластиковых бутылок была выброшена участниками Кишиневского марафона на трассу. Фото опубликовал Игорь Хынку в социальной сети. В ответ на ... The post (ФОТО) Груда…
Primele 21 de școli din Cahul și Ungheni au început elaborarea Politicii de Protecție a Copilului
Primele 21 de școli din Cahul și Ungheni au demarat procesul de elaborare a Politicii de Protecție a Copilului (PPC), cu ajutorul Centrului Național de...…
18 Octombrie 2021
CNAS a transferat 18,5 milioane de lei pentru achitarea indemnizațiilor pentru incapacitatea temporară de muncă
Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) anunţă despre finanţarea celei de-a doua tranşe a indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă, pentru 8 385 de beneficiari,…
18 Octombrie 2021
CNAS a transferat 18,5 milioane de lei pentru achitarea indemnizațiilor pentru incapacitatea temporară de muncă
Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) anunţă despre finanţarea celei de-a doua tranşe a indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă, pentru 8 385 de beneficiari,…
18 Octombrie 2021
Fost şef de departament la Banca Naţională, nou membru în conducerea OTP Bank
Decizia BNM vine după trei luni şi ceva din momentul plecării acestuia din funcţia de Director al Departamentului Raportări și Statistică al Băncii
18 Octombrie 2021
Ambasadorul Franţei în Belarus, Nicolas de Bouillane de Lacoste, a părăsit ţara
Ambasadorul Franței în Belarus, Nicolas de Bouillane de Lacoste, a părăsit orașul Minsk la cererea autorităților locale, scrie Novaya Gazeta. Plecarea lui Lacoste a fost…
18 Octombrie 2021
Воскресная ковид-сводка: 1115 новых заражений и 35 умерших. Среди жертв — двое бельчан и 22-летний парень
173 госпитализированных пациента с ковидом находятся сейчас в крайне тяжелом состоянии, к аппаратам ИВЛ подключен 31 инфицированный. В тяжелом состоянии пребывают 638 человек. Фото иллюстративное: Минздрав Молдовы Язык Русский В воскресенье, 17 октября, в Молдове выявили еще…
18 Octombrie 2021
DOC/ Fostul primar al satului Corjova Valeriu Mițul și jurnalistul Tudor Iașcenco, decorați post-mortem cu „Ordinul Republicii”
Fostul primar al satului Corjova Valeriu Mițul și jurnalistul Tudor Iascenco au fost decorați post-mortem cu „Ordinul Republicii”. Un decret în acest sens a fost…
18 Octombrie 2021
Euronews de Moldova_ Alte două noi posturi de televiziune vor apărea pe piață
Consiliul Audiovizualului a decis, n ședința din 15 octombrie 2021, să elibereze licențe de emisie firmei Binamex-M SRL, pentru posturile de televi
18 Octombrie 2021
Un comisar european susține că sărăcia crește în UE din cauza prețurilor tot mai mari la energie
Comisarul european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit, a avertizat cu privire la creşterea sărăciei în Europa din cauza preţurilor tot mai…
18 Octombrie 2021
Construcția Autostrăzii Unirea va fi finalizată până la 31 decembrie 2030
Preşedintele României, Klaus Iohannis a promulgat legea care stabileşte ca termenul pentru finalizarea Autostrăzii Unirea să fie 31 decembrie 2030, informează Deschide.md. Actul normativ vizează...…
18 Octombrie 2021
DOC/ CEC a anunțat numărul total de alegători în cele 15 localități unde, la 21 noiembrie, vor avea loc alegeri locale noi
Comisia Electorală Centrală (CEC) a emis un comunicat cu privire la numărul de alegători în cele 15 circumscripții electorale unde vor avea loc alegeri locale…
18 Octombrie 2021
Убийство депутата парламента, сбитые велосипедисты, похищение миссионеров и снова массовая смерть от алкоголя. Обзор ЧП за выходные
Коллаж "СП" Язык Русский Какие происшествия случились в стране и мире за этот уикенд. 17.10.2021 - 21:20
17 Octombrie 2021
«Что в этом сложного?» Глава Moldovagaz ответил на возмущения из-за призыва экономить природный газ
Вадим Чебан считает, что некоторые предприятия могли бы перейти на альтернативные виды топлива. Фото: gagauzinfo.md Язык Русский Директор Moldovagaz Вадим Чебан ответил на возмущения бытовых потребителей…
17 Octombrie 2021
Președintele SA „Moldovagaz”, despre solicitarea de a reduce consumul de gaze: „De ce să fierbi un ceainic plin cu apă, dacă vrei să pregătești o singură cană cu ceai sau cafea?”
Președintele Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz” Vadim Ceban a venit cu un comentariu vizavi de reacțiile consumatorilor, după ce reprezentanții companiei au solicitat, repetat, consumatorilor să reducă consumul zilnic…
17 Octombrie 2021
Немецкие СМИ о газовом кризисе, зависимости от России, роли Шрёдера и Меркель
Немецкие журналисты активно обсуждают цели Владимира Путина, выигрыш «Газпрома», роль «Северного потока — 2», ошибки правительства Германии и задачи ЕС ... The post Немецкие СМИ…
Încep să „creadă în COVID” abia când ajung la reanimare. Unii nici atunci. Medicii povestesc despre efectele dezinformării
În ultimele două săptămâni Ministerul Sănătății a anunțat despre cel puțin opt cazuri de deces al pacienților de COVID-19 care au refuzat să se interneze.…
17 Octombrie 2021
Încep să „creadă în COVID” abia când ajung la reanimare. Unii nici atunci. Medicii povestesc despre efectele dezinformării 
Încep să „creadă în COVID” abia când ajung la reanimare. Unii nici atunci. Medicii povestesc despre efectele dezinformării. În ultimele două săptămâni Ministerul Sănătății a anunțat despre…
17 Octombrie 2021
Бывший мэр Коржова и участник Днестровской войны Валерий Мицул, был посмертно награжден высшей государственной наградой «Орден Республики»
Бывший мэр Коржова и участник Днестровской войны Валерий Мицул, скончавшийся 2 октября из-за проблем со здоровьем, был посмертно награжден высшей ... The post Бывший мэр…
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curată
CivicThe english version of site is out of work