en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


API: 20 de ani pentru o presă profesionistă, neangajată şi profitabilă
Ştiri API
Achizițiile publice: subiecte pentru jurnaliști sunt, reacții din partea autorităților nu prea
25 de participanți au discutat situația sistemului de achiziții publice din R. Moldova, Ucraina și România
Foto: API

Achizițiile publice sunt deseori asociate cu scheme ilicite și cazuri de corupție. Timp de două zile, mai mulți experți naționali și internaționali au demonstrat instrumente de investigare a achizițiilor publice în cadrul unui atelier pentru jurnaliști și activiști civici. Cei 25 de participanți au discutat situația sistemului de achiziții publice din R. Moldova, Ucraina și România și au analizat cazuri concrete de achiziții publice. În calitate de traineri au fost invitați Ana Poenariu de la RISE Project România, Viktor Nestulia de la Transparency International Ucraina, Anastasia Nani și Natalia Porubin de la Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova. Atelierul ”Instrumente de investigare a achizițiilor publice” a fost organizat de Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate și Asociația Presei Independente (API) în perioada 16-17 septembrie.

”O componentă importantă a jurnalismului de investigație o reprezintă investigația achizițiilor publice. Deseori, procesul de achiziție în domeniul public se desfăşoară în mod netransparent, la limita legii şi există multe cazuri de corupție. Din acest motiv, fundația noastră, alături de partenerii noştri de la API, am decis să organizăm un nou atelier pentru jurnalişti, unde ei au avut ocazia să cunoască şi să învețe să folosească mai multe instrumente de investigare în domeniul achizițiilor publice utilizate în România, Ucraina şi Republica Moldova. Ca organizatori, ne dorim ca jurnaliştii, bloggerii şi reprezentanții societății civile din Moldova să se familiarizeze şi să aibă acces la cât mai multe metode, instrumente şi informații care vizează domeniul achizițiilor publice. Pe termen lung, acest lucru poate aduce un nivel mai mare de transparență în domeniul achizițiilor publice”, a precizat Vladimir Gîlcă, coordonatorul Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate în Moldova.

Viktor Nestulia de la Transparency International Ucraina a povestit experiența Ucrainei, unde a fost lansată platforma Prozorro, care conține detalii complexe despre întregul proces de achiziții (informații despre tender, agenți economici, planul achizițiilor, prețurile, chiar și contractele semnate). ”Achizițiile publice sunt riscul nr. 1 de corupție în lume. În Uniunea Europeană riscul de corupție în achiziții publice reprezintă 3-5%. În Ucraina, 99.1% din oamenii de afaceri consideră că, fără mită, achizițiile publice nu sunt posibile. Lansarea platformei Prozzoro a însemnat sfârșitul epocii hârtiilor. Toate informațiile au trecut pe această platformă electronică. Ideea a apărut după revoluția din Ucraina, într-un grup de activiști civici. Mai târziu s-au alăturat și autoritățile. Lansarea platformei a durat 18 luni. În R. Moldova, din câte știu, pentru a obține aceste informații este necesară scrierea unei adresări autorităților, iar răspunsul vine prea târziu și nu întotdeauna complex. Domeniul achizițiilor publice este unul foarte important și complex. Întotdeauna încercați să aveți și poziția unui jurist care să vă ajute să înțelegeți mai bine dedesubturile unei achiziții, la fel, parteneriatul cu ONG-le din domeniu sunt foarte utile în activitatea unui jurnalist. Nu vă axați doar pe aspecte negative. Sunt și părți pozitive în achizițiile publice, despre care putem informa cetățenii. Nu neapărat să fie doar cazuri de corupție în achiziții. Urmăriți măcar o dată pe săptămână platforma M-tender din Moldova pentru a vă informa despre licitațiile de la voi din țară”, a recomandat expertul.

