en
Versiunea veche a site-ului

API este membru al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor şi a Producătorilor de Ştiri
(World Association of Newspapers and News Publishers – WAN/IFRA)


API: 20 de ani pentru o presă profesionistă, neangajată şi profitabilă
Ştiri API
Achizițiile publice: subiecte pentru jurnaliști sunt, reacții din partea autorităților nu prea
25 de participanți au discutat situația sistemului de achiziții publice din R. Moldova, Ucraina și România
Foto: API

Achizițiile publice sunt deseori asociate cu scheme ilicite și cazuri de corupție. Timp de două zile, mai mulți experți naționali și internaționali au demonstrat instrumente de investigare a achizițiilor publice în cadrul unui atelier pentru jurnaliști și activiști civici. Cei 25 de participanți au discutat situația sistemului de achiziții publice din R. Moldova, Ucraina și România și au analizat cazuri concrete de achiziții publice. În calitate de traineri au fost invitați Ana Poenariu de la RISE Project România, Viktor Nestulia de la Transparency International Ucraina, Anastasia Nani și Natalia Porubin de la Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova. Atelierul ”Instrumente de investigare a achizițiilor publice” a fost organizat de Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate și Asociația Presei Independente (API) în perioada 16-17 septembrie.

”O componentă importantă a jurnalismului de investigație o reprezintă investigația achizițiilor publice. Deseori, procesul de achiziție în domeniul public se desfăşoară în mod netransparent, la limita legii şi există multe cazuri de corupție. Din acest motiv, fundația noastră, alături de partenerii noştri de la API, am decis să organizăm un nou atelier pentru jurnalişti, unde ei au avut ocazia să cunoască şi să învețe să folosească mai multe instrumente de investigare în domeniul achizițiilor publice utilizate în România, Ucraina şi Republica Moldova. Ca organizatori, ne dorim ca jurnaliştii, bloggerii şi reprezentanții societății civile din Moldova să se familiarizeze şi să aibă acces la cât mai multe metode, instrumente şi informații care vizează domeniul achizițiilor publice. Pe termen lung, acest lucru poate aduce un nivel mai mare de transparență în domeniul achizițiilor publice”, a precizat Vladimir Gîlcă, coordonatorul Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate în Moldova.

Viktor Nestulia de la Transparency International Ucraina a povestit experiența Ucrainei, unde a fost lansată platforma Prozorro, care conține detalii complexe despre întregul proces de achiziții (informații despre tender, agenți economici, planul achizițiilor, prețurile, chiar și contractele semnate). ”Achizițiile publice sunt riscul nr. 1 de corupție în lume. În Uniunea Europeană riscul de corupție în achiziții publice reprezintă 3-5%. În Ucraina, 99.1% din oamenii de afaceri consideră că, fără mită, achizițiile publice nu sunt posibile. Lansarea platformei Prozzoro a însemnat sfârșitul epocii hârtiilor. Toate informațiile au trecut pe această platformă electronică. Ideea a apărut după revoluția din Ucraina, într-un grup de activiști civici. Mai târziu s-au alăturat și autoritățile. Lansarea platformei a durat 18 luni. În R. Moldova, din câte știu, pentru a obține aceste informații este necesară scrierea unei adresări autorităților, iar răspunsul vine prea târziu și nu întotdeauna complex. Domeniul achizițiilor publice este unul foarte important și complex. Întotdeauna încercați să aveți și poziția unui jurist care să vă ajute să înțelegeți mai bine dedesubturile unei achiziții, la fel, parteneriatul cu ONG-le din domeniu sunt foarte utile în activitatea unui jurnalist. Nu vă axați doar pe aspecte negative. Sunt și părți pozitive în achizițiile publice, despre care putem informa cetățenii. Nu neapărat să fie doar cazuri de corupție în achiziții. Urmăriți măcar o dată pe săptămână platforma M-tender din Moldova pentru a vă informa despre licitațiile de la voi din țară”, a recomandat expertul.

Natalia Porubin de la Centrul de Investigații Jurnalistice a remarcat că ”realitatea din R. Moldova este un pic alta decât în UE sau țările vecine. Autoritățile noastre nu sunt deschise să le ofere jurnaliștilor informații despre achiziții publice. Deși pare un domeniu dificil de investigat, există instrumente simple care ne ajută să documentăm achizițiile publice. Site-ul tender.gov.md este un instrument bun unde pot fi găsite datele despre achizițiile publice din țară. Este suficient să vedem că la tender participă un singur agent economic sau să analizăm sumele oferite ca să ne dăm seama că avem un caz dubios. Din păcate, subiecte avem, din păcate, nu avem reacții după publicarea acestor cazuri. Însă, după un articol publicat aveam multe apeluri de la cititori care ne semnalau cazuri similare. Oamenii înțeleg importanța acestui subiect. Și asta este important. O altă resursă – site-ul consiliilor raionale sau ale primăriilor: multe din autorități publică informații despre achizițiile publice efectuate în localitate”. Jurnalista Anastasia Nani a menţionat că ”domeniul achizițiilor publice este „un sac fără fund” de subiecte pentru jurnaliști. Autoritățile, din păcate, nu reacționează după publicarea articolelor noastre și sunt tot mai inventive când invocă refuzul oferirii informațiilor pe care le solicităm, fie secret de stat sau secret comercial, fie date cu caracter personal”.

