en
Versiunea veche a site-ului
consiliul de presa

API este semnatară a Codului Deontologic al jurnalistului din R. Moldova.

API este membru al Asociației Mondiale a Ziarelor și a Producătorilor de Știri

(World Association of Newspapers and News Publishers - WAN/IFRA)

Ştiri API
Administrația locală din Basarabeasca poate deveni mai transparentă dacă va ține cont de recomandările experților
Participanții la dezbaterea privind prezentarea Raportului de monitorizare al API, 21 iunie 2021, orașul Basarabeasca

Autoritățile locale din orașul Basarabeasca nu asigură pe deplin transparența utilizării banilor publici, a procesului de adoptare a deciziilor, gestionării proprietății comunitare și achizițiilor publice. Astfel, potrivit unor evaluări independente, Primăria Basarabeasca a înregistrat doar 9% din 100% la capitolul transparenței, ocupând poziția 47 din 60 cele mai mari localități din țară, iar transparența scăzută are un impact negativ asupra locuitorilor, organizațiilor societății civile și mediului de afaceri. Acestea sunt câteva din constatările unui raport de monitorizare a APL Basarabeasca, elaborat de experții API și prezentat în cadrul unei dezbateri la 21 iunie a.c. Autoarele raportului au formulat mai multe recomandări pentru facilitarea accesului comunității locale la informațiile de interes public.

Expertele API Mariana Kalughin și Diana Enachi-Ranga au vorbit despre aspectele problematice din activitatea administrației locale din Basarabeasca la capitolele transparența generală a primăriei, asigurarea transparenței decizionale, bugetare și în procesul de achiziții. “Pagina web oficială a primăriei nu este ordonată și nici dezvoltată, iar toate compartimentele, sub-compartimentele și rubricile trebuie completate cu informații actualizate. De asemenea, versiunile în limbile română și rusă ale site-ului nu se potrivesc, de aceea recomandăm plasarea informațiilor, în egală măsură, atât în într-o limbă, cât și în alta. Chiar dacă au fost elaborate și aprobate reguli interne privind organizarea procedurilor de asigurare a transparenței decizionale, totuși cadrul instituțional este nedezvoltat”, a menționat Mariana Kalughin. Ea a mai adăugat că primăria și Consiliul orășenesc nu asigură publicarea proiectelor de decizii, a rapoartelor anuale privind transparența decizională și a informațiilor privind executarea bugetului.

Diana Enachi-Ranga a atras atenția că administrația locală are carențe serioase la etapa de planificare a achizițiilor, iar pe pagina web lipsesc planurile anuale de achiziții pentru anii 2019 și 2020, ceea ce contravine legislației. “APL nu a asigurat elaborarea și publicarea rapoartelor semestriale și anuale de monitorizare a contractelor de achiziții, încălcând astfel prevederile Regulamentului cu privire la activitatea grupului de lucru pentru achiziții. În ceea ce privește transparența achizițiilor de valoare mică, am apreciat pozitiv publicarea dărilor de seamă pentru anii 2019 și 2020, deși accesibilitatea acestora este redusă deoarece sunt publicate într-o manieră neclară, nestructurată, cu documente fără titlu”, a spus experta.

Au fost formulate o serie de recomandări pentru îmbunătățirea transparenței achizițiilor, ceea ce ar contribui la sporirea încrederii locuitorilor orașului în modul în care autoritatea locală cheltuie banii publici. Expertele au remarcat necesitatea respectării normelor legale privind transparența la toate etapele proceselor de achiziție, dezvoltarea cooperării cu organizațiile societății civile și implicarea acestora în grupurile de lucru pentru achiziții etc.

La dezbatere au participat reprezentanți ai primăriei și ai consiliului orășenesc, activiști civici, reprezentanți ai mass-mediei locale. În cadrul discuțiilor, primarul și consilierii s-au învinuit reciproc de problemele existente. Astfel, primarul Valentin Cimpoeș a menționat că primăria se confruntă cu multiple probleme financiare și de cadre, iar Consiliul orășenesc nu contribuie la soluționarea acestora. Din spusele primarului, consilierii orășenești nu-i susțin inițiativele, au redus drastic finanțarea pentru activitățile curente, nu consultă primăria în chestiuni importante și iau decizii unilaterale. La rândul său, consilierului Igor Nechita care l-a reprezentat la masa rotundă pe secretarul consiliului orășenesc, a spus că primarul nu-și îndeplinește eficient atribuțiile de serviciu, ignoră deciziile consiliului, acționează în judecată deciziile consilierilor, fapt care tergiversează implementarea unor proiecte în favoarea cetățenilor.

Raisa Voroniuc, președinta organizației neguvernamentale Clubul pentru femei “Golubka”, a afirmat că atât primăria, cât și Consiliul orășenesc neglijează societatea civilă la elaborarea anumitor documente și în procesul de adoptare a deciziilor. Fără un compromis între cele două entități ale puterii locale nu este posibilă soluționarea problemelor cetățenilor și a întregii comunități. Ea a solicitat ca reprezentanții ONG-urilor locale să fie invitați la ședințele la care se discută chestiuni importante pentru oraș, iar oamenii să fie informați cu regularitate despre deciziile adoptate.

Pe parcursul anului curent, API monitorizează transparența administrațiilor locale din șase orașe – Dondușeni, Fălești, Rezina, Hâncești, Căușeni și Basarabeasca, elaborând rapoarte de monitorizare pentru perioada septembrie 2019 – iunie 2020. Aceste localități au fost selectate în baza indicatorilor slabi, înregistrați după evaluarea anterioară a Portalului de Transparență Locală.

Înregistrarea mesei rotunde poate fi vizionată AICI.

Raportul de monitorizare a transparenței APL din orașul Basarabeasca

Evenimentul este realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și Fundației Konrad Adenauer. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului “Responsabilitate și implicare civică pentru buna guvernare”, implementat de Asociația Presei Independente (API), în cadrul Programului de granturi “Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

 

comments powered by Disqus
centrul de consultanţă şi asistenţă Baza de date API
MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
Propaganda este nociva
REDACȚIILE API LA MINUT
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curată
CivicThe english version of site is out of work