Natalia Porubin de la Centrul de Investigații Jurnalistice a remarcat că ”realitatea din R. Moldova este un pic alta decât în UE sau țările vecine. Autoritățile noastre nu sunt deschise să le ofere jurnaliștilor informații despre achiziții publice. Deși pare un domeniu dificil de investigat, există instrumente simple care ne ajută să documentăm achizițiile publice. Site-ul tender.gov.md este un instrument bun unde pot fi găsite datele despre achizițiile publice din țară. Este suficient să vedem că la tender participă un singur agent economic sau să analizăm sumele oferite ca să ne dăm seama că avem un caz dubios. Din păcate, subiecte avem, din păcate, nu avem reacții după publicarea acestor cazuri. Însă, după un articol publicat aveam multe apeluri de la cititori care ne semnalau cazuri similare. Oamenii înțeleg importanța acestui subiect. Și asta este important. O altă resursă – site-ul consiliilor raionale sau ale primăriilor: multe din autorități publică informații despre achizițiile publice efectuate în localitate”. Jurnalista Anastasia Nani a menţionat că ”domeniul achizițiilor publice este „un sac fără fund” de subiecte pentru jurnaliști. Autoritățile, din păcate, nu reacționează după publicarea articolelor noastre și sunt tot mai inventive când invocă refuzul oferirii informațiilor pe care le solicităm, fie secret de stat sau secret comercial, fie date cu caracter personal”.

Despre sistemul de achiziții publice din România, Ana Poenariu susține că este foarte diferit de cel din Ucraina și Republica Moldova. ”Pe pagina oficială e-licitatie.ro, informațiile, de obicei, sunt publicate cu întârziere. Poți afla că cineva a pornit o licitație după o lună sau cinci. Investigativedashboard.org este o bază de date internațională utilă jurnaliștilor, simplă de folosit. Ted.europa.eu este o altă platformă utilă unde sunt publicate achizițiile din toate statele membre UE. Este o obligație pentru statele membre. Diferența față de R. Moldova și Ucraina este că avem un Consiliu Național de contestare a licitațiilor, unde firmele nemulțumite de rezultatele unei licitații se pot adresa şi acest poate anula licitația. Tot ce înseamnă licitație publică este ban public, plătit de contribuabili, adică de noi, cetățenii. De aceea, noi jurnaliștii trebuie să știm să explicăm aceste cifre pentru cetățeni. În România sunt multe cazuri când licitațiile sunt aranjate din timp, părțile se înțeleg între ele și câștigă licitația cine trebuie să o câștige. De obicei, firmele sunt favorizate de partidul de guvernământ”.

Participanții la atelier au adresat întrebări și au făcut exerciții practice, abordând cazuri concrete de licitații anunțate de autorități. Aceștia au precizat că informațiile oferite de experți le vor fi utile în documentarea și scrierea articolelor jurnalistice. ”Informațiile și cazurile practice prezentate de către experți sunt utile pentru jurnaliștii care activează, dar mai ales pentru cei începători. Lucrul cu bazele de date este în general unul foarte dificil și nu toți jurnaliștii pot selecta informația, de aceea, un asemenea training este util pentru dezvoltarea abilităților practice”, crede Constantin Uzdriș de la TVR Moldova. ”Dacă până acum, atunci când scriam un subiect despre achizițiile publice, abordam doar momentele organizatorice ale procesului, în urma trainingului am aflat despre instrumente de investigare și surse de unde pot afla mai multe informații despre achizițiile publice. Este foarte important că în cadrul trainingului a fost demonstrată experiența comparativă din România, Ucraina și Republica Moldova. Pot afirma că de la acest training voi pleca în redacția Actualități Radio cu un amalgam de surse pe care le voi utiliza în scrierea subiectelor”, ne-a spus Cristina Popescu de la Radio Moldova. ”Acest atelier este util pentru orice jurnalist începător, care se interesează de felul în care este gestionat banul public. Am reușit să ”fur” câte ceva de la trainerii noștri în materie de lucru cu datele ce vizează achiziții publice și am devenit și mai interesată de subiect. Sper să pot folosi cât mai bine ceea ce am învățat aici”, a menționat Aliona Ciurcă de la Ziarul de Gardă. ”Pentru mine și, sper pentru toți participanții, a fost util să aflu noi surse de informații, baze de date online pentru documentarea publicațiilor. La fel de util a fost schimbul de experiență între noi și mă bucur că sunt foarte mulți jurnaliști tineri interesați de acest subiect, deloc simplu”, a precizat Tudor Iașcenco de la ziarul ”Cuvântul” din Rezina.