Despre sistemul de achiziții publice din România, Ana Poenariu susține că este foarte diferit de cel din Ucraina și Republica Moldova. ”Pe pagina oficială e-licitatie.ro, informațiile, de obicei, sunt publicate cu întârziere. Poți afla că cineva a pornit o licitație după o lună sau cinci. Investigativedashboard.org este o bază de date internațională utilă jurnaliștilor, simplă de folosit. Ted.europa.eu este o altă platformă utilă unde sunt publicate achizițiile din toate statele membre UE. Este o obligație pentru statele membre. Diferența față de R. Moldova și Ucraina este că avem un Consiliu Național de contestare a licitațiilor, unde firmele nemulțumite de rezultatele unei licitații se pot adresa şi acest poate anula licitația. Tot ce înseamnă licitație publică este ban public, plătit de contribuabili, adică de noi, cetățenii. De aceea, noi jurnaliștii trebuie să știm să explicăm aceste cifre pentru cetățeni. În România sunt multe cazuri când licitațiile sunt aranjate din timp, părțile se înțeleg între ele și câștigă licitația cine trebuie să o câștige. De obicei, firmele sunt favorizate de partidul de guvernământ”.

Participanții la atelier au adresat întrebări și au făcut exerciții practice, abordând cazuri concrete de licitații anunțate de autorități. Aceștia au precizat că informațiile oferite de experți le vor fi utile în documentarea și scrierea articolelor jurnalistice. ”Informațiile și cazurile practice prezentate de către experți sunt utile pentru jurnaliștii care activează, dar mai ales pentru cei începători. Lucrul cu bazele de date este în general unul foarte dificil și nu toți jurnaliștii pot selecta informația, de aceea, un asemenea training este util pentru dezvoltarea abilităților practice”, crede Constantin Uzdriș de la TVR Moldova. ”Dacă până acum, atunci când scriam un subiect despre achizițiile publice, abordam doar momentele organizatorice ale procesului, în urma trainingului am aflat despre instrumente de investigare și surse de unde pot afla mai multe informații despre achizițiile publice. Este foarte important că în cadrul trainingului a fost demonstrată experiența comparativă din România, Ucraina și Republica Moldova. Pot afirma că de la acest training voi pleca în redacția Actualități Radio cu un amalgam de surse pe care le voi utiliza în scrierea subiectelor”, ne-a spus Cristina Popescu de la Radio Moldova. ”Acest atelier este util pentru orice jurnalist începător, care se interesează de felul în care este gestionat banul public. Am reușit să ”fur” câte ceva de la trainerii noștri în materie de lucru cu datele ce vizează achiziții publice și am devenit și mai interesată de subiect. Sper să pot folosi cât mai bine ceea ce am învățat aici”, a menționat Aliona Ciurcă de la Ziarul de Gardă. ”Pentru mine și, sper pentru toți participanții, a fost util să aflu noi surse de informații, baze de date online pentru documentarea publicațiilor. La fel de util a fost schimbul de experiență între noi și mă bucur că sunt foarte mulți jurnaliști tineri interesați de acest subiect, deloc simplu”, a precizat Tudor Iașcenco de la ziarul ”Cuvântul” din Rezina.

Acest eveniment a fost organizat cu sprijinul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Federale Germane în cadrul proiectului ”Dezvoltarea cooperării cu societatea civilă în țările Parteneriatului Estic și Rusia”.

comments powered by Disqus
MEMBRII API
Persoane juridice
JURNAL DE CHIȘINĂU
director fondator - Val Butnaru
http://www.jc.md/
GAZETA SATELOR
director - Constantin Rotaru
Persoane fizice
CONSTANTIN GRIGORIȚĂ
fotoreporter
NELLY UNCUȚĂ
jurnalistă liber profesionistă
CONSTANTIN UZDRIȘ
jurnalist
DUMITRU MITITELU
jurnalist, redactor al ziarului "Gazeta de Vest", unul dintre fondatorii API
MIRCEA ZATUȘEVCHI
fotojurnalist
NICOLAE MISAIL
jurnalist, fost redactor-şef al ziarelor "Sfatul ţării" şi "Ora fermierului"
VITALIE CAZACU
jurnalist, director al agenţiei de presă "DECA-Press", unul dintre fondatorii API
NATA ALBOT
jurnalistă
http://nataalbot.md/
Membri de onoare
JUDY YABLONKY (SUA)
jurnalistă, iniţiatoarea constituirii API
MARK CERNOFF (SUA)
fost voluntar la API
JACK RONALD (SUA)
expert media
TUDOR IAȘCENCO
directorul ziarului ”Cuvântul”, fondator al API
PIOTR MARCINIAK (Polonia)
fost ambasador al Poloniei în Republica Moldova
ZIARELE API LA MINUT
Vrei să devii membru API?
Regulamentul de obţinere, menţinere şi pierdere a calităţii de membru al Asociaţiei Presei Independente (API)
vezi detalii...
Moldova curatăThe english version of site is out of work