Acest eveniment a fost organizat cu sprijinul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Federale Germane în cadrul proiectului ”Dezvoltarea cooperării cu societatea civilă în țările Parteneriatului Estic și Rusia”.

comments powered by Disqus


MEMBRII API
Persoane juridice
Persoane fizice
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Cronică API
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
ZIARELE API LA MINUT
Tăierea pamblicei
Odochia râneşte omătul. Şi îl va râni tot aşa până la 20 mai, după care, dacă vom fi cuminţi, ne va instala şi tombleroane
22 Martie 2018
O sută de ani de zile la porțile Laputei (I)
Dl Nahoi îi îndeamnă pe români să rămână „cu picioarele pe pământ”
22 Martie 2018
 „Fulger” în uşa bisericii
Cazul Dereneu // Unele forţe vor să tensioneze situaţia, să răstoarne ordinea, să distrugă stabilitatea firavă
22 Martie 2018
Speriat de Unire
Un preşedinte de raion le-a cerut invitaţilor din România să stea acasă, motivând că predecesorul său, care le-a făcut invitaţia la sărbătoarea Centenarului Unirii, nu…
22 Martie 2018
Jurnaliștii boicotează Duma de Stat
„Novaya gazeta” susține poziția redacțiilor instituțiilor mass-media (RBC, „Kommersant”, „Dozhd”, „Ecoul Moscovei” etc.), care și-au exprimat solidaritatea cu jurnalistele ce au fost supuse abuzurilor sexuale…
22 Martie 2018
В бельцкой высотке девушка пыталась покончить с собой
Девушка в красном халате висела на балконе, рискуя сорваться вниз. Фото полиции О том, что человек может сорваться с балкона на 10-м этаже, в полицию…
22 Martie 2018
Ярмарок в бельцком муниципальном Дворце культуры больше не будет
По мнению и. о. примара, торговать в учреждениях культуры нельзя. Фото balti.chamber.md Об этом заявил и. о. примара Николай Григоришин на аппаратном совещании примарии. 22.03.2018…
22 Martie 2018
Banca Națională, atacată în judecată pentru că refuză să publice Raportul Kroll 2
O cerere de chemare în judecată a Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a fost înregistrată astăzi, 22 martie, la sediul Râșcani al Judecătoriei Chișinău de…
22 Martie 2018
Внимание, отключения! Коммунальные службы предупреждают
Фото из архива "СП" Внимание, отключения! Коммунальные службы предупреждаютИнформация о профилактических работах в Бельцах на ближайшие дни.
22 Martie 2018
«Мне просто стыдно за эту улицу». Разбитый перекрёсток обсудили в примарии
Ямы на перекрёстке «забьют», как только сойдёт снег. Фото: Сергей Пузик Муниципальное предприятие ДРСУ попыталось разъяснить ситуацию с перекрёстком улиц Штефана чел Маре и 1…
22 Martie 2018
Savantul Ștefan Topală – octogenar  
Doctorul habilitat, profesorul cercetător Ștefan Topală, originar din s. Podgoreni, raionul Orhei, protagonist al serialului ”30 de întrebări de-acasă”, editat de redacția săptămânalului CUVÂNTUL, unul…
22 Martie 2018
(video) Mașina de lux a Procuraturii Generale, pe contrasens și cu girofar
BMW-ul M5 xDrive, surprins ieri, 21 martie, pe str. Albișoara din capitală, în timp ce se deplasa pe contrasens, cu viteză excesivă și cu girofarul aprins, aparține…
22 Martie 2018
Școala, reforma și demografia
Școlile mari prosperă, iar cele mici supraviețuiesc. Urmare a reformei de optimizare, bugetele instituțiilor de învățământ cresc odată cu numărul de elevi. În timp ce…
22 Martie 2018
A plecat la ceruri Serghei Sârbu
S-a stins din viaţă Serghei Sârbu, cel care pe parcursul a 32 de ani a fost director al fabricii avicole din Bănești. Serghei Sârbu era…
22 Martie 2018
Rada Supremă a Ucrainei a privat-o pe Nadejda Savcenko de imunitate și și-a dat consimțământul pentru arestarea ei
Rada Supremă a Ucrainei a privat-o pe Nadejda Savcenko de imunitate și și-a dat consimțământul pentru arestarea ei. Savcenko este acuzată de terorism și de…
22 Martie 2018
Şi în martie iarna face probleme
Ninsorile recente au dat mari bătăi de cap drumarilor, salvatorilor, transportatorilor şi nu numai. Ghenadie Moiseenco, șeful Secției Situații Excepționale Rezina, ne-a relatat că în…
22 Martie 2018
Rusia, o ţară de temut?
Putin şi-a făcut campanie cu un singur slogan electoral: „Un preşedinte puternic, o Rusie puternică”. Evident, militar puternică, că Putin asta face. Şi a câştigat.…
22 Martie 2018
Когда в Бельцах потеплеет?
Фото из архива "СП" Государственная гидрометеорологическая служба отменила жёлтый код метеоопасности на севере и в центре страны. По данным метеорологов, если с воскресенья, 25 марта,…
22 Martie 2018
Centrul pentru Jurnalism Independent angajează specialist IT
Centrul pentru Jurnalism Independent, organizație neguvernamentală de media, angajează coordonator resurse tehnice/specialist IT.  Criterii de selecție: • Studii superioare; • Cunoștințe în calculatoare și rețele;…
22 Martie 2018
Toată suflarea unionistă se va uni duminică în centrul Chişinăului
Organizatorii se aşteaptă ca Marea Adunare Centenară să fie cea mai mare manifestație unionistă de la independența Republicii Moldova
22 Martie 2018
Avocat în domeniul proprietății intelectuale despre preluarea operelor fără acordul proprietarului
Ion Țigănaș, avocat în domeniul proprietății intelectuale explică, într-o intervenție pentru ZdG, ce prevede legislația în cazurile când se preiau opere intelectuale fără acordul proprietarilor…
22 Martie 2018
В ДРСУ назначен новый руководитель. Пока временный
Юрий Хмарный будет исполнять обязанности до проведения конкурса. Фото: Сергей Пузик 21 марта на муниципальном предприятии ДРСУ назначили нового исполняющего обязанности директора. Им стал Юрий…
22 Martie 2018
Ziua cea Mare a venit!
Evenimentul cel mai important al lunii martie curent al întregii suflări românești este sincronizat cu centenarul Unirii Basarabiei cu România. Inimile românilor de pretutindeni se…
22 Martie 2018
Анонсы мероприятий в Бельцах на ближайшие дни
Фото: pixabay.com Анонсы мероприятий в Бельцах на ближайшие дниАфиша городских культурно-развлекательных и спортивных мероприятий. Культурные мероприятия 23...
22 Martie 2018
Viceprimarul Nistor Grozavu și omul de afaceri Alexandru Pincevschi, trimiși în judecată în dosarul parcărilor
Viceprimarul Nistor Grozavu și omul de afaceri Alexandru Pincevschi au fost trimiși pe banca acuzaților în dosarul fraudării licitației privind amenajarea parcărilor cu plată în…
22 Martie 2018
(video/doc) Cum a ajuns proiectul „Arena Chișinău” în legea bugetului de stat pentru anul 2018 și care este sursa banilor
Amendamentul la proiectul legii Bugetului de Stat pentru anul 2018, privind implementarea proiectului „Arena Chișinău”, a fost înregistrat de către deputatul PDM Vladimir Andronachi, pe…
22 Martie 2018
PAS despre decizia partidului privind candidatul unic în alegerile pentru șefia Chișinăului
Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), condus de Maia Sandu, nu a luat o decizie până la acest moment privind înaintarea candidatului unic din partea forțelor proeuropene…
22 Martie 2018
Direcționează 2% din impozitul tău pe venit către Asociația Presei Independente (API) și contribuie la susținerea presei libere!
2 mai 2018 este termenul limită de depunere a Declarației cu privire la impozitul pe venit  Din 2017, contribuabilii persoane fizice pot direcționa 2% din…
22 Martie 2018
VIDEO: Varvara Duminică: Sunt una dintre cele două femei de etnie romă care a reușit să devină consilieră locală
Eroina celei de-a cincea istorii a campaniei „Tu știi că poți” este Varvara Duminică, una dintre primele femei de etnie romă care deține o funcție…
22 Martie 2018
ФЕЙК: ЕС готовит закон, которым обяжет Республику Молдова принимать беженцев
В начале марта Европейская комиссия (EK) опубликовала несколько предложений о внесении изменений в Визовый кодекс, которые, с одной стороны, упростят условия выдачи виз гражданам, соблюдающим…
22 Martie 2018
FALS: UE pregătește o lege prin care va obliga Republica Moldova să primească refugiați
La începutul lunii martie, Comisia Europeană (CE) a dat publicității câteva propuneri de modificare a Codului de vize care, pe de o parte, vor înlesni…
22 Martie 2018
(LIVE) Deputații discută la Parlament despre gazoductul Ungheni-Chișinău și modificări la legea penală și contravențională
Plenului Parlamentului se întâlnește la 22 martie în ședință plenară. Pe ordinea de zi figurează 17 subiecte, printre care patru proiecte se referă la ratificarea…
22 Martie 2018
Direcționează 2% din impozitul tău pe venit către Asociația Presei Independente (API) și contribuie la susținerea presei libere!
2 mai 2018 este termenul limită de depunere a Declarației cu privire la impozitul pe venit Din 2017, contribuabilii persoane fizice pot direcționa 2% din…
22 Martie 2018
CURÂND: Fregata franceză ”Hermione” va avea în echipaj un teleneștean
În cursa ei ordinară spre țărmurile Americii, fregata franceza ”Hermione”, vas militar construit în secolul  XVIII, va avea la bord între cei 100 de membri…
22 Martie 2018
FALS: UE pregătește o lege prin care va obliga Republica Moldova să primească refugiați
La începutul lunii martie, Comisia Europeană (CE) a dat publicității câteva propuneri de modificare a Codului de vize care, pe de o parte, vor înlesni…
22 Martie 2018
(video) Chișinău Arena: Proiectul finilor lui Plahotniuc, cu 200 de milioane de lei din fondul pentru reparația drumurilor
Proiectul „Chișinău Arena”, lansat și promovat de liderul PDM, Vladimir Plahotniuc, și cei doi fini ai săi, Andrian Candu și Dorin Damir, este plin de…
22 Martie 2018
Citiți joi în ZdG
În ediția din 22 martie a Ziarului de Gardă, aflați detalii despre „Chișinău Arena” – un proiect inițiat de cei doi fini ai liderului PDM,…
21 Martie 2018
CURÂND: „Drumuri bune pentru Moldova” sau acţiune populistă cu tentă electorală?
  Guvernul a alocat 1,6 miliarde de lei pentru reparaţia în anul 2018 a 1200 km de drumuri publice naționale (în limitele localităților), locale, comunale…
21 Martie 2018
Родители и педагоги всё чаще жалуются на своры собак у школ
Бродячих собак в городе меньше не становится. Фото из архива «СП» Об этом 21 марта в ходе очередного совещания коммунальных служб в примарии заявил заместитель…
21 Martie 2018
В АО «RED-Nord» новый директор
Валерий Грумеза вступил в должность 2 марта. Фото: Д. Порохня Со 2 марта этого года акционерное общество с госкапиталом «RED-Nord» возглавляет Валерий Грумеза. 21.03.2018 -…
21 Martie 2018
Viceministrul rus de externe, în R. Moldova. Expert: Vizita lui Karasin nu schimbă nimic în conflictul transnistrean
Secretarul de stat, viceministrul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, Grigorii Karasin, se află în perioada 20 – 22 martie curent, într-o vizită de lucru în…
21 Martie 2018
Бельцкая офшорная канализация. Дошли ли до Бельц обещанные инвестиции из-за океана?
Офис компании «Glorin Inginering» Бельцкая офшорная канализация. Дошли ли до Бельц обещанные инвестиции из-за океана?Уже порядка четырех лет бельцкая канализация находится в частных руках — у компании ООО…
21 Martie 2018
Теперь медикаменты можно заказывать на дом
Когда вы дома с детьми и некогда сходить в аптеку, когда вы на работе и не можете успеть до закрытия аптек или вам просто сложно…
21 Martie 2018
